A te kutyád is szégyenlős ismeretlenek között? Fél az új helyzetektől? Ha ismerősek számodra ezek a szituációk, akkor a kutyának nagy valószínűséggel önbizalomhiányos. Ezen viszont könnyen segíthetsz különböző játékokkal! Pozitív és szórakoztató módon bemutatni az új dolgokat garantáltan növelni fogja a kutya önbizalmát. Erre pedig rengeteg játék van a segítségünkre. Kiválasztottunk 5 olyan játékot, amely biztosan segíteni fog önbizalomhiányos kutyádon!

Hogyan növelheti az önbizalmat a játék?

Mielőtt részleteznénk az önbizalomnövelő játékokat, szeretnénk ismertetni miért is olyan hasznos az, ha a kutyák önbizalmán játékokkal segítünk. A kutyák számára az összes játék szórakoztató. Tehát, nem a tanulást és a szabályokat látják benne, hanem valami mókás időtöltést. („Játszva tanul az ember” – és a kutyák is!) Ezt a jelenséget pozitív fókuszként is emlegetik, hiszen egy félősebb kutya is önfeledten játszik, minden probléma nélkül.

Az esetleges szorongás elkerülése érdekében érdemes minden új szituációt egy játékként bemutatni a kutyának. Minden kutyánál máshogy jelentkeznek a szorongás jelei. Ez fajtától függetlenül alakul ki az állatokban, ezért fontos hozzátennünk, hogy minden kutyánál valószínűleg minden játék nem fog gördülékenyen menni az elején. Ha kutyád fél az idegenektől, akkor a „fogd meg” játék hiábavaló próbálkozás, ugyanis a lényegen nem változtat: idegenek veszik körül kedvencedet. Ezért egy ilyen játéknál mindig az ismerősök segítségét kell kérni, hogy benne lennének-e egy gyors játékban a kutyával.
Az önbizalom növelése sok időbe telik. Ezekben a játékokban pedig az a jó, hogy sokoldalúak és rugalmasak, tehát nehéz beleunni! A nehézségi szinttől kezdve a helyszínekig bármit lehet változtatni.

Formálás, mint játékos tanulás

Ezek olyan játékok, ahol egy kívánt viselkedésforma eléréséhez több apró lépést alkalmazunk, majd azokat folyamatosan ismételjük. A játék legfőbb szabálya: Javítás nélkül nevelni a kutyát! Ezzel a kutyában azt az érzetet kelted, hogy nem parancsok alapján neveled őt, hanem ők saját maguktól jönnek rá a helyes viselkedésformára.

Ha még nem ismeritek, mindenképpen keressetek rá a „101 játék egy dobozzal” cikkre, hiszen rengeteg egyszerű, ötletes játéktippet nyújt gazdiknak! Ilyen játékok során remekül megfigyelhető mit sajátítottak el a kutyák, hiszen napról napra észrevehető a fejlődés.

Tegyél le egy üres dobozt a földre. Engedd, hogy kedvenced közelebbről megvizsgálja a tárgyat, aztán szabadon dönthet a doboz sorsa felől! Bármilyen pozitív tevékenység után – legyen az például egy szimpla szimatolás – jutalmazd meg kutyádat. Aztán várj a következő lépésére, majd az azutánira. A formálást nemcsak egy dobozzal lehet játszani! Bármilyen tárggyal kísérletezhetsz!

A legjobb ezekben a játékokban, hogy a kutya egyszerűen nem tud veszíteni. Bármilyen pozitív viselkedését jutalmaznod kell, hiszen nincsenek konkrét szabályok. A szégyenlősebb kutyákat is motiválhatja egy-egy ilyen játék, hiszen nem kell aggódniuk azon, hogy valamit rosszul csinálnak. Ezt is lehet otthon játszani, így a félős kutyák a jól ismert környezetben szokhatnak hozzá valami újhoz.

Nézz utána pár ilyen technikának, ha nem tudod, hogyan is érdemes elkezdeni egy ilyen játékot. Az sem baj, ha egy kicsit zavarosnak tartod az egészet, ez a játék ugyanis köztudottan nem a legegyszerűbbek közé tartozik a konkrét játékszabály hiánya miatt.

Ennek a játéknak rengeteg előnye van: remek önbizalomnövelő még a szégyenlősebb kutyák számára is; képtelenség veszíteni; bármi, amit csinálnak egy következő fázisba viszi a játékot; megtanulják, hogy döntéseiknek következményei is vannak, ezért a későbbiekben már magabiztosabban mer egy adott helyzetben cselekedni.

Jutalomfalat kereső

A szimatolással egybekötött játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem hasznosak is. Ezek a játékok is nagy önbizalomlöketet adhatnak a kutyáknak, emellett még új dolgokat is tanulnak, sőt a mentális stimuláción is javítanak. A kapcsolat is szorosabb lesz egy-egy ilyen játék után, hiszen a játék sikerességéhez csapatmunkára van szükség.

Mivel ezt általában otthon, megszokott környezetben játszák, így nem kell aggódni a figyelmet elterelő tárgyaktól, hiszen a kutya már jól ismeri a helyet. Így az új helyzetektől tartó kutyák számára ez tökéletes helyszín a gyakorlásra. Az elején egy kis segítséggel, később viszont egyedül is menni fog egy-egy jutalomfalat megtalálása. Ez a játék pedig nagy koncentrációképességet igényel, így garantáltan egyik kutya sem fog a külső tényezőkkel foglalkozni. A játékszabályokat egy korábbi cikkben már ismertettük, de egy kis ismétlés sosem árt! Tehát:

A játék kezdete előtt érdemes megtanítani a „marad” és „ül” parancsokat, hiszen ezek nélkül nehezen fogod tudni elrejteni a jutalmakat a ház körül. Az elején engedd kutyádnak, hogy végignézze mit és hova raksz le, majd később nehezítésként titokban helyezd el a falatokat. Miután végeztél az elhelyezéssel, szólhatsz kutyádnak, hogy indulhat a keresés. Lehet, hogy az eleje még nem lesz zökkenőmentes, ezért légy türelemmel és mindig bíztasd kedvencedet! Amint látod, hogy kutyádnak már meg se kottyan megtalálni egy-egy falatot, akkor elrejtheted a jutalmakat nehezen megtalálható, vagy nehezebben elérhető helyekre! Ezzel a játékkal fejleszthető a legjobban a kutyák szaglási képessége.

Játékszabályok:

1. Fogj pár jutalomfalatot, majd ültesd le a kutyát!
2. Amíg a kutyád ül, rejtsd el a falatokat a szobában! (Az elején még a kutya közelében)
3. Engedd, hogy a kutya útra kelljen és megkeresse a falatokat!
4. Bíztasd őket, ha sikeresen megtaláltak valamit!
5. Ezt gyakorold addig, amíg a kutya a „keresd meg” hallatán már egyből tudja mi a teendő!
6. Helyezd egyre messzebb a falatokat, majd ismételd a 3. és 4. lépést!
7. Ha már ez is kezd unalmas lenni, helyezd a falatokat nehezebben megközelíthető helyekre! (Például a szőnyeg alá, vagy rá a székre)

Célpont játék

Ez is az egyszerűbb önbizalomnövelő játékok közé tartozik. A célpont játék lényege, hogy a kutyának valamilyen tárgyat meg kell érintenie az orrával. Ez egy kicsit elrugaszkodik a hagyományos, jól ismert játékoktól, viszont rendkívül hasznos az önbizalomhiányos kutyák számára.

A kézfogás például az egyik leghasznosabb módja az idegentől való félelem eloszlatására. A kutyák figyelmét a játék tudata sokkal jobban érdekli, mint az, hogy most egy idegen kezét kell megfogni. Nyilvánvalóan az elején ez nem lesz egyszerű, ezért kell először ismerősökkel betaníttatni a játékot.

Először mindig a gazdival kell játszani! Mindig legyen a kezedben valamilyen finom falat és már kezdődhet is a játék. Nyújtsd a tenyeredet a kutyádnak; engedd, hogy megvizsgálja közelebbről a falatot; eközben folyamatosan bíztasd; végül engedd, hogy megegye a falatot. A következő körben tedd a másik kezedbe a jutalmat és ismételd az imént leírtakat. Miután ez már gördülékenyen megy, kezd el mondogatni a „fogd meg” kifejezést, abban a pillanatban amikor az orra a falathoz ér.

A legtöbb kutyát nem kell különösebben kérlelni, hogy megvizsgálja, mit rejt a markod. Néhány kutya viszont egy kicsit visszahúzódóbb lehet, így őket folyamatosan bíztatni kell. A sok gyakorlás után a kutya megtanulja a „fogd meg” parancsot, amit aztán később több helyen is hasznosíthatsz.

Amint a „fog meg” parancs működik, kimehettek az udvarra, ahol sokkal több figyelemelterelő dolog van. A félősebb kutyákhoz pedig ilyenkor hívhatod barátaidat, családtagjaidat, esetleg a szomszédokat, hogy segítsenek a játékban. Amint a szomszéd jelenléte sem zavarja kedvencedet, bemutathatsz új embereket is neki. A sok gyakorlás után határozottan fejlődni fog kedvenced, és sokkal bátrabban áll majd hozzá az új helyzetekhez.

Figyelem! Nagyon addiktív játékról írtunk most az előbb! Amint kedvenced rákap az ízére, szinte nem is akar leállni vele. Igen, még mindig a félősebb kutyákról beszélünk! A célpont játék tehát nem biztos, hogy zökkenőmentesen indul, de később garantált a jó szórakozás.

Interaktív játékok

Az interaktív játékokkal nem lehet mellé lőni, ha önbizalom növelésről van szó. Ezek a játékok szellemileg és fizikailag is fitten tartják kedvenceinket, sőt, még bizonyos viselkedési problémákat (agresszió, szorongás) is megszűntethetünk velük. Arról nem is beszélve, hogy milyen kiváló kapcsolatépítő szerepe van az interaktív játékoknak.

Az egyik kedvenc interaktív játékunk a kötélhúzás. Nemcsak fizikailag edzi kutyánkat, hanem mentálisan is. Ráadásul nincs nagy térigénye, tehát bárhol játszhatunk vele. Azt javasoljuk, hogy mindig tartsatok magatoknál egy-egy rongyot kötélhúzásra, sosem lehet tudni, mikor találtok rá megfelelő alkalmat egy séta közben. Azért is ajánljuk a séta közbeni kötélhúzó szüneteket, mert így kutyád egy ismeretlen környezetben fog játszani, de mivel nagy koncentrációt igénylő játékról beszélünk, megtanulja kizárni a környezetét.

És nem! Nem fogja agresszívabbá tenni a kutyákat a rendszeres kötélhúzás, valamint, ha nyerni hagyjuk őket, attól még nem lesznek a dominánsabbak! A győzelem csak boldogabbá teszi kedvenceinket, ami magabiztossághoz vezet. Kutatások szerint sokkal engedelmesebbek azok a kutyák, akikkel rendszeresen kötelet húznak a gazdáik.

Tipp: Habár nagyon szórakoztató és hasznos játék, bizony megvannak a veszélyei. Ezért nagyon fontos, hogy betartsatok pár alapszabályt. A másik népszerű interaktív játék a „hozd vissza”. Ez is rendkívül jó kapcsolatépítő tevékenység és nem utolsó sorban kiváló mozgásforma. A kötélhúzáshoz hasonlóan, ez a játék is nagy koncentrációt igényel, ezért alkalmas szégyenlősebb kutyák bátorításához is!

A benti játékhoz mindenképpen egy könnyű labdát ajánlunk az esetleges károk elkerülése érdekében (többen saját bőrünkön tapasztaltuk, milyen az amikor kedvenc tárgyunk ripityára törik dobálózás közben).
A frizbit csak és kizárólag szabadtéri használatra ajánljuk! Amennyiben kutyád számára ez a játék még ismeretlen, javasolt beszerezni egy puhább anyagból készült frizbit. Így az sem lesz baj, ha esetleg kutyád belefejel a tárgyba, hiszen nem fog akkora fájdalmat okozni, mint a hagyományos műanyag frizbi. Alapos gyakorlás után pedig jöhet a műanyag frizbi, a dobás távolságát pedig fokozatosan növelheted.

Trükk tanítás

Egy-egy új trükk tanítása is remekül növelheti kedvenced önbizalmát. Az alap trükkök („ül”, „fekszik”, „marad”) felfrissítése után, jöhetnek az extrább trükkök is, mint például a lábaid közti szlalomozás megtanulása (nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik). Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen trükkökkel kéne kezdeni az interneten találsz egy cikket, amely 52 trükk tanításának lépéseit írja le részletesen.

Egy roppant mókás (és nagyon hasznos) trükk a játékok elpakolása. Ez csak olyan esetekben működik, ahol a kutyák játékai dobozokban vannak tárolva. Ehhez a trükkhöz egyedül a „Dobd el” utasítást kell tudnia kedvencednek. Ezt mindig akkor mondogasd neki, amint a dobozhoz ér a játékával. Szokásos módon jutalmazd a helyes tevékenységéért, majd ismételd az egész folyamatot. Tudjuk furcsán hangzik, hogy szórakozásból takarításra tanítod a kutyád, de igazából kedvenced számára ez tényleg jó móka! Ha le akarod nyűgözni barátaidat, tanítsd meg kutyádnak, hogyan kell kinyitni a hűtőajtót! A hűtő fogantyújára köss rá egy törölközőt vagy rongyot, így kutyád egyszerűbben ki tudja nyitni majd az ajtót.

Tanítsd meg a játékai nevét a kutyának! Sok-sok gyakorlás a kutya képes lesz a játék puszta hallatáról felismerni a tárgyat és tudja milyen játék következik! Az elején csak egy játékot tegyél le kutyád elé és annak a nevét folyamatosan mondogasd. A tanulás folyamata elég hosszú, rengeteg gyakorlást igényel. Amint ez megvan elég lesz kimondanod a játék nevét, majd jöhet a „keresd” utasítás. Ezután kedvenced majd rohan a játékosdobozhoz és nekiáll keresni az említett darabot. Lehet, hogy hosszú ideig sikertelen lesz ez a feladat, de sosem szabad feladni, idővel garantáltan megtanulható!

Általában egy kutya 165 különböző szót tud megtanulni, tehát van elég hely ott pár játék nevének is! Ez a játék a kutyák problémamegoldó képességén és magabiztosságán egyaránt javít!

Következtetés

Az önbizalomnövelő játékok alapvetően egyszerűek és mókásak, mégis egy hatalmas problémán segítik át kedvenceinket. A játékok az élet sok területén kapóra jönnek, főleg akkor, amikor kutyánk fél az új helyzetektől és idegenektől. Erőlteti viszont semmit nem szabad kutyánkra, kifejezetten egy visszahúzódóbb, félős kutya esetén. Néhányan ugyanis sokkal jobban tartanak a számukra ismeretlen dolgoktól, mint a többiek. Ezért fontos lassan, óvatosan kezdeni az összes ilyen játékot és a kutya reakcióitól függően haladni tovább. Az extrém félelemmel és szégyenlőséggel élő kutyusok esetén érdemes felkeresni a szakértőket is. Lehet, hogy egy-egy felírt kezelés sokkal többet segít kedvencednek.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény