A Shetlandi juhászkutya Bemutatása

A shetlandi juhászkutyák a Skócia partjainál fekvő Shetland-szigeteken álltak őrszolgálatban, feladatuk a madarak és juhok távoltartása volt a gazdáik kertjétől, de ezen kívül még pásztorkutyaként is tevékenykedtek. Ma már inkább a kutyasportok szupersztárjai és otthoni bújóstársak.

A fajta rajongói egyébként sheltie-nek becézik ezeket a kutyusokat. Bár fajtatiszta kutyákról van szó, sajnos még velük is találkozhatunk menhelyeken, kisállatmentőknél. Fontold meg az örökbefogadás lehetőségét! Ne vásárolj kutyát, ments meg inkább egyet!

Ezek a kutyák nagyon okosak és szeretnek az emberek kedvében járni. Ezen kívül pedig nagyon jól bírják a kiképzést. Annak ellenére, hogy szinte mindenkihez ragaszkodnak, nagyon jó védelmezők is. Nagyon érzékenyek, nem szabad túl sok időre magukra hagyni őket. Nagyszerű társa azoknak az embereknek, akik megfelelő szellemi és fizikai ösztönzést tudnak nekik biztosítani játékokkal, feladatokkal, tanítással, edzéssel.

A Shetlandi juhászkutya Részletes Bemutatása

A kicsi, aktív shetlandi juhászkutyák (becenevükön sheltie) egykor a skót farmerek legjobb barátai voltak: riasztották őket, ha valaki közeledett a birtokhoz, megugatták a madarakat és más állatokat is, hogy elzavarják őket a kertből, később pedig a skót terelőkutyák keresztezésével a juhnyájakat is kordában tartották. Bár első pillantásra úgy néznek ki, mint a hosszúszőrű skót juhászkutyák kisebb változatai, a két fajta jelentősen különbözik egymástól.

A sheltie-k a család minden tagjának, beleértve a gyerekeket is, szerető társai, de idegenekkel szemben tartózkodóak, sőt akár még félénkek is lehetnek. Védelmező természetük miatt hamar ugatnak, ha úgy érzik, hogy valami nincsen rendben a területükön. A nevelésük elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a tulajdonságuk ne váljon kellemetlenséggé. Kiváló házőrző kutyák, csak meg kell tanítani őket arra, hogy ki számít betolakodónak és ki a barát.

Kérdezd csak meg bármelyik sheltie-gazdit, és szinte biztos, hogy elmondja, hogy milyen okos kutyája van. Dr. Stanley Coren, az állati intelligencia szakértője szerint ez nem csak a büszkeségről szól. A 132 különböző kutyafajta intelligenciáját vizsgáló tanulmányai során a sheltie-k a hatodik helyen végeztek. Átlagosan kevesebb, mint ötszöri felszólítás után is képesek megérteni egy új parancsot, és az első alkalommal adott parancsoknak az esetek legalább 95%-ban engedelmeskednek a gazdáik kérésének.

Intelligenciájuk, kedvességük és atletikus képességeik miatt a sheltie-k kiválóan szerepelnek a kutyaversenyeken. Csoportjukban a fajta jellemzően uralja a mezőnyt az ügyességi versenyszámokban. Kivételesen jók a versenyszerű engedelmességben, a flyballban, a nyomkövetésben és a terelésben is.

A sheltie-k valójában arról híresek, hogy egy kicsit túlságosan is okosak. Ennek a fajtának munkára van szüksége. A megfelelő mentális stimuláció hiányában unatkozni kezdenek, ugyan gyorsan feltalálják magukat, bár ezek az unaloműzők (rágcsálás, szobaátrendezés stb.) az emberek szemszögéből egyáltalán nem mókásak.

A sheltie kutyák erős terelőösztönnel rendelkeznek. Lelkesen „terelik” a kisállatokat, mókusokat, nyulakat és gyerekeket. Körbe futják őket, ugatnak és harapdálnak, ha kell. A kutyusok gazdáinak ezt a szokást kell valahogy megállítani ennél a fajtánál, különösen a gyerekek esetében, mert a sheltiek hamar odakapnak, ha valami nem tetszik nekik. Csak akkor engedhető meg a fajtának, hogy tereljen kisállatokat is, ha egyébként pásztorkutyaként alkalmazzák gazdáik.

A sheltie-k viszonylag inaktívak házon belül, ezért jól bírják a lakásban élést is, de csak akkor, ha naponta sétáltatják őket. Ettől függetlenül egy kerítéssel körbekerített udvar sokkal ideálisabb számukra, ahol biztonságosan játszhatnak.

Ezeknek a kutyáknak hosszú, sűrű bundájuk van, ami nagyon erősen vedlik. Nagyon sokan nem számolnak ezzel mielőtt magukhoz vesznek egy shetlandi juhászkutyát, és azért kerülnek menhelyekre ezek a kutyusok, mert a gazdáik nem bírják a sok elhullajtott szőrt elviselni.

A shetlandi juhászkutyák a dolgozó emberek számára kiválóak, hiszen bátran egyedül lehet hagyni őket addig, amíg dolgozik a gazdi, feltéve, ha utána megkapják a kellő figyelmet és törődést az embereiktől. Olyan környezetben érzik jól magukat, ahol biztosítanak számukra társaságot, játékot, tanítást és csendespihenőt is. A kapott szeretetet tízszeresen viszonozzák.

A Shelti Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • Ezek a kutyák elég vokálisak, hangosak és ugatásuk már-már fülsüketítő. Ahhoz, hogy a szomszédokkal való viszony ne sérüljön, fontos megtanítani már kölyökkorban ezeket a kutyákat arra, hogy ne ugassanak meg mindent.

  • Ezek a kutyák egész évben erősen vedlenek, főleg tavasszal.

  • Nagyon intelligens kutyák, szeretik, ha van feladatuk, viszont makacsok is tudnak lenni. Szórakoztatóvá kell tenni számukra a tanulást és időt kell hagyni nekik, hogy maguk dönthessenek bizonyos dolgokban.

  • Nagyon sok energiájuk van, igénylik a rendszeres futást. Nagyon élvezik az aktív játékokat, feladatokat, versenyeket, ahol szellemi és fizikai edzésben egyaránt részesülhetnek.

  • A fajta nagyon népszerű családi kutyák lettek az idők során. Mivel nagy a kereslet a kölyök shetlandi juhászkutyák iránt, sok rosszul tenyésztett sheltie is eladó. Soha ne vásárolj kiskutyát háztáji, megbízhatatlan tenyésztőktől, állatkereskedésekből, szaporítóktól. Olyan embereket kell keresni, akik igazolni tudják a szűrővizsgálatok eredményeit, a szülőkutyákat is ismeri, biztosítani tud a kiskutya genetikai egészségéről, jó természetéről.

     

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A Shetlandi juhászkutyáknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

Történelme

A fajta a zord Shetland-szigetekről származik, amelyek Skócia és Norvégia között, az északi sarkkörtől kissé délre fekszenek. Ezek a szigetek sok más állatfajtának adnak otthont, például a shetlandi póniknak és a shetlandi juhoknak.

A shetlandi juhászkutyát sokáig Toonie-nak hívták, a norvég farm szóból eredően. A gazdák a border collie-t kisebb kutyákkal keresztezve tenyésztették a kutyákat, hogy tereljék és védjék a shetlandi juhnyájakat. Egyes feltételezések szerint a shetlandi juhászkutyák egyik feladata az volt, hogy megvédjék a kis juhokat a madaraktól. Ennek úgy tűnik van igazságalapja, hiszen a mai sheltie-k közül is rengeteg szenvedélyesen üldözi a madarakat a közelből, sőt egyes kutyák még a fejük felett repülő gépeket is próbálják elüldözni.

Az 1800-as évek elején a sheltie-ket Angliába és Skóciába hozták, ahol mini collie-ként írták le őket. A Shetland-szigeteken a gazdák elkezdték tenyészteni a kis sheltie-ket is, hogy még kisebbek és bolyhosabbak legyenek, hogy eladhassák őket a szigetre látogatóknak. Az a hír járja, hogy a turisták által a szigeten hagyott Prince Charles spánieleket (az angol törpespánielek egyik fajtája) és néhány pomerániai kutyát kereszteztek az őshonos juhászkutyákkal.

Olyan sok keresztezés történt, hogy a 19. század végére a szigetlakók rájöttek, hogy az eredeti kutyafajta eltűnőben van. Nagy volt azonban a nézeteltérés arról, hogyan nézett ki az eredeti kutya annak idején, és hogyan lehetne visszatérni hozzá. Egyes tenyésztők úgy vélték, hogy az eredeti típus visszanyeréséhez collie-kkal kell keresztezniük a kutyákat, míg mások szerint, csak a meglévő sheltieket kéne tenyészteniük, hiszen ezek a kutyák hasonlítanak a legjobban őseikhez. A tenyésztők egy harmadik csoportja pedig továbbra is válogatás nélkül keresztezte a kutyákat más fajtákkal, hogy csinos kis házikedvenceket fejlesszenek ki.

A 20. század elején, egészen az I. világháborúig mindhárom típusból neveztek kutyákat kiállításokra és versenyekre. 1909-ben az angol Kennel Klub elismerte a fajtát. Abban az évben összesen 28 sheltie-t jegyeztek be Shetland Collie néven. Közülök négy még ma is számos modern bajnok sheltie törzskönyvében szerepel: két kan, Lerwick Tim és Trim, valamint két szuka, Inverness Topsy és Inga. Az első Amerikai Kennel Klub által bejegyzett sheltie Lord Scott volt 1911-ben.

Az angliai collie-tenyésztők azonban nem voltak megelégedve a fajta nevével, és tiltakoztak is a kennel klubnál. A Shetland Collie-ról Shetlandi juhászkutyára keresztelték a fajtát.

A shetlandi juhászkutyák sok évig heves viták témái voltak Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egyaránt, mivel a keresztezésekről szóló pletykák és a hosszan tartó nézeteltérések miatt, nem tudtak egységesen megegyezni az emberek abban, hogyan is kéne a fajtának kinéznie. Ennek következtében számos Shetlandi juhászkutya klub alakult a különböző nézetek támogatására. Végül 1930-ban a skót és az angol klubok összefogtak és megegyeztek abban, hogy a kutyáknak „hasonlítaniuk kell egy border colliera, csak sokkal kisebbeknek kell lenniük”.

Az amerikai tenyésztők az 1950-es évekig Angliából importálták a kutyákat, de ekkorra a amerikai és a brit sheltie kutyák típusukban és méretükben is kezdtek nagymértékben eltérni egymástól. Ma az Egyesült Államokban szinte minden shetlandi juhászkutya az I. és II. világháború között Angliából importált kutyák leszármazottjai.

Ahogy a fajta ismertebbé vált, úgy nőtt a száma az Egyesült Államokban. Az 1970-es években népszerűségük robbanásszerűen megnőtt. A fajta az elkövetkezendő 15 évből 12-ben szerepelt az Amerikai Kennel Klub tíz legnépszerűbb kutyafajta listáján, a csúcsot pedig az 1990-es évek elején érték el. Ma a sheltie-k a 20. helyen állnak a népszerűségi listán az Amerikai Kennel Klub által nyilvántartott 155 fajta közül.

Hogyan boldogulnak a sheltie-k szülőföldjükön? Ironikus módon meglehetősen ritkák a zord szigeteken. A fajtát ugyanis a border collie váltotta fel.

Méret

Marmagasságuk 33-41 centiméter között van, súlyuk 6,5-12 kg.

Személyiség

Rendkívül hűséges, gyengéd és érzékeny fajta. Minden kutya teljesen eltérő személyiséggel rendelkezik. Vannak teljesen zárkózott, nyugodt, harsány, társaságkedvelő, félénk shetlandi juhászkutyák.

Normális, hogy a sheltie-k tartózkodnak az idegenektől, de a túlzottan félénknek vagy idegesnek tűnő kutyákat inkább ne közelítse meg olyan ember, aki nem ismeri őket. Azoktól a kutyáktól viszont nem kell tartani, akik boldogan és kíváncsian közelednek az új arcok felé.

Bármilyen személyiségűek is legyenek, a sheltie-k imádnak az embereikkel időt tölteni, szobáról szobára követik őket.

Mint minden kutyának, nekik is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látnivalóval, hanggal, élményekkel kell találkozniuk még kölyökkorukban. A szocializáció segít abban, hogy felnőtt korukban határozottabb kutyusok legyenek.

Egészség

Ezek a kutyák általában egészségesek, de mint minden fajtánál, így náluk is előfordulhatnak bizonyos betegségek. Nem minden kutyánál jelentkeznek az alábbi egészségügyi problémák, de jobb tisztában lenni a fogalmakkal, hogy időben lehessen cselekedni szükség esetén.

Vásárolj megbízható tenyésztőktől, akik mindent tudnak az adott kutyus egészségügyi állapotáról és ezt orvosi papírokkal is igazolni tudják.

Egy megbízható tenyésztő eladás előtt beadatja a szükséges oltásokat, elintézi a féregtelenítést. A jó tenyésztők ügyelnek arra, hogy a szülő-kutyák két évnél idősebbek, jólneveltek legyenek, illetve folyamatosan ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát!

Vásárlás előtt nyugodtan érdeklődj a kölyökkutya szüleiről, kérd el az orvosi igazolásokat, oltási papírokat. Egészségügyi igazolásokat 2 éves kor alatt nem állítanak ki kutyáknál. Ez azért lehet, mert egyes betegségek nem alakulhatnak ki teljes felnőtté válás előtt. Ezért nem ajánlott 2-3 évnél fiatalabb kutyákat szülőként használni tenyésztőknél.

A shetlandi juhászkutyák leggyakoribb egészségügyi problémái, betegségei:

Pajzsmirigy alulműködés: a pajzsmirigy által termelt hormon alacsony szintje. A betegség egyik jele lehet a meddőség. A nyilvánvalóbb jelek közé az elhízás, a mentális tompaság, a letargia, a leesett szemhéjak, az alacsony energiaszint és a rendszertelen tüzelési ciklus tartozik. A kutya szőrzete durvává és törékennyé válik, elkezd kihullani, majd a bőr is kemény lesz és besötétedik. A pajzsmirigy alulműködést napi gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni, amit a kutyának élete végéig csinálnia kell. A gyógyszerek szedése mellett azonban teljes életet élhetnek a pajzsmirigy alulműködéssel küzdő kutyusok.

Collie szembetegség (CEA – Collie Eye Anomaly) egy örökletes állapot, amely egyes kutyáknál vaksághoz is vezethet. Általában a kutya 2 éves korára jelentkezik a probléma, állatorvosi szemész tudja diagnosztizálni. Általában mindkét szem érintett, de nem feltétlenül azonos mértékben. Azok a kutyák, amelyeknél a rendellenesség kisebb mértékű, nem veszítik el a látásukat. A súlyosabb esetekben a diagnózistól számított néhány éven belül elvesztik a látásukat az érintett kutyák. A CEA-ra nincs kezelés, de a megvakult kutyák más érzékszerveik segítségével még nagyon jól tudnak tájékozódni. Fontos, hogy ez a rendellenesség genetikai, tehát érdemes értesíteni a tenyésztőt is, ha ez a helyzet fennáll.

Von Willebrand szindróma: Embereknél és állatoknál is jelentkező vérbetegség. A von Willebrand-faktor csökkenése miatt a vérben az alvadási folyamat megváltozik. Egy von Willebrand szindrómával küzdő kutyusnál jelentkező tünetek közé tartozik az orrvérzés, fogínyvérzés, műtét utáni hosszabb vérzés, hosszantartó vérzés kölykezés után. Esetenként még a székletben is található vér. Ezt a betegséget általában 3-5 éves korukban diagnosztizálják a kutyáknál, és sajnos gyógyíthatatlan. Ugyanakkor kezelésekkel (seb kiégetéssel, összevarrással, műtét előtti von Willebrand-faktor transzfúzióval) és bizonyos gyógyszerek elkerülésével lehet enyhíteni a betegségen.

Csípő diszplázia: Ez egy örökletes betegség, ilyenkor a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületek medenceüregébe. A csípő diszplázia klinikai tünetekkel vagy akár anélkül is fennállhat. Ilyen esetekben néhány kutya sántít vagy fájlalja az egyik, vagy akár mindkét hátsó lábát. Ahogy a kutyák idősödnek ízületi gyulladások is kialakulhatnak. Csípő diszpláziával élő kutyák nem szaporodhatnak, ezért mindig kérj a tenyésztőktől egy olyan papírt, ami igazolni tudja, hogy leendő kutyád szülei nem szenvednek a betegségben.

Dermatomyositis: örökletes betegség, amely bőrelváltozásokat okozhat, súlyosabb esetekben az izmokat is érintheti. A DM elsősorban a collie-kat és a shetlandi juhászkutyákat érinti, bár más fajtájú kutyákat is diagnosztizáltak már ezzel. Egyes kutyáknál soha nem jelentkeznek a betegség tünetei, de attól függetlenül továbbadhatják utódaiknak. A tünetek változóak. A bőrelváltozások megjelenhetnek a fejek, a füleken és a mellső lábakon. Az arcon és a fülben, valamint a lábakon és a farok tövében kiterjedt szőrhullás és hegesedés jelentkezhet. A DM diagnosztizálásának egyetlen módja a bőrpatológus által kiértékelt biopsziás mintavétel.

Gondozás

Bár ezeket a kutyákat úgy tenyésztették, hogy bírják a zord időjárási körülményeket is, annyira szeretik az embereket, hogy inkább a lakásban töltik velük az időt.

Bár ezek a kutyák viszonylag inaktívak bent, mégiscsak munkakutyák, ezért rengeteg mozgásra van szükségük. Élvezik a sétákat és a játékokat.

Kis méretük miatt ezek a kutyák jól megférnek egy lakásban, ha az embereik elkötelezettek a napi séták, játékidő és a megfelelő nevelés és tanítás mellett.

A sheltie-k érzéseit nagyon könnyen meg lehet bántani. A tanításuknál is ügyelni kell arra, hogy soha ne kiabáljunk velük. Általánosságban elmondható, hogy a sheltie-k a pozitív megerősítésre reagálnak a legjobban, ilyen például a dicséret, a játék és a jutalomfalat is.

A kutyák számára érdekessé kell tenni a tanulást. Ezek a kutyák különösen hamar beleunnak a folyamatosan ismétlődő feladatokba.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 120-200 gramm jó minőségű táp, két adagra osztva.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, íme egy trükk, amivel ezt könnyen ellenőrizheted! Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

További etetési tanácsokért, tippekért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Szín és ápolás

A sheltie-knek dupla bundája van. Az aljszőrzet rövid és sűrű, így a hosszabb és keményebb fedőszőrzet kiemelkedik a testüktől. A fejükön, a lábukon és a füleiken a szőrük sima, jellegzetes sörényük (gallérjuk) van.

Leggyakoribb színek:
Merle
Kék merle
Trikolór
Sable és fehér
Fekete
Fekete-cser

A több, mint 50 százalékban fehér vagy szürke szőrzetű sheltie-k nem alkalmasak kiállítási ringbe, de színük egyáltalán nem befolyásolja azt, hogy milyen nagyszerű társai az embereknek otthon.

A shetlandi juhászkutyák gyönyörű bundája legalább heti egyszeri alapos átkefélést igényel egy tűkefével. Teljesen szárazon nem szabad fésülni őket! Egy nagyon kicsit be kell vizezni a szőröket, hogy a fésüléstől ne károsodjanak.

Különös figyelmet kell fordítani a fülek mögötti szőrre, ami hajlamos a gubancolódásra.

Ezeknek a kutyáknak a vedlési szezonban extra fésülésre van szükségük. A kanok és az ivartalanított szukák évente egyszer, míg a nem ivartalanított szukák évente kétszer vedlenek.

Hetente kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát, a fogkőlerakódás megelőzése és a baktériumok eltávolítása érdekében. A napi fogmosás még inkább javasolt, hiszen ezzel a fogíny egészségét is biztosítani tudják a gazdik.

Havonta 1-2 alkalommal kell a körmüket levágni. Ha már hallod, ahogy a padlón kopognak, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak. Legyél nagyon óvatos, hiszen a kutyák körmei nagyon érzékenyek, ha nem vagy magabiztos, inkább keress fel egy kutya kozmetikust!

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait, stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Más állatok és gyerekek

Kiváló társak otthon, különösen akkor, ha olyan gyerekekkel vannak együtt, akik már tudják, hogyan kell egy kutyával tisztelettudóan bánni.

Mint minden kutyafajtánál, itt is elmondjuk, hogy rendkívül fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj. Hiába barátságosak a kutyusok a picikkel is, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és kisgyerek. Természetesen, a kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy, mint a gyerekeket.

Ha más kutyákról van szó, a shetlandi juhászkutyák határozottan a saját fajtájukat részesítik előnyben, még akkor is, ha nem élnek együtt más sheltie-vel. Az első találkozásnál már olyan, mintha felismernék a számukra egyébként teljes idegen sheltie-ket, ezért velük mindig barátságosak és szeretnek egymással játszani is. Más fajtájú idegen kutyákkal azonban távolságtartóak is lehetnek. A macskákkal jól kijönnek, ha a macska nem hagyja magát terelgetni a sheltie által.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Anikó
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 23 óra
Renáta Ráczhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Renáta Ráczhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A nedves eledel kicsi (Csivava) és nagy tesű (Németjuhász) kutyusaim számára is nagy kedvenccé vált.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Renáta Ráczhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Kutyusom eddig kisebb szemű tápot fogyasztott, semmilyen nagyobb falatot nem volt hajlandó a szájába venni, nem is igazán szokott ràgni.
Ezt a méretet félve próbàltam ki, de nagy örömömre sikerrel jàrtam. Ízlik neki, és rágásra kènyszeríti.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Renáta Rácz#2 kép innen:Renáta Rácz#3 kép innen:Renáta Rácz#4 kép innen:Renáta Rácz
4
Renáta Ráczhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Burus Péterné
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Burus Péterné
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Burus Péterné
1
Burus Péterné
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon problémás kutyusunk kapja, örülünk hogy rátaláltunk!! Ez a táp az amit nem muszájból eszik, mert imádja!!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
János Sárkány
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
János Sárkány
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Imádja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Nándorné Zayzon
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Eddig egzotikus struccos tàpot adtam neki,viszont màr nem akarta még kézből sem megenni.Amióta kipróbàlàs céljàból megrendeltem ezt a szàraztàpot,úgy befalja,alig tudom letenni elé,imàdja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Nándorné Zayzon
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Akàr sak a bàrànyos ez is remek vàlasztàs az érzékeny kutyusoknak

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
#1 kép innen:Nándorné Zayzon#2 kép innen:Nándorné Zayzon
2
Nándorné Zayzon
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Tökéletes ,elegendő,tartalom,a kutyus imàdja és befalja,tisztàra nyalja a tànyérjàt.Kivàló az allergiàs kutyàk etetésénél

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Molnár Erika
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szuper es megbízható!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Beáta Pribisán
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Rang Orsolya
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Rang Orsolya
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Nóra Rutkai
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Beatrix
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Beatrix
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény