Csak úgy, mint az embereknél, a kutyáknak is megvan a saját, egyedi személyiségük. Néhányuk természetéből adódóan nyitott, és barátkozó, míg más kutyák félénkek, és visszahúzódóak lehetnek. De a kutyusod természetére és viselkedésére hatással lehet a környezete, és a tapasztalatai. A pozitív és egészséges szokások elősegítése érdekében, fontos, hogy a kutyád emberekkel és más kutyákkal egyaránt megfelelően szocializálódjon.

A kiskutyák szocializációs időszaka már 3 hetes kortól is megkezdődhet. Ezidő alatt rengeteg információt szívnak magukba a környezetükről. Ha nem ismerkednek különböző emberekkel, állatokkal, hangokkal, és nem kerülnek kölcsönhatásba a társadalommal, nagyobb a valószínűsége, hogy nyugtalanná, és akár agresszívvá válnak a későbbiekben.

A kutya szocializáció alapjai: jutalmazd meg és javítsd ki

Ha a kutyus nincs tisztában a környezetével, és fél az új tapasztalatszerzéstől, stresszessé válhat, amitől ellenségesnek és agresszívnak tűnhet. Ha egy rosszul szocializált kutyust viszünk a kutya parkba, az a gazdinak és a négylábúnak is stresszes lehet, és ez más kutyákkal vagy emberekkel való civakodáshoz vezethet. Az állatorvosi látogatás egy feszült kutyával, megemelkedett pulzusszámot eredményez, ami miatt lehet, hogy a diagnózis pontatlan lesz. Fontos, hogy négylábúd kellő képpen szocializálódjon, hogy nyugodt maradjon az új emberek társaságában és ismeretlen környezetben is.

Néhány gazdit furdal a lelkiismeret, ha kijavítja kutyusa rossz szokásait (például a kutyusod túl sokat ugat a lakásban), vagy ha szabályokat, és bizonyos határokat tanít neki. A kutyák nem neheztelnek ránk, ha kijavítjuk a rossz szokásaikat, ezt sose felejtsük el. Inkább örülnek, hogy tanulhatnak, és növekedhetnek. Ezért is nagyon fontos, hogy kutyánk felé csak is szeretetet sugározzunk, amikor épp nyugodt, és engedelmes. Meg kell jutalmaznunk az általunk elvárt viselkedés betartásáért, és ki kell javítanunk a nem kívánt szokásait.

Kapcsolatok támogatása

A legjobb, ha még fiatal korában elkezded szocializálni a kutyusod, vagy kutya iskolában, vagy más kutyákkal a szomszédságból. A „kölyök kutya illemtan” elsajátításában nagy szerepet játszik az, hogy hagyni kell, hogy más kutyák közelében legyen, és kövesse őket. Megtanulják mikor akar egy kutya kapcsolatot létesíteni velük, és mikor kell tiszteletben tartaniuk a másik állat személyes terét. A kutyák játék közben megtanulják, hogy mennyire fájhat az erejük és a harapásuk, ami miatt később kétszer is meggondolják, hogy belemenjenek e a játékba.

Segít felépíteni a kutyák bizalmát, és magabiztosságát, ha kapcsolatban állnak emberekkel és más négylábúakkal. Mivel szóban nem tudjuk velük megértetni a társadalmi szabályokat, rendkívül fontos, hogy megtanuljunk az energián, és a testbeszéden keresztül kommunikálni. Szőrös kis családtagunk ezt a nyelvet beszéli.

Folyamatos tanulás

Még a kiskutya fázis után is megváltozhat négylábúd személyisége, és ellenségessé válhat más kutyák és emberekkel szemben. Ha ez történik, próbáld ki, hogy jutalomfalatot viszel magaddal a sétáitokra, és jutalmazd meg, mikor valaki közelít. Szőrös kis barátod pozitív élményként fogja megélni a másokkal való találkozást a jutalomfalatoknak hála, és ezáltal megváltozik a hozzáállása az új emberek közelségével kapcsolatban.

Azok a kutyák, akiknek nem volt pozitív, és sikeres tapasztalatuk, félni fognak a környezetüktől. Ez kutyád számára stresszes környezetet eredményez, ami miatt negatív módon fog reagálni. Szőrös kis barátod sikeres szocializálásához kulcsfontosságú, hogy rendesen megtanulja, hogyan kell másokkal ismerkedni, és jó kapcsolatot fenntartani. Ez különösen fontos akkor, amikor kisgyerek érkezik a családba.

Összességében megállapítható, hogy egy boldog kutyusnak sok kutyabarátja van. Tehát kalandra fel, és irány a család négylábú tagját más kutyusoknak is bemutatni!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Kutyatáp allergia

Képzeld csak el: A kutyád folyamatosan vakarózik, viszket, és rágja a szőrét, viszont fogalmad sincs miért csinálja ezt. Az is lehet, hogy te már kipróbáltál az új sampontól elkezdve a meditációkig mindent. Gondoltál arra, hogy az étrendjén is változtass? Az étrend...

bővebben

Te Tudod, Hogy Mióta Létezik Kutyatáp?

Ha vissza tudunk még emlékezni, akkor eszünkbe jut egy kép, a műanyagzacskóba csomagolt kutyatápról. De vajon hogyan alakult ki a kutyatáp gyártásának története? És milyen okok álltak e mögött? Fedezzük fel közösen ezt a titokzatos történetet!Már 2000 éve is volt...

bővebben

Kövess minket a közösségi médiában!


  • E-mail: kerdes@cricksydog.hu

  • Telefon: 06 20 363 8371

Csomagod kiszállításáról a GLS és a FoxPost gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja

Szeretnéd Ingyen kipróbálni a bárányos kutyakekszünket?

 

Ha igen, akkor kattints az alábbi gombra...

Ingyenes

Ajándékod Érkezett

Az alábbi mezőbe kérlek add meg az email címed, és már készen is vagy!

Amint beírod az e-mail címed, már e-mailben küldjük is ki Neked az ajándék bárányos kutyakekszed kuponkódját! Mikor kapom meg a kekszet? Bármilyen másik termék vásárlása mellé ingyen megkapod a kekszedet!

Kuponodat Kiküldtük az

E-mail Címedre

Maximum 5 percen belül meg kell érkeznie. Ha nem találnád, akkor nézd meg a spam mappádban is! :)