A Erdélyi kopó Bemutatása

Az erdélyi kopók nem vámpírok, de olyan ősi kutyák, mint amilyen régiek a vámpírokról szóló mítoszok. A fajta népszerű volt a magyar királyi családok és vadászok körében egyaránt, de a 20. század elején majdnem kihaltak. A fajtarajongók azonban újjáélesztették a fajtát és ezeket a kutyákat olyan alkalmazkodó és hűséges társakká neveltek, mint amilyeneknek ma is ismerjük őket.

Ezt a ritka vadászkutyát néha magyar kopónak vagy erdélyi kopónak is hívják. Magyarországon, a fajta szülőhazájában az erdélyi kopó név ismertebb. Bár fajtatiszta kutyákról van szó, sajnos még velük is találkozhatunk menhelyeken, kisállatmentőknél. Fontold meg az örökbefogadás lehetőségét! Ne vásárolj kutyát, ments meg inkább egyet!

Az erdélyi kopók nem feltétlenül a legjobb választás kezdő, tapasztalatlan gazdik vagy kisgyermekes családok számára, mivel ennek az energikus fajtának határozott és következetes nevelésre van szüksége nevelés során. A jó hír a tapasztaltabb gazdik számára az, hogy ezek a kutyák a legtöbb szituációban jól megállják a helyüket. Ha valaki tudja kezelni a fajta energiáját, és a nevelésüket is következetesen tudja végezni, akkor ezek a kutyák igazi, hű társai lehetnek ezeknek az embereknek.

A Erdélyi Kopó Részletes Bemutatása

Az erdélyi kopók általában feketék, cser foltokkal a testükön. Gyakran a szemük felett is látható barna pötty, ami már-már szemöldökre hasonlít.

Vedlenek, ami azt jelenti, hogy az allergiások számára nem biztos, hogy a legjobb választás. A rendszeres fésülés mellett heti rendszerességű fürdésre van szükségük.

Az erdélyi kopóknak hatalmas energiájuk van. Naponta legalább két félórás-órás intenzív mozgásra van szükségük.

A fajta olyan családokhoz ideális, ahol már idősebb gyerekek vannak, mert túl nagyok ahhoz, hogy kicsik közelében játszanak.

A fajta jól kijön más kutyákkal is, amíg hagynak nekik teret a futkározásra. A macskákkal és kisebb állatokkal szemben valószínűleg beindul a vadászösztönük. A korai szocializáció sokat segíthet.

Bár az erdélyi kopók kiváló társasági kutyák lehetnek, olyan gazdára van szükségük, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik kutyatartás szempontjából.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

Az erdélyi kopóknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

Történelme

Az erdélyi kopók története a 9. század körül kezdődik, amikor a magyarországi mágnás törzsek ázsiai kopókat hoztak magukkal Erdélybe, ahol aztán kelta kopókkal keresztezték őket. Ennek eredménye az erdélyi kopó lett, amelynek hosszú- és rövidlábú változata is tenyésztve volt. A hosszabb lábú erdélyi kopókat a nagyvadakra vadászók kedvelték, míg a rövidebb lábú erdélyi kopókat a kisebb vadak (pl.: rókák, nyulak) elejtésére alkalmazták.

A fajta az évszázadok során a mezőgazdasági társadalmak fejlődésével egyre inkább visszaszorult, és a 20. századra csaknem teljesen kihaltak. Szerencsére a fajta rajongói keményen dolgoztak a kutyák megmentéséért. A fajta még mindig hihetetlenül ritkának számít. Sok szakértő szerint a rövidlábú erdélyi kopók mára már teljesen kihaltak.

1968-ban aktív erőfeszítéseket tettek a megmaradt hosszúlábú erdélyi kopók megmentésére. Dr. Györffy Lajos állatorvos Magyarországon mindenütt fajtatiszta kölyköket keresett, de csak Romániában talált egy-kettőt. Két kiskutyát kellett átcsempésznie a határon, majd társaival a Fővárosi Állatkertben kezdte el a fajta mentését felépíteni.

2000-re a Fédération Cynologique Internationale (FCI) felvette a fajtát a kopók csoportjába. 2006-ban az UKC elismerte a fajtát és a ritka fajtatiszta kopók csoportjába sorolta. Az AKC 2015-ben ismerte el a fajtát.

Méret

Az erdélyi kopók általában 45-63 cm marmagassággal rendelkeznek, súlyuk 25-35 kg között mozog. A hímek általában valamivel nagyobbak, mint a nőstények; de csak nagyon minimális az eltérés a kettő között.

Személyiség

Bár ritka fajtáról van szó, az erdélyi kopók megnyerő személyiségének köszönhetően egyre népszerűbb társnak számítanak mind a családok, mint az egyedülálló gazdik körében. Ez a fajta évszázadokon át dolgozott együtt az emberekkel a legkülönbözőbb éghajlatokon és terepviszonyok között, így rendkívül alkalmazkodóképesek. Ez azt is jelenti, hogy az erdélyi kopóknak rengeteg energiájuk van, mivel arra tenyésztették őket, hogy az embereikkel együtt messze földre utazzanak és vadásszanak.

Mivel ez egy olyan fajta, amely szorosan az emberrel való együttműködéshez szokott, nagyon szívesen tesznek eleget az emberek kívánságainak és védelmezik is hozzátartozóikat. Ez a temperamentumos fajta éppolyan szívesen bújik össze a kanapén egy hosszú nap után a gazdájával, mint amilyen szívesen riasztja el az idegeneket a kerítés mellől.

A nem kívánt viselkedési formák elkerülése érdekében nagyon következetes és határozott nevelésre van szükségük. Az erdélyi kopók kiváló társai az embereknek, de olyan gazdára van szükségük, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek nevelés terén.

Egészség

Ezek a kutyák általában egészségesek, de mint minden fajtánál, így náluk is előfordulhatnak bizonyos betegségek. Nem minden kutyánál jelentkeznek az alábbi egészségügyi problémák, de jobb tisztában lenni a fogalmakkal, hogy időben lehessen cselekedni szükség esetén.

A két leggyakoribb egészségügyi probléma, ami a fajtánál előfordul:

  • Csípő diszplázia
  • Könyök diszplázia

Gondozás

Mint minden kutyánál, az erdélyi kopóknál is rendkívül fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat. Az állatorvos segíthet kialakítani egy olyan ápolási rutint is, amely megőrzi a kutya egészségét.

Ha az erdélyi kopóknak nincs elég területük vagy nem mozogtak eleget, hajlamosak lehetnek az elhízásra. Gondoskodni kell arról, hogy ezek a kutyák naponta legalább egy órát intenzíven mozogjanak (pl.: aktív játékok, séták). Az a legjobb, ha van biztosítva számukra udvar, így ott el tudják égetni a felesleges energiájukat, amit esetleg a gazdi már nem bírna szusszal.

Füleiket rendszeresen ellenőrizni kell, és az állatorvos által javasolt módszerrel kell tisztán tartani azokat. Körmeiket is le kell vágni, ha már kopognak a parkettán – általában havonta egyszer vagy kétszer. Ez egy trükkös feladat, ebben akár kutyakozmetikus segítségét is lehet kérni.

Hetente kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát, a fogkőlerakódás megelőzése és a baktériumok eltávolítása érdekében. A napi fogmosás még inkább javasolt, hiszen ezzel a fogíny egészségét is biztosítani tudják a gazdik.

Etetés

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, íme egy trükk, amivel ezt könnyen ellenőrizheted! Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

Szín és ápolás

Az erdélyi kopókat gyakran összetévesztik a rottweilerekkel, mivel a két fajta színe és jegyei is hasonlóak. Az erdélyi kopó általában fekete, cser foltokkal. Vedlenek, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül a legjobb választások az allergiás emberek számára.

Az erdélyi kopók rövid, sűrű szőrzetűek. A fedőszőrük sima és rövid, míg az aljszőrzet puhább és sűrűbb, ami megvédi őket a szélsőségesebb időjárási viszonyoktól is. Mégis jobb, ha megkíméljük őket ezektől a szélsőséges időktől. A nagy hidegben és melegben ne zárjuk ki őket az udvarra.

Ami az ápolást illeti, a rendszeres fésülés mellett fürdetésre, körömvágásra, fogápolásra van szükségük, hogy a lehető legjobb formájukban maradjanak.

Más állatok és gyerekek

A megfelelő neveléssel az erdélyi kopók kiváló családi házikedvencek lehetnek. A fajtát inkább olyan családoknak javasoljuk, ahol a gyerekek már idősebbek, elég nagyok ahhoz, hogy tudjanak szépen és okosan viselkedni, játszani a kutyusokkal. Bár szándékosan ezek a kutyák sosem bántanának gyerekeket, elég egy rossz mozdulat is és bekövetkezhet a baj.

Néha túlságosan is védelmezőek a „saját” gyerekeiket illetően és meg akarják akadályozni, hogy az idegen gyerekek bántsák őket. Sajnos néha egy ártalmatlan játékot is fenyegetésnek vehetnek, amibe bele is avatkozhatnak.

Mint minden kutyafajtánál, itt is elmondjuk, hogy rendkívül fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj. Hiába barátságosak a kutyusok a picikkel is, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és kisgyerek. Természetesen, a kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy, mint a gyerekeket.

Ha más háziállatokról van szó, az erdélyi kopók általában kijönnek velük, bár lassan barátkoznak össze. A fajta általában jól kijön más kutyákkal, amíg azok hagynak nekik elég teret a mozgásra. Ami a macskákat és a kisebb állatokat illeti, az erdélyi kopók vadászösztönei valószínűleg működésbe lépnek, amint megpillantják őket. Ez hatalmas rettegésben tarthatja a macskákat.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 21 óra
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Anna
1
Annahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja a kutyám.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

"Nagyon korán meg kellett tanulnom leülni"

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
#1 kép innen:Erika M.
1
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ez nem az én, hanem a kiskutyám véleménye.
Ki sem veszem a fejem a tányéromból, amíg az utolsó szem is el nem fogy,olyan finom!! Aztán beüt a kaja kóma 🙂

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ízlik a kutyusomnak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Frisky, a kis tacsim nagyon válogatós. Most végre találtam egy olyan száraz tápot, amit tényleg szeret ☺️

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mivel válogatós egyenlőre nem eszi, de ezt a típust nem kéri más márkánál sem. Próbaképpen vettem .

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ismerkedik egyenlőre a keksszel.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon válogatós a kutyusunk, de ezt a tápot jó ízűen megeszi.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nincs tapasztalat

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került sorra

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem bontottuk ki

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
27964 vélemény