A Puli Bemutatása

A hosszú, raszta-tincsekhez hasonlító szőrük miatt elhíresült pulik a szorgos nyáj terelés mellett hű társai az embereknek. Hosszú szőrük miatt (amiből a „felmosó-kutya” kifejezés is ered) sokkal nagyobbnak tűnnek, mint amekkorák valójában.

Fajtatiszta kutyákról van szó, de sajnos őket is képesek kitenni az utcára, ezért bármikor találkozhatsz egy-egy pulival a menhelyeken, állatvédő szervezeteknél, gyepmesteri telepeken.

Magabiztosságuknak és intelligenciájuknak köszönhetően hamar a rabul ejtik az emberek szívét és szeretnek a központban lenni. Éppolyan odaadóak, mint amennyire energikusak! A kezdő kutyagazdiknak nagyon kell figyelni arra, hogy a kutyusok energiaszintjének megfelelő mozgást, játékot biztosítsanak. Különleges szőrzetük miatt, ápolásuk eltér a szokásostól, több odafigyelést igényel. Ha biztosítani tudod a megfelelő mozgást, lesz időd az ápolására, és sok-sok szeretetet tudsz adni neki, akkor nem lehet probléma! Garantáltan egy szerető, hű társra lelsz egy puliban.

A Puli Részletes Bemutatása

A pulit – másnéven magyar puli, magyar vízikutya – hazájában a mai napig „alkalmazzák” nyáj terelésre. A magyar pásztorok rendkívül büszkék erre a kutyafajtára képességük miatt, sokszor mondják „ez nem egy egyszerű kutya, ez egy puli”!

A pulik magabiztosak, nagyon okosak és rendkívül ragaszkodnak családtagjaikhoz/gazdáikhoz. Sokszor felveszik a bébiszitter szerepét is. Nemcsak a kisgyerekekre vigyáznak, de akár még a többi háziállatra is. Érzik és tudják az idősek és betegek igényeit, ezért kiváló terápiáskutyák. Hiába ilyen odaadóak és kedvesek a családon belül, az idegenekkel szemben elég gyanakvóak.

A pulikra jellemző még a határozottság. Szeretnek úgymond „főnökösködni” otthon, még ha a család többi tagja ezt észre sem veszi. Őrző és terelő ösztöneik miatt gyakran előfordul, hogy nem a gazdi dönti el mikor van séta-, játék- és alvásidő.

A híres raszta-tincseknek sok idő kell mire jellegzetes külsejüket felveszik, ez akár négy év is lehet. Színüket illetően lehetnek a pulik feketék, fehérek, szürkék, rozsdás-feketék. Magyarországon a fakó szín is gyakori, ami a fehérnek egy kicsit „koszosabb” változata.

Szőrük miatt a pulik sokkal nagyobbnak tűnnek, mint amekkorák valójában. A szőrük teljes hossza akár háromszor is meghaladhatja a pulik tényleges hosszát. A sok szőrt leszámítva a pulik súlya általában a 15-20 kg körül mozog. Marmagasságuk általában 40-45 cm.

A tiszta és ápolt külső érdekében rengeteg odafigyelésre és gondozásra van szüksége a puliknak. Nem kezdő gazdiknak való! Sőt, néha még a hivatásos kutyakozmetikusok sem tudják, hogyan kell a pulik szőrét megfelelően ápolni. Ez nem feltétlenül az ő hibájuk, sajnos sok gazdi viszi el pulijukat a legutolsó pillanatban a profikhoz.

Ha a szíved nagyon húz egy puli felé, akkor mindenképp vedd figyelembe, hogy ápolására sokkal több energiát is időt kell szánnod, mint egy másfajta kutyuséra. Nyugodtan kérdezd meg a szakértők véleményét, kérd ki a tanácsaikat!

Néhány puligazdi a nyírást választja, ami a puli-rajongók körében nem egy népszerű húzás, mondván, hogy a pulikat a bundájuk teszi igazán különlegessé, egyedivé, így bűn azt levágni. Ezt leszámítva viszont semmi hátránya nem lehet annak, ha a pulik szőrét levágják rövidre. Sőt, egyes országokban már a rövidszőrű pulik a népszerűbbek.

A pulik nem raszta-szőrrel születnek. A kölyök pulik szőre nagyon göndör, ami később bolyhos hatásúvá válik. A kölyök szőrüket 1 éves koruk környékén váltja fel a tömörebb, felnőtt szőr. Kézzel lehet segíteni, hogy a göndör fürtök szabályos tincsekbe álljanak össze. A fürtök szétszedését körülbelül 3-4 hónapon keresztül kell csinálni, amíg a kutyus szőre el nem éri végleges formáját.

4 éves koruk környékén a pulik szőre már a földet is súrolja, az arcuknál lévő tincsek pedig már a szemüket is eltakarhatják, bár sok gazdi inkább összefogja a szemkörnyéki tincseket, hogy a látásban ne akadályozzák a kutyust a rakoncátlan fürtök.

Már kölyökkorban érdemes elkezdeni a pulik nevelését, hogy az alapvető viselkedési normákat el tudják sajátítani. Fontos tudni, hogy bár a pulik nagyon okos állatok, de függetlenek és makacsok is – így hamar megunják a repetitív tanulást. A „tanórák” legyenek rövidek, de szórakoztatóak!

A pulik természetes ösztönéből és játékosságukból kifolyólag kiváló terelő kutyák. Olyannyira, hogy még a terelőversenyeken is remekül szerepelnek. Legnagyobb fajtariválisuk a Border Collie, viszont ez a fajta inkább kisebb nyájak terelésére ügyelt, míg a pulik akár egy 400 vagy annál is nagyobb állományt is képesek tökéletesen terelni, hihetetlen gyorsaságuk miatt!

A kutyaversenyeken való részvétel kifejezetten ajánlott puliknak, hiszen imádnak a figyelem középpontjában lenni.

A Puli Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • A pulik viszonylag hangos kutyák, sokat ugatnak.
  • Szeretik a család összes tagját, de gyanakvóak idegenekkel szemben.
  • A magas intelligencia mellé nagy önbizalom társul a pulik esetében, így nagyon hamar beleunnak a repetitív feladatokba. Sokkal nehezebb őket engedelmességre tanítani!
  • Makacs természetük miatt nehéz őket engedelmességre, szobatisztaságra nevelni.
  • A pulikra jellemző, hogy felnőtt korukra is úgy viselkednek, mint a kölyökkutyák. Játékos kutyusok és szeretik, ha sok játék közül válogathatnak.
  • Ápolásuk nehéz, nem kezdőknek való. Kezdő puligazdiknak érdemes tanácsot kérni szakértőktől!
  • Soha ne vásárolj kutyát olyan emberektől, akik a kutyák egészségügyi állapotáról nem tudnak érdemlegesen nyilatkozni. Keress egy megbízható tenyésztőt, aki papírokkal igazolni tudja a kutyuson végzett vizsgálatokat és azok eredményeit.
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

Puliknak a fent is szereplő Juliet tápokat javaslom.”

A Pulik Története

A pulik az ősi kutyafajták közé tartoznak, történetük legalább 2000 évre nyúlik vissza. Néhányan úgy vélik, hogy pulihoz hasonló kutyák már 6000 évvel ezelőtt is éltek; mások azt állítják, hogy a pulik a tibeti terrierek közvetlen rokonai.

A századforduló környékén a mai Irak területén (az egykori ősi sumér civilizáció helyszínén) egy olajfeltáró csapat talált egy olyan ember sírjára bukkant, akit egy közepes méretű kutyával és egy báránnyal temettek el. A sírban találtak egy hosszú, durva tapintású, gubancos hajtincset, amely az idő múlásával kifakulhatott. Ez a hajcsomó kísértetiesen hasonlított a mai pulik szőréhez. Így az emberek úgy vélik, hogy abban a sírban egy pásztor nyugodhatott kedvenc kutyája és egy bárány mellett.

Vannak arra utaló jelek, hogy évezredekkel ezelőtt már a sumérok is pulikat vagy pulikhoz hasonló kutyafajtákat alkalmaztak nyájtereléshez. Az Eridu városában végzett ásatások során találtak olyan agyagtáblákat, melyeken állatokról szóló sumér törvények olvashatók. Az egyik ilyen sor utal a pulikra, komondorokra és egyéb pásztorkutyákra. Ugyanezen az ásatási területen találtak egy sértetlen Puli szobrocskát egy 8 éves kislány kriptájában.

Körülbelül 1100 évvel ezelőtt érkeztek meg az első pulik Magyarországra, ahol nagyra becsülték őket kiváló terelő képességeik miatt. A pásztorok többsége a fekete kutyákat részesítette előnyben, mondván, hogy ők jobban kitűnnek a nagy fehér nyáj közül. Úgy vélik a pulik inkább a terelésért voltak felelősek, míg a komondorok a nyáj őrzéséért feleltek.

Régen egy puli ára a pásztornak egy egész éves vagyonába került. Bármennyire is kedvelték ezt a kutyafajtát a pásztorok, kíméletlenül selejtezték őket, bántották őket, ha nem az elvárásoknak megfelelően teljesítettek. Sokak szerint pontosan ezért ilyen intelligensek és egészségesek a mai pulik.

Az 1800-as évekre a magyar pásztorok véglegesen kihozták a legjobb tulajdonságait a puliknak, és meg is próbálták őket tenyészteni. Az 1800-as évek végén megjelent az első fajtaleírás, viszont csökkent a pásztorkutyák iránti igény, így a pulik száma is drasztikusan csökkent.

1912-ben Dr. Raitsits Emil, az Állatorvostudományi Egyetem professzora, elindított egy programot a pulik kihalásának megakadályozása érdekében. Lendl Adolf, a Budapesti Állatkert igazgatója is csatlakozott a kezdeményezéshez. Közösen átalakították az állatkert egy részét, ahol ezt a kísérleti tenyésztési programot végezhették. A program aztán bővült, végül egy kennellé alakult, amelyet Állatkert Kennelnek neveztek el.

1915-ben megírták a pulik első fajta-standardjét. 1924-ben a Nemzetközi Kinológiai Szövetség elfogadta ezeket a standardeket. Eleinte három kategóriába lehetett sorolni a pulikat. Ez a három kategória a következő: az ősi (dolgozó) puli bozontos szőrrel; luxus vagy show pulik; és a törpe pulik.

1935-ben már négy különböző méretű pulit ismertek el: a rendőr pulikat (50 cm magas); a közép-méretű, dolgozó pulikat (40-50 cm magas); a kistermetű pulikat (30-40 cm magas); és a törpe, miniatűr pulikat (30 cm-nél alacsonyabb kutyák). A közép-méretű pulik voltak a legnépszerűbbek.

Ekkorra egy puli, egy komondor vagy más őshonos magyar fajta gazdájának lenni igazi büszkeséggé vált Magyarországon. Körülbelül ugyanebben az időben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma érdeklődését mutatta a pulik iránt, és 1935-ben négy fajtatiszta pulit importált az országba, hogy részt vegyenek a minisztérium Beltsville-i létesítményében, terelőkutyákon végrehajtott teszteken. A puli állítólag elég magas pontszámot ért el ezeken a teszteken, bár az eredményeket soha nem tették közzé.

A második világháború kitörése miatt a teszteket leállították, a pulikat pedig eladták hivatásos tenyésztőknek. Hivatalosan tehát ezek a kutyák lettek az első amerikai pulik.

A második világháború Magyarország és az európai kutyatenyésztők számára is hatalmas veszteségekkel járt. Kevés volt az étel, nem állt rendelkezésükre megfelelő orvosi ellátás. A kennelek értékes állományukat más országokban élő embereknek kellett átadniuk, a hátrahagyott pulik pedig bombázások áldozataivá váltak, vagy német vagy orosz katonák lövései által pusztultak el. Ha a fajta nem lett volna ennyire népszerű Magyarországon, akkor a pulik már kihaltak volna.

A háború nehézségei után a pulik száma egyre csak nőtt Magyarországon. 1959-ben a Magyar Puli Klub előállt egy új fajtabesorolással, melyből már kihagyták a rendőr pulikat és a törpe pulikat. Az 1960-as évekre a magyarországi pulik száma újra a háború előtti számokat érte el.

Az Amerikai Kennel Klub hivatalosan 1936-ban ismerte el ezt a kutyafajtát, az Amerikai Puli Klub (Puli Club of America) pedig 1951-ben alakult meg.

A Puli Személyisége

A fajtára leginkább különös szőre miatt figyelnek fel az emberek, főleg azok, akik még nem is láttak ilyen kutyát. Akik igazán ismerik a pulikat, azok leginkább a személyiségük miatt szerették meg a fajtát.

A pulik rendkívül vidám, játékos kutyák, akik szeretik az emberek társaságát és nagyon ragaszkodnak a családtagokhoz. Ezenkívül még nagyon okosak, szorgalmasak, atletikusak. Mivel az idegenekkel szemben elég gyanakvóak, így kiváló házőrzők is. Makacsságuk miatt egy határozott, de kedves gazdira van szükségük. Ne lepődj meg, ha a pulid ugyanúgy terelne téged is, mint a birkákat!

A pulik köztudottan hangos kutyák, sokat ugatnak. Érdemes minél előbb a „csend” parancsot megtanítani nekik.

Temperamentumukat számos tényező befolyásolja, ideértve az öröklődést, a nevelést és a szocializációt. A kedvesebb kölyök pulik kíváncsiak és játékosak, közelednek az emberek felé, szeretik, ha simogatják őket. Ha egy ilyen kutyusra vágysz, válaszd azt a kölyökkutyust, aki a legnyugodtabb a társai mellett, nem harcol vagy veszekszik az alom többi tagjával.

Ha teheted, ismerd meg a kölyök szüleit is, vagy legalább az egyiket – legtöbbször az anya kutyát a kölykei mellett találod – ezzel is kicsit ráláthatsz arra, hogy kiválasztott kutyusodnak milyen temperamentuma lesz, hogy fog viselkedni felnőtt korában.

Mint minden kutyának, a puliknak is szüksége van a korai szocializációra. Fontos, hogy minél több helyet, embert, szagot, látnivalót, hangot ismerjenek meg még kölyökkorukban. A szocializáció ugyanis köztudottan segít abban, hogy jólnevelt kutyákká váljanak felnőtt korukra.

Kutyaiskolába vinni a fiatal pulikat kifejezetten jó ötlet. Sokat segíthet az is, ha gyakran hívsz át vendégeket, nyüzsgő parkba viszed el sétálni, kutyabarát boltokban vásárolsz vele, vagy egész egyszerűen csak sétáltatás közben beszélgetsz más kutyagazdikkal is.

Egészsége

Az egészségesebb kutyafajtához tartoznak a pulik, de természetesen ők is lehetnek betegek és vannak tipikusan rájuk jellemző betegségek is.

Ha kutyus vásárlás előtt állsz, mindenképp ügyelj arra, hogy olyan tenyésztőtől vásárolj, aki papírokkal igazolni tudja a kutyuson elvégzett orvosi vizsgálatokat és azok eredményét. Az a legjobb, ha a kölyök szüleiről is rendelkezésre állnak ezek az igazolások.

A pulik körében gyakori betegségnek számítanak: csípő diszplázia, könyök diszplázia, pajzsmirigy-alulműködés, von Willebrand-szindróma, thrombopathia. Érdemes kifejezetten ezekről a betegségekről elkérni a szűrővizsgálatok eredményét!

Csípő diszplázia: Ez egy örökletes betegség, ilyenkor a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületek medenceüregébe. A csípő diszplázia klinikai tünetekkel vagy akár anélkül is fennállhat. Ilyen esetekben néhány kutya sántít vagy fájlalja az egyik vagy akár mindkét hátsó lábát. Ahogy a kutyák idősödnek ízületi gyulladások is kialakulhatnak. Csípő diszpláziával élő kutyák nem szaporodhatnak, ezért mindig kérj a tenyésztőktől egy olyan papírt, ami igazolni tudja, hogy leendő kutyád szülei nem szenvednek a betegségben.

Progresszív retina atrófia (PRA): a szembetegségek olyan fajtájába tartozik, amely a retina fokozatos romlásával jár. A betegség korai szakaszában az érintett kutyák farkasvaksággal/éjszakai vaksággal küzdenek. Nehéz észrevenni ezt a betegséget, hiszen a kutyák ilyenkor más érzékszerveikre hagyatkoznak és ha környezetük nem változik, akkor már csak a megszokás miatt is szinte probléma nélkül közlekednek.

Szürkehályog: a szemlencse homályosodásával járó betegség, látáskárosodás. A kutya szemein fehéres, szürkés foltokat láthatunk. A szürkehályog általában idős korban fordul elő kutyáknál, és szerencsére számos esetben sebészetileg eltávolítható, így a kutya látását akár teljes mértékben visszanyerheti.

Gondoskodás

A pulik igazi pásztorkutyák a mai napig, így nem is olyan meglepő, hogy hatalmas mozgásigényük van, így számukra az ideális otthonuk mindenképp rendelkezik egy hatalmas kerttel, udvarral, ahol szabadon futkározhat. Farmokon, magas kerítéssel körbekerített területeken érzik igazán jól magukat, de a kisebb helyekhez is jól alkalmazkodnak. Arra viszont fel kell készülni, hogy a puliknak a lakásban való futás sem akadály, de azt a székek és más bútorok bánhatják!

A mozgást és a játékokat leszámítva, vidd be magaddal a lakásba kedvencedet. Hűséges társ, szereti az emberek közelségét. Nem szabad őket kizárólag a szabadban tartani, igénylik a lakás melegét és nyugalmát is.

Egy gyors és ügyes puli kiváló versenyző is lehet számos különböző kutyasportban, de legfőképpen a terelő feladatokban, agilitás versenyszámokban remekelnek. Ha egy puli nem dolgozik, akkor főleg ajánlott különböző kutyasportokban résztvenni vele, ezzel mentális és fizikai kihívásokkal is szembe találja magát. Ennek hiányában hamar unatkozni kezdhet, amelynek következtében felerősödhet benne a destruktív énje.

A pulik kiváló agilitása nagy problémát jelenthet otthon, ugyanis nagyon könnyen átugorják az akár két méteres kerítéseket is. A makacsságuk miatt kifejezetten ajánlott már kölyökkorban szófogadásra nevelni őket. Gazdiként nem szabad hagyni, hogy a kutya irányítson téged. A pulik vezető egyéniségek, így könnyen előfordulhat, hogy ők akarnak dönteni a gazdájuk helyett.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 200-400 gramm jó minőségű kutyatáp, két adagban.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, fordulj hozzánk segítségért!

Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

További etetési tanácsokért olvasd el korábbi cikkeinket, ahol többek között írtunk a helyes etetési módokról, mennyiségekről, kölyökkutyák és felnőttkutyák etetéséről is.

Korábban írtunk pár cikket az elhízás első jeleiről, a megfelelő táp választásról, adagolásáról.

Még több etetéssel és táppal kapcsolatos kérdés esetén, olvasd el korábbi írásainkat vagy keress fel minket elérhetőségeink valamelyikén.

E-mail címünk: kerdes@cricksydog.hu.

Szőrzet Színe és Ápolása

A pulik szőre nem hullik és még hipoallergén is. A legtöbb puli fekete, de az Egyesült Államokban elég gyakori a fehér, illetve szürke puli is. Magyarországon a fekete szín mellett az úgynevezett fakó szín a legjellemzőbb.

Fekete szőrük azonban nem teljesen fekete, ugyanis az idő múlásával (egy éves kortól) egy-két fehér szőrszál is összefonódik a fekete tincsekkel, ezért tűnhet kopott feketének a színük. Mivel nem hullajtják szőrüket a pulik, így az időjárás miatt is veszít színük az intenzitásukból.

Bár néhány pulinak magától összeállnak a jól ismert tincsei, legtöbb pulinak szüksége van az emberi kezekre is, hogy rendezett és szép bundájuk legyen. Mivel szőrük szerkezete az idő során változik, így akár 4 évbe is telhet míg végleges bundájukat megnövesztik.

A puha még szabadon álló szőrt rendszeres fésüléssel, keféléssel kell ápolni, ezzel a kosz eltüntetésén kívül még a gubancoktól is megszabadíthatjuk a kutyát.

A már összeállt tincseket viszont nem szabad fésülni! Csak is kézzel szabad tisztítani. Először be kell nedvesíteni, aztán óvatosan kézzel szét kell szedni a tincseket és azokat utána be is kell „pödörni”. A tincsek végéből le szoktak vágni egy keveset, hogy a földről ne szedjék össze a koszt a kutyusok.

A még kölyökbundával rendelkező pulikat ugyanúgy kell fürdetni, mint bármelyik más kutyust. Kell hozzá egy kád, víz, szappan és a gazdi keze!

Egy felnőtt bundájú pulit viszont már nem érdemes kádban fürdetni, mert rengeteg időt és energiát vesz igénybe.

Először is a puli tincseit alaposan át kell áztatni vízzel (ez pedig eltart egy ideig), majd a hígított sampont el kell dolgozni a tincsekben. Azután jön az öblítés, ami akár 30 percbe is telhet. Ezt követően a tincsekből ki kell csavarni a vizet, majd törölközővel is át kell törölni őket. Fürdetés után néhány gazdi valamilyen vastagabb pulóvert ad a pulijukra, hogy még az is felszívja a nedvességet.

A szőrzet teljes megszáradása akár 2 napba is telhet, ha nem segít rá az ember. A hőszárírás nem ajánlott, mert sok időt vesz igénybe egyesével beszárítani a pulik fürtjeit, ezenkívül pedig a kutyusnak sem tesz jót, ha sokáig magas hőt fújnak a bőrére.

Érthető okokból kifolyólag, nem érdemes a pulikat túl gyakran fürdetni. Ettől függetlenül szükséges, hiszen a fürtjeikbe könnyedén belegabalyodhatnak ételmaradékok, fekáliák, különböző szemetek.

A fogkő és a baktériumok eltávolítása érdekében legalább kétszer-háromszor meg kell mosni a pulik fogát egy héten. Rossz szájszag elkerüléséért és az egészséges fogínyért viszont ajánlott a napi fogmosás is.

Havonta 1-2 alkalommal kell a pulik körmét levágni. Ha már hallod, ahogy a padlón kopognak a körmeik, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak. Legyél nagyon óvatos, hiszen a kutyák körmei nagyon érzékenyek, ha nem vagy magabiztos, inkább keress fel egy kutya kozmetikust!

A füleket is rendszeresen ellenőrizni kell, nehogy begyulladjanak vagy elfertőződjenek. A fülek tisztításának használj enyhén benedvesített vattát, de soha ne nyomd bele a kutya hallójáratába! Csak és kizárólag a fül külső részeit szabad így tisztítani.

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait, stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Viszonya a Gyermekekhez és Háziállatokhoz

Egy jólnevelt, jól szocializált puli nagyon jó barátja a gyerekeknek. Játékosak, sőt talán még játékosabbak, mint a gyerekek. A gyerekeket még talán jobban is féltik, óvják a pulik, követik őket a ház körül, és ha veszélyt észlelnek egyből cselekednek.

Ettől függetlenül a gyerekeknek mindig meg kell tanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj. Hiába barátságosak a pulik, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és gyerek. A kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy mint a gyerekeket.

A pulik más kutyákkal és kisállatokkal is jól kijönnek, ha már kölyökkorukban szoktatták őket az idegen állatok közelségéhez.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Kolozsváriné Tóth Ildikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Anna
1
Annahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja a kutyám.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A legjobb

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Zoltánhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

"Nagyon korán meg kellett tanulnom leülni"

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
#1 kép innen:Erika M.
1
Erika M.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ez nem az én, hanem a kiskutyám véleménye.
Ki sem veszem a fejem a tányéromból, amíg az utolsó szem is el nem fogy,olyan finom!! Aztán beüt a kaja kóma 🙂

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ízlik a kutyusomnak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Eszterhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
4/5

Frisky, a kis tacsim nagyon válogatós. Most végre találtam egy olyan száraz tápot, amit tényleg szeret ☺️

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mivel válogatós egyenlőre nem eszi, de ezt a típust nem kéri más márkánál sem. Próbaképpen vettem .

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ismerkedik egyenlőre a keksszel.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon válogatós a kutyusunk, de ezt a tápot jó ízűen megeszi.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nincs tapasztalat

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem került sorra

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Anikóhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Még nem bontottuk ki

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
27964 vélemény