A Szibériai Husky Bemutatása

A Szibériai Husky egy gyönyörű kutyafajta vastag szőrzettel, ami rengeteg színben és mintában pompázhat. A szépségéhez hozzájárul a kék vagy akár többszínű szeme és szembetűnő arcvonása, ami Szibériából ered. Könnyen érthető, hogy miért találja őket sok ember rendkívül vonzónak, ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy ez az atletikus és intelligens kutya nagyon független és tartása igazán nagy kihívást jelenthet a kezdő gazdiknak.

Ez a fajta továbbá éppen akkora menekülőmester, akárcsak Houdini, így szükséged lesz egy földbe süllyesztett kerítéssel körbevett udvarra, hogy semmiképp se tudjon kiszökni.

A Szibériai Husky Jellemző Tulajdonságai

A szibériai husky kiemelkedően intelligens, gyönyörű, arányos testfelépítésű, közepes méretű kutyafajta. Egy átlagos hím 53-59 cm között mozog magasságban, míg a nőstény körülbelül 50-55 cm. A hím súlya 20-27 kg, míg a nőstény 15-22 kg-ot nyom.

Jól Bírja a Hideg Időjárást

Azok a fajták, akik rövid bundával és kevés, esetleg egyáltalán semmilyen alsó szőrréteggel vagy testzsírral nem rendelkeznek, mint például az agár, nagyon sebezhetővé válnak a hidegben. Ezeket a kutyákat házban kell tartani a hideg időkben, és szükségük lesz egy pulóverre vagy kabátra a hűvös séták során. Ellenben akik vastag szőrzettel vannak megáldva, azoknak meg se kottyan a hidegebb időjárás. Természetesen a husky az utóbbi kategóriába sorolható.

Hajlamos dominánsan viselkedni

A barátságosság a kutyák, illetve az emberek felé, két külön dolog. Nem a fajta az egyetlen tényező; azok a kutyák, akik az alommal és az édesanyjukkal éltek legalább 6-8 hetes korukig, és sok időt töltöttek más kutyák társaságában játékkal, esélyesebbek, hogy jobb szociális készségekkel rendelkezzenek. Nagyon fontos korán elkezdeni a szocializációt, mind emberek, kutyák és különböző környezeti elemek irányába, hogy egy kiegyensúlyozott kutyánk lehessen.

Betegségre Hajlamos

Rossz minőségű vagy nem megfelelő tenyésztési gyakorlatok miatt, néhány fajta esetében könnyebben kifejlődnek a genetikai problémák, mint például a csípőízületi diszplázia. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kutya az adott fajtából rendelkezni fog ezekkel a rendellenességekkel; ez csak annyit eredményez, hogy nagyobb veszélynek vannak kitéve. Amikor kiskutyát vásárolsz, érdemes megnézni, hogy az általad kiválasztott fajta melyik betegségekre hajlamos, így meg tudod kérdezni a tenyésztőt a kiszemelt kutyusod egészségi állapotáról, illetve a kutya szüleiéről.

Szeret Hangoskodni

Néhány fajta sokkal „beszédesebb”, mint a többi. Amikor választasz, gondold végig, hogy az adott fajta mennyit és milyen formában — ugatással vagy vonítással — hallatja a hangját. Amennyiben vadászkutyán gondolkozol, érdemes átgondolni, hogy a rá jellemző vonítást el fogod e viselni, vagy esetleg az őrületbe kerget. Ha viszont inkább házőrzőre gondoltál, azt is figyelembe kell venned, hogy egy idegenekkel teli városi környezet folytonos harckészültségben fogja tartani. A helyi környezet nem fogja kis barátodat szó szerint megbolondítani? Olyan házban élsz, ahol zajkorlátozás van érvényben? Vannak szomszédok a közeledben?

A Husky Szeret Barangolni

Néhány kutyafajta szabadabb lelkű, mint mások. Az északi fajtákat, akárcsak a Szibériai Huskyt, arra tenyésztették, hogy hosszú távokat bebarangoljanak, és éppen ebből adódóan, lényegében bármi után megindulnak, amint lehetőség adódik rá. Továbbá sok vadászkutyának egyszerűen csak követnie kell az orrát, vagy éppen azt a nyuszit, ami átrohan előttük az ösvényen, téged teljesen egyedül hátrahagyva.

Sok Mozgást Igényel

Néhány fajta megelégszik egy lassú esti sétával a ház körül. Másoknak napi, lendületes testmozgásra van szükségük — főleg azoknak, akiket eredetileg is fizikai kitartást igénylő munkára tenyésztettek, mint például a terelés vagy vadászat. Elegendő testmozgás nélkül ezek a fajták súlyfelesleget szednek fel és oly módon fogják levezetni felesleges energiáikat, ami neked nem fog tetszeni, például ugatással, rágással és ásással. Ezek a kutyák olyan gazdáknak valók, akik sportosak, aktív emberek, vagy érdeklődnek a kutyaoktatás iránt különböző versenyekre, mint például a fürgeség.

A Szibériai Husky Részletes Bemutatása

A Szibériai Huskyk gyakran megragadják a tömegek figyelmét, csak úgy, mint a művészekét, írókét, filmproducerekét, hiszen igazán szemet gyönyörködtető megjelenéssel és lenyűgöző tehetséggel rendelkeznek. A közepes testméretű kutya hatalmat és atlétikai fittséget sugall. Eleinte szánhúzó kutyáknak fejlesztették ki őket — manapság még mindig vannak, akiket erre a feladatra alkalmaznak — a Huskyk figyelemre méltó példányok — és a tanulási képességük egyszerűen döbbenetes.

Sokan szerelembe estek már a Husky vad természetével és büszkeségével, de sajnos fogalmuk sincs róla milyen is valójában természete. Nem mindenkinek való. A szépségük az, ami gyakran ráveszi az embereket, hogy megvegyék őket, anélkül, hogy tisztában lennének nehezen kezelhető tulajdonságaikkal, ami miatt elsőszámú jelöltekké válnak az állatotthonokra. Ahogy nő a népszerűsége a Huskyknak, úgy emelkedik a hozzá nem értő tenyésztők száma is. Ez általában azt eredményezi, hogy komoly egészségügyi gondjaik lesznek.

Amennyiben csak a pozitív tényezőket nézed, nem lesz felőle kétséged, hogy a husky egy kiváló fajta. Intelligensek és függetlenek. Nagyon gyengédek mindenkivel, de nem fognak folyton figyelemért nyaggatni. Nem agresszívek és általában jól viselkednek az olyan otthonokban, ahol több kutya is él. Jól bánnak a gyermekekkel és mindenkit szívesen üdvözölnek otthonukban — igen, még a betolakodókat is. Habár gyakran használják remek képességeiket, hogy kevésbé kiváló dolgokat is megtanuljanak, nem epekednek azért, hogy mindenáron lenyűgözzék gazdájukat. Nagyon nehéz őket tanítani, így a tapasztalatlan kutyatulajdonosok és a bátortalan emberek számára célszerűbb, ha más fajtában gondolkoznak. Inkább olyan gazdi való nekik, akik magabiztosak és tapasztaltak kutyatartás terén, valamint könnyen felállítják a szabályokat és következetesek.

Mint minden fajtának, a Huskynak is szüksége van arra, hogy engedelmességre neveljék. Viszont van az a hátborzongató tulajdonságuk, amivel nagyon könnyen meg tudják állapítani, hogy most éppen órán vannak e vagy pedig azon kívül. Ez pedig azt eredményezi, hogy órán csodásan teljesítenek, viszont otthon fittyet sem hánynak az utasításokra. Amire legjobban oda kell figyelni a Szibériai Husky esetében, az az, hogy egy igazi menekülőművész. Amikor csak esélye nyílik, el fog csavarogni otthonról. Sajnos emiatt nagyon sok eltűnt már vagy különböző sérülésekkel tértek haza.

Alapvető, hogy a Szibériai Huskyk gazdáinak rendszeresen ellenőrizniük kell az udvart bármilyen szökési lehetőség után kutatva. Továbbá olyan kerítéssel kell körbevenniük az udvart, ami a földbe van süllyesztve. Igaz, hogy sok olyan tulajdonságuk van, ami megnehezíti velük az életet, viszont a Szibériai Husky ezektől eltekintve is egy csodálatos állat. Ennek a talpraesett fajtának a rajongói igazán elfogadják őket úgy, ahogy vannak. Ha megfelelő kiképzést és törődést kapnak, a Husky remek társ a család számára.

Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

Huskyknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

A Szibériai Husky Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

Az éghajlattól függően, a Szibériai Huskyk általában keveset vedlenek, kivéve mikor bundát váltanak, ami annyit tesz, hogy tetemes mennyiségű szőrt vedlenek le egyszerre. Ez körülbelül kétszer történik egy évben, többször viszont, ha melegebb éghajlaton élsz, és ez alatt az időszak alatt a kutya folyamatosan vedleni fog úgy három héten keresztül. A Szibériai Huskyk tartása nem ajánlott apartmanban, de megfelelő minőségi kinti mozgással ez is megoldható.

A Szibériai Huskyk remekelnek, amikor menekülésről van szó és bármikor elkóborolhatnak vagy eltűnhetnek. Átugorják a kerítést, eltépik a láncukat, kibújnak a nyakörvből, de egy biztos, találnak módszert az elszökésre. Magas kerítésű udvarra lesz szükséged, továbbá a kerítést mindenképpen süllyeszd be egy pár centimétert a talajba, hogy a Huskyd ne tudja kiásni magát alatta.

A Szibériai Huskyk előszeretettel tesznek tönkre dolgokat, mind házon belül, mind az udvaron. Amennyiben elkerítés nélkül hagyod őt otthon, szétszedi a házat és elég nagyméretű pusztítást hagy maga után. Odakint szívesen ásnak gödröket, vagy éppen a virágoskertet veszik célpontul. Ha kijelölsz egy területet, ahol kiélheti az áskálódás utáni vágyát, nem csak ő, de te is sokkal boldogabb leszel. Ám mindez elkerülhető, ha minden nap sétálsz és foglalkozol vele.

Annak ellenére, hogy vonítani imádnak, ugatni ritkán szoktak és, ha valaki behatol a területedre, akkor sem valószínű, hogy riasztó jelleggel ugatni kezdenek. Emiatt nem a legmegfelelőbb házőrzők. Az a hír járja, hogy inkább segítenek egy rablónak, mintsem, hogy bármilyen fenyegetést okozzanak.

A Szibériai Huskyk nem valók egy teljesen kezdő vagy félénk gazdának. Határozott kutyatulajdonosra van szükségük, aki következetesen betartatja a szabályokat otthon. Engedelmességre kell nevelni őket már egészen kiskoruktól fogva, bár tartsd szem előtt, hogy elég nehéz és makacs fajta, így a tanítás nem lesz egyszerű.
A Szibériai Huskyk nagyon kíváncsiak és emiatt könnyen megsérülhetnek vagy eltűnhetnek, miközben valami újdonságot fedeznek fel. Gyengéd és jó természete jellemzi a Szibériai Huskyt. Általában jól tűri a gyermekeket, de azért a kislurkókat nem szabad kettesben hagyni vele. Továbbá emberekkel és más fajtából származó kutyákkal is remekül kijön.

A Szibériai Huskykat úgy tenyésztették, hogy nagyon kevés ételen is túlélje. Ez a mai Huskyra is igaz, és éppen ezért nincs szüksége naponta rengeteg kalóriára. Fontos, hogy megkérdezd a Szibériai Huskyd tenyésztőjét, hogy milyen ételt ajánl, és kövesd az utasításait. A Huskykat nem szabad hagyni, hogy póráz nélkül rohangáljanak. A nélkül elfutnak és más állatokat fognak kergetni.

A szépségük miatt, a Szibériai Husky az egyik olyan kutya, amit rossz motiváció által vásárolnak. Sokan nem veszik figyelembe a temperamentumát és ezért ez sokszor egy rakoncátlan, noha szép kutyát eredményez. Rengeteg Szibériai Husky eltűnik, menhelyre kerül vagy megölik őket tájékozatlan gazda miatt. Amennyiben Husky vásárlásában gondolkozol, előtte fordíts sok időt arra, hogy tanulmányozd ezt a fajtát. Látogass meg néhány Szibériai Husky tenyésztőt vagy menhelyet, olvass könyveket, beszélgess gazdikkal vagy esetleg segíts a nevelésükben, ha teheted. Miután szereztél egy kis tapasztalatot és még mindig úgy érzed, hogy ez a neked való fajta, döntsd el, hogy örökbe fogadni szeretnél e vagy venni egyet. Kövesd a tenyésztő utasításait és tartsd észben, hogy ez a gyönyörű kutya egy igazi kalanddá változtatja az életed, noha nem mindig jó értelemben.

Annak érdekében, hogy egészséges kutyád legyen, sose vásárolj kölyköt felelőtlen tenyésztőtől, kutyafarmról vagy kisállat-kereskedésből. Keress egy neves tenyésztőt, aki teszteli a kutyáit különböző genetikai rendellenességekre, amik öröklődhetnek, és megnézi, hogy rendelkeznek e hangérzékenységgel.

A Szibériai Husky Fajtatörténete

A Szibériai Huskyról úgy véli, hogy a Csukcs törzstől ered, ami egy szibériai nomád törzs. A fajta története eléggé ismeretlen, de a DNS tesztek igazolják, hogy a legősibb kutyafajták egyike közé tartozik. Azt azonban tudjuk, hogy a Csukcs törzs a gyors szállítás elősegítésére használta, és emellett a család barátjaként élt. A Huskyk gyakran aludtak a kisgyermekekkel, hogy éjjel melegen tartsák őket. A Szibériai Huskyt 1908-ban szállították Alaszkába és az aranyláz időszaka alatt szánhúzóként használták. Továbbá versenyeztették őket az All-Alaska Sweepstakes nevű bajnokságon, ami egy 408 mérföldes szánhúzó verseny, és még egészen a mai napig is nagy kedvencek a fogadások során.

A feljegyzések azt mutatták, hogy az utolsó Szibériai Huskyt 1930-ban szállították Szibériából, mielőtt a szovjet kormány lezárta a határokat. A fajta azonban tovább brillírozott Észak-Amerikában is. Habár a szibériai ősétől, a Csukcs szánhúzótól, kicsit eltérőek lettek, mai napig is őrzik a fajta csodás jellemvonásait. A Siberian Club of America nevű egyesületet 1938-ban alapították meg, és a Szibériai Huskyt 1930-ban önálló fajtaként fogadta el az American Kennel Club, majd 1939-ben a Canadian Kennel Club.

Husky Személyiségjegyek

A Szibériai Husky falkakutya, és egy olyan gazdára van szüksége, aki egyértelmű vezetője a falkának. Ez egyszerűbbé tesz az edzést, mivel látni fogod, hogy így a kutyád jobban tisztel. Ugyanakkor ne lepődj meg, ha az általad betöltött pozíció határait feszegeti és uralkodni próbál időnkét. Amikor ilyen történik, fontos, hogy ne hajts fejet a rámenőssége előtt. Mutasd meg, hogy te vagy a vezető — persze ne zsarnokoskodással vagy veréssel — hanem érthetően és következetességgel tartasd be a szabályokat. Az egyik legjobb módszer erre az, ha egy kicsit megvárakoztatod az evéssel.

A Husky úgy fog látni téged, mint az élethez szükséges feltételek megteremtőjét — te adsz neki ételt, jutalomfalatot, játékot és minden mást, ami csak kellhet neki. Ez a nagy energiával rendelkező kutya egyaránt pusztíthat házon belül és házon kívül is — főleg, mikor unatkozik, vagy nem jut megfelelő testmozgáshoz. Teljesen romba dönti a házat, ha egyedül hagyod, még arra is volt már példa, hogy egy Szibériai Husky átrágta magát a beton falon. Előszeretettel ássák fel a virágos kertet illetve az udvart, habár megfelelő tanítással oda lehet őket szoktatni egy területre, ahol áshatnak. Mindenkinek jobb, ha megtanítod neki, hogy hol áshat, ahelyett, hogy megtiltanád neki, hogy folytassa ezt a tevékenységet.

Mindazonáltal, ez a kártevő és játékos természetük nagyon bájos tud lenni. Továbbá nagyon szociálisak és imádnak felvágni a tehetségükkel. A Szibériai Husky nem ugat — ez a jó hír. Itt jön a rossz: imád vonítani, ami nagyon irritáló lehet a szomszédjaid számára. Hacsak nincs megfelelően betanítva és jól kiképezve, nem túl ideális háziállat apartmanban vagy panelban. Egy másik figyelmeztetés: habár a Huskykat imádják, amiért barátságosak és gyengédek, borzalmas házőrzők. Sajnos nem túl gyanakvóak az idegenekkel szemben, beleértve a rablókat is. Az igazság az, hogy egyszerűen mindenkit szeretni akarnak. Az ő vérmérsékletükre sok minden hatással van. Rengeteg tényező befolyásolhatja, beleértve az öröklődést, a tanítást és a szocializációt.

A jó vérmérsékletű kiskutyák kíváncsiak és játékosak, bárkit megközelítenek és bárkinek engedik, hogy a karjukba vegyék. Válaszd a középutat, nem azt, amelyik elpáholja az alomtársait, de ne is azt, amelyik a sarokban bujkál. Mindig találkozz legalább az egyik szülővel — általában az édesanya az elérhető —, hogy biztos lehess benne, hogy olyan vérmérsékletet örököl a kölyök, amivel te is kényelmesen együtt tudsz élni. A testvérekkel vagy más rokonokkal való találkozás is segíthet abban, hogy megítéld milyen lesz a kutya, mikor felnő. Mint minden kutyának, a Szibériai Huskynak is szüksége van arra, hogy már fiatal korában megismerkedjen különböző emberekkel, helyekkel, hangokkal és tapasztalatokkal. A szocializáció segít abban, hogy a kölyökből egy egészséges, teljes értékű felnőtt váljon. Például beírathatod őt egy kutyaóvodába. Hívj át gyakran vendégeket, vidd el forgalmas parkokba, vagy olyan boltokba, ahová kutyákat is beengednek, és tegyetek laza sétákat, hogy megismerhesse a szomszédokat.

Egészség

A Huskyk többnyire egészségesek, de ők is hajlamosak elkapni bizonyos betegségeket. Nem minden Husky fogékony ugyanazokra a rendellenességekre, de fontos, hogy tisztában legyél ezekkel, ha ebben a kutyában gondolkozol. Amikor kiskutyát vásárolsz, találj egy jó kutyatenyésztőt, aki egészségügyi engedélyekkel rendelkezik mindkét szülőről. Ezek az egészségügyi engedélyek bizonyítják, hogy az adott kutyát tesztelték bizonyos betegségekre és mentesek is ezektől.

Hályog: A hályog a szemlencse elhomályosulásával jár, ami nehézséget okoz a látásban. A kutya szeme(i) elfelhősödnek. Ez a betegség többnyire időskorban jelentkezik és néha műtéti úton kezelik, hogy javítsák a kutya látását. Szaruhártya sorvadás: Ez az állapot a szaruhártyát vagy a szemgolyó külső átlátszó részét érinti. Ez egy olyan elhomályosulás, amit a lipidek felgyülemlése okoz a szaruhártyán. Általában fiatal felnőtteknél jön elő, és többnyire a nőstények esnek ennek a betegségnek az áldozatául. Sajnos nem létezik kezelés erre az állapotra, de úgy tűnik, hogy nem zavarja a látást.

Progresszív Retina Atrófia (PRA): Ez egy idővel elfajuló szembetegség, ami az idő előrehaladtával vakságot okoz, mivel a fotoreceptorok tönkremennek a szem hátulján. A PRA-t már évekkel azelőtt ki lehet szúrni, mielőtt a kutya megvakulna. Szerencsére, a kutyák használni tudják a többi érzékszervüket, hogy kompenzálják a vakságot és így teljes és boldog életet élhetnek. Ilyen esetben viszont kerüld el a nagyobb lakberendezéseket. A neves tenyésztők tanúsítani tudják, hogy a kutyáik szeme rendben van, mivel évente állatszemész vizsgálja meg őket, és az ezzel a betegséggel rendelkező kutyákat nem szánják tenyésztésre.

Gondoskodás

A Szibériai Huskyknak naponta 30-60 perc testmozgásra van szükségük, így elkerülhető, hogy unottá váljanak. Remek futótársak, de nagyon meleg időbe ne kényszerítsd őket testmozgásra. Meglepő, hogy egy kicsi (de biztosított) terep elég nekik, hogy lemozogják az energiáikat. A lényeg, hogy a Szibériai Huskyknak mozogniuk kell, hogy boldogok maradjanak. Általában az is elég, ha a saját életviteled fenntartásához csatlakoznak, például túrázáskor vagy kinti sportok űzésekor. Már ettől egészséges és boldog lesz a Huskyd, illetve segít, hogy otthon már ne rosszalkodjon.

Mint korábban is említettem, ennél a fajtánál a tanítás alapvető és azon is elgondolkozhatsz, hogy egy olyan engedelmességre nevelő órára íratod be, ami már haladó kategóriájú. Ez sok gazdi és oktató számára nehéz lehet, mivel ez egy nagyon intelligens és könnyen megállapítja a különbséget az órák és az otthonlét között. Órákon kiválóan teljesítenek, követik az összes utasítást és parancsot, otthon viszont visszatérnek a makacs önmagukhoz, akibe beleszerettél. Ez elég bosszantó tud lenni, de idővel megtalálod a szükséges türelmet, időt, és meglásd a saját makacsságod is kifizetődő lesz. A ketrecben történő tréningezés is egy hasznos eszköz és sok tenyésztő ajánlja.

Ez biztonságban tartja a kutyád, illetve megteremti neki azt a helyet, ahová visszahúzódhat, amikor fáradtnak vagy túlterheltnek érzi magát. Arra viszont figyelj, hogy a ketrecet soha ne használd büntetőeszköznek. A pórázon való tanítás szintén egy alapvető kellék, hiszen a Szibériai Huskyt nem szabad póráz nélkül sétáltatni, amikor nyílt terepen vannak. Szeret futkározni és el is fog futni anélkül, hogy egy pillanatig is belegondolna mennyire messze hagyott téged. Könnyen elveszítheted őt, ha úgy dönt, hogy megkerget valamit, vagy csak egy igazi szívből jövő rohanásba kezd. A Szibériai Huskynak nagy a prédahajtó ösztöne, és ez egy másik ok, amiért sosem szabad póráz nélkül útjára engedned.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 1.5-2 csésze jó minőségű száraztáp két étkezésre elosztva. Amikor az étkezés jön, a Szibériai Husky nem vár sokat mikor ételről van szó — elég kevés mennyiséggel is beérik, pláne a termetükhöz képest. Ez a jellemvonás valószínűleg a fajta eredetéből adódik, hiszen a Csukcs törzs azért fejlesztette ki őket, hogy hosszú távon gyors tempóban elhúzzanak egy könnyebb terhet, relatíve alacsony hőmérsékleten, kevés táplálék mellett.

Ne feledd: Az, hogy a kutyád mennyit eszik, függ a méretétől, korától, testfelépítésétől, anyagcseréjétől és aktivitási szintjétől. A kutyák is külön egyének, csak úgy, mint az emberek, így nem ugyanakkora ételmennyiségre lesz szükségük. Szinte magától értetődő, hogy egy többet mozgó kutya többet fog igényelni, mint az, amelyik egész nap lustálkodik. Az étel minősége szintén befolyásoló tényező — minél jobb minőségű, annál tovább táplálja kutyád szervezetét és annál kevesebbet kell adnod neki. A Huskyd étkezési szokásairól további információt találsz az iránymutatónkban, melyben leírjuk, hogyan vegyél megfelelő tápszert, valamint, hogy hogyan etesd a kölyök-, illetve a felnőtt kutyádat.

Szőrzet Színe és Ápolása

Biztosítsd, hogy a porszívód mindig üzemképes legyen és szánj elég időt az ápolásra, ha Szibériai Huskyt veszel magadhoz. A dupla szőrzete közepes hosszúságú. A felső réteg egyenes, míg az alsó puha és sűrű. Rengeteg szőrre és sok vedlésre számíthatsz — különösen tavasszal és ősszel, amikor bundát váltanak. Azt mondják, hogy a huskykról igazán könnyű gondoskodni. Az a Szibériai Husky, aki hűvösebb klímán él, kevesebbet vedlik melegebb éghajlaton élő társaikhoz képest. Elkerülheted a szőrcsomókat — és a szőrpamacsokat a bútorokon —, ha hetente legalább egyszer időt szánsz a fésülésre, vedlési időszak alatt pedig naponta szentelsz neki időt.

A Szibériai Huskyk tiszta kutyák és önmaguk tisztogatására is sok időt fordítanak — körülbelül annyit, mint egy macska. Nincs tipikus kutyaszaguk és ritkán van szükségük fürdetésre. Hacsak, természetesen, nem fekszenek bele bármiféle gusztustalan dologba az udvaron, vagy nem találnak egy büdös pocsolyát, amiben ugrálhatnak. Amikor fürdetésre kerül sor, válassz jó minőségű sampont, amit arra terveztek, hogy megtartsa a kutya bőrének és bundájának természetes olaját. A Huskyk rengeteg féle színű bundában és mintázatban léteznek, a feketétől kezdve a teljesen fehérig, színes mintával a szőrzetükön, ami lehet vörös vagy akár rézszínű is.

A szemük lehet barna, kék, vagy ezek kombinációja. A sportos arcfelépítésük csak hozzáad a szép szemükhöz. A Huskyd fogait mosd meg legalább 2-3 alkalommal hetente, hogy eltávolítsd a fogkövet és a benne felgyülemlett baktériumokat. A napi fogmosás még jobb, amennyiben meg szeretnéd előzni a fogíny betegségeket és a rossz leheletet. Havonta egyszer vagy kétszer vágd le a körmeit, amennyiben nem tudja őket elkoptatni természetes úton. Ezzel megelőzheted például a fájdalmas karmolásokat. Amikor már a padlón hallod kopogni őket, akkor már tudhatod, hogy túl hosszúak. A kutyák körmében vérerek találhatóak, így ha túl nagyot vágsz, akkor vérezhetnek — és emiatt a kutyád a következő alkalommal nem biztos, hogy túl együttműködő lesz, mikor előkerül a körömcsipesz. Így hát, ha nem vagy túl tapasztalt ebben a munkában, akkor inkább vidd el állatorvoshoz vagy kutyakozmetikushoz.

A füleit hetente ellenőrizd pirosság vagy rossz szag után kutatva, ami fertőzésre utalhat. Amikor ellenőrzöd őket, mindig töröld ki a füleit enyhe, kiegyenlített pH-jú fültisztítóba mártott vattával, hogy megelőzd a fertőzést. Vigyázz, ne sérts meg semmit a hallójáratban, csak a külsőfület tisztítsd. Már egészen kiskorában szoktasd hozzá a Huskyd a rendszeres fésüléshez és vizsgálathoz. Rendszeresen kezeld a mancsait — a kutyák elég érzékenyek, mikor a mancsaikról van szó — és nézz bele a szájába. Dicsérettel és jutalmakkal tedd számára élvezetessé az ápolást, és ezzel is biztos alapokat fektethetsz le neki, hogy ha később állatorvosi vizsgálatra vagy más kezelésre kerül sor, ne legyen probléma.

Miközben ápolod, keress fájdalmas pontokat, kiütéseket, vagy bármilyen fertőzésre utaló jelet, mint például pirosságot, érzékenységet, vagy gyulladást a bőrön, az orrban, a szájban, a szemeken és a mancsokon. A szemének tisztának kell lennie, mindenféle pirosság vagy lerakódás nélkül. Az alapos heti vizsgálatok során időben kiszúrhatsz bármilyen potenciális egészségügyi problémát.

Viszonya a Gyermekekhez és Háziállatokhoz

A Huskyk remek kutyák a gyermekes családok számára. Nagyon toleránsak a gyermekekkel szemben, de mint minden kutyát, őket is felügyelni kell, amikor kisgyermekekkel játszanak. Mindig tanítsd meg a gyermekedet, hogyan közelítsen meg egy kutyát és sose hagyd őket magukra, nehogy harapás, fül vagy farok huzigálás legyen a vége. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy sose közelítsen meg egy kutyát sem étkezés közben és soha ne vegye el kutya elől az ételt. Egy kutyát sem szabad magára hagyni a gyermekkel. A Szibériai Huskyk jól kijönnek más kutyákkal, de így is fontos, hogy már kölyökként elvidd őt szocializációs órákra. Ez megtanítja, hogyan viselkedjen más kutyákkal és emberekkel, habár tény, hogy idegenekkel nagyon gyengédek.

A szocializáció megtanítja a kölyköket, hogyan viselkedjenek más kutyákkal és a gazdájukkal. Az adott fajta történetéről se feledkezz meg. A kemény körülmények Szibériában egy erős prédahajtó ösztönt tápláltak a Huskykba, mivel a táplálék gyakran csak nehezen volt megszerezhető. Ennek eredményeként, a Huskyban manapság is megtalálható ez a jellemvonás, így előszeretettel üldöz kisebb állatokat, mint például mókusokat, nyulakat és macskákat. Ugyanakkor néhány Husky békésen eléldegél egy több háziállatot tartó háztartásban, főleg, ha már kiskoruk óta más állatok környezetében nevelkedtek.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 21 óra
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Anna
1
Annahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja a kutyám.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

"Nagyon korán meg kellett tanulnom leülni"

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
#1 kép innen:Erika M.
1
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ez nem az én, hanem a kiskutyám véleménye.
Ki sem veszem a fejem a tányéromból, amíg az utolsó szem is el nem fogy,olyan finom!! Aztán beüt a kaja kóma 🙂

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ízlik a kutyusomnak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Frisky, a kis tacsim nagyon válogatós. Most végre találtam egy olyan száraz tápot, amit tényleg szeret ☺️

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mivel válogatós egyenlőre nem eszi, de ezt a típust nem kéri más márkánál sem. Próbaképpen vettem .

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ismerkedik egyenlőre a keksszel.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon válogatós a kutyusunk, de ezt a tápot jó ízűen megeszi.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nincs tapasztalat

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került sorra

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem bontottuk ki

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, border collie, vizsla, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
27964 vélemény