Kutyafajták

Tehát mi is az a kutyafajta?

Az emberek már az ősidőktől kezdve tenyésztenek kutyákat. A legelső kutyatenyésztők farkasokból neveltek háziállatokat. A kezdetektől fogva szándékosan tenyésztenek kutyákat különböző feladatok elvégzésére. A vadászat, a házőrzés, valamint a terelés is olyan feladatok, amelyek elvégzését már a kezdetektől az ember legjobb barátjára bízták.

Évezredekkel ezelőtt már úgy tenyésztették a kutyákat, hogy az adott munkához szükséges feladatokhoz a lehető legjobb fizikai-, és mentális tulajdonságokkal rendelkezzenek. Például, a karcsú agárok elsőszámú feladata a fürgelábú zsákmányok kergetése volt, míg a nagytestű komondor kutyákat a harciasságra, és őrzésre nevelték. Ezek a kutyafajták voltak az elsők, amelyeket speciális munkavégzésre tenyésztettek.

Ahogy az emberek egyre kifinomultabbak lettek, úgy változtak kutyáik is. A helyi szokásokhoz és körülményekhez igazodva létrejöttek új, speciális kutyafajták. Ilyen például az óriási ír farkaskutya és a kecses olasz agár, melyek az agár kutyafajtából alakultak ki a tenyésztés során. Rengeteg családi hasonlósággal rendelkeznek, viszont ránézésre sosem tévesztenéd össze őket.

A kérdés tehát, hogy mikor nevezhetünk egy kutyafajtát kutyafajtának és nem csak valamilyen keveréknek? Talán a legegyszerűbb megfogalmazása az, hogy egy kutyafajta mindig „tisztán szaporodik”. Ez azt jelenti, hogy ha például egy fajtiszta ír szettert egy másik fajtiszta ír szetterrel párosítunk, akkor az újszülött kiskutyák azonnal jól felismerhető ír szetterek lesznek.

Minden fajtának az ideális fizikai tulajdonságai, mozgásai és természete egy írott dokumentumban van rögzítve, melynek neve Fajtastandard. Ez a dokumentum tartalmazza például azokat a fajtanormákat, amelyek megkülönböztetik a cocker spánielt a springer spánieltől.

Az Amerikai Kennel Clubnak is van egy sajátos norma-rendszere, ez viszont sokkal szigorúbb előírásokat tartalmaz, ezért van az, hogy a AKC standard alapján pontoznak a kutyaversenyeken.

Világszerte több mint 340 kutyafajta létezik, viszont az Amerikai Kennel Club csak 193 fajtát ismer el.

Az alábbi fajtákról már részletes bemutatót is írtunk

– border collie

– golden retriever

– labrador

– rottweiler

– szibériai husky

Csomagod kiszállításáról a DPD és az MPL gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja