A Weimari Vizsla Bemutatása

Az eredetileg vadászkutyaként nagyvadak (pl. szarvasok és medvék) elejtésére tenyésztett Weimari vizsla, vagy másik nevén „ezüst szellem”, hazájában Németországban igen keresett kutyafajta volt. Ezek az elegáns, de igényes kutyák ma is megtalálhatók a vadászterületeken. Mindemellett remek háziállatok is lehetnek, ha elegendő mozgást kapnak.

Bár fajtatiszta kutyákról van szó, sajnos még velük is találkozhatunk menhelyeken, kisállatmentőknél. Fontold meg az örökbefogadás lehetőségét! Ne vásárolj kutyát, ments meg inkább egyet!

A Weimari vizslák kiváló társak lehetnek, de vadász múltjuknak köszönhetően rengeteg energiával és nagy zsákmányszerzési vággyal rendelkeznek. A kezdő gazdiknak és a lakásban élőknek vigyázniuk kell, mivel ennek a kutyának következetes kiképzésre és nagyon sok mozgásra van szüksége. Ennek ellenére, ha felkészült az ember a fajta igényeinek megfelelően, akkor egy odaadó és szeretetteljes társra lelnek a Weimari vizsla személyében.

A Weimari Vizsla Részletes Bemutatása

Ezekkel a kutyákkal először talán William Wegman fotóin, naptárain és könyvein keresztül találkozhattunk. Wegman parókákat, jelmezeket és kellékeket használt alkotásaihoz, amivel kihasználta a fajta azon képességét, hogy szinte emberi arckifejezéseket tud felvenni. Az ő mindig türelmes Weimari vizslái megszemélyesítették már XIV. Lajost is, de pózoltak már ágyban tévézve és megjelentek már Piroska szerepében is.

A Weimari vizslák legkorábbi feladata mégiscsak a vadászat volt. Kifejezetten nagy vadakkal kellett foglalkozniuk (pl. medvékkel, szarvasokkal, farkasokkal). Ahogy Németország erdői zsugorodtak és a nagyvadak egyre kevesebben lettek, a Weimari vizslák gazdái a kutyák vadásztehetségét a madarak, nyulak és a rókák elkapására fordították.

Nevét arról a németországi helyről kapta, ahonnan származik. A Weimar-i udvar nemesei olyan kutyákat akartak, amelyek bátorsága intelligenciával párosul, de nem hanyagolható szempont volt számukra, hogy jó szaglása, gyorsasága és kitartása legyen a kutyáknak.

Azt, hogy ezt hogyan sikerült megvalósítani a tenyésztőknek egy rejtély, de sokak szerint ezek a kutyák többek között az angol pointer, a dán dog és az ezüstszürke Hühnerhund (vagyis csirkekutya) keverékei.

A Weimari vizslákat sokan ezüst szellemnek, szürke szellemnek is becézik. Vonzerejüket részben az egérszürkétől az ezüstszürkéig terjedő sima szőrzetüknek és világos borostyánszínű, kékszürke, szürke szemüknek köszönhetik. Ezek a kutyák viszont sokkal többek ennél. A Weimari vizslák szeretetteljesek és odaadóak.

A Weimari vizslák első számú vágya, hogy az embereikkel lehessenek, lehetőleg mindig. Nem véletlen az árnyék becenév! Szeretnek az emberek lábai elé feküdni, illetve követni gazdáikat mindenhová.

Ezek a kutyák nem minden gazdinak való. A kezdők inkább ne is jelentkezzenek egy ilyen kutyusért! Nagyon energikusak és kitartóak, sok mozgásra és szellemi stimulációra van szükségük. Enélkül idegesek és feszültek lesznek. Elég nehéz esetek tudnak lenni, mivel intelligensek is és hamar kitalálják, hogyan keveredjenek bajba!

Mivel vadászkutyák, nagyon erős bennük a zsákmányszerzési vágy. Ha nem nevelik és képzik őket, vagy nem tartják őket kordában, akkor bármilyen állatot elkezdenek üldözni, ami zsákmányra hasonlíthat – beleértve a macskákat, kisebb kutyákat, egereket, békákat, madarakat és stb. Trófeáikat büszkén mutogatják gazdáiknak, akiknek nem feltétlenül nyújt ugyanolyan szép látványt az ajándék. Előszeretettel üldözik a kocogókat és kerékpárosokat is.

Vadászösztöneik ellenére nagyon szeretnek bent lenni a lakásban (mint a legtöbb kutya). Temperamentumukból adódóan nem alkalmasak arra, hogy kennelben éljenek vagy kizárják őket az udvarra kevés emberi kontaktussal.

A Weimari vizslák önállóan gondolkodnak és folyamatosan próbára teszik az embereket. Ezeknek a kutyáknak szinte kötelező a kutyaiskola, hogy profiktól tanulják meg az alapvető engedelmességet. Tanításuk alatt gyengédnek, de határozottnak kell lenni, mert a durva bánásmód nem hoz eredményeket ennél a fajtánál sem!

Ha egyszer jól kiképezték, akkor ezek a kutyák nagyon sokoldalúak lehetnek. Nagyon jó társak a vadászatok során, ügyességi versenyszámokban is kiválóan szerepelnek és legfőképpen remek házikedvencek.

A Weimari Vizsla Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

 • A Weimari vizslákat úgy tenyésztették, hogy rengeteg energiájuk és kitartásuk legyen. A mozgás mellett a mentális stimuláció biztosítása is elengedhetetlen a fajtánál.

 • Ezek nem olyan vajszívű kutyák, mint pl. a golden retrieverek. Sok Weimari nehezen tolerálja a kisállatok jelenlétét (nyulak, macskák, kisebb kutyák). Ha kisállatok közelében vannak, mindig figyelni kell rájuk.

 • Idegeskedő kutyák és nem ritka náluk a súlyos szeparációs szorongás kialakulása sem. Ha túl sokáig maradnak egyedül, destruktívak lesznek és nemcsak a bútorokban, de saját magukban is kárt tehetnek.

 • Bár vadászkutyák, egyáltalán nem szeretnek kint élni az udvaron. Sok figyelemre van szükségük és igénylik az emberek társaságát.

 • Ezek a kutyák gyakran gyanakvóak az idegenekkel szemben és elfogadhatatlanul agresszívek is lehetnek. Nagyon fontos, hogy már kölyökkorukban nevelve legyenek és sokféle emberhez és helyzethez szocializálják őket.

 • A Weimari intelligensek és önállóan gondolkodnak. Egész életükön keresztül határozott, következetes, de gyengéd nevelésre van szükségük.

 • Viszonylag nehéz őket szobatisztaságra nevelni.

 • Néhány tisztességtelen tenyésztő „kék” illetve „fekete” weimari kutyákkal reklámozza magát, ami szerintük igazi ritkaságnak számít, ezzel bevonzzák a vásárlókat és jóval többet el is kérnek ezekért a kölykökért. Az igazság viszont az, hogy a fajtastandard szerint a kék és fekete Weimari vizslák hibásak, nem fajtatiszták.

 • Intelligensek és nagyon gyorsan tanulnak, de ha nem irányítják őket elég konstruktívan, olyan dolgokat is megtanulhatnak, amiknek a gazdik nem feltétlenül fognak örülni. Ilyen például az ajtó nyitás, és a megszökés művészete.

 • Soha ne vásárolj kiskutyát háztáji, megbízhatatlan tenyésztőktől, állatkereskedésekből, szaporítóktól. Olyan embereket kell keresni, akik igazolni tudják a szűrővizsgálatok eredményeit, a szülőkutyákat is ismeri, biztosítani tud a kiskutya genetikai egészségéről, jó természetéről.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A weimari vizsláknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

Történelme

A Weimari vizslák története a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor a Weimar-i udvarban, a mai Németország területén megjelentek. Az ottani nemesek szerettek vadászni, és olyan kutyát akartak maguk mellé, amely bátor, intelligens, jó a szaglása, gyors és kitartó. Egy olyan kutyára volt szükségük, aki a közelükben marad vadak keresése közben és a kandalló mellett is.

Azt, hogy hogyan tudták létrehozni ezt az álomkutyát, amelyet először Weimari pointernek hívtak, pontosan nem tudni, de úgy vélik, hogy a létrehozásban szerepet játszottak a vérebek, az angol pointerek, a német rövid szőrű pointerek, a kék dán dogok és az ezüstszürke Hühnerhundok. Ahogy teltek az évtizedek, Németország erdői úgy lettek egyre kisebbek, a nagyvadak pedig egyre kevesebben. A Weimari vizslák tenyésztői emiatt pedig átképezték a kutyákat a kisebb vadak elejtésére.

1897-ben Németországban egy exkluzív klubot alapítottak a fajta fenntartására és annak biztosítására, hogy felelősségteljes tenyésztők felügyeljék a fajta fejlődését. Senki nem vásárolhatott ilyen kutyát, amíg nem csatlakozott a klubhoz. Szigorú irányelveket szabtak meg a kutyák tenyésztésére vonatkozóan.

1929-ben Howard Knight, egy amerikai sportembert léptettek be a német klubba és két kutyát hozatott az Egyesült Államokba. A németek annyira védelmezték a „szürke szellemeiket”, hogy bár Knight megígérte, hogy megvédi a fajta tisztaságát, a klub mégis két ivartalanított kutyát küldött neki.

Knight-ot azonban ez sem tántorította el. Tovább dolgozott azon, hogy beszerezzen olyan kutyákat, amelyekkel az Egyesült Államokban is tenyészthet. 1938-ban végül három szukát és egy kan kölyökkutyát szerzett. A szukák között volt két alomtestvér, Adda és Dorle v. Schwarzen Kamp, valamint egy egyéves szuka, Aura v. Gailberg. A kan kiskutya a Mars aus der Wulfsreide nevet kapta.

Más tenyésztők is csatlakoztak Knighthoz, hogy az Egyesült Államokban tenyészthessenek, és 1942-ben megalakult az Amerikai Weimari Klub. Az Amerikai Kennel Klub 1942 végén ismerte el a fajtát. A fajta hivatalosan 1943-ban debütált a Westminster Kennel Klub kiállításán.

A második világháború alatt a német tenyésztők számára nehézzé vált a kutyák megtartása, ezért sok kiváló weimari vizslát küldtek az Egyesült Államokba.

A második világháború végén sok amerikai katona hozta magával haza ezeket a kutyákat és népszerűségük gyorsan meg is nőtt. Különösen akkor, amikor Dwight D. Eisenhower elnök a Fehér Házba vitte Heidi nevű Weimari vizsláját. Az 1950-es évek közepére-végére a Weimari vizsla az AKC által regisztrált 12. legnépszerűbb fajta között szerepelt. Sajnos ez a felelőtlen tenyésztéshez is vezetett. Ahogy a fajta minősége romlott, úgy a temperamentumproblémák általánossá váltak, ezzel pedig csökkent a Weimari vizslák népszerűsége is.

Az 1960-as évek végére a regisztrált Weimari vizslák száma az 1957-es adatok közel felére esett vissza. A regisztrációk száma az 1970-es és 80-as években folyamatosan csökkent. Ez ismét lehetőséget adott a fajta iránt elkötelezett tenyésztőknek, hogy javítsanak a fajta egészségén, temperamentumán és testfelépítésén. A regisztrációk az 1990-es években emelkedni kezdtek, ma a Weimari vizslák ismét a legnépszerűbb fajták közé tartozik Amerikában. Az AKC által regisztrált 155 fajta között a 30. helyen állnak a népszerűségi listán.

Méret

A hímek súlya általában 30-40 kg, marmagasságuk 62-67 cm. A nőstények valamivel kisebbek súlyuk kb. 25-35 kg, marmagasságuk 59-63 cm.

Személyiség

A weimariakról szóló korai történetek úgy tűntették fel őket, mintha ezek a kutyák teljesen kiképzettek és minden tekintetben tökéletesek lennének. Sokan még ma is ezt vallják a fajtáról.

A legtöbb weimari vizsla barátságos, nem ismer félelmet, éber és engedelmes. Mind olyan tulajdonságok, amelyek kiváló társsá és házőrzővé teszik őket. Ezenfelül még viszont határozottak, okosak, nyugtalanok és akaratosak is. Ez a fajta átveszi a hatalmat a háztartás felett, ha egy icipici lehetőséget is látnak rá. Rágnak, ugatnak, macskákat kergetnek, ellopják a sültet a pultról – ha nem kapnak megfelelő nevelést, akár ezekkel a viselkedésekkel is számolni kell.

A temperamentumot számos tényező befolyásolja, ideértve a genetikát, a képzettséget és a szocializációt. A jó temperamentumú kölyökkutyák kíváncsiak és játékosak, hajlandóak közeledni az emberekhez, elviselik, ha hozzájuk érnek. Ha választani kell egy alomból, mindig a középutat kell választani: ne is azt vidd haza, aki a legtöbbet bunyózik a többiekkel és ne is a sarokban megbújó kiskutyát válaszd.

Mint minden kutyának, nekik is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látnivalóval, hanggal, élményekkel kell találkozniuk még kölyökkorukban. A szocializáció segít abban, hogy felnőtt korukban határozottabb kutyusok legyenek. A kutyaiskola vagy kutyamegőrzők remek kezdetek lehetnek. Rendszeres látogatók, nyüzsgő parkokban sétálás, üzletek, ahova a kutya is bemehet, szomszédokkal közös séta stb. Ezek mind-mind segítenek a kutyusoknak hozzászokni a társasághoz.

Egészség

Ezek a kutyák általában egészségesek, de mint minden fajtánál, így náluk is előfordulhatnak bizonyos betegségek. Nem minden kutyánál jelentkeznek az alábbi egészségügyi problémák, de jobb tisztában lenni a fogalmakkal, hogy időben lehessen cselekedni szükség esetén.

Vásárolj megbízható tenyésztőktől, akik mindent tudnak az adott kutyus egészségügyi állapotáról és ezt orvosi papírokkal is igazolni tudják. Egy megbízható tenyésztő eladás előtt beadatja a szükséges oltásokat, elintézi a féregtelenítést. A jó tenyésztők ügyelnek arra, hogy a szülő-kutyák két évnél idősebbek, jólneveltek legyenek, illetve folyamatosan ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát! Vásárlás előtt nyugodtan érdeklődj a kölyökkutya szüleiről, kérd el az orvosi igazolásokat, oltási papírokat. Egészségügyi igazolásokat 2 éves kor alatt nem állítanak ki kutyáknál. Ez azért lehet, mert egyes betegségek nem alakulhatnak ki teljes felnőtté válás előtt. Ezért nem ajánlott 2-3 évnél fiatalabb kutyákat szülőként használni tenyésztőknél.

Csípő diszplázia: Ez egy örökletes betegség, ilyenkor a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületek medenceüregébe. A csípő diszplázia klinikai tünetekkel vagy akár anélkül is fennállhat. Ilyen esetekben néhány kutya sántít vagy fájlalja az egyik, vagy akár mindkét hátsó lábát. Ahogy a kutyák idősödnek ízületi gyulladások is kialakulhatnak. Csípő diszpláziával élő kutyák nem szaporodhatnak, ezért mindig kérj a tenyésztőktől egy olyan papírt, ami igazolni tudja, hogy leendő kutyád szülei nem szenvednek a betegségben.

Gyomorcsavarodás (Gastric Dilatation-Volvulus, GDV): Ez az életveszélyes betegség a nagytestű, mély mellkasú kutyáknál jellemző (pl.: Golden Retriever, németjuhász). Főleg azokat a kutyákat érinti ez a betegség, akik naponta egyszer kapnak enni, gyorsan esznek, evés után rögtön rengeteg vizet isznak, és evés után egyből intenzíven mozognak. Ez akkor fordul elő, amikor a kutya gyomrába felesleges levegő kerül, a gyomruk megcsavarodik. Ilyenkor ezt a kutyák nem tudják felböfögni, kihányni, ez pedig akadályozza a normális véráramlást is. A kutya vérnyomása leesik, sokkos állapotba kerül. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, különben a kutyus elpusztulhat. Tünetek: gyomor gyors felfúvódása, hányinger, öklendezés, gyors pulzus, depresszió, levertség, gyengeség.

Von Willebrand szindróma: Embereknél és állatoknál is jelentkező vérbetegség. A von Willebrand-faktor csökkenése miatt a vérben az alvadási folyamat megváltozik. Egy von Willebrand szindrómával küzdő kutyusnál jelentkező tünetek közé tartozik az orrvérzés, fogínyvérzés, műtét utáni hosszabb vérzés, hosszantartó vérzés kölykezés után. Esetenként még a székletben is található vér. Ezt a betegséget általában 3-5 éves korukban diagnosztizálják a kutyáknál, és sajnos gyógyíthatatlan. Ugyanakkor kezelésekkel (seb kiégetéssel, összevarrással, műtét előtti von Willebrand-faktor transzfúzióval) és bizonyos gyógyszerek elkerülésével lehet enyhíteni a betegségen.

Distichiasis: Az érintett kutyáknak egy extra szempillasoruk van, általában az alsó szemhéjon. Ezek az extra szempillák irritálhatják a szaruhártyák és könnyezést okoz.

Entrópium: általában hat hónapos korban válik nyilvánvalóvá. A szemhéj befelé görbül, ami irritálja és/vagy megsérti a szemgolyót. Akár mindkét szem is érintett lehet. A kutyák ilyenkor folyamatosan dörzsölik a szemüket. Műtéttel orvosolható a probléma.

 1. faktorhiány: vérzési rendellenesség, amely általában kisebb mértékű, de egy trauma vagy műtét után súlyosabbá válhat.

Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy által termelt hormon alacsony szintje. A betegség egyik jele lehet a meddőség. A nyilvánvalóbb jelek közé az elhízás, a mentális tompaság, a letargia, a leesett szemhéjak, az alacsony energiaszint és a rendszertelen tüzelési ciklus tartozik. A kutya szőrzete durvává és törékennyé válik, elkezd kihullani, majd a bőr is kemény lesz és besötétedik. A pajzsmirigy alulműködést napi gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni, amit a kutyának élete végéig csinálnia kell. A gyógyszerek szedése mellett azonban teljes életet élhetnek a pajzsmirigy alulműködéssel küzdő kutyusok.

Progresszív retina atrófia (PRA): ez egy olyan szembetegség, amely a retina fokozatos romlásával jár. A betegség korai szakaszában az érintett kutyáknak éjszakai vakság alakul ki, majd a betegség előrehaladtával teljesen elvesztik a látásukat. A betegséggel küzdő kutyák viszonylag jól alkalmazkodnak a korlátozott vagy teljesen elvesztett látáshoz mindaddig, amíg környezetük változatlan marad.

Immunmediált betegség: a kölykök kis százaléka lázzal, emelkedett fehérvérsejtszámmal, gyulladt szövetekkel és ízületekkel reagál a védőoltásokra, különösen a kombinált vakcinákra. A reakciók leggyakrabban 12-16 hetes korban jelentkeznek. Az Amerikai Weimari Vizsla Klub azt javasolja, hogy a kölyköket csak 8-12 hetes korukban oltsák be a négy alapvakcinával: szopornyica, adenovírus 2, parainfluenza és parvovírus. A veszettség elleni oltás 16 hetes korban adható be.

Gondozás

Az első dolog, amit ezekről a kutyákról tudni kell, hogy igazi házikedvencek. Nem kennelbe és az udvarvégébe valók, ugyanakkor kizárólagosan a benti élet sem megfelelő számukra. Ezeknek a rendkívül aktív kutyáknak nagy, biztonságosan bekerített udvarra van szüksége, ahol futkározhat és egy aktív családra, amely biztosítja számukra a szükséges mozgást és szellemi stimulációt.

A humorérzék is segít, különösen akkor, amikor a kutyák átalakították az udvart, hogy megszabadítsák a területüket az egerektől, vakondoktól és bogaraktól. Ezekért az erőfeszítéseikért nagyon büszkék lesznek magukra, bár a gazdik fejében ilyenkor általában annak a kiszámolása megy, hogy vajon mennyi időre, pénzre és munkára lesz szükség ahhoz, hogy az udvar újra úgy nézzen ki, ahogy azt ők szeretnék.

Ezeknek a kutyáknak napi néhány óra mozgásra van szükségük, ha meg akarjuk akadályozni az unalomból ugatást, rágcsálást és ásást. Nagyon szeretik a visszahozós játékokat, futójátékokat, emellett nagyon szeretnek túrázni és a kocogáshoz is szívesen csatlakoznak. Ezeket a kutyákat érdemes kutyaversenyeken is indítani, nagy tehetségük van az ügyességi és flyball versenyszámokhoz. Természetesen a vadászatokra is nyugodt szívvel lehet őket vinni, nagy segítséget nyújtanak majd ott is.

Meg kell győződni arról, hogy az udvar szökésbiztos legyen. Ezek a kutyák igazi szabadulóművészek, ha bezártságról van szó, hamar megtanulják, hogyan nyissanak ki ajtókat és kapukat, illetve hogyan ugorjanak át vagy ássanak át a kerítéseken.

A házban mindenhová követik az embereiket ezek a kutyák. Egy Weimari kölyök vizsla nagy kihívást jelenthet, és gondos felügyeletet igényel. Szeretnek rágcsálni és viszonylag nehéz őket szobatisztaságra nevelni.

A fajtánál nem szokatlan a szeparációs szorongás. Ilyenkor destruktívvá válhatnak, megpróbálnak lyukat ásni a szobában és hasonló nemkívánatos dolgokat tesznek.

Bár ez nem kifejezetten viselkedési probléma, de ezeknek a kutyáknak „laza szájuk” van, ami azt jelenti, hogy iváskor mindenhova fröcskölik a vizet. A közelben kell tartani egy kéztörlőt, hogy a kiömlött vizet egyből fel lehessen takarítani.

A weimari vizslák rendkívül intelligensek, ugyanakkor szeretnek önállóan is gondolkozni. Ez a kombináció kihívássá teszi a nevelést. Következetesnek, határozottnak, de mindeközben gyengédnek kell lenni velük. Ezek a kutyák érzékenyek, és nem reagálnak jól a dühre. Legyenek rövidebbek és érdekesebbek az órák, mindig meg kell őket dicsérni, ha helyesen cselekedtek. Jó, ha a gazdinak jó humorérzéke van. Ezek a kutyák vagy megcsinálják amire kérik őket, vagy nem.

A weimari vizslák nagyon tehetségesek: ki tudják nyitni a hűtőszekrényt és még jeget is szereznek a fagyasztóból, jégadagolóból, el tudják zárni a csapot, ki tudják nyitni az ajtókat és kapukat. Könnyű nekik trükköket tanítani.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 200-350 gramm jó minőségű táp, két adagra osztva.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, íme egy trükk, amivel ezt könnyen ellenőrizheted! Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

További etetési tanácsokért, tippekért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Szín és ápolás

A weimari vizslák szőre sima, rövid, egyenes és egyszínű, az ezüstszürkétől az egérszürkéig bármilyen árnyalatú szürke lehet. A hosszú szőr az Amerikai Kennel Klub fajtastandardje szerint kizáró ok, de az európai országokban a hosszúszőrű fajtát is elismerik. A hosszúszőrű weimari vizsláknak selymes bundájuk van. Ez a fajta még ritkább, mint a rövidszőrű változata.

A weimariak orra sötétszürke. A fülül belseje, az ajkak és ahol a szőrzetük vékony vagy egyáltalán nincs is, ott a bőrük rózsaszín, nem pedig fehér vagy fekete.

A weimari vizsla az egyik legkönnyebben ápolható fajta. Még akkor is, ha sárban dagonyáztak, a kosz csak lepereg róluk. A heti fésülés sörtés kefével megőrizheti a szőrük és bőrük egészségét. A weimari vizslák vedlenek, de a rendszeres fésülés segít abban, hogy a lehető legkevesebb szőr tapadjon a ruhákra és bútorokra.

Minden lógó fülű fajta hajlamos fülgyulladásra. Hetente kell ellenőrizni ezeknek a kutyáknak a fülét, és az állatorvos által javasolt tisztítószerekkel megnedvesített vattapamaccsal kell megtisztítani. A hallójáratba soha nem szabad benyomni a vattapamacsot! A fülek rossz szaga, vörössége, érzékenysége is utalhat fülgyulladásra, illetve, ha a kutyák rázzák a fejüket és/vagy vakarják a füleiket.

Hetente kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát, a fogkőlerakódás megelőzése és a baktériumok eltávolítása érdekében. A napi fogmosás még inkább javasolt, hiszen ezzel a fogíny egészségét is biztosítani tudják a gazdik.

Havonta 1-2 alkalommal kell a körmüket levágni. Ha már hallod, ahogy a padlón kopognak, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak. Legyél nagyon óvatos, hiszen a kutyák körmei nagyon érzékenyek, ha nem vagy magabiztos, inkább keress fel egy kutya kozmetikust!

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait, stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Más állatok és gyerekek

Egy aktív idősebb gyermek számára, aki már ismeri a kutyákat, egy weimari vizsla igazán nagyszerű társ lehet. Kisgyerekek mellé viszont már annyira nem javasolják őket, mert túlbuzgóságukkal könnyen sérüléseket okozhatnak a piciknek.

Mint minden kutyafajtánál, itt is elmondjuk, hogy rendkívül fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj. Hiába barátságosak a kutyusok a picikkel is, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és kisgyerek. Természetesen, a kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy, mint a gyerekeket.

Ezek a kutyák nem a legjobb választások olyan családok számára, ahol macskák, kistestű kutyák, hörcsögök, egerek, madarak élnek. A weimari vizsláknak hatalmas zsákmányszerzési vágya van, amit nehéz vagy szinte már lehetetlen irányítani. Minden állatot üldözőbe vesznek, a probléma az, hogy általában meg is ölik őket, ha elkapják azokat.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 20 óra
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Anna
1
Annahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja a kutyám.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

"Nagyon korán meg kellett tanulnom leülni"

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
#1 kép innen:Erika M.
1
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ez nem az én, hanem a kiskutyám véleménye.
Ki sem veszem a fejem a tányéromból, amíg az utolsó szem is el nem fogy,olyan finom!! Aztán beüt a kaja kóma 🙂

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ízlik a kutyusomnak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Frisky, a kis tacsim nagyon válogatós. Most végre találtam egy olyan száraz tápot, amit tényleg szeret ☺️

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mivel válogatós egyenlőre nem eszi, de ezt a típust nem kéri más márkánál sem. Próbaképpen vettem .

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ismerkedik egyenlőre a keksszel.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon válogatós a kutyusunk, de ezt a tápot jó ízűen megeszi.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nincs tapasztalat

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került sorra

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem bontottuk ki

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
27964 vélemény