A Csivava Bemutatása

A csivavák bájukat kis testüknek és hatalmas személyiségüknek köszönhetik. Szőrük is rendkívül változatos színükben és típusukban egyaránt. Igazán belevaló kutyák. Kiválóak a kutyasportokban (pl.: agility és obedience) és a szakértők által összeállított legjobb 10 házőrzőkutyák listáján is szerepelnek.

Függetlenül attól, hogy fajtatiszta kutyákról van szó, sajnos velük is találkozhatsz menhelyeken, kisállatmentőknél. Fontold meg az örökbefogadás lehetőségét! Ha van rá mód ne vásárolj kutyát, inkább vigyél haza egyet a menhelyről!

A csivavák, ha tehetnék mindig emberek mellett lennének. Tökéletes kutyusok kezdő gazdiknak is, minimális ápolást és testmozgást igényelnek. Méretüknek köszönhetően kiváló lakáskutyák, és nincs olyan családtag, akikkel ne lennének jóban. Ettől függetlenül a gyerekeknél mindig jobban kell figyelni, hiszen még nem tudják, hogyan kell egy kiskutyával bánni.

A Csivava Részletes Bemutatása

A csivavák olyanok, mint egy tál csípős tamalé és nem csak egy bizonyos mexikói gyorsétteremmel való kapcsolata miatt. A világ legkisebb kutyái, de ebben a kis testben hatalmas egyéniségek lakoznak. Ez a kirobbanó személyiség teszi őket igazán vonzóvá mind férfiak, mind nők számára.

Szórakoztató, imádnivaló és mindig elfoglalt kutyák. Semmit sem szeretnek jobban, mint az emberek közelében lenni. Követik őket mindenhová a házban, sőt még az utazás sem akadály számukra, hiszen könnyen elférnek egy-egy táskában. A szoros kapcsolat kialakulása egyáltalán nem szokatlan, de nagyon oda kell figyelni, hogy ne essenek át a ló túloldalára a kötődésükkel, mert akkor túlságosan igényesek, elkényeztetettek lesznek.

Amellett, hogy igazi társai az embereknek, nagyon intelligensek és gyorsan tanulnak. Ugyanolyan lelkesedéssel csinálják végig az ügyességi és engedelmességi versenyszámokat, mint a nagyobb testű kutyák. Akkor lesznek igazán sikeresek, ha elérik, hogy szórakozásból versenyezzenek és ne csak azért, mert muszáj részt venni. Pozitív visszacsatolások és jutalomfalatok elengedhetetlenek a tanulás során. A kemény, szigorú bánásmód nem használ.

Ha csivavát szeretnél, a méretét mindenképp vedd figyelembe. Nagyon kíváncsi és merész felfedezők. Szinte észrevétlenül kiosonhatnak a kerítés alatt, vagy a kis réseken. Olyan helyekre is elbújhatnak, ami talán eszünkbe sem jutna olyan picike. Hiába olyan bátrak és uralják az udvart, ha egy nagyobb kutyába botlanak, könnyen megsérülhetnek.

Csivavák nem ajánlottak olyan háztartásokba, ahol nyolc éven aluli gyerek is lakik, pusztán azért, mert a kisgyerekek könnyen megsérthetik a kiskutyákat az óvatlan mozdulataikkal. Ettől függetlenül nagyon fontos a csivavákat hozzászoktatni az emberekhez, a gyerekekhez és a többi kisállathoz is. A csivavák bizalmatlanok az idegenekkel szemben, amitől rendkívül jó házőrzőkké váltak, de meg kell tanulniuk a barátságos közeledést is. A csivavák hajlamosak elfelejteni méreteiket és hajlamosak vitába szállni nagyobb, agresszívabb kutyákkal is. Utóbbi miatt nagyon fontos, hogy mindig legyen valaki a kutyával a parkban vagy séta közben, ha eldurvulna a helyzet közbe tudjon lépni.

A csivavák méretük és személyiségük miatt is olyan állatok, akiket gazdáig mindenhová visznek magukkal. Azt mondják, hogyha egyszer egy csivavával éled mindennapjaidat, akkor már más kutyát nem is szeretnél magadnak többé.

A Csivavák Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

 • Olyan tenyésztőt válassz, aki elvégeztette a szükséges egészségügyi vizsgálatokat a kutyusokon és papírja van a szűrések eredményeiről (szívbetegség, térdkalács problémák)

 • A csivavák sokáig élnek; akár 18 évig is!

 • A csivavák gyakran rázkódnak, ha fáznak, izgatottak vagy félnek. Mindenképp biztosítani kell számukra pulóvert és/vagy kabátot a hideg, nedves időben.

 • A csivavák kifejezetten barátságtalanok tudnak lenni más állatokkal, főleg akkor, ha a korai szocializálás elmaradt. A csivava egy kutyától sem retten meg, ami probléma lehet a méretbeli különbségek miatt.

 • Nem szabad őket felügyelet nélkül hagyni az udvaron. A ragadozó madarak is könnyen megtámadhatják őket.

 • A csivavák zárkózottak idegenekkel szemben. Olyan kiskutyát kell választani, aki már kölyökkorában is sok emberrel lépett kapcsolatba.

 • Kisgyerekes családba nem a legjobb választás egy csivava. A kutyusok törékenyek, a kisgyerekek pedig könnyen megsérthetik játék közben őket. A legtöbb tenyésztő nem is ad el kiskutyát olyan otthonokba, ahol nyolc évnél fiatalabb gyerekek is vannak.

 • A csivavák fülei hajlamosak fülzsír felhalmozódására és bőrkiszáradásra.

 • A csivavák igazi boldog társak, napi 20-30 percnyi testmozgásra szükségük van.

 • A csivavák erős személyiségéből kifolyólag, hamar átveszik az irányítást, ha hagyják nekik. Ha unatkoznak rombolnak. Ha változás van az étrendben, finnyásabbak lesznek és nem akarják már megenni azt sem, amit előtte olyan jóízűen fogyasztottak. Meg kell határozni az alapszabályokat, nehogy átvegyék a teljes irányítást a háztartás felett.

 • Soha ne vásárolj kiskutyát háztáji tenyésztőtől, megbízhatatlan tenyésztőktől, állatkereskedésekből, szaporítóktól. Olyan embereket kell keresni, akik igazolni tudják a szűrővizsgálatok eredményeit, a szülőkutyákat is ismeri, biztosítani tud a kiskutya genetikai egészségéről, jó természetéről.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A csivaváknak a fent is szereplő Juliet tápokat javaslom.”

Történetük

Mint sok más fajta esetében, a csivavák eredete is tisztázatlan, de két külön elmélet is létezik származásukat illetően. Az első szerint egy Techichi nevű közép- vagy dél-amerikai kutyától származnak.

Ha ezt vesszük alapul, akkor egészen a tolték civilizációig vezethetjük vissza a bizonyítékokat. A 9. századi tolték faragványok egy csivavára emlékeztető kutyát ábrázolnak, ugyanolyan nagy fülekkel és kerek fejjel. Ezeket a kutyákat Techichinek hívták. Azt viszont homály fedi, hogy a tolték civilizációban milyen szerepet töltöttek be.

Amikor az aztékok meghódították a toltékeket, a techichit is beszippantották a társadalmukba. Sok kutya templomokban élt és azték rituálékban használták őket. Az aztékok úgy vélték, hogy a techichiknek misztikus ereje van, beleértve a jövőlátás, a gyógyítás képességeit, valamint hittek abban is, hogy ezek az állatok biztonságosan elvezetik a halottak lelkét az alvilágba. Szokás szerint egy-egy vörös techichit megöltek és elhamvasztották az elhunytak földi maradványai mellé. Az aztékok élelem- és szőrmeforrásként tekintettek a techichikre. A spanyolok 1500-as évek végi hódításai során a techichik homályba merültek.

A második elmélet szerint a Kínából származó szőrtelen kutyákat hozták Mexikóba spanyol kereskedők és a helyi tenyésztésnek köszönhetően lettek belőlük csivavák.

Függetlenül attól, hogy melyik elmélet a valódi, a ma ismert rövidszőrű csivavát az 1850-es években fedezték fel a mexikói Chihuahua államban, ahonnan a nevét is kapta. A Mexikóba látogató amerikaiak hazavitték magukkal ezeket a csöppségeket. 1890-ben kezdték megmutatni magukat nagyközönség előtt is. 1904-ben az első Amerikai Kennel Klub által regisztrált csivava a Midget névre hallgatott. A hosszúszőrű fajtát valószínűleg papillonokkal vagy pomerániaiakkal való keresztezéssel hozták létre. A fajta népszerűsége az 1930-as és 40-es években robbant ki, Xavier Cugat tánckirály és latin zenei zenekarvezető miatt.

Az 1960-as évek óta a csivava az egyik legnépszerűbb kutyafajta, amelyet az AKC regisztrált. Ma a 11. helyen állnak az AKC által elismert 155 kutyafajta között.

Méret

Az átlagos testsúlyuk 1,5-3 kg között mozog. Vannak ennél kisebb csivavák is, bár azok sokkal több egészségügyi problémával küzdenek, mint a társaik. Nemcsak kisebbek, de az átlagnál nagyobb csivavák is léteznek, testsúlyuk akár a 6 kg-t is elérheti vagy még annál is többet. A nagyobb csivavák már egy kisgyerekes család számára is megfelelő lehet!

Személyiség

A merész és magabiztos csivavákat gyakran a terrierekhez hasonlítják. Éber természetük és gyanakvásuk idegenekkel szemben kiváló házőrző kutyává teszi őket. Mindemellett érzékenyek, szeretik a simogatásokat, összebújásokat és a társaságot.

A csivavák gyakran csak egy ember alakítanak ki szoros kötődést, bár általában mutatnak hajlandóságot új emberek megismerésére, ha ez a bemutatás megfelelően történik. Arra viszont számítani kell, hogy eleinte kissé tartózkodóak lesznek. A csivavák félénkek is tudnak lenni, ha nincsenek megfelelően szocializálva kölyökként.

Mint minden kutyának, nekik is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látnivalóval, hanggal, élményekkel kell találkozniuk még kölyökkorukban. A szocializáció segít abban, hogy felnőtt korukban határozottabb kutyusok legyenek.

Egészség

A csivaváknak általában nincsenek komoly egészségügyi problémáik, de mint minden fajtánál, náluk is előfordulnak különböző betegségek. Ezek a betegségek lehetnek örökletesek is, de nem minden esetben beszélhetünk erről. Nem minden csivava tapasztalja az alábbi problémákat, ezek csupán rövid ismeretterjesztők, hogy gazdiként minél előbb felismerd a betegségek jeleit, tüneteit, hogy minél előbb orvosi segítséget kapjon kutyusod, amennyiben erre szükség van.

Vásárolj megbízható tenyésztőktől, akik mindent tudnak az adott kutyus egészségügyi állapotáról és ezt orvosi papírokkal is igazolni tudják. Egy megbízható tenyésztő eladás előtt beadatja a szükséges oltásokat, elintézi a féregtelenítést. A jó tenyésztők ügyelnek arra, hogy a szülő-kutyák két évnél idősebbek, jólneveltek legyenek, illetve folyamatosan ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát!

Vásárlás előtt nyugodtan érdeklődj a kölyökkutya szüleiről, kérd el az orvosi igazolásokat, oltási papírokat.

Egészségügyi igazolásokat 2 éves kor alatt nem állítanak ki kutyáknál. Ez azért lehet, mert egyes betegségek nem alakulhatnak ki teljes felnőtté válás előtt. Ezért nem ajánlott 2-3 évnél fiatalabb kutyákat szülőként használni tenyésztőknél.

A következő egészségügyi problémák jelentkezhetnek csivaváknál:

Patellar Luxation (térdkalácsficam): gyakori probléma kistestű kutyáknál. Ez akkor fordul elő amikor a lábukban található 3 csont – femur (combcsont), patella (térdkalács), tibia (sípcsont) – nem illeszkedik helyesen, tehát könnyedén elmozdulnak. Ez sántasághoz és egyéb rendellenes járási formákhoz vezethet. Ez egy olyan állapot, amely már születéskor is jelen van, bár a tényleges eltolódás vagy luxáció csak sokkal később következik be. A luxáció okozta „dörzsölés” ízületi gyulladáshoz, degeneratív ízületi betegséghez vezethet. A térdkalácsficamnak négy fokozata van. Az I. fokozatnál időnkénti sántaság jelentkezhet. A IV. fokozatnál már a sípcsont olyan súlyosan ki van fordulva, hogy manuálisan nem is lehet helyreigazítani azt. Ettől karika-, görbelábai lesznek a kutyáknak. A súlyos térdkalácsficamokat műtéttel helyre lehet hozni.

Hipoglikémia: a hipoglikémia vagy másnéven alacsony vércukorszint minden törpe- és kistestű kutyánál lehetséges probléma. A hipoglikémia könnyen kezelhető a korai szakaszban, de megfelelő kezelés nélkül halálos is lehet. Fontos, hogy a tenyésztők és a gazdák felismerjék a jeleket és tüneteket, mert ezt az állapotot az állatorvosok néha vírusos hepatitisként vagy agyvelőgyulladásként diagnosztizálják. A hipoglikémiás kölyökkutyák lelassulnak és kedvetlenné válnak, amit aztán remegés és hidegrázás is követ. Ilyenkor azonnal mézet kell tenni a nyelvük alá és egyből állatorvoshoz kell menni. Ha kezelés nélkül hagyják a problémát, a kutya összeeshet, görcsölhet, kómába eshet és legrosszabb esetben meg is halhat. Ha a csivava sántikál, biceg és szürkéskék a nyelve és az ínye, akkor vészhelyzet van! Hipoglikémia akkor fordul elő az apró kutyáknál, ha nincs megfelelő mennyiségű zsírtartalékuk a glükóz ellátásához, főleg amikor stresszelnek vagy nem esznek rendesen.

Szívzörej: a szívzörejt a szívkamrákon keresztüli véráramlás zavara okozza. Ez egy olyan állapot, amely komolyabb szívbetegségek előjele is lehet. A szívzörejt hangerő szerint osztályozzák. Az egyes a nagyon halk szívzörej, az ötös pedig a nagyon hangos. Ha röntgennel és echokardiogrammal is diagnosztizálták a probléma jelenlétét, a kutyának gyógyszeres kezelésre és speciális diétára van szüksége, valamint a kevesebb testmozgást is javasolhatják az orvosok.

Tüdőbillentyű-szűkület: ez egy örökletes betegség. Akkor beszélhetünk erről, ha a vég nem áramlik megfelelően a szívben, mert a tüdőbillentyű hibás, ami elzáródást okoz. Ez annyit jelent, hogy a szívnek sokkal többet kell dolgoznia, amitől aztán megnagyobbodhat, ami pedig szívelégtelenséghez is vezethet. A kezelés a betegség súlyosságától függ. Enyhébb esetekben elég a gyógyszeres kezelés, de a súlyosabbakhoz már műtét szükséges, de a beavatkozás az elzáródás helyétől függően eltérő lehet.  

Légcsőösszeesés: a probléma még nem teljesen érthető, de a levegő gyors belégzése miatt a légcső ellaposodhat, ami megnehezíti a levegő bejutását a tüdőbe. Egy kicsit hasonlít arra, amikor túl erősen szívjuk a szívószálat és már csak a doboz roppan össze a kezünkben. Ez örökletes, főleg a légcső szerkezeti felépítése idézi elő a problémát. Nem elég merev a légcső ahhoz, hogy megőrizze formáját be- és kilégzés során.

Hydrocephalus: A cerebrospinális folyadék (CSF) felhalmozódhat az agyban. Veleszületett betegség, elzáródás miatt vagy születés közbeni trauma következtében alakulhat ki. A fej duzzadtnak vagy nagyobbnak tűnik, de szükség esetén ultrahanggal megerősíthető a diagnózis. A hydrocephalusra nincs gyógymód, bár enyhébb esetekben a szteroidok segíthetnek csökkenteni a folyadéknyomást. Sönt is alkalmazható a betegség kezelésére, ilyenkor a folyadékot az agyból a hasba irányítják. A súlyos betegségben szenvedő kölykök általában már négy hónapos koruk előtt elpusztulnak.

Nyitott kutacs: A csivavák puha kutaccsal születnek a fejük tetején. Általában ez a lágy folt bezárul, hasonlóan a kisbabákéhoz, de néha nem nő be teljesen. Az ilyen kutyusokkal nagyon óvatosan kell bánni. Egy véletlen fejre csapás is megölheti őket.

Rázkódás: Nagyon gyakori a csivaváknál. Nem teljesen világos, hogy miért reszketnek és remegnek ennyit, de általában akkor csinálják, amikor izgatottak, stresszesek vagy fáznak.

Gondozás

A csivavák kis mérete ellenére is szüksége van napi testmozgásra és tanulásra is. Meglepő, mennyi energia lakozik egy ilyen csöppségben. Vég nélkül üldözi a kis mókusokat a hátsó udvarban, mindig és mindenhol játszani akar, feltéve, ha van hozzá társa is. A csivavák szeretik a sétákat, az udvari játékokat. Addig mennek, amíg teljesen ki nem fáradnak, ezért nagyon fontos rájuk figyelni a nyári napokon, hiszen ők nem tudják mikor kell megállni még a túlhevülés előtt.

Függetlenül attól, hogy imádnak a szabadban lenni, nem kinti kutyák! Nincsenek biztonságban a ragadozóktól az udvaron. Ők igazi bent élő kutyusok, nem szabad őket kizárni.

Igazán jó móka a csivavákat tanítani. Számos kutyasportban megállják a helyüket, kifejezetten sikeresek az agility és obedience számokban. A neveléshez elengedhetetlen az alapszabályok megtanítása már kölyökkorban. Nekik talán még több fegyelmet is kell tanítani, mint a többi kutyának, természetükből adódóan könnyen „elvesztik a fejüket”. Ha már kölyökkorban megismer egy csomó helyzetet, embert, állatot, szagot stb., akkor sokkal könnyebb lesz felnőttkorban a tanulás számukra.

A csivavákat sokkal egyszerűbb szobatisztaságra nevelni, mint bármely más kutyafajtát, feltéve, ha gyakran és következetes ütemterv szerint viszik ki őket. A kölyköket azonnal ki kell vinni ébredés után, minden étkezés után, alvás után, játékidő után és közvetlenül lefekvés előtt is. A ketrecben tartás is jó ötlet, ha még a kutyus nem szobatiszta, de nem tudod felügyelni. Így a ház körül nem találkozol kellemetlen meglepetésekkel. Ha nincsenek ketrecben egy-két óránként ki kell vinni őket. A ketrecbe nem szabad őket 4 óránál hosszabb ideig tartani, kivéve az éjszakákat.

A szobatisztaság mellett fontos a ketrechez szoktatás is, főleg a csivavák esetében. Ezek a kutyák mindent szétpakolnak, széttörnek, ha egyedül hagyják őket. Lehet, hogy annyi kárt közel sem okoznak, mint egy kölyök labrador, de a kis fogak is nyomot hagynak a bútoron. A kölyökkori ketrechez szoktatás segít nekik megszokni a bezártságot, ha esetleg kórházba vagy kutyapanzióba kerülnének akkor nem lesz vele annyi probléma. Ettől függetlenül soha nem szabad őket hosszú időre bezárni egy ketrecbe. Ez nem egy börtön! Nem szabad egyszerre 3-4 óránál többet bezárva tartani őket, kivéve éjszaka, amikor alszanak. A csivavák igazi társasági kutyák, szükségük van az emberek közelségére, érintésére. Nem élhetik le egy ládába zárva az életüket.

Minden tanulásnál fontos, hogy pozitív visszacsatolást adjunk a kutyáknak. Pl.: dicséretet, jutalomfalatot, játékot. Ha számukra is jó móka az egész, sokkal könnyebben fogják elsajátítani az új trükköket.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 60-120 gramm jó minőségű táp, két adagra osztva.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, fordulj hozzánk segítségért!

Szín és ápolás

Két különböző típus van: a rövid és a hosszúszőrű. A rövidszőrű csivavák bundája sima, fényes, testhez simuló. A vastagabb, picivel hosszabb szőrszálak a nyak körül vannak. A fej és fül szőrzete vékonyabb.

A hosszúszőrű csivavák szőrzete puha, egyenes vagy enyhén hullámos. A testén majdnem olyan sima a szőr, mint a rövidszőrű társaikén, de a fülön és a farkon sokkal több szőr található. Nyakán egyfajta gallérként terül el a hosszú szőr. A lábakat is hosszú szőrszálak borítják, már-már hasonlít egy nadrágra is. A hason lévő szőrszálakat pedig fodroknak neveznek.

Nemcsak ebben különböznek a csivavák egymástól, hiszen rengeteg színben és mintában is pompázhat a szőrük. Lehetnek egyszínűek (pl.: fekete, fehér, barna, csoki, szürke, ezüst) vagy trikolór, csíkos, foltos, merle és számos más minta előfordulhat. Az árnyalatok az egészen halványtól a nagyon sötétig terjedhetnek bármelyik szín esetében.

A csivavákat nagyon egyszerű tisztán tartani. Ápolása hetente mindössze néhány percet vesz igénybe. Gumis kesztyűvel kell átfésülni őket vagy egy rövid, természetes sörtéjű kefével a hosszúszőrű csivavák esetében. A finom fogazatú bolhafésű segít eltávolítani a laza vagy elhalt szőrszálakat.

A csivavák kis mennyiségű szőrt hullatnak egész évben, de tavasszal és ősszel valamivel erősebb ez a vedlés – bár egy ilyen apró kutyánál relatív fogalom a „sok” szőrhullás. A hosszúszőrű csivava aljszőrzete könnyen becsomósodik. A rendszeres fésülés azonban ezt is könnyen kordában tudja tartani.

A rendszeres fésülés mellett nincs szükség sűrű fürdetésre. A csivavákat elég havonta-kéthavonta megfürdetni. Kifejezetten nekik készült sampont kell használni ilyenkor, nehogy kiszáradjon a szőrzetük és a bőrük a kemikáliáktól.

A fülek ellenőrzése nagyon fontos, ha ápolásról van szó. Ha fura szagot érzel vagy fülzsírt látsz, vattakoronggal tisztítsd meg a belső fület az állatorvos által javasolt tisztítószerrel. Nem szabad túl mélyen benyúlni a fülbe, a hallójárathoz. Ha a fülek kiszáradtak, be kell kenni a széleit baba- vagy kókuszolajjal.

Egyes csivaváknál jellemző a csipásodás. Óvatosan le kell törölni a szemek sarkából a felhalmozódott váladékot. Egy világosabb színű csivavánál akár foltokat is hagyhat, de szerencsére vannak kifejezetten erre készült szerek, amelyek eltávolítják azokat.

A csivavák körmei nagyon gyorsan nőnek. Mindig rövidre kell vágni azokat. Ha már hallani lehet a padlón lépteiket, akkor már túl hosszúak azok a körmök. Minél korábban hozzá vannak szoktatva a körömvágáshoz, annál könnyebb és kevésbé stresszes lesz számukra a folyamat. A körömvágással egyidőben pedig ellenőrizni kell a mancsokat, esetleges sérülések után kutatva.

Mint sok más kutyafajta, a csivava is hajlamos fogproblémákra. A fogmosás segít a legtöbbet az egészségük megőrzésében. Hetente legalább kétszer-háromszor fogat kell mosniuk – de az a legjobb, ha naponta – a fogkő és a baktérium eltávolítása miatt. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni ezt is.

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Más állatok és gyerekek

Sok csivava szereti a gyerekeket, de egy kiskutya és egy kisgyerek kombinációja a katasztrófa tökéletes receptje is lehet. A csivava gyorsan kiugrik a gyerek kezéből, és megsérülhet, ha nem fogják megfelelően. Ha rosszul nyúlnak hozzájuk, egyből harapnak. Sok tenyésztő pontosan ezért nem ad el kisgyermekes családoknak csivavákat, mert tartanak attól, hogy a kutya megsérül. A csivavák olyan családokban járnak a legjobban, ahol csendes, idősebb gyerekek vannak, akik már tudják, hogyan kell egy kutyával bánni.

Ha mégis kisgyerekkel együtt él egy csivava akkor nagyon fontos a szabályokat felállítani és betartatni, mind a kisgyerekkel, mind a kutyával. A kisgyereknek csak akkor szabad megsimogatni a kutyát, ha a földön ülnek. A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan kell közelíteni a kutyákhoz, hogyan szabad őket megfogni és hogyan kell velük bánni. Ez egy hosszú folyamat, ezért mindig felügyelni kell őket, hogy ne legyen baj. A kisgyereknek soha nem szabad még megközelíteni sem az éppen evő, ivó, alvó kutyát.

Ettől függetlenül fontos a csivavák számára, hogy már kölyökkorban megismerjék a gyerekeket, hogy felnőtt korukra ne féljenek tőlük, ha találkoznak velük. A felügyelet nagyon fontos!

A csivavák nagyon jól kijönnek a család többi házikedvencével, beleértve a macskákat is, főleg, ha már kölyökkoruk óta ismerik őket. A rettenthetetlen csivavák gyakran uralni akarják a náluk sokkal nagyobb kutyákat is, ami vezethet problémákhoz. Nem feltétlenül kell a nagyobb kutyát hibáztatni, gyakran a kistestű kutyák a keményebbek.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 24 óra
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Anna
1
Annahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja a kutyám.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

"Nagyon korán meg kellett tanulnom leülni"

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
#1 kép innen:Erika M.
1
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ez nem az én, hanem a kiskutyám véleménye.
Ki sem veszem a fejem a tányéromból, amíg az utolsó szem is el nem fogy,olyan finom!! Aztán beüt a kaja kóma 🙂

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ízlik a kutyusomnak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Frisky, a kis tacsim nagyon válogatós. Most végre találtam egy olyan száraz tápot, amit tényleg szeret ☺️

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mivel válogatós egyenlőre nem eszi, de ezt a típust nem kéri más márkánál sem. Próbaképpen vettem .

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ismerkedik egyenlőre a keksszel.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon válogatós a kutyusunk, de ezt a tápot jó ízűen megeszi.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nincs tapasztalat

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került sorra

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem bontottuk ki

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
27964 vélemény