A Mudi Bemutatása

Az éber, aktív és okos mudi egy jól képezhető terelőkutya, amely szinte bármilyen feladatot kiválóan tud teljesíteni. Nem okoz gondot nekik a házőrzés, a vadászat, az ügyességi- és engedelmességi versenyek, a keresési és mentési feladatok és még sorolhatnánk tovább.

A magyar mudi néven is ismert fajta Magyarországról származik. A pásztoroknak segítettek a nyájak terelésében, őrzésében. Gyakran nevezték őket hajtókutyáknak is. Magyarországon még ma is alkalmazzák őket kiváló terelőképességeik miatt, akár egy 500 juhból álló nyájat is képesek kezelni.

A mudiknak nagy mozgásigényük van, ugyanakkor nagyon nyugodtak is, ha megfelelően nevelik őket és szellemileg és fizikailag is lefárasztják őket. Tanításukkor, neveléskor pozitív megerősítést kell náluk is alkalmazni. Nem szabad büntetni a kutyusokat azért, mert valamit rosszul csináltak, vagy nem úgy, ahogy gazdáik elvárták volna. Az erőszak és a kemény szavak nem oldják meg a problémát. Ha jól ki vannak képezve, hűséges, okos, szerető társakká válnak, akik egész életükön át védelmezni és imádni fogja a családját.

A Mudi Részletes Bemutatása

A mudik általában vidámak, lelkesek, boldogok. Különösen akkor, ha olyan feladatot kapnak, amely fizikailag és szellemileg is kihívást jelent a számukra. Mindig készen állnak a munkára, nem rettennek meg semmitől és nem hátrálnak ki a feladatok elől. Szeretnek keményen dolgozni. Bár a mudik Magyarországon kívül nem olyan ismertek, sőt kifejezetten ritka kutyafajtáról beszélünk, a fajta kedvelői nagyon elkötelezettek irántuk. A legtöbben az intelligenciájuk és a soha ki nem fogyó energiájuk és munkamoráljuk miatt szeretik ezeket a kutyákat. Kiváló házőrzők, vadászok, és versenyzők (engedelmességi és ügyességi versenyszámokban leginkább). A mudik általában egészségesek, nagyon kevés ápolásra van szükségük és nincsenek nagy igényeik az életvitelüket illetően. Annak ellenére, hogy nagy mozgásigényük van, hajlandóak időnként egy-egy szabadnapot is kivenni, amikor az egész napot pihenéssel töltik. Nem szabad őket hosszú időre egyedül hagyni. Az emberi társaság nélkül maradt mudik feltalálják magukat a lakásban, aminek a gazdik nem feltétlenül örülnek. Unalmukban nekiállhatnak ásni, kaparni, rágcsálni, átrendezni a szobákat és még sok mindent sorolhatnánk. A mudik akkor érzik magukat a legjobban, ha már egészen kölyökkoruktól kezdve szoktatták őket az időnkénti egyedülléthez. A kedves, türelmes nevelést gyors tanulással hálálják meg, de nem reagálnak túl jól a kiabálásra, dorgálásra, erőszakra, büntetésre. Ezeknek a kutyáknak szinte bármit meg lehet tanítani, nagyon gyorsan elsajátítják az újdonságokat. Szeretnek örömöt szerezni a család minden tagjának.

A Mudi Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • A mudinak sok közös vonása van a pumival és pulival. Az 1930-as években lett különálló fajta, addig ezt a három kutyafajtát egyként kezelték.

  • Ez a fajta nagyon ritka, mindössze néhány ezer mudi létezik a világon. A legtöbb pedig Magyarországon található, bár Finnországban is él néhány mudi.

  • Az Amerikai Kennel Klub sokáig nem ismerte el a fajtát teljes mértékben, részben a ritkaságuk miatt sem. Azonban 2015-ben ez megváltozott. Ettől függetlenül már korábban is szerepeltek a Foundation Stock Service nyilvántartásában, ami lehetővé tette a számukra, hogy egyes versenyeken részt vehessenek.

  • A mudik bundája sokféle színű lehet. A leggyakoribbak közé tartozik a fekete, barna, fehér, vörösesbarna, szürke vagy a fekete és szürke márványos keveréke (cifra).

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A mudiknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

Történetük

A mudik története nehezen követhető nyomon, mivel minden jel arra utal, hogy ezeket a kutyákat nem szándékosan tenyésztették, hanem a német spicc típusú kutyák és más magyar pásztorkutyafajták (pl. pumi és puli) keveredésével jöttek létre természetes úton. A mudi, a puli és a pumi egy ideig nem volt külön-külön kutyafajtaként elismert, de 1936-ban Dr. Fényes Dezső, tenyésztő és múzeumigazgató, „felfedezte” a mudi fajtát Magyarországon, és azóta is külön kutyafajtaként emlegetik. Nem sokkal ezután azonban a mudik majdnem teljesen kihaltak. A második világháború alatt sokukat elpusztították, és a fajtamentők segítsége nélkül, talán már teljes el is tűntek volna. Annak ellenére, hogy visszatértek, a mai napig ritkának számítanak, ami részben annak is köszönhető, hogy a többi magyar kutyafajta sokkal népszerűbb, így háttérbe szorítják a mudikat. Valójában mindössze néhány ezer mudi él a világon, és a legtöbbjük még mindig Magyarországon van, ahol pásztorkutyaként dolgoznak. Bár Finnországban is találkozhatunk mudikkal, akik mentőkutyákként szolgálnak a hegyekben, de természetesen elszórtan még találkozhatnánk velük a világ bármely táján. A Federation Cynologique Internationale 1966-ban ismerte el a mudi fajtát, az Egyesült Kennel Klub pedig 2006-ban. A mudik 2004-ben felvételt nyertek az Amerikai Kennel Klub alapítványi állományába és 2015-ben hivatalosan is elismerték a magyar fajtát.

Méret

A mudi egy kis- vagy közepesméretű kutyafajta. A hímek általában 11-13 kg súlyúak, míg a nőstények valamivel kisebbek 8-11 kg.

Személyiség

A pásztorok nagyra értékelik a mudi kutyákat, mert képesek komoly feladatok elvégzésére különösebb felügyelet nélkül is biztonságban tudhatják a nyájat. Magas intelligenciájuknak és éberségüknek köszönhetően könnyen képezhetőek, és bármely munkaterületen jól alkalmazhatók. Például: kereső- és mentőfeladatok, kutyasportok, rágcsálóvadászat és még sorolhatnánk. A mudik nem bíznak annyira az idegenekben, hamar ugatni kezdenek, ha valami szokatlan dolog történik, ami kiváló házőrzővé teszi őket. Azonban már kölyökkoruktól kezdve szocializálni és képezni kell őket, hogy ne legyenek túlságosan távolságtartóak a vendégek közelében. A mudiknak nagy mozgásigényük van, és megfelelő mentális stimulációra van szükségük, hogy ne unatkozzanak, amitől destruktív viselkedésbe kezdhetnek. Naponta legalább néhány kiadós sétára van szükségük, ideális esetben egy kis futásra is. Amíg a mozgásigényük kielégítésre kerül, nyugodt, benti kutyáknak is megfelelnek, bár lehet, hogy jobban érzik magukat a nagy, bekerített udvaron. A mudik szeretik a figyelmet és az emberi társaságot. Jellemzően jobban ragaszkodnak egy családtaghoz, mint a többiekhez. Szokásuk, hogy szorosan követik a kiválasztott családtagot és mindig vele akarnak lenni. A pozitív megerősítésen alapuló nevelés rendkívül hatékony a mudik esetében, egyáltalán nem reagálnak jól a büntetésre, szigorra, kemény dorgálásra.

Egészség

Sajnos a mudikat sem kerülik el a betegségek és az egészségügyi problémák. A mudikat érintő leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartozik a csípő- vagy könyökdiszplázia, a térdkalács ficam, a szürkehályog és az epilepszia.

Gondozás

A mudiknak meglehetősen alapvető gondozási igényeik vannak. A körmüket szükség esetén néhány hetente kell levágni. A fogakat rendszeresen meg kell mosni az állatorvos által javasolt módon. A füleiket is ellenőrizni kell fertőzés, élősködők vagy piszok lerakódása miatt. A jó egészség megőrzése érdekében érdemes rendszeres állatorvosi vizsgálatokra vinni a kutyusokat.

Etetés

A mudik étrendjét egy kis- és közepes méretű, átlagon felüli energiával rendelkező, nagy mozgásigényű fajta számára kell összeállítani. Megfelelő táplálkozási tanácsokért érdemes az állatorvossal konzultálni, vagy szakemberekhez fordulni. Táplálékigényük a kölyökkortól a felnőttkoron át az időskorig folyamatosan változni fog, ezt mindig szem előtt kell tartani, amikor tápot és mennyiséget kell meghatározni.

Szín és ápolás

A mudik szőre középhosszú, lehet hullámos vagy göndör, bár az arcukon és a lábaikon a szőr általában rövidebb. Színük lehet fekete, barna, fehér, szürke, vagy cifra: a fekete és szürke márványos keveréke. A mudik bundája általában taszítja a legtöbb szennyeződést és piszkot, ezért kevés ápolásra van szükségük. A legtöbb mudi számára elég a heti egyszeri átfésülés, fürdetni pedig csak szükség szerint kell őket. A mudik általában szeretik a vizet, szeretnek úszni és pancsolni, így a kellemeset hasznossal vegyítve, akár a tó vizében is megfürdethetnek. Tavasszal erősebben vedlenek, és általában csak nyár végén növesztik újra a teljes szőrzetüket.

Más állatok és gyerekek

A mudik jól kijönnek a gyerekekkel és más állatokkal is, amennyiben megfelelően szocializálják őket, lehetőleg már kölyökkoruktól kezdve. Még jobb, ha már kölyökkoruktól fogva más háziállatokkal és gyerekekkel osztoznak a területeiken. A mudik azonban egyáltalán nem tűrik a kötekedést és a durva bánásmódot, ezért a gyerekeket is meg kell tanítani arra, hogyan viselkedjenek megfelelően egy kutyával, illetve mindig felügyelni kell őket, amikor együtt játszanak. A mudik nem bíznak meg túlságosan az idegenekben, ezért, ha a gyerekekhez játszótársakat hívnak át, inkább legyenek a kutyától távol, hagyni kell, hogy a kutyusok tegyék meg az első lépést az ismerkedés felé. A mudik agresszívak lehetnek más kutyákkal szemben, ha nem szocializálták őket kellőképpen, de egy megfelelően nevelt és képzett mudi nem okozhat gondot más háziállatokra nézve.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 21 óra
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Anna
1
Annahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja a kutyám.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

"Nagyon korán meg kellett tanulnom leülni"

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
#1 kép innen:Erika M.
1
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ez nem az én, hanem a kiskutyám véleménye.
Ki sem veszem a fejem a tányéromból, amíg az utolsó szem is el nem fogy,olyan finom!! Aztán beüt a kaja kóma 🙂

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ízlik a kutyusomnak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Frisky, a kis tacsim nagyon válogatós. Most végre találtam egy olyan száraz tápot, amit tényleg szeret ☺️

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mivel válogatós egyenlőre nem eszi, de ezt a típust nem kéri más márkánál sem. Próbaképpen vettem .

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ismerkedik egyenlőre a keksszel.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon válogatós a kutyusunk, de ezt a tápot jó ízűen megeszi.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nincs tapasztalat

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került sorra

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem bontottuk ki

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
27964 vélemény