Az Uszkár Bemutatása

Elegáns. Büszke. Okos. Az uszkár egy lenyűgöző kutyafajta, ahogy ezt számos kutyakiállítás eredményei is bizonyítani tudják. De a trófeák, lenyűgöző frizurák és királyi viselkedés mögött egy imádnivaló családi házikedvenc rejtőzik, ősi múlttal és rengeteg tehetséggel.

Bár fajtatiszta kutyákról van szó, sajnos még velük is találkozhatunk menhelyeken, kisállatmentőknél. Fontold meg az örökbefogadás lehetőségét! Ne vásárolj kutyát, ments meg inkább egyet!

Az uszkárokat tartják a világ egyik legintelligensebb kutyafajtájának. Rendkívül jól képezhetőek, szinte bármilyen feladatra alkalmasak, amit csak rájuk bíznak – és az emberek szeretik is feladatokkal ellátni őket. Az unatkozó uszkárok destruktívak lehetnek, főleg akkor, ha nem kapnak megfelelő fizikai és szellemi stimulációt. Az aktív emberek számára tökéletes társak.

Az Uszkár Részletes Bemutatása

Bár úgy tűnhet, hogy a mai pudlik a lazulás és a luxus megtestesítői, ne dőljünk be ennek: ezeket a kutyákat munkára tenyésztették. Bár aligha tűnik ez lehetségesnek, amikor egy felcicomázott pudlit látunk a kiállításon, a fajta eredetileg vadászokat segített vízi szárnyasok elkapásában.

Az angol poodle név valójában a német pudel vagy pudelin szóból származik, aminek magyar fordítása vízben csobban. Franciaországban az uszkárokat Caniche-nak hívják, ami a chien canard (kacsakutya) szóból származik.

Még a különleges szőrzetformálásnak is gyakorlati célja olt: a nyírt területek megkönnyítették a kutya súlyát, és nem akadt bele a szőrük a víz alatti törmelékekbe, míg az ízületek és a létfontosságú szervek körüli szőrzet megvédte a kutyát a hideg víztől.

Három különböző méretű uszkár létezik: törpe, mini és a standard uszkár. Valószínűleg utóbbi a legrégebbi a három fajta közül. Néhányan még mindig vízi retrieverként alkalmazzák őket, őrizve ezzel a hagyományokat.

Mérettől függetlenül az uszkárok játékosak, de méltóságteljes személyiségükről és éles intelligenciájukról híresek. Ha kiképzésről, nevelésről van szó kitűnő tanulók szinte bármilyen területen, legyen az engedelmesség, ügyesség vagy vadászat.

Királyi megjelenésük ellenére az uszkárok nem sznobok. Emberbarát kutyusok, akik a családjuk közelében érzik legjobban magukat. Hamar magányosan érzik magukat, ha hosszabb időre magukra maradnak, a szeparációs szorongás sem ritka náluk. Mindig készen állnak egy kiadós játékra.

Az Uszkár Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • Ha el vannak kényeztetve és nem nevelik, edzik őket, akkor kinevezik magukat a család alfájának. Ez különösen gyakori a kisebb fajták – törpe és mini pudli – esetében, akiket nagyobb valószínűséggel kényeztetnek el és hanyagolják el tanításukat. Meg kell tanítani nekik a helyes magatartást, és az alapszabályokhoz mindig ragaszkodni kell, ezzel is mutatva, hogy a gazdi az igazi falkavezér.

  • Intelligenciájuk és játékos természetük miatt az engedelmességi tréning elengedhetetlen ahhoz, hogy az uszkárok elméje aktív maradjon. Egy gondolkodó és tanuló uszkár nem unatkozik, ezért nem fog rombolni a ház körül, hogy elfoglalja magát valamivel.

  • Az uszkárok szőrének ápolása nagyon sok időt vesz igénybe. A legtöbb pudli gazdi három-hat hetente viszi kutyusát profi kutyakozmetikába. Ha az ápolási költségeken szeretne valaki spórolni, akkor akár meg is tanulhatja a szőrvágás technikáit, de ez rengeteg időt és erőfeszítést igényel.

  • Az uszkároknak könnyezik a szeme, ami foltot hagyhat a szemek sarkában lévő szőrszálakon. A foltok eltűntetése érdekében naponta óvatosan meg kell törölni az arcukat alkoholmentes kisállattörlőkendővel vagy melegvízbe mártott ronggyal.

  • Soha ne vásárolj kiskutyát háztáji tenyésztőtől, megbízhatatlan tenyésztőktől, állatkereskedésekből, szaporítóktól. Olyan embereket kell keresni, akik igazolni tudják a szűrővizsgálatok eredményeit, a szülőkutyákat is ismeri, biztosítani tud a kiskutya genetikai egészségéről, jó természetéről.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A standard uszkároknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.

A törpe és mini uszkároknak a Juliet tápokat javaslom.”

Az Uszkárok Történelme

A pudli az egyik legrégebbi fajta, amelyet kifejezetten a vízimadarak vadászatára fejlesztettek ki. A legtöbb történész egyetért abban, hogy az uszkár Németországból származik, de Franciaországban vált önálló fajtává.

Sokan úgy vélik, hogy a fajta valójában több európai vízi kutya, köztük spanyol, portugál, francia, német, magyar és orosz vízi kutyák keresztezésének az eredménye. Más szakemberek szerint az uszkár egyik őse az észak-afrikai barbet, amelyet az Ibériai-félszigetre importáltak. Ezt követően a fajta Galliába érkezett, ahol vadászati képességei miatt alkalmaztak.

Egy másik elmélet szerint az uszkár az ázsiai pásztorkutyák leszármazottjai. Ezen elmélet szerint ezek a kutyák a germán gót és ostrogót törzsekkel utaztak együtt, akik végül német vízikutyát csináltak a fajtából. Egy másik teória szerint az uszkár egy olyan kutyától származik, amelyet a hódító észak-afrikai berberek hoztak ki az ázsiai sztyeppékről és végül a 8. században a mórokkal került Portugáliába.

Bárhonnan is származzanak, egy biztos, nagyon régi kutyafajtáról van szó. Az i.e. első évszázadokból származó egyiptomi és római leleteket és sírókat pudlihoz hasonló kutyák ábrázolásai díszítik. A rajzok és szobrok a mai uszkárhoz nagyon hasonló kutyákat ábrázolnak, amint vadászhálókat cipelnek, állatokat terelnek és mocsárból hozzák a vadakat.

Bár egyesek szerint a mini és törpe uszkár nem sokkal a standard után jelent meg, sokan úgy vélik, hogy csak az 1400-as években kezdték el a tenyésztők a pudlik kisebb változatait tenyészteni – először a minit, majd később a törpét – a párizsi polgárság nagy örömére. A törpe és mini pudlik a kisebb méretű uszkárok tenyésztésével jöttek létre, nem vontak be a tenyésztők egy teljesen más kistestű kutyafajtát, így nem keveredett a fajta mással.

A franciák a nagyobb uszkárokat kacsa vadászatnál alkalmazták, a mini pudliknak pedig az erdei szarvasgomba felkutatása volt az elsődleges feladatuk. A törpe uszkárok fő feladata ezzel szemben csupán annyi volt, hogy a nemesek és a gazdag kereskedők kísérőjeként szolgáljanak.

A cigányok és a vándorszínészek pedig rájöttek, hogy ezek a kutyák nagyszerű cirkuszi kutyák is. Az uszkárokat különböző trükkök végrehajtására képezték ki, jelmezekbe öltöztették őket és bundájukat fantáziadús formákra formálták, hogy növeljék színpadi vonzerejüket. A gazdag mecénások felfigyeltek erre, és ők is elkezdték nyírni, díszíteni, sőt még festeni is saját uszkárjaikat.

Az angliai Kennel Klub 1874-ben jegyezte be az első uszkárt, két évvel később pedig megalakult az első brit uszkárbarátok klubja. Nem tudni biztosan, hogy mikor érkeztek az első uszkárok az Egyesült Államokba, de az Amerikai Kennel Klub 1886-ban vette nyilvántartásba az első uszkárt. Az Amerikai Uszkár Klub 1896-ban alakult meg, de nem sokkal később fel is oszlott. Az uszkárrajongók 1931-ben alapították újra a klubbot.

Az uszkárok a második világháború utánig meglehetősen ritkák voltak az Egyesült Államokban. Az 1950-es évek közepére azonban az uszkár az ország legnépszerűbb kutyafajtájává vált, és ezt a pozíciót több, mint 20 éven át tartani tudta.

Méret

Háromféle méretűek lehetnek az uszkárok: törpe, mini, és a standard. Ezek nem különböző fajták, csak ugyanannak a fajtának különböző méretű változatai. A törpeuszkárok legfeljebb 25 cm magasak és súlyuk kb. 3-4 kg. A mini uszkár valamivel nagyobb 38 cm és 6-8 kg. A standard uszkár 38 centinél magasabb, kanok súlya 20-30 kg míg a szukáké 20-25 kg.

Személyiség

Intelligens, imádnivaló, hűséges és huncut – ez a négy szó, amellyel az uszkárrajongók jellemzik ezeknek a kutyáknak a személyiségét. Az uszkár az ún. előkelőségük miatt is ismertek: a méltóságteljes viselkedésükről, amit nehéz körülírni, de nagyon könnyű észrevenni a kutyákon.

Királyi megjelenésük ellenére az uszkároknak van bolondos oldaluk is, ugyanis imádnak játszani – mindig készen áll egy kiadós játékra és mókára. Emellett nagyon kedvelik az embereket, szívesen járnak a kedvükben. Ha ezt vegyítjük a hihetetlen intelligenciájukkal, akkor egy olyan kutyát kapunk eredményül, amely rendkívül jól tanítható.

A jólnevelt pudlik nyugodt természetűek, különösen akkor, ha rendszeresen mozognak. Egyes gazdik és tenyésztők úgy gondolják, hogy a kisebb pudlik kicsit idegesebbek, mint a standard méretű uszkárok; más tenyésztők viszont egyáltalán nem értenek egyet ezzel az állítással.

Az uszkárok védelmezik az otthonaikat és családtagjaikat, és ha idegenek közelednek a házukhoz, figyelmeztető ugatással adják gazdáik tudtára. Bár ragaszkodnak a család minden tagjához, eltarthat egy ideig, amíg teljesen összebarátkozik az új emberekkel.

Az uszkárok egyik kiemelkedő tulajdonsága az intelligenciájuk. Gyakran azt mondják, hogy az emberekhez hasonló intelligenciával rendelkeznek, olyan elképesztően okosak, hogy még a saját gazdáik is meglepődnek rajta. Ennek van egy árnyoldala is, mégpedig az, hogy a túl okos kutyákkal igazi kihívás az együttélés. Gyorsan tanulnak – a jót és a rosszat is – és mindent megjegyeznek.

Egészség

Ezek a kutyák általában egészségesek, de mint minden fajtánál, így náluk is előfordulhatnak bizonyos betegségek. Nem minden kutyánál jelentkeznek az alábbi egészségügyi problémák, de jobb tisztában lenni a fogalmakkal, hogy időben lehessen cselekedni szükség esetén.

Vásárolj megbízható tenyésztőktől, akik mindent tudnak az adott kutyus egészségügyi állapotáról és ezt orvosi papírokkal is igazolni tudják. Egy megbízható tenyésztő eladás előtt beadatja a szükséges oltásokat, elintézi a féregtelenítést. A jó tenyésztők ügyelnek arra, hogy a szülő-kutyák két évnél idősebbek, jólneveltek legyenek, illetve folyamatosan ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát! Vásárlás előtt nyugodtan érdeklődj a kölyökkutya szüleiről, kérd el az orvosi igazolásokat, oltási papírokat. Egészségügyi igazolásokat 2 éves kor alatt nem állítanak ki kutyáknál. Ez azért lehet, mert egyes betegségek nem alakulhatnak ki teljes felnőtté válás előtt. Ezért nem ajánlott 2-3 évnél fiatalabb kutyákat szülőként használni tenyésztőknél.

Addison-kór: ezt a rendkívül súlyos állapotot a mellékvesekéreg hormontermelésének elégtelensége okozza. A legtöbb Addison-kóros kutya hányással küzd, étvágytalan és letargikus. Mivel ezek a tünetek nem utalnak egyértelműen a betegségre és könnyen összetéveszthetők más problémákkal is, az előrehaladottabb stádiumáig szinte nem is lehet megállapítani ezt a betegséget. Súlyosabb tünetek közé tartozik a stressz, vagy túl magas káliumszint miatt megzavarodott szívműködés, amitől a kutya sokkos állapotba kerülhet vagy legrosszabb esetben bele is halhat. Ha Addison-kór gyanúja merül fel, az állatorvos rengeteg vizsgálatot végez a diagnózis megerősítésének érdekében.

Gyomorcsavarodás (Gastric Dilatation-Volvulus, GDV): Ez az életveszélyes betegség a nagytestű, mély mellkasú kutyáknál jellemző (pl.: Golden Retriever, németjuhász). Főleg azokat a kutyákat érinti ez a betegség, akik naponta egyszer kapnak enni, gyorsan esznek, evés után rögtön rengeteg vizet isznak, és evés után egyből intenzíven mozognak. Ez akkor fordul elő, amikor a kutya gyomrába felesleges levegő kerül, a gyomruk megcsavarodik. Ilyenkor ezt a kutyák nem tudják felböfögni, kihányni, ez pedig akadályozza a normális véráramlást is. A kutya vérnyomása leesik, sokkos állapotba kerül. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, különben a kutyus elpusztulhat. Tünetek: gyomor gyors felfúvódása, hányinger, öklendezés, gyors pulzus, depresszió, levertség, gyengeség.

Cushings-kór (hiperadrenokorticizmus): ez az állapot akkor lép fel, amikor a szervezet túl sok kortizolt termel. Ennek oka lehet az agyalapi mirigy vagy a mellékvese egyensúlyhiánya, vagy az is előfordulhat, hogy a kutyának egy másik betegsége miatt túl magas lesz a kortizolszintje. Gyakori tünetek közé tartozik a túlzott ivás és vizelés. Ha az uszkárnál ez a két tünet egyszerre jelentkezik, azonnal állatorvoshoz kell vinni. Vannak kezelések, amelyek segíthetnek ezen a betegségen, beleértve a műtétet és a gyógyszeres kezelést is.

Epilepszia: a rohamok gyakori oka minden pudlifajtánál az idiopátiás epilepszia. Ez gyakran öröklődik és enyhe vagy súlyos rohamokat is okozhat. A rohamok először szokatlan viselkedéssel jelentkezhetnek, mint például az eszeveszett futás, tántorgás vagy bujkálás. A rohamokat nagyon ijesztő végignézni, de az idiopátiás epilepsziában szenvedő kutyák hosszú távú prognózisa általában nagyon jó. Fontos megjegyezni, hogy a rohamokat az idiopátiás epilepszián kívül számos más dolog is okozhatja, például anyagcserezavarok, az agyat érintő fertőző betegségek, daganatok, mérgezés, súlyos fejsérülések és más okok.

Csípő diszplázia: Ez egy örökletes betegség, ilyenkor a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületek medenceüregébe. A csípő diszplázia klinikai tünetekkel vagy akár anélkül is fennállhat. Ilyen esetekben néhány kutya sántít vagy fájlalja az egyik vagy akár mindkét hátsó lábát. Ahogy a kutyák idősödnek ízületi gyulladások is kialakulhatnak. Csípő diszpláziával élő kutyák nem szaporodhatnak, ezért mindig kérj a tenyésztőktől egy olyan papírt, ami igazolni tudja, hogy leendő kutyád szülei nem szenvednek a betegségben.

Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy által termelt hormon alacsony szintje. A betegség egyik jele lehet a meddőség. A nyilvánvalóbb jelek közé az elhízás, a mentális tompaság, a letargia, a leesett szemhéjak, az alacsony energiaszint és a rendszertelen tüzelési ciklus tartozik. A kutya szőrzete durvává és törékennyé válik, elkezd kihullani, majd a bőr is kemény lesz és besötétedik. A pajzsmirigy alulműködést napi gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni, amit a kutyának élete végéig csinálnia kell. A gyógyszerek szedése mellett azonban teljes életet élhetnek a pajzsmirigy alulműködéssel küzdő kutyusok.

Legg-Perthes kór: genetikai okokra visszavezethető combcsontfej elváltozás. A betegség során degeneratív folyamatok mennek végbe, melynek következtében az ízületek rongálódnak, nem képesek ellátni a megfelelő funkciókat. A legg-perthes betegség kiváltó oka ismeretlen, ezért gondolják úgy a szakértők, hogy ez egy örökletes kór. Gyógymódok: pihenés, fizikoterápia és műtét. Utóbbinál a deformált csontot távolítják el. A kutyák többsége teljesen felépül a betegségből, de vannak olyan kutyusok is, akik életük végéig sántítanak.

Patellar luxation: másnevén térdkalácsficam, kistestű kutyáknál rendkívül gyakori probléma. Ez akkor fordul elő amikor a lábukban található 3 csont – femur (combcsont), patella (térdkalács), tibia (sípcsont) – nem illeszkedik helyesen, tehát könnyedén elmozdulnak. Ez sántasághoz és egyéb rendellenes járási formákhoz vezethet.

Progresszív retina atrófia (PRA): ez egy olyan szembetegség, amely a retina fokozatos romlásával jár. A betegség korai szakaszában az érintett kutyáknak éjszakai vakság alakul ki, majd a betegség előrehaladtával teljesen elvesztik a látásukat. A betegséggel küzdő kutyák viszonylag jól alkalmazkodnak a korlátozott vagy teljesen elvesztett látáshoz mindaddig, amíg környezetük változatlan marad.

Látóideg hipoplázia: ez az állapot a látóideg fejlődésének veleszületett elmaradása. Vakságot és rendellenes pupillareakciót okoz az érintett szemen.

Gócos faggyúmirigy gyulladás (Sebaceus Adenitis – SA): nagyon komoly probléma az uszkároknál, különösen a standard méretűeknél. Becslések szerint a standard pudlik kb. 50% hordozó vagy érintett. Ezt a genetikai rendellenességet nehéz diagnosztizálni, és gyakran tévesen pajzsmirigy alulműködésnek, allergiának vagy más betegségnek hiszik. Amikor egy kutyának SA-ja van, a bőrben lévő faggyúmirigyek ismeretlen okokból begyulladnak és végül elpusztulnak. Ezek a mirigyek általában faggyút termelnek, egy zsíros váladékot, amely segít megakadályozni a bőr kiszáradását. Általában akkor észlelik a betegséget először, amikor a kutya 1-5 éves kora között van. Az érintett kutyáknak jellemzően száraz, pikkelyes bőrük van, szőrük a fejük tetején, a nyakukon és a hátukon hullik. Súlyosabb eseteknél a kutyák bőre megvastagodhat és kellemetlen szagot áraszthat, valamint másodlagos bőrfertőzések alakulhatnak ki. Bár a probléma elsősorban kozmetikai jellegű, a kutya számára nagyon kellemetlen lehet. SA gyanúja esetén az állatorvos biopsziát fog végezni a kutyus bőréből. A betegség kezelése eltérő lehet súlyosságtól függően.

Von Willebrand szindróma: Embereknél és állatoknál is jelentkező vérbetegség. A von Willebrand-faktor csökkenése miatt a vérben az alvadási folyamat megváltozik. Egy von Willebrand szindrómával küzdő kutyusnál jelentkező tünetek közé tartozik az orrvérzés, fogínyvérzés, műtét utáni hosszabb vérzés, hosszantartó vérzés kölykezés után. Esetenként még a székletben is található vér. Ezt a betegséget általában 3-5 éves korukban diagnosztizálják a kutyáknál, és sajnos gyógyíthatatlan. Ugyanakkor kezelésekkel (seb kiégetéssel, összevarrással, műtét előtti von Willebrand-faktor transzfúzióval) és bizonyos gyógyszerek elkerülésével lehet enyhíteni a betegségen.

Gondozás

Az uszkárok bármilyen típusú otthonban jól érzik magukat, amíg a rendszeres testmozgást és az emberi társaságot biztosítják számukra.

Ez az intelligens fajta nagyon gyorsan tanul, de a gazdiknak nagyon óvatosnak kell lenniük, mert mindent eltanulnak az emberektől, még a rosszat is. Emiatt érdemes inkább kutyasuliba íratni őket, hogy az alapvető szabályokat és helyes viselkedést ott tanulják meg a szakértőktől. Ez a törpe és mini uszkárokra is igaz. Sok gazdi nem tartja fontosnak az alapvető szabályok és viselkedésformák megtanítását, emiatt pedig rengeteg csintalan kutya van a világon.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 60-120/200-350 gramm jó minőségű táp, két adagra osztva.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, íme egy trükk, amivel ezt könnyen ellenőrizheted!
Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

További etetési tanácsokért, tippekért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Szín és ápolás

Az uszkár nem vedlő fajta, nagyon jó választás az allergiás emberek számára. Sok allergiás ember nyilatkozta már, hogy szinte tünetmentesen, allergiás reakciók nélkül él együtt pudlijával.

A bundájuk számos különböző színű lehet, beleértve a kéket, feketét, fehéret, szürkét, ezüstöt, barnát, kávébarnát, krémszínűt, barackot. A szőrük göndör, drótszerű és sűrű. Ez az egyedi textúra szinte bármilyen formára nyírható, vágható, borotválható. Ha kutyakiállításra szeretné vinni valaki kedvencét akkor viszont nem eshet túlzásokba a hajformázással. Az Amerikai Kennel Klub négy meghatározott nyírási stílust engedélyez az uszkárok számára a formációs versenyszámokon.

Az uszkárok ápolása nem kezdőknek való. Nagyon időigényes az ápolásuk. Három-hat hetente nyírni, igazítani kell a bundájukat, hogy a lehető legjobb állapotban maradjon. Ha valaki uszkárt szeretne maga mellé, a szőrzetük ápolásának költségeit mindenképp figyelembe kell vennie.

De senki ne ijedjen meg! A pudlik bundáját rengetegféleképpen lehet megformázni, nyírni. A könnyebb ápolás érdekében a legtöbb gazdi egész egyszerűen leborotválja a kutyusok szőrét, mindenféle formázás nélkül.

A könnyű ápolás nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell foglalkozni a teljesen lenyírt bundával. Három-hat hetente akkor is érdemes átfésülni, megfürdetni őket, ha bundájuk teljesen le van nyírva.

A legtöbb uszkár gazdi profi kutyakozmetikushoz fordul segítségért, de ez nem olcsó mulatság ezért, ha valaki olyan elkötelezett és van ideje, akár meg is tanulhatja az uszkárok ápolásának csínját-bínját. Ehhez mindenképpen szükség lesz egy jó elektromos nyírógépre és pengékre, egy minőségi ollóra, kefére, fésűre, körömvágóra és oktatóvideókra, cikkekre.

Még ha szakemberre is bízzák a bonyolultabb dolgokat, az uszkárok napi ápolásával is rengeteg tennivaló akad.

Az uszkároknak könnyezik a szeme, ami foltot hagy a szemkörnyéki szőrszálakon. Minél világosabb a kutya szőre, ezek a foltok annál feltűnőbbek. A foltok eltűntetésének és megakadályozásának érdekében minden nap át kell törölni az arc és szem környékét alkoholmentes kisállattörlőkendővel vagy melegvizes ronggyal.

Hetente kell ellenőrizni a füleket is, hogy nincs-e bőrpír vagy rossz szag, ezek ugyanis fertőzésre utalnak. Egy vattakoronggal tisztítsd meg a fület az állatorvos által javasolt tisztítószerrel. Nem szabad túl mélyen benyúlni a fülbe, a hallójárathoz!

Hetente kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát, a fogkőlerakódás megelőzése és a baktériumok eltávolítása érdekében. A napi fogmosás még inkább javasolt, hiszen ezzel a fogíny egészségét is biztosítani tudják a gazdik.

Havonta 1-2 alkalommal kell a körmüket levágni. Ha már hallod, ahogy a padlón kopognak, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak. Legyél nagyon óvatos, hiszen a kutyák körmei nagyon érzékenyek, ha nem vagy magabiztos, inkább keress fel egy kutya kozmetikust!

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait, stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Más állatok és gyerekek

Az uszkárok csodálatos társak a gyerekek számára, bár a túl fiatal gyerekek, akik nem tudják még hogyan kell viselkedni egy kutyával, véletlenül megsebesíthetik a törpe és mini uszkárokat, a fajta kisebb és kényesebb tagjait.

Mint minden kutyafajtánál, itt is elmondjuk, hogy rendkívül fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj. Hiába barátságosak a kutyusok a picikkel is, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és kisgyerek. Természetesen, a kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy, mint a gyerekeket.

Azok az uszkárok, akik más kutyákkal vagy háziállatokkal együtt nőttek fel egy házban – vagy akiknek sok lehetőségük van kapcsolatba kerülni más állatokkal – élvezni fogják a társaságukat. Ha azonban az uszkár hozzászokott ahhoz, hogy ő az egyetlen házikedvenc a családban, akkor lehet, hogy beletelik egy kis időbe, amíg összebarátkozik az új, számára idegen állatokkal.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 21 óra
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Anna
1
Annahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja a kutyám.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

"Nagyon korán meg kellett tanulnom leülni"

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
#1 kép innen:Erika M.
1
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ez nem az én, hanem a kiskutyám véleménye.
Ki sem veszem a fejem a tányéromból, amíg az utolsó szem is el nem fogy,olyan finom!! Aztán beüt a kaja kóma 🙂

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ízlik a kutyusomnak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Frisky, a kis tacsim nagyon válogatós. Most végre találtam egy olyan száraz tápot, amit tényleg szeret ☺️

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mivel válogatós egyenlőre nem eszi, de ezt a típust nem kéri más márkánál sem. Próbaképpen vettem .

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ismerkedik egyenlőre a keksszel.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon válogatós a kutyusunk, de ezt a tápot jó ízűen megeszi.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nincs tapasztalat

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került sorra

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem bontottuk ki

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
27964 vélemény