Az Argentin Dog Bemutatása

Az argentin dog (egyes helyeken még argentin masztiffként és Dogo Argentino-ként ismert) egy erős, sportos és hűséges kutyafajta. Egyszerre ádáz vadászok és gyengéd társai az embereknek. Hatalmas vadászösztönük, erős akaratuk van és időnként bizalmatlanok az idegenekkel szemben. Ilyen tulajdonságok mellett egy olyan gazdára van szükségük, akik már tapasztaltak és tudják mit kell csinálni.

Az argentin dog kölyköknek rengeteg mozgásra és mentális stimulációra van szükségük. A gazdiknak pedig nagyon türelmesnek kell lenni velük a nevelésük során. Ha nincsenek kellőképpen lefoglalva, unalmukban törnek-zúznak, pakolnak, ásnak. Az argentin dog kutyákat sokszor bevetik a nagyvadak elejtésénél, de rendőri munkáknál, keresésnél és mentésnél, katonai munkáknál is hasznukat veszik a mai napig.

Megfelelő neveléssel fantasztikus társsá és házőrzővé válhatnak.

Az Argenin Dog Részletes Bemutatása

A nagytestű argentin dogot főleg nagyvadak (különösen a vaddisznók) vadászata miatt tenyésztették. Annak ellenére, hogy mekkora erő és agresszió van bennük a vadászatok során, valójában nagyon jó kedélyű, boldog kutyákról van szó, akik nagyon hűségesek a gazdáikhoz. A fajta erejéhez egy határozott, aktív, tapasztalt nevelő kell, aki képes nagytestű kutyákat is tanítani, határokat és szabályokat felállítani nekik. A magas és masszív kerítés kötelező az udvarra, különben könnyedén kiszöknek zsákmányszerzés miatt, ami aztán kóborkutyákká teszi őket. Az emberekkel és állatokkal való szocializálás kulcsfontosságú ennél a fajtánál. Mindig biztosítani kell nekik valami elfoglaltságot, különben unalmukban destruktívvá válnak. Nem szabad őket hosszú időre magukra hagyni. Megfelelő neveléssel és egy szerető családdal az argentin dogokból bátor és elhivatott társak lehetnek, valamint kiváló házőrzők is.

Az Argenit Dog Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • Bár eleinte harcra képezték őket, idővel az agresszív tulajdonságokat tompították a tenyésztők, hogy vadászatok során együtt tudjanak dolgozni más kutyákkal is. Alapjában véve nincs harcos természetük, de erejük és bátorságuk miatt mégis erre képezték őket.

  • Mivel kutyaviadalokra képezték ki őket, így rengeteg országban veszélyesnek ítélték a fajtát és be is tiltották a tartásukat. Ezen országok közé tartozik pl.: Ausztrália, Kajmán-szigetek, Dánia, Fidzsi-szigetek, Izland, Szingapúr és Ukrajna. Az Egyesült Királyságban engedélyt kell kérni a tartásukra.

  • Az argentin dogokat időnként bevetik a rendőrségi, katonai, kereső és mentési munkákba is.

  • Ezt a fajtát főleg a hűségük és bátorságuk miatt szeretik ennyire. Ezek olyan tulajdonságok is, amelyek kiváló házőrzőkké is teszik őket.

  • Az argentin dogok körülbelül 10%-a szenved pigment okozta süketségtől az egyik vagy mindkét fülükre. Ez egy olyan betegség, amely gyakran érinti a fehér szőrű kutyákat.

  • A korai szocializáció és nevelés nagyon fontos az argentin dogoknál. Erős akaratú, makacs kutyák, ezért határozott gazdikra van szükségük, akik képesek kordában tartani és nevelni őket anélkül, hogy erőszakot vagy fizikai büntetésekhez folyamodnának. Nem kezdő kutyagazdiknak való ez a fajta.

  • Ezt a fajtát gyakran összetévesztik az amerikai bulldoggal, bár ezek a kutyák magasabbak és fehér a szőrük. Hasonlóképpen az amerikai pitbull terrierekkel is összetévesztik őket, bár nagyon sok tekintetben különbözik a két fajta egymástól.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

Az argentin dogoknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

Történelme

Az argentin dog a mára már kihalt Cordoba harci kutya leszármazottja. Antonio Nores Martinez nevezetű argentin férfi szeretett volna egy olyan rettenthetetlen vadászkutyát tenyészteni, aki képes megbirkózni a nehéz feladatokkal és terepekkel, de emellett hűséges társ is. Az 1920-as években Martinez szelektív tenyésztést kezdett alkalmazni, és az volt a célja, hogy a kutyák harci vágyát csökkentse, annak érdekében, hogy együtt tudjanak működni a falka többi tagjaival egy vadászat során. Számos fajtát bevont a „kísérleteibe”, hogy elérjék a kutyusok a Martinez által kívánt tulajdonságokat. Martinez végül egy megbízható társat alkotott, erős vadászösztönnel és izmos testfelépítéssel. Ideális Argentína zord terepein való vadászatra és házőrzésre. Sajnos ezt a fajtát a mai napig kényszerítik harcolásra.

Méret

Az argentin dogok nagytestű kutyák, marmagasságuk kb. 60-68 cm. A hímek általában pár centivel nagyobbak, mint a nőstények. Testsúlyuk kb. 36-45 kg. A testük valamivel hosszabb. Nagy, széles fejük van, ami miatt gyakran összekeverik őket az amerikai bulldogokkal vagy az amerikai pitbull terrierekkel. Bár az imént említett méretek számítanak a fajtaszabványnak, az argentin dogok között vannak ennél kisebb és nagyobb kutyusok is.

Személyiség

Az argentin dog egy rendkívül hűséges kutyafajta. Erősek őrzik a területeiket, ezért kiváló házőrzők. A család minden tagját éberen védelmezik, még a gyerekeket is. Erős vadászösztöneik miatt nem jönnek jól ki a többi állattal, főleg, ha azok kisebb termetűek. Ez a vadászösztön viszont remekül jön a vadászatok során. Akkora erejük és vágyuk van, hogy egy vaddisznót is képesek elejteni.

Független kutyák, ezért tapasztalt gazdákra van szükségük, hogy megkapják a szükséges nevelést. A szocializálás kulcsfontosságú az argentin dogoknál, hiszen egy bizonyos távolságtartás mindig lesz bennük a többi állat iránt. Erős akaratúak, sok mozgásra és mentális stimulációra van szükségük, így a lakás-élet nem való számukra. Nevelésüket már kölyökkorban el kell kezdeni.

Egészség

Az argentin dogok hajlamosak néhány egészségügyi problémára. Az egyik fő probléma a süketség. Körülbelül 10 százalékuk süket legalább az egyik fülére. Ezt pigment okozta süketségnek is nevezik, és főleg fehér szőrű kutyáknál fordul elő, beleértve a dalmatákat, fehér boxereket és a fehér bullterriereket.

A fajtánál természetesen más betegségek is kialakulhatnak. Pl.: pajzsmirigy-alulműködés, glaukóma, gégebénulás, csípő diszplázia.

Gondozás

Fontos számukra a sok mozgás és mentális stimuláció. Ha unatkoznak, destruktívak lesznek és szoronghatnak is, ha szükségleteik nincsenek megfelelően kielégítve. Mint minden kutyafajtának, nekik is javasolt a rendszeres állatorvosi látogatás, fogmosás, szükség szerinti fürdetés, fésülés, egyéb ápolás. Hetente kell ellenőrizni a füleiket, havonta kell a körmeiket levágni. Érdemes megkérdezni az állatorvost a kutyák egyéni igényeivel kapcsolatban.

Etetés

Az argentin dogoknak nagytestű kutyák számára összeállított étrendre van szükségük, sok friss és tiszta vízzel kiegészítve. Meglehetősen nagy-energiájú kutyákról van szó, ezt is figyelembe kell venni az etetés során. Az igényeik kölyökkortól felnőttkorig folyamatosan változnak. A pontos és helyes adagolás és étrend meghatározása érdekében érdemes konzultálni az állatorvossal vagy professzionális táplálkozási szakértőkkel. Ők konkrét útmutatást adnak.

Szín és ápolás

Az argentin dogok szőrzete rövid, és csupa fehér, bár néha látható egy fekete folt a fejükön. Bár a szőrük rövid és könnyen karbantartható, méretük miatt tovább tart egy-egy átfésülés, mint a kisebb kutyáknál. Hetente egyszer elég átfésülni őket. Fürdetés háromhavonta javasolt, vagy ha összekoszolják magukat, akkor korábban természetesen. Elég sokat hullatják a szőrüket, de hossza miatt kevésbé észlelhető. Ennek ellenére érdemes beszerezni egy szöszhengert!

Más állatok és gyerekek

Az argentin dogok nagyon hűségesek a család minden tagjához, beleértve a gyerekeket is, mindaddig, amíg a megfelelő nevelést megkapták és kellőképpen szoktatták hozzá őket a gyerekek jelenlétéhez. A látogatóba érkezett gyerekek viszont okozhatnak problémát, ugyanis ezek a kutyák köztudottan gyanakvóbbak az idegenekkel szemben. Mindig felügyelni kell a gyerekeket, ha a kutyák közelében vannak, még akkor is, ha elsőre jól kijönnek egymással. Fontos megtanítani a gyerekeket is a helyes viselkedésre, bánásmódra, kommunikációra. Minél korábban kezdődik a kutyusoknál a szocializálás folyamata, annál jobban fogadják az idegen, új helyzeteket, embereket, állatokat.

A vadászösztönük miatt a kisebb háziállatok okozhatnak némi problémát ezeknél a kutyáknál (ideértve a cicákat és a kiskutyákat is). Megfelelő nevelés és szocializálás mellett azonban nem lehet nagy baj. Ettől függetlenül számukra a legideálisabb otthon egy olyan nagy kertes/udvaros ház, ahol csak ők a házikedvencek, senki más (vagy csak hozzájuk hasonló nagytestű kutyák).

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 21 óra
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Anna
1
Annahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja a kutyám.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

"Nagyon korán meg kellett tanulnom leülni"

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
#1 kép innen:Erika M.
1
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ez nem az én, hanem a kiskutyám véleménye.
Ki sem veszem a fejem a tányéromból, amíg az utolsó szem is el nem fogy,olyan finom!! Aztán beüt a kaja kóma 🙂

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ízlik a kutyusomnak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Frisky, a kis tacsim nagyon válogatós. Most végre találtam egy olyan száraz tápot, amit tényleg szeret ☺️

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mivel válogatós egyenlőre nem eszi, de ezt a típust nem kéri más márkánál sem. Próbaképpen vettem .

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ismerkedik egyenlőre a keksszel.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon válogatós a kutyusunk, de ezt a tápot jó ízűen megeszi.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nincs tapasztalat

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került sorra

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem bontottuk ki

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
27964 vélemény