A Nagy svájci havasi kutya Bemutatása

A nagy svájci havasi kutyákat igazi „mindenes” kutyákká fejlesztették, annak érdekében, hogy minél többféle munkát el tudjanak velük végeztetni (pl.: szarvasmarha terelés, kocsihúzás, őrzés stb.). Manapság már főleg házikedvencekként élvezik az életüket, de a munkás múltjuk miatt szeretik, ha akad valami elfoglaltság számukra.

Hiába fajtatiszta kutyákról van szó, sajnos őket is meg lehet találni a menhelyeken, állatvédőknél és fajtaspecifikus állatmentőknél. Ha van rá lehetőséged, fogadj örökbe, ne vásárolj kutyát!

Ez a kutyafajta szinte mindenféle kutyasportban kiválóan teljesít (az ügyességitől a súlyhúzásig bármiben). Nagyon ragaszkodóak és játékosak, viszont elég nagytestű kutyák is, ezért nem igazán alkalmasak kezdő gazdik számára. Egy aktív, tapasztalt, kutyaszerető, nagy otthonnal rendelkező családnak ideális ez a fajta.

A Nagy Svájci Havasi Kutya Részletes Bemutatása

Jókiállású, éber és erőteljes kutyák. A fajta iránti elkötelezett rajongókon kívül azonban nem sokan ismerik őket. Bár elég nagy és feltűnő kutyákról van szó, így sétáltatás közben garantáltan megfordulnak az emberek utánuk. Sokszor meg is kérdezik a gazdiktól: „Hát ez meg milyen fajta?”

Az 50 kg garantáltan meghaladó svájci havasi kutyákat, nemcsak méretük, hanem erőteljes hangjuk is kiváló házőrzővé teszik. Bár igazából szívük mélyén nagyon szelíd kiskutyák, odaadóak és nagyon szeretik a gyerekeket is. Egyáltalán nem illenek egy lakásba, egy olyan helyre van szükségük, ahol bőven van hely a számukra bent és kint is.

Eredetileg szarvasmarhák terelésnél, kocsihúzásnál és őrszolgálatnál vették hasznukat, nemcsoda, hogy a modern svájci havasi kutyák is szeretik, ha adnak nekik valamilyen feladatot. Kiemelkedően teljesítenek az engedelmességi, ügyességi és testalkati versenyekben is. Szinte nincs olyan kutyasport, ahol nem remekelnének kitűnő adottságaiknak köszönhetően. Emellett pedig terápiás kutyákként és kutató-mentő kutyákként is bizonyították rátermettségüket.

Mivel hatalmas kutyákról van szó, fontos, hogy minél előbb elkezdjék a gazdik a nevelésüket és a szocializálásokat – meg kell tanítani őket, hogy barátságosak legyenek a náluk kisebb állatokkal és gyerekekkel is. Nagyon hosszú náluk a kölyökkor: lassan érő típusok, mind fizikailag, mind szellemileg. Hároméves korukig kölyökkutyának számítanak.

Bár ez a fajta nem mindenki számára ajánlott, azok az emberek, akik szeretik a kihívásokat és nem restek gondoskodni és nevelni egy ilyen hatalmas fajtát, azoknak kiváló választás ez a kutyafajta.

A Nagy svájci havasi kutya Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • Nagy méretük miatt nem valók lakásba. Számukra a nagy udvaros családi házak az ideálisak.

  • Munkára tenyésztették őket, ezért a mai napig szeretik, ha van számukra valamilyen feladat, amit el kell végezniük. A mentális stimuláció elengedhetetlen ennél a kutyafajtánál.

  • Bár általában nagyon jól kijönnek a kisgyerekekkel, a méreteik miatt balesetveszélyesek is lehetnek a picik számára.

  • Hajlamosak a túlhevülésre, ezért a nagy melegben jobb őket bent tartani a lakásban, légkondicionált helyen.

  • Néhány svájci havasi kutya szereti vadászni, hajtani a kistestű állatokat. A szomszéd macskájának – valamint egyéb háziállatainak – biztonságának megőrzésének érdekében ügyelni kell arra, hogy az udvar jól körbe legyen kerítve, ha pedig a házon kívül lenne a kutya, akkor mindig legyen pórázon.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A Nagy svájci havasi kutyáknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

Történelme

A nagy svájci havasi kutyákat tartják Svájc egyik legrégebbi kutyafajtájának. Származásukról számos elmélet látott napvilágot, de a legnépszerűbb szerint nagy, masztiffszerű kutyáktól származnak, akiket a megszálló római légiósok hoztak az Alpokba.

A svájci havasi kutyák ősei terelő-, őr- és húzókutyákként szolgáltak. Egy időben ez a fajta volt a legnépszerűbb Svájcban. Az 1900-as évekre azonban számuk jelentősen megcsappant, valószínűleg azért, mert a svájci farmokon más kutyák, illetve gépek vették át az eddig általuk végzett feladatokat.

1908-ban ez Albert Heim nevű kutató két kutyát fedezett fel a Svájci Kennel Klub jubileumán, akiket „rövidszőrű berni pásztorkutyaként” tartották nyilván. Azonban Heim felismerte, hogy teljesen más kutyáról van szó, megállapította, hogy ezek a kutyák a Sennenhund típus tagjai (négy fajtából álló család).

Heim lobbizott, hogy ezeket a kutyákat különálló fajtaként ismerjék el, majd 1909-ben a Svájci Kennel Klub felvette a nagy svájci havasi kutyát a nyilvántartásukba.

Azóta a fajta népszerűsége lassan, de folyamatosan nőtt. 1968-ban az első svájci havasi kutyát bevitték az Amerikai Egyesült Államokba, majd nem sokkal ezután meg is alakult az Amerikai Nagy Svájci Havasi Kutya Klub. Az AKC 1995-ben ismerte el a fajtát és a munkáskutyák csoportjába sorolta.

Méret

Marmagasságuk kb. 60-72 cm, súlyuk 58-62 kg. A szukák valamivel kisebbek, mint a kankutyák.

Személyiség

A svájci havasi kutyák gyengédek, éberek és szórakoztatóak. Nem túlságosan laza kutyák, elég magabiztosak és időnként makacsok is tudnak lenni. Merész személyiségük miatt a svájci havasi kutyák olyan embereknek valók, akik kedvesek, de magabiztos gazdik tudnak lenni.

Éber és figyelmes kutyafajta, mindig keresnek valamit, érzik, ha baj van. Ez, és a hangos ugatásuk is kiváló őrzőkutyává teszik őket, bár általában nem túl agresszívak.

A temperamentumot számos tényező befolyásolja, ideértve a genetikát, a képzettséget és a szocializációt. A jó temperamentumú kölyökkutyák kíváncsiak és játékosak, hajlandóak közeledni az emberekhez, elviselik, ha hozzájuk érnek. Ha választani kell egy alomból, mindig a középutat kell választani: ne is azt vidd haza, aki a legtöbbet bunyózik a többiekkel és ne is a sarokban megbújó kiskutyát válaszd.

Ha teheted, nézd meg a kölyökkutya szüleit – általában az anyát mindig meg lehet nézni – hiszen tőlük örököl a kutyus minden tulajdonságot. Ha elégedett vagy velük, valószínűleg a kiskutyával sem lesz gond mire felnő.

Mint minden kutyának, nekik is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látnivalóval, hanggal, élményekkel kell találkozniuk még kölyökkorukban. A szocializáció segít abban, hogy felnőtt korukban határozottabb kutyusok legyenek.

A kutyaiskola vagy kutyamegőrzők remek kezdetek lehetnek. Rendszeres látogatók, nyüzsgő parkokban sétálás, üzletek, ahova a kutya is bemehet, szomszédokkal közös séta stb. Ezek mind-mind segítenek a kutyusoknak hozzászokni a társasághoz.

Egészség

Sajnos hajlamosak bizonyos betegségekre, amelyeket, ha időben észlelnek az emberek, akkor akár teljes mértékben gyógyítható vagy nem válik súlyosabbá.

A nagy svájci havasi kutyákra jellemző betegségek a következők:

Csípő diszplázia: Ez egy örökletes betegség, ilyenkor a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületek medenceüregébe. A csípő diszplázia klinikai tünetekkel vagy akár anélkül is fennállhat. Ilyen esetekben néhány kutya sántít vagy fájlalja az egyik vagy akár mindkét hátsó lábát. Ahogy a kutyák idősödnek ízületi gyulladások is kialakulhatnak. Csípő diszpláziával élő kutyák nem szaporodhatnak, ezért mindig kérj a tenyésztőktől egy olyan papírt, ami igazolni tudja, hogy leendő kutyád szülei nem szenvednek a betegségben.

Könyök diszplázia: Szintén egy örökletes betegség, amely a nagyobb testű kutyáknál gyakori. Úgy vélik, hogy ezt a kutya könyökét alkotó három csont különböző növekedési/fejlődési üteme okozza, ami ízületi lazasághoz vezet. Ez nagyon fájdalmas sántasággal járhat. Az állatorvos akár még a műtétet is javasolhatja ilyen esetek orvoslására, de számos esetben elég a fájdalomcsillapító kezelés is.

Porcelhalás (OCD): a porcok helytelen növekedése okozza a problémát. Fájdalmas ízületi merevséget okoz, olyannyira, hogy a kutya még csak behajlítani sem tudja a könyökét. Kutyáknál már 4-9 hónapos korban kimutatható. Helytelen tápok fogyasztása („növekedés elősegítő tápok”) hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

Patellar luxation: másnevén térdkalácsficam, kistestű kutyáknál rendkívül gyakori probléma. Ez akkor fordul elő amikor a lábukban található 3 csont – femur (combcsont), patella (térdkalács), tibia (sípcsont) – nem illeszkedik helyesen, tehát könnyedén elmozdulnak. Ez sántasághoz és egyéb rendellenes járási formákhoz vezethet. Ez egy veleszületett, örökölhető betegség, ami azt jelenti, hogy már a kutya születésekor is jelen van, bár tényleges eltérés vagy ficam csak sokkal később következik be. A csontok egymáson való koptatása miatt ízületi gyulladások is jelentkezhetnek. Négy különböző szintjét különböztetjük meg a betegségnek, ahol az 1. szintű az esetenkénti ficamot, átmeneti sántítást jelöli, a betegség 4. szintjénél a sípcsont elmozdulása már olyan mértékű, hogy műtéti beavatkozás nélkül nem is lehet segíteni rajta. A kutyák ún. ó-lába is emiatt alakul ki.

Gyomorcsavarodás (Gastric Dilatation-Volvulus, GDV): Ez az életveszélyes betegség a nagytestű, mély mellkasú kutyáknál jellemző (pl.: Golden Retriever, németjuhász). Főleg azokat a kutyákat érinti ez a betegség, akik naponta egyszer kapnak enni, gyorsan esznek, evés után rögtön rengeteg vizet isznak, és egyből intenzíven mozognak. Ez akkor fordul elő, amikor a kutya gyomrába felesleges levegő kerül, a gyomruk megcsavarodik. Ilyenkor ezt a kutyák nem tudják felböfögni, kihányni, ez pedig akadályozza a normális véráramlást is. A kutya vérnyomása leesik, sokkos állapotba kerül. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, különben a kutyus elpusztulhat. Tünetek: gyomor gyors felfúvódása, hányinger, öklendezés, gyors pulzus, depresszió, levertség, gyengeség.

Lép torzió: a lép, mint sok más szerv, elfordulhat. Ha elfordul, kitágul és vérrel telítődik. A tünetek nem mindig egyértelműek, de előfordulhat hányás, láz, fakó fogíny és érzékenység. A lépcsavarodás azonnali állatorvosi ellátást igényel, gyakran csak műtéttel orvosolható probléma. Sokszor a gyomorcsavarodással együtt jelentkezik.

Szürkehályog: Homályos, rossz látást okoz ez a betegség. A kutya szeme(i) zavarosak lesznek. Szürkehályog általában idős korban jelentkezik a kutyáknál, és néha műtéttel lehet javítani a kutyusok látását.

Distichiasis: Akkor beszélünk erről a rendellenességről, amikor a szempillák a szemhéj mirigyek kivezetőjáratain keresztül nőnek. Az ilyen irányban növekvő szempillák irritálják a szem felszínét, szaruhártya gyulladáshoz és szakadáshoz is vezethet.

Entrópia: Az entrópia a szemhéj befelé görbülését jelenti. Általában mindkét szem alsó szemhéját érinti, irritációt és látásvesztést okozva. Általában a kutyák egy éves kora után fordul elő a betegség, viszont a probléma megoldására irányuló műtétet általában a kutyák felnőtt koráig halasztják.

Panosteitis: gyulladásos, sántasághoz vezető állapot. A nagytestű kutyáknál jellemző és a folyamatos csontnövekedéssel köthető össze. Egy ilyen betegséggel küzdő kutya már 5-12 hónapos korában sántíthat az egyik lábán, majd a másikon is, végül teljesen lebénul. Általában nincsenek hosszútávú hatásai. Pihenésre és korlátozott mozgásra lehet szükség egy ideig, ha a kutyának fájdalmai vannak.

„Swissy Lick”: a kutyának folyamatos késztetése van arra, hogy eszeveszetten megnyaljon és/vagy lenyeljen bármit, amit csak meglát. Kialakulásának oka ismeretlen, bár több szakértő hozta összefüggésbe a súlyos gyomor-bélrendszeri problémákkal. Savcsökkentő gyógyszerekkel kezelhető. Ez sokkal gyakoribb a fiatal kutyáknál, de idősebbeknél is előfordulhat.

Gondozás

Ez a kutyafajta nem való lakásba. Munkás múltjuk és méreteik miatt is olyan helyre van szükségük, ahol kedvükre futkározhatnak. Ettől függetlenül nincsen kiemelkedően nagy mozgásigényük.

Svájci örökségüknek köszönhetően ez a fajta jobban kedveli a hidegebb éghajlatot és imádják a havat. Emiatt nem meglepő, hogy hajlamosak a hőgutára, nem bírják jól a meleget. Nyáron kímélni kell őket, nem szabad megerőltető feladatokat adni nekik a kánikulában, a sétákat pedig a kora reggeli vagy késő esti órákra kell időzíteni. A nyári nagy melegben jobb, ha egy légkondicionált helyen vannak. Ha kint kell lenniük, gondoskodni kell arról, hogy legyen számukra egy árnyékos hely és sok friss víz.

Egy svájci havasi kölyökkutyának különleges gondozásra van szüksége. Sok nagytestű kutyához hasonlóan ők is gyorsan nőnek négy és hét hónapos koruk között, így sajnos hajlamosak a csontrendellenességre és sérülésekre.

A kölyköket jó minőségű, alacsony kalóriatartalmú táppal kell etetni, hogy ne növekedjenek túl gyorsan. Nem szabad őket kemény felületen futtatni (pl.: járdán, betonon, aszfalton), nem szabad hagyni azt sem, hogy sokat ugrándozzanak (főleg magasabb helyekről), hiszen kétéves korukig az ízületeik még nem fejlődnek ki rendesen, így könnyebben megsérülnek. A fűben nyugodtan játszhatnak és szaladgálhatnak!

Mint minden kutyát, őket is szocializálni kell – meg kell tanítani őket, hogyan viselkedjenek idegen állatok és emberek társaságában – már kölyökkoruktól kezdve.

Ami a szobatisztaságot illeti: bár minden kutya más és más, a svájci havasi kutya rajongók szerint ők bizony a lassan érő típushoz tartoznak. Ennek oka nem egészen világos még. A kölyköknek beletelik pár hétbe mire rájönnek a ketrechez szoktatás és a szobatisztaságra nevelés lényegére, általános koncepciójára, de a teljes szobatisztaság eléréséhez akár hónapokat is várni kell.

Hetente kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát, a fogkőlerakódás megelőzése és a baktériumok eltávolítása érdekében. A napi fogmosás még inkább javasolt, hiszen ezzel a fogíny egészségét is biztosítani tudják a gazdik.

Havonta 1-2 alkalommal kell a körmüket levágni. Ha már hallod, ahogy a padlón kopognak, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak. Legyél nagyon óvatos, hiszen a kutyák körmei nagyon érzékenyek, ha nem vagy magabiztos, inkább keress fel egy kutya kozmetikust!

Hetente kell ellenőrizni a füleket is, hogy nincs-e bőrpír vagy rossz szag, ezek ugyanis fertőzésre utalnak. Egy vattakoronggal tisztítsd meg a fület az állatorvos által javasolt tisztítószerrel. Nem szabad túl mélyen benyúlni a fülbe, a hallójárathoz!

Etetés

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, íme egy trükk, amivel ezt könnyen ellenőrizheted!

Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

Érdemes egyeztetni az állatorvossal a kutyus étrendjével kapcsolatban. Mivel nagytestű kutyákról van szó, az átlagosnál kicsit több tápra van szükségük, de nem mindegy, hogy milyen tápértékekkel rendelkező eledelt tesznek eléjük.

További etetési tanácsokért, tippekért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Szín és ápolás

Ennek a fajtának sűrű, pár centis külső szőrzete van, ami alatt egy vastag aljszőrzet lapul. Az év nagy részében csak minimálisan hullatják a szőrüket, évente kétszer vedlenek csak. Színük jellemzően fekete, rajta rozsdavörös és/vagy fehér foltokkal, amik az arcon és a testen is megtalálhatók.

Ápolásuk nem túl bonyolult – a rövid szőrük könnyen gondozható, és fürdetésre sincs szükségük túl gyakran. Hetente egyszer-kétszer érdemes átfésülni őket, illetve elég szükség szerint fürdetni őket, hogy bundájuk szép, tiszta és ápolt maradjon.

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait, stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Más állatok és gyerekek

A svájci havasi kutyák élvezik a fiatalok figyelmét és társaságát is, főleg, ha már kölyökkorban elkezdték szocializálni őket és emellett a gyerekek is tudják, hogyan kell viselkedni egy kutya társaságában. Kisgyerekekkel azonban soha nem szabad ezeket a kutyákat felügyelet nélkül hagyni, bármilyen barátságosak is a kicsikkel szemben. Ami nekik játék lehet, az könnyen sérülés lehet egy kisgyerek számára. A méretük miatt pedig könnyen feldönthetik, megsebesíthetik a gyerekeket.

Mint minden kutyafajtánál, itt is elmondjuk, hogy rendkívül fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj.

Hiába barátságosak a kutyusok a picikkel is, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és kisgyerek. Természetesen, a kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy, mint a gyerekeket.

A jólnevelt svájci havasi kutyák általában szeretik a többi kutya társaságát, nagyon szeretik a kiadós játékokat. Ez különösen igaz azoknál a kutyáknál, akiket már kölyökkorban szocializáltak és/vagy több háziállattal osztoztak az udvaron. Minden fajtánál előfordul, így náluk is, hogy az azonos nemű, nem ivartalanított kutyák egyáltalán nem tolerálják egymást.

A svájci havasi kutyáknak nincs kimondottan nagy vadászösztönük, de vannak köztük olyan kutyusok, akik előszeretettel kergetik a mókusokat, macskákat és más kisállatokat. A család többi háziállata akkor nyugodhat meg igazán, ha a svájci havasi kutyákat már kölyökkorukban elkezdik nevelni és szocializálni.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltán B.hu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 9 óra
Sándorhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mi csak ezt adjuk kedvencünknek

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 9 óra
Gyöngyi
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szeretik a kutyusaim ezt a tápot, pedig elég válogatósak.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 9 óra
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 10 óra
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Az öntettel mèg nagyobb a sikere

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Sütikèm imádja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Rita Bátorfiné Királyhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A kutyus azt mondta, fincsi :), s szerintem még egészséges is :(.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Sándorné Törőhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Gyors, precíz kiszállítás.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon szereti.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szuper! Evés után mosogatni nem kell.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A sok is kevés lenne belőle.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Csak a tőletek vásárolt karját eszik.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Egyenesen imádja.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Barbara Csányihu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Szilviahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 4 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
28197 vélemény