A Tacskó Bemutatása

A tacskók remek vadászkutyák. Elsődleges feladatuk az állatok kiszaglása volt és „lakhelyükről” való kiűzése. Főleg borzok, nyulak, rókák és egyéb odúban élő zsákmányállatok keresésénél alkalmazták őket. Sokoldalúságuknak köszönhetően a tacskók kiváló családtagok, vadászkutyák és/vagy kutyashow-k sztárjai is.

De ne tévesszenek meg ezek az apró állatok! A legendás irodalomkritikus és humoros újságíró H. L. Mencken szavait idézve ezek a „fél-kutya magas, de másfél kutya hosszú” lógó fülű kisállatok termetük ellenére elbírnak egy borzzal is! Ráadásul a nevüket is innen kapták: angolul a tacskó „Dachshund”, amelyből a dachs borzot jelent, a hund pedig kutyát.

Rengeteg beceneve van a tacskóknak, magyarul a legnépszerűbb talán a hot-dog kutya, kolbászkutya és a virslikutya, de gyakran becézik őket Doxie-nak és dakszlinak is. Ha egy hatalmas szeretetbombára vágysz, a tacskó kiváló választás számodra.

A továbbiakban még több érdekes infót olvashatsz a tacskókról!

A Tacskó Részletes Bemutatása

Három különböző tacskófajtát különböztethetünk meg: fényes rövid szőrű tacskók, hosszú szőrű tacskók és a drótszőrű vagy másnéven szálkás szőrű tacskók. Méretük alapján a besorolásuk változik. Amerikában csak két méretük ismert a törpe és a standard. Szülőhazájukban, Németországban, viszont ennél sokkal több csoportba sorolhatók méret szerint (pl.: standard, törpe, nyúlász tacskó). Utóbbi méretezés alapjául 15 hónapos kor utáni mellkas szélesség a mérvadó.

Méretüktől függetlenül az összes tacskó kiváló családtag és társ. Nemcsoda, hogy az 1950-es évek óta a legkedveltebb kutyafajták közé tartoznak. Bájos, elbűvölő külsejük és virgonc természetüknek köszönhetően rengeteg becenevet kaptak az idők során: kolbászkutya, hot-dog kutya, virslikutya, Doxie, dakszli, angolul a Dashie, németül a Teckels, Dachels/Dachsels.

Szinte lehetetlen mosolygás nélkül végig nézni, ahogy a tacskók hosszú testüket azokon az apró lábakon tartják és milyen magabiztossággal vonulnak el mindenki előtt! Arról az aranyos hosszúkás fejről nem is beszélve! A már-már komikus külsejük miatt hamar a karikaturisták és a játékkészítők kedvenc állatává váltak. Az aranyos, apró lábaknak viszont komoly szerepe volt a vadászat során! A rövid lábak ugyanis lehetővé tették, hogy az állatok odúiba bejussanak és kikergessék belőlük a zsákmányokat. A tacskók rendkívül bátrak, de emellett nagyon makacsok és szabadszelleműek is, főleg, ha vadászatról van szó.

Otthon már inkább a játékos énjük jön elő. Szeretnek a gazdik közelében lenni és mindenben segédkezni, amiben csak tudnak. Mivel rendkívül okos kutyákról van szó, így előfordulhat, hogy a szabályokat is sajátosan értelmezik és/vagy saját maguk kitalálnak bizonyos játékszabályokat. Ebből is látszik csökönyös természetük. Élénk és vidám kutyusok, akik imádnak kisállatokat, madarakat kergetni és játékok után szaladgálni. A fajtastandard szerint a tacskók személyiségét legjobban az okos, élénk, bátor, kitartó szavakkal lehet körülírni. A standard szerint nem igazi tacskó a félénk, ijedős tacskó!

A tacskók még a kifejező tekintetükről és komplex arckifejezésükről is híresek. Méretükhöz képest nagy tüdejük van, úgynevezett hordószerű mellkasuk van. Pontosan ezért ilyen hangos és mély az ugatásuk. Először hallva nem is hinné el az ember, hogy egy ekkora kutyából ilyen nagy hang jön elő! A hangjukat pedig szeretik is hallatni, tipikus „hangos” kutyák. A sok ugatás miatt mindenképp figyelembe kell venni a már fent felsorolt kérdéseket. Egy csendkedvelő embernek nem igazán való egy tacskó!

A tacskók gyakran jobban kijönnek az egyedülálló gazdikkal, mint a párkapcsolatban élőkkel. Ez talán azért lehet, mert a tacskók nem szeretnek osztozkodni, főleg nem a figyelmen! Elég könnyen féltékenyek lesznek az ember párjára, hiszen szeretnék, ha minden figyelem és odaadás rájuk terelődne. Féltékeny természetükön még kölyökkorban lehet segíteni, megfelelő nevelési módszerekkel, hozzászoktatással és szocializációval.

Kétségkívül a rövidszőrű tacskók a legnépszerűbbek. Rövid, fényes szőrük viszonylag kevés ápolást igényel. Viszont elég fázós kutyák, így nem árt beszerezni egy-két pulcsit, ha beköszönt a tél! Színük általában fekete-barna, barna, krém, vörös, cser, fekete-cser, acélkék-csersárga, csokoládé-krém. Szőrzetük lehet különféle mintás is, például: foltos, csíkos, tiger, tarka és még sok más.

A hosszúszőrű tacskóknak sima, enyhén hullámos a szőrük és szinte ugyanolyan színkombinációkban pompáznak, mint a rövidszőrű tacskók. Napi fésülést igényelnek, hogy ne gubancolódjon össze szép hosszú szőrük főleg a könyök és fül résznél! Sokan úgy vélik, hogy a hosszúszőrű tacskók engedelmesebbek, mint rövid- és drótszőrű társaik.

A drótszőrű tacskóknak szálas, rövid, vastag, durva szőrzetük van, bokros szemöldökkel és szakállal. A rövidszőrű tacskókhoz hasonlóan elég virgonc, huncut természetük van. Nekik nem lesz szükségük pulcsira télen, viszont a gyakori fésülést az ő szőrzetük is igényli. Színükben ők sem különböznek a többi tacskótól, bár a drótszőrű tacskóknál a fekete-barna-szürke; a fekete-cser; a vörös színkombinációk a leggyakoribbak.

A tacskókat gyakran Németország szimbólumaként is számontartják. Pontosan emiatt az asszociáció miatt veszített népszerűségéből a tacskó az Egyesült Államokban az első és második világháborúk idején. Nem tartott sokáig ez a tacskó-ellenesség az embereknél, hiszen nagyon nehéz ellenállni ezeknek az aranyos kutyusoknak. Ugyanennek az asszociációnak köszönhetően egy Waldi nevű tacskó lett az első hivatalos kabalája az 1972-es nyári olimpiának.

Lakásban élők számára kiváló társ lehet egy tacskó, vagy olyan gazdiknak, akiknek nincsen nagy udvaruk. A városiak körében nagyon közkedveltek a tacskók méretük és könnyű gondozásuk miatt. A lakásban elég aktívak és nagyon szeretik a hosszú sétákat. Nem szabad őket túletetni, és nagyon kell figyelni rájuk, ha bútorról bútorra ugrándoznak, náluk ugyanis egy szerencsétlenebb érkezés akár gerinc- és hátproblémákhoz, sérülésekhez vezethet. Hosszú hátuk miatt gyakori náluk a porckorong repedés és/vagy elcsúszás, melyek részleges vagy akár teljes bénulást is eredményezhetnek.

Bár eredetileg kisebb zsákmányállatok keresése, vadászat miatt tenyészették őket, a mai tacskók már sokkal ideálisabb családtagok. A tacskók egyébként nagyon tehetséges kutyák, ezt bizonyítja az is, hogy szinte minden kutyaversenyszámban találkozhatunk a fajtával. Szorgalmas, megbecsült terápiás kutyák is. A tacskók körében legnépszerűbb versenysorozat a „Wiener Nationals”, ahova nagyon sok gazdi nevezi be kedvencét. A hátsérülés veszélye miatt azonban az Amerikai Tacskó Klub (Dachshund Club of America) ellenzi ezeket a versenyeket.

Mivel elég népszerű kutyafajtáról van szó, így rengetegen is tenyésztik őket, csak sajnos nem mindenkit a jószándék vezérel. Sokan csak a pénzt látják ezekben a kutyusokban, így nem fordítanak kellő figyelmet és energiát rájuk. Az elhanyagolt kutyusoknál pedig gyakorik a viselkedés problémák és a megbetegedések is. Keress egy megbízható tenyésztőt!

A tacskók rendkívül változatosak. Nemcsak színükben, méretükben, típusukban, de személyiségükben is azok, így szinte bármilyen gazdihoz tökéletesen passzolnak.

A Tacskó Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • A tacskók kifejezetten makacs kutyák, elég nehéz őket szobatisztaságra nevelni.
  • Intelligens, független természetű, játékos szellemű kutyusok. Igazi rosszcsontok tudnak lenni. Legyél türelmes, határozott és következetes, amikor a tacskódat neveled!
  • Vadász múltjuk miatt előfordulhat, hogy viselkedésükben ez a mai napig megmutatkozik bizonyos formában. Elsősorban az üregek kiásásában vették hasznukat a vadászok, ezért ne lepődj meg, ha a rosszcsont tacskód az egész virágágyást felássa. Kitartó állatoknak nevelték őket, ez pedig ösztönösen velük is maradt az idők során, szóval órákig képesek kikönyörögni egy jutifalatot! Előfordult, hogy a vadászat során a zsákmányok megölése is az ő feladatuk volt, ezért a plüssállatok is nagyon gyorsan használódnak a tacskóknál.
  • A tacskók nagyon hangosan és mélyen ugatnak méretükhöz képes, és nem is fogják vissza magukat!
  • A tacskók hamar ellustulnak és elhíznak, ha a gazdik nem figyelnek rájuk oda. A túlsúly miatt pedig a hátuk még nagyobb terhelésnek van kitéve.
  • A hátproblémák nagyon gyakoriak a tacskók esetében, legtöbbször a porckorongok sérülhetnek, csúszhatnak el, ami részleges vagy teljes bénuláshoz vezethet.
  • A tacskók úgynevezett egy-személyes-kutyák. Természetüknél fogva gyanakvóak idegenekkel szemben.
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Tacskó
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

Tacskóknak a fent is szereplő Juliet tápokat javaslom.

Tacskó Személyisége

A tacskók okosak, élénkek és bátrak, már-már inkább vakmerőek. A kitartásra nevelték őket már a kezdetektől fogva, ez pedig néha makacssággal járhat. A tacskókról köztudott, hogy nagyon szórakoztatóak és nem ismernek félelmet, ugyanakkor imádnak odakuporodni a gazdihoz. Sok tacskó-imádónál ezek a tulajdonságok felülírják a makacs, nehéz természetüket.

A rövid-, hosszú-, és drótszőrű tacskók személyiségében fellelhető némi különbség. A drótszőrű tacskók a legnagyobb bajkeverők. A hosszúszőrűekről úgy vélik, hogy ők a legnyugodtabb, legcsendesebb tacskófajta. A rövidszőrű tacskók személyisége meg valahol a két másik fajtáé között van. Néhány törpe tacskó elég visszahúzódó és félénk lehet, de ez nem nagyon jellemző a fajtára. A félős kölyökkutyák valószínűleg felnőtt korukra is ilyenek maradnak.

A kutyák temperamentuma sok tényezőtől függhet, mint például: öröklés, szocializáció, nevelés. Az ideális temperamentumú kölyökkutyák játékosak és kíváncsiak, szeretnek közeledni az emberek felé és nem bánják, ha felveszik őket simogatni. Valószínűleg túlságosan temperamentumos lesz az a kutyus, aki a társait piszkálja. Az a kutyus, aki pedig megbújik a sarokban, valószínűleg felnőttkorára is félős marad. Ha teheted, mindenképp ismerkedj meg a kiválasztott kutyus szüleivel és/vagy testvéreivel is. Tölts el velük egy napot! Nézd meg, hogy a szülők viselkedése mennyire passzol hozzád, hiszen nagy valószínűséggel a kiválasztott kölyökkutya is örökölt egy-két dolgot tőlük.

A tacskóknál is nagyon fontos a korai szocializáció, hogy minél előbb, minél több embert, látnivalót, szagot, hangot fedezhessenek fel. A korai szocializálás segít, hogy mire kölyökkutyád felnő egy sokkal szófogadóbb, talpraesettebb kutyává váljon. A kutyamegőrzők, kutyafuttatók kiváló helyek arra, hogy új állatokkal ismerkedhessen meg kedvenced. Jó ötlet még ezen kívül rendszeresen vendégeket hívni magadhoz, emberekkel teli parkban sétálni, kutyabarát helyre vinni stb.

A Tacskó Egészségügyi Gondozása, Lehetséges Betegségei

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi betegségek közül nem mindegyik olyan gyakori, de jobb tudni a komolyabb betegségekre utaló jeleket is, hogy időben cselekedni tudj!

Intervertebrális lemezbetegség (IVDD): Akkor fordul elő, amikor a gerincben található lemez megreped vagy megsérül, és felfelé tolódik a gerincvelőben. A gerincvelőbe nyomódott lemez pedig megakadályozza az idegátvitelt. Ennek a porckorong betegségnek oka lehet trauma, életkor, vagy egyszerűen egy fizikai megrázkódtatás, mint például a kanapéról való leugrás. A korong sérülésekor a kutya általában fájdalmat érez, a megrepedt korong gyengeséghez és átmeneti esetlegesen tartós bénuláshoz vezethet. Kifejezetten kutyáknak előállított nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (NSAIDS) lehet kezelni a betegséget. Soha nem szabad emberek által is szedett NSAIDS-eket adni a kutyáknak, mert az mérgező lehet számukra. Néhány esetben a műtét is segíthet, viszont azt a baleset után rögtön el kell végezni (egy-két napon belül). Elektromos stimulációval, masszázzsal, vízalatti futópadokkal lehet a legsikeresebben kezelni ezt a betegséget.

Epilepszia: a tacskók sajnos hajlamosak epilepsziás rohamokra. Az érintett kutyáknál úgy vélik, hogy genetika és/vagy egy erős fejsérülés következménye is lehet a betegség. Egy roham esetén sosem szabad várni, egyből állatorvoshoz kell fordulni, hogy a lehető leghamarabb megkapja a megfelelő kezelést a kutyus. Sok esetben a gyógyszeres kezelés is segíthet.

Progresszív retina atrófia (PRA): a szembetegségek olyan fajtájába tartozik, amely a retina fokozatos romlásával jár. A betegség korai szakaszában az érintett kutyák farkasvaksággal/éjszakai vaksággal küzdenek. Nehéz észrevenni ezt a betegséget, hiszen a kutyák ilyenkor más érzékszerveikre hagyatkoznak és ha környezetük nem változik, akkor már csak a megszokás miatt is szinte probléma nélkül közlekednek.

Gyomorcsavarodás (Gastric Dilatation-Volvulus, GDV): Ez az életveszélyes betegség a nagytestű, mély mellkasú kutyáknál jellemző (pl.: Golden Retriever, németjuhász), de a tacskóknál is elég gyakori probléma. Főleg azokat a kutyákat érinti ez a betegség, akik naponta egyszer kapnak enni, gyorsan esznek, evés után rögtön rengeteg vizet isznak, és evés után egyből intenzíven mozognak. Ez akkor fordul elő, amikor a kutya gyomrába felesleges levegő kerül, a gyomruk megcsavarodik. Ilyenkor ezt a kutyák nem tudják felböfögni, kihányni, ez pedig akadályozza a normális véráramlást is. A kutya vérnyomása leesik, sokkos állapotba kerül. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, különben a kutyus elpusztulhat. Tünetek: gyomor gyors felfúvódása, hányinger, öklendezés, gyors pulzus, depresszió, levertség, gyengeség.

Cushing-szindróma (Hyperadrenokorticizmus): ez akkor fordul elő, amikor a kutya teste túl sok kortizol nevű hormont termel. Kialakulásának oka lehet az agyalapi mirigy vagy a mellékvese egyensúlyhiánya, de akár más betegség miatt is elkezdhet a kutya szervezete több kortizolt termelni. Legismertebb tünetei közé a gyakori vizelés és túlzott ivás tartozik. Ha a tacskódon észreveszed ezeket a jeleket, vidd el állatorvoshoz! Szerencsére a betegségre számos gyógymód létezik, de időben kell intézkedni, hogy komolyabb probléma ne alakulhasson ki.

Cukorbetegség: a tacskóknál előfordulhat cukorbetegség is, főleg akkor, ha egy elhízott kutyusról beszélünk. A cukorbetegség diétával és napi inzulininjekciókkal kezelhető. A betegség jelei: túlzott vizelés, szomjúság és a hirtelen fogyás (főleg, ha mellé nagy étvágya is van a kutyusnak).

Süketség: A halláskárosodás nem annyira gyakori ennél a fajtánál, de előfordulhat néhány tacskó esetében. Ez az állapot lehet örökletes, így érdemes rákérdezni a tenyésztőtől, hogy a hallásvizsgálatok el lettek-e végezve a kutyus szülein. A kölyökkutyákon is elvégezhető már egy ilyen vizsgálat, 5 hetes koruktól már megállapítható a betegség.

Kölyökkutya vásárlás előtt győződj meg róla, hogy megbízható helyről szerzed be az új kedvencedet. Nyugodtan kérd el az orvosi igazolásokat is (a választott kutyusét, illetve, ha van rá mód, akkor a szülő kutyákét is).

Bizonyos egészségügyi papírokat nem adnak ki addig, amíg a kutyus el nem éri a kétéves kort. Ez azért fordulhat elő, mert számos betegség a kutyák első két évében még nem kimutatható. Ezért nem szaporodhatnak két éves kor alatt a kutyák (legalábbis egy felelősségteljes tenyésztő erre nagyon odafigyel).

Gondoskodás

A tacskók rengeteg energiával és nagyon jó állóképességgel rendelkeznek. Szeretnek nagyokat játszani és sétálni a friss levegőn, főleg más kutyusokkal, de az ásás is nagy hobbijuk. Lakáson belül is nagyon aktív kutyák, nem probléma nekik, hogy a négy fal közé vannak zárva. Naponta legalább kétszer 10 perces séta ajánlott nekik, de ha idő szűkében lennél, akkor egy gyors de átmozgató játék is megfelel a célnak.

Nem kimondottan kinti kutyák, sőt! Sokkal jobban érzik magukat bent a lakásban. Ahogy korábban már írtuk, a tacskók háta rendkívül érzékeny, így nem szabad hagyni, hogy bútorról bútorra ugráljanak, könnyen megsérülhetnek. A tacskókat nagyon óvatosan kell felemelni, hogy a hátukkal ne történjen baj. Mindig a hátsó felüknél és a mellkasuknál kell őket megfogni.

Ha kellőképpen motiváltak, akkor rendkívül gyorsan tanulnak. A pozitív megerősítés számukra nagyon fontos. Ez kifejezhető jutalomfalatokkal, új játékokkal, plüssökkel. Legyenek rövidebbek a tanulóidők, tréningek! A tacskók ugyanis nagyon könnyen beleunnak a folyton ismétlődő, monoton tevékenységekbe.

A tacskók esetében gyakori probléma a szobatisztaságra nevelés. Ezek a kutyusok sokszor nem érzik szükségét és nem is látják értelmét, hogy kint végezzék el a dolgukat. Légy türelmes és következetes! A ketrechez szoktatás is nagy segítség lehet ilyen esetekben.

A ketrechez szoktatás más szempontból is nagyon fontos. A kutyusoknak meg kell tanulni hova merészkedhetnek be és hova nem a lakáson belül. Ráadásul ők is hajlamosak a rendetlenkedésre, főleg kölyökkorukban. Ha már kölyökkorban megszokják a „bezártságot”, akkor felnőtt korukra sokkal jobban viselik majd az utazást és az állatorvosi látogatásokat. Soha nem szabad őket egész napra ketrecbe zárni! Maximum pár órát legyenek csak bezárva, kivéve amikor alszanak. Hiába szoktatták őket hozzá már kölyökkorukban, a bezártság őket is ugyanúgy megviseli, mint az embereket.

A tacskók kiválóan őrködnek, emellett viszont rendkívül zajosak is. A törpe tacskók különösen szeretik hallatni a hangjukat. Ezt mindenképpen vedd figyelembe mielőtt magadhoz vennéd új kedvencedet!

Etetés

Napi ajánlott mennyiség: 60-150 gramm jó minőségű száraztáp (CricksyDog)

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

További etetési tanácsokért olvasd el korábbi cikkeinket, ahol többek között írtunk a helyes etetési módokról, mennyiségekről, kölyökkutyák és felnőttkutyák etetéséről is. Korábban írtunk pár cikket az elhízás első jeleiről, a megfelelő táp választásról, adagolásáról.

Még több etetéssel és táppal kapcsolatos kérdés esetén, olvasd el korábbi írásainkat vagy keress fel minket elérhetőségeink valamelyikén.

Telefonszámunk: 06 1 755 5715;

E-mail címünk: kerdes@cricksydog.hu.

Szőrzet Színe és Ápolása

A rövidszőrű tacskók bundája nagyon puha és selymes tapintású. Az egyszínű rövidszőrű tacskók általában vörösek vagy krémszínűek, egy-két fekete szőrszállal. A kétszínű rövidszőrű tacskók leggyakrabban feketék, csokoládébarnák, szürkék, cser jegyekkel. Merle vagy másnéven „pettyes” szőrszínnél a kutyus testét foltokban, fele-fele arányban borítja egy világosabb és egy sötétebb szín. A fajtastandard szerint egy kisebb fehér folt még elfogadható. A csíkos mintázat is gyakori a rövidszőrű tacskóknál, ebben az esetben sötét csíkok díszítik a kutyus egész testét. Az úgynevezett sable minta is előfordulhat rövidszőrű tacskóknál (fekete szőr átfedi a kutyus egész testét).

A drótszőrű tacskók nagyon különböznek a rövidszőrűektől. Rövid, testhez simuló, vastag fedőszőrük van, alatta egy puhább aljszőrzet. Az álluk, szemöldökük és fülük kivételével mindenhol van fedőszőr a testükön. Bár a rövidszőrű tacskóknál felsorolt színek mind jellemzők és elfogadottak a szálkás szőrű tacskóknál is, a leggyakoribb mégis az úgynevezett vaddisznó szín.

A hosszúszőrű tacskók gyönyörű, enyhén hullámos bundával rendelkeznek, ez teszi őket igazán elegáns kutyákká. A rövidszőrűeknél felsorolt színek ugyanúgy gyakoriak a hosszúszőrű tacskóknál is.

A világosabb szőrszínű tacskók szeme általában szürke, világos barna, zöld és kék, náluk a tipikus sötétbarna szemszín egyáltalán nem gyakori. Az eltérő, felemás szemszín is előfordulhat a tacskóknál, bár ez nagyon ritka! Az esetek többségében a tacskók szemszíne barna, a második legjellemzőbb szín pedig a kék.

Könnyen fenntartható kutyák, nem igényelnek különösebb ápolást. Vedlenek, de nem túlzottan. Fürdetni sem kell őket túl gyakran, nincsen tipikus „kutyaszaguk”. Általában akkor kell őket fürdetni, ha tényleg piszkosak lesznek. Két fürdetés közti időszakban a rövidszőrű tacskókat lehet enyhén nedves ronggyal áttörölni. A rövidszőrű tacskóknak érdemes beszerezni egy-két meleg pulcsit a hűvösebb időkre, mert nagyon fázós kutyák!

A drótszőrű tacskók igénylik a rendszeres fésülést, és évente legalább kétszer-háromszor meg is kell őket nyírni. Érdemes kikérni szakértők, kutyakozmetikusok és/vagy a tenyésztő véleményét a drótszőrű tacskók ápolásával kapcsolatban.

A hosszúszőrű tacskók bundáját is rendszeresen fésülni kell, hogy ne gubancolódjon össze csodaszép szőre. A rövidszőrű tacskóknál sűrűbben kell őket fürdetni és egyből meg is kell szárítani őket, hogy a szőrük szép formás legyen.

Fajtától függetlenül nagyon oda kell figyelni a tacskók lógó füleire. Ha befülled, begombásodhat, elfertőződhet, de akár még a bolhák és atkák is megtelepedhetnek rajta. Egy vattakorongot kell benedvesíteni vagy speciális fültisztító szerrel átitatni és hetente óvatosan át kell törölni a kutyusok fülét. A hallójáratba már nem szabad belenyomni a vattát!

Az ápolás része még a fogmosás és a körömvágás. A tacskók körmét havonta egyszer-kétszer kell levágni. Ha már hallani lehet, hogy kopognak a padlón, akkor már eljött a vágás ideje. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni, hogy a későbbiekben ez már egy stresszmentes rutin lehessen.

Hetente legalább kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát (naponta még jobb lenne), a baktériumok és lepedékek eltávolítása miatt.

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Viszonya a Gyermekekhez és Háziállatokhoz

A tacskók jól kijönnek a kisgyerekekkel a családon belül, de az idegen gyerekekkel és kisbabákkal már nem ennyire barátságosak.

A sérülékeny hátuk miatt még nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogyan kezelik és nyúlnak hozzájuk az emberek. A gyerekeket érdemes arra tanítani, hogy a tacskót csak akkor foghatják meg, ha épp a földön ül. A gyerekeket is ugyanúgy meg kell tanítani arra, hogyan kell megfelelően viselkedni az állatokkal, mikor szabad őket megközelíteni és mikor kell őket békén hagyni. Mivel ez egy hosszú folyamat, a felügyelet elengedhetetlen. Elég egy hirtelen, rossz mozdulat és bekövetkezhet a baj.

A tacskók barátságosak általában minden más állattal, főleg ha már kölyökkorukban megismerkedtek velük.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Anett Pràgerné Kiss
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 10 óra
#1 kép innen:Anett Pràgerné Kiss
1
Anett Pràgerné Kiss
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 10 óra
Ferenc Puskás
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 12 óra
#1 kép innen:Ferenc Puskás#2 kép innen:Ferenc Puskás
2
Ferenc Puskás
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A kutyusom élvezettel fogyasztja még a legnagyobb melegben is! Ezelőtt, mikor még más tápot kapott, nagy melegben étvágytalan volt. A Ted hipoallergén bárányos táppal nyoma sincs étvágytalanságnak.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 12 óra
Éva
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ezt eszi legszívesebben a kutyusom.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 21 óra
Anikó
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Egyszerűen imádja, ezért előfizettem, hogy rendszeresen megkapja a napi adagját.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Mária Rivasz
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ebben sins sok tapasztalaom még de remélem hatni fog

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Mária Rivasz#2 kép innen:Mária Rivasz
2
Mária Rivasz
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Sok tapasztalatom azért még nincs 2x rendeltem szárazeledelt

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Hajnalka S.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Névtelen
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelen
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Kiskutyánk szívesen ropogtatja.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelen
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Tacskó kiskutyánk imádja!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
tibor vágó
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon szereti a mopszim,ajánlom mindenkinek!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Viktória Virág
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Viktória Virág
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Viktória Virág
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
ÁGNES MAGYARI
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
#1 kép innen:Katalin K.
1
Katalin K.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Most kezdték enni a második 10kg-os tápot.
Mindkettőnek ízlik, még a nagyon finnyás is szívesen megeszi, mindenféle "feltét" nélkül.
Pár probléma még fennáll náluk (lábnyalás, lábrágás fűevés,....), remélem idővel ezek is javulni fognak.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
László Meczner
Értékelő
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 4 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény