Egy kutyus befogadása egy izgalmas és örökre emlékezetes élmény. Egy szőrös kis családtag adopotálása kihívások sorát vonja maga után. De egy ismeretlen előéletű kutyus befogadása még több kihívást jelenthet. Emiatt felmerül a kérdés: Hogyan szocializálj egy kutyust úgy, hogy ha semmit sem tudsz az előéletéről? Összeszedtünk néhány tippet:

Ne a külső alapján ítélkezz!

Sokszor az a tévhit járja, hogy sok menhelyről vagy hasonló szituációból mentett kutyus nehéz időkön van túl, vagy történt velük valami, ami miatt „rossznak” bélyegzik őket. Ez egyszerűen nem így van! A legtöbb kutyát tőlük független okoból adnak be a menhelyre, például válás, haláleset, vagy amiatt, hogy a gazdik olyan helyre költöznek, ahol nem tudnak kutyát tartani.

Ha alkalmad van rá, kérdezd meg a menhelyen dolgozókat vagy a tulajdonost a kutyáról, hogy jobb rálátásod legyen, hogy viselkedett másokkal az ott tartózkodása alatt. Tudni fogják, hogyan viselkedett más emberekkel és kutyákkal, és elláthatnak hasznos információval, mielőtt megkezdődik az örökbefogadás.

Bizalomépítés

Büszke kutyagazdiként érthető, hogy meg szeretnéd mutatni új társadat a nagyvilágnak. De ne feledd, hogy az új kutyád, számodra is új. Habár a kutyád szolializálása rendkívül fontos, ne ess át a ló túloldalára; ugyanolyan fontos, hogy csak annyira szocializáld, amit még a kutyád is kezelni tud. Adj időt négylábúdnak, hogy pihenjen, és hozzászokjon az új illatokhoz, otthonához, és hozzád; az új gazdijához.

A bizalom elnyerése a siker első lépcsőfoka. Ezen segíthetsz, ha elviszed rövid sétákra a környéked körül, vagy szimplán csak a következő utcába. Könnyen lehet, hogy egy kutyás park még túl korai neki. Hagyd rajta a nyakörvet mikor hazaértek, és engedd, hogy felfedezze az összes szobát, és teret. Ez erősíti benne a gondolatot, hogy ez most már az ő otthona is. Idővel megtanulja, hogy te itt vagy neki, és biztonságban van.

Lassan haladjatok

Ha a kutyusod már fesztelenebbül érzi magát a közeledben, és ismeri az alap utasításokat, mint az „ül”, „gyere”, „indulj”, ismertess meg vele hetente legalább 3 új élményt. Ez lehet az is, hogy sapkát húzol amíg enni adsz neki, vizes üveggel zajt csapsz, amíg eszik, bemutathatod a szomszédnak, vagy egy másik kutyának, amíg pórázon van. Maradj nyugodt, miközben ezeket az új dolgokat tapasztalja meg, és kutyád hamarosan hozzászokik, és megbirkózik ezekkel a zavaró tényezőkkel, vagy lehetőségekkel.

A szocializáció előnyei

Kutyusod egészségéhez, és jólétéhez kulcsfontosságú, hogy megismertesd új elemekkel, és megtapasztaljon új dolgokat. Habár, talán soha sem fogod megtudni, hogy kedvenced milyen volt, mielőtt hozzád került, fontos hatással lehetsz a jövőjére, és megtaníthatod neki, hogy az új élményeknek nem feltétlenül kell rossznak lennie. Akár még közös nyaralásra is magaddal viheted! Az önbizalom javulása, a csökkent szorongás, és az egészség javulása mind a jól szocializált kutya előnyeihez tartoznak. Amennyiben még egy kölyök kutyát fogadsz örökbe, akkor az alábbi cikkünk sokat tud segíteni Neked.

Ha kétséged támad, vedd fel a kapcsolatot egy igazolt kutya viselkedéstudomány szakértővel, vagy egy kutyaoktató szakemberrel, hogy szükség esetén közbelépjen, és tanácsot adjon.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény