A Kínai Kopasz Kutya Bemutatása

A kínai kopasz kutyánál jobb lazítós társat keresve sem talál az ember. Szinte olvasnak a gondolatainkban és akár órákig is képesek egy moccanás nélkül az ágyban feküdni.

Függetlenül attól, hogy fajtatiszta kutyákról van szó, sajnos velük is találkozhatsz menhelyeken, kisállatmentőknél. Fontold meg az örökbefogadás lehetőségét! Ha van rá mód ne vásárolj kutyát, inkább vigyél haza egyet a menhelyről!

A kínai kopasz kutyáknak szinte semmi kedvük nincs kimenni és szaladgálni, ebben nagyon különböznek a többi kutyától. Bár elég atletikusak ahhoz, hogy a magas kerítéseket átugorják és még az agilityben is tehetségesek. Nem szeretik a tömeget, nem kifejezetten társasági lények, de nagyon kötődnek a gazdájukhoz és a család minden tagjához. Nem fogadják be könnyen az idegeneket, de ha megkedvel egy kínai kopasz kutya, garantált hű társra találtál a személyében.

A Kopasz Kutya Részletes Bemutatása

A kínai kopaszok egy roppant egzotikus megjelenésű kutyafajta, akik valójában nem is Kínából származnak. Két változata van a fajtának: a szőrtelen kutyáknak a fején, a farkán és a lábán lengedezik szőr, de a teste többi részén egyáltalán nincsen. A másik fajta a genetikailag recesszív Powder puff. Nekik teljes testüket szőr borítja. Egy almon belül mindkét fajta megtalálható.

Függetlenül attól, hogy melyik változatról beszélünk, nagyon vékony, finom csontozatú, elegáns és kecses kutyákról van szó. Egy igazi szépség, bár megosztó külsejük miatt többször nyerik el a legcsúnyább kutya díját, mint bármely más kutyafajta. Nagy kutya kis testben, szokták mondani.

A szakleírások szerint a kínai kopasz kutyák nagyon barátságosak, de ez valójában nagyon kevés kopasz kutyára igaz. Igen, az való igaz, hogy a gazdájukkal nagyon csíntalanok és mindig mosolygósak – főleg, ha valami rosszaságot tettek – de az idegenekkel már korántsem ilyen barátságosak. Rendkívül érzékenyek és reaktívak, igényli a társaságot, emiatt nagyon igényesek is. (Számítani lehet rá, hogy már rég a takaró alatt várják, hogy végre befeküdj az ágyadba és összebújhasson veled.) Nagyszerű kutyák, ha ismerős arcok veszik körül őket, de könnyen megtámadják és megharapják az idegeneket, még akkor is, ha jó szándékkal közeledik a kutya felé.

A közhiedelemmel ellentétben a kopasz kutyákat nem kell fényvédővel bekenni. Sőt testápolót vagy bármilyen más hidratálókrém sem szükséges a bőrükre. Gyakran csak több problémát okoznak ezek a felesleges kemikáliák. A bőrük sokkal nagyobb eséllyel marad egészséges, ha nem teszünk rá semmilyen szert. Ezeket a kutyákat rendszeresen fürdetni kell, legalább egy-két hetente.

Valójában a kínai kopasz kutyáknak rengeteg testszőrük van. A legtöbb ember nincs is felkészülve arra, hogy pont ezek a kutyák váltanak ki allergiás reakciókat. Ezek a kutyák nem hipoallergének; ők csak kevésbé hullajtják a szőrüket a többi kutyafajtához képest – de annál mégiscsak többet vedlenek, mint azt egy „kopasz” kutyától várnánk. És hát nem is hagyhatjuk figyelmen kívül azt a bóbitát a fejükön, a farkukon és a zokniszerű szőrcsomókat a lábakon. Néhány kutyaszőrre allergiás ember egészen jól viseli a kopasz kutyát közelségét, míg másoknál ugyanazok a reakciók jelentkeznek, mint mondjuk egy labradornál.

Szőrüket borotválni, nyírni kell, hogy a bőrük egészséges maradjon. Sokan azért hagyják kinőni a szőrt, mert úgy vélik ezzel segítenek a kutyákon melegen tartani őket a hideg időben, de valójában a hosszú szőr miatt a testük nem tudja azokat a funkciókat végezni, amit kellene és így bőrproblémák alakulnak ki (egy meleg pulcsival sokkal többet lehet segíteni rajtuk a hideg ellen). A kopasz kutyák nem izzadnak a bőrükön keresztül, és testhőmérsékletük sem különbözik egyik fajtáétól sem. Néhány kopasz kutya bőrén azonban pattanások, pattanás szerű kiütések is jelentkezhetnek.

A kopasz kutyák valójában hihetetlenül jól bírják a hőséget. Órákig tudnak feküdni a 40 fokban is bármiféle probléma nélkül pont, mint a gyíkok. Nagyon ritkán zihálnak és nagyon kevés vizet isznak, ami eléggé nyugtalanítja a tapasztalt kutyagazdikat.

Ezzel szemben viszont a hideget egyáltalán nem viselik jól. Sokan próbálkoznak azzal a módszerrel, hogy szándékosan kirakják a kutyákat a hidegre gondolva, hogy majd csak megszokják egyszer. Ez nemcsak kegyetlen bánásmód, de egyáltalán nem is működik. A hideg sokkal többet árt a kutyáknak, mint a meleg.

Ennél a kutyánál nagyon óvatosan kell eljárni az oltásoknál és a gyógyszeres kezeléseknél is. A veszettség elleni oltások gyakran erős reakciót váltanak ki a kutyáknál. Egyes kopasz kutyák rettenetesen reagálnak egy-egy gyógyszerre, ideértve a helyileg alkalmazott bolhamegelőző szereket is. Ha elkerülhető, akkor nem is javasolt a gyógyszerek szedése ennél a kutyafajtánál. Normális esetben nincs is szükségük semmilyen bolha- vagy kullancsirtó szerre.

A kopasz kutyák csodálatos családi kutyák, akik szeretnek az emberekkel együtt lenni. Jól kijönnek a gyerekekkel, bár figyelembe kell venni a gyerekek életkorát, illetve azt is, hogy hogyan kommunikálnak a kutyákkal és hogyan viselkednek velük. Könnyen megsérülhetnek (kutya is, gyerek is) egy rossz, óvatlan mozdulattól is. Nem szabad felügyelet nélkül hagyni őket. Ettől függetlenül ezek a kutyák a család minden egyes tagjával imádnak játszani vagy pihenni.

Mivel szükségük van a társaságra és elég igényesek, ezért szeparációs szorongástól is szenvedhetnek, ha huzamosabb ideig egyedül maradnak. Emiatt pedig kialakul náluk a destruktív viselkedés és a túlzott ugatás. Mászni és ásni kezdenek mindenhol, hogy kiszabaduljanak a fogságból. Amikor a gazdáik a közelben vannak viszonylag csendes kutyák.

Lakásokban, de családi házakban is megtalálják a helyüket. A kínai kopasz kutyák remek családi állatok, akik játékosak, ragaszkodóak és szeretnivalók. Hű társak, akik szeretettel, mókával és szórakozással töltik meg gazdáik életét.

A kínai kopasz kutyák ügyesen ugrálnak, ásnak és másznak. Nem szabad alábecsülni őket, pusztán azért, mert kicsit. Gyakorlatilag bármikor, bárhonnan képesek megszökni, igazi kutya Houdinik. A legalább 3 méter magas kerítés kiindulásnak nagyon jó ötlet, ha már meg tudnak kapaszkodni a kerítésen, akkor át is tudnak rajta mászni. Egyáltalán nem félnek a mászástól vagy az ugrástól, álló helyzetből, akár másfél métert is tudnak ugrani.

Miután kiszöktek, gyorsan útnak is indulnak és – bármilyen fura is – nem szeretnének már visszamenni régi helyükre. Sokkal makacsabbak, mint mi. Sportosságuk miatt megdöbbentően jól szerepelnek szinte minden kutyaversenyen.

A kínai kereskedők annak idején patkányfogóként alkalmazták ezeket a kutyákat a hajóikon, de ezt a funkciót a mezőgazdaságban is betöltötték. Ma már igazi házikedvencként babusgatják őket a háztartásokban, de mindent megtesznek azért, hogy ne csak egy elkényeztetett kutyának lássák őket a kívülállók.

A Kopasz Kutya Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • A kínai kopasz kutyák méretüknek köszönhetően bármilyen lakásban jól érzik magukat.

  • Létezik egy genetikai kapcsolat a szőrtelenség és a hiányzó fogak között. Ez nem a „rossz tenyésztés” jele, egyszerűen ez a fajta egyik jellemzője.

  • A kínai kopasz kutyákat nem szabad egyedül hagyni az udvaron, póráz nélkül nem szabad sétáltatni őket. Amilyen kicsit, olyan könnyen válnak a nagyobb kutyák prédáivá. Könnyen megszöknek a kerítésen keresztül, és még magasra is tudnak ugrani, ha kell.

  • Bár jól kijönnek a gyerekekkel, mindig figyelembe kell venni a gyerekek életkorát és személyiségét is, mielőtt a kutya közelébe engednénk őket. Kis méretük miatt könnyen megsérülhetnek.

  • Tény, hogy egzotikus külsejű kutyákról van szó, de csak a külsejük miatt nem tanácsos őket választani. Rendkívül temperamentumos kutyák, talán minden kutyafajta közül a legmakacsabbak tudnak lenni.

  • Sokat ugatnak és úgy viselkednek, mintha miniatűr őrzőkutyák lennének. Ha csendes kutyát szeretnél, nem ez a te fajtád.

  • A kínai kopasz kutyák társasági állatok, szívesebben vannak gazdáikkal és a család többi tagjával, mint egyedül. Nem viselik jól a bezártságot, vagy ha elszakadnak a gazdáiktól. Ilyenkor pánikszerűen ásni és mászni kezdenek. Jellemző rájuk a szeparációs szorongás is, amennyiben megoldható, ne hagyjuk őket több órára egyedül.

  • A megfelelő szocializálás elengedhetetlen a kínai kopasz kutyák számára. Ha ez nincs meg nagyon félénkké és félőssé válnak.

  • A kínai kopasz kutyák viszonylag tiszták, keveset vagy egyáltalán nem vedlenek.

  • Soha ne vásárolj kiskutyát háztáji tenyésztőtől, megbízhatatlan tenyésztőktől, állatkereskedésekből, szaporítóktól. Olyan embereket kell keresni, akik igazolni tudják a szűrővizsgálatok eredményeit, a szülőkutyákat is ismeri, biztosítani tud a kiskutya genetikai egészségéről, jó természetéről.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A kopasz kutyáknak a fent is szereplő Juliet tápokat javaslom.”

Történelme

A kínai kopasz kutyák valójában nem Kínából származnak. Afrikai vagy mexikói (senki sem tudja biztosan) ősei vannak, a kínaiak pedig csupán a méreteiket csökkentették.

Úgy vélik, hogy a kínai kopasz kutyák 1530-ban már kísértek tengerészeket a nyílt tengerre, ahol a fedélzeten kártevőkre vadásztak a pestisjárvány idején és közötte. A 19. század közepére ezek a kutyák számos európai festményen és nyomtatványon kezdtek megjelenni.

Korábbi nevek közé tartozik: kínai szőrtelen, kínai ehető kutya, kínai hajókutya és a kínai királyi kopasz.

A kínaiak főleg a kiváló patkányfogó képességeik miatt tenyésztették ezeket a kutyákat. A tengerészek különböző kikötőkben kereskedtek velük. Az 1700-as években már megjelent egy európai dokumentum is, amelyben egy olyan kutya szerepelt, amely kísértetiesen hasonlít a mai kínai kopasz kutyára.

A kínaiak mágikus gyógyító erőt tulajdonítottak ezeknek az állatoknak. Rengetegszer használták őket melegítőpárnaként is. Kínai császárok és tengerészek voltak főleg a gazdáik.

Nem teljesen világos, hogy a fajta mikor érkezett először Észak-Amerikába, de az első fajtaklubot 1974-ben alapították. Kínában már igazi ritkaságnak számít ez a fajta.

Méret

Átlag marmagasságuk 25-30 cm. Testsúlyuk pedig a 2,3-5,4 kg között mozog.

Személyiség

Éber de nagyon boldog kutyusok, a család minden tagjával jól kijönnek. Rengeteg odabújásra, hízelgésre lehet számítani tőlük. Igénylik a törődést. Ettől függetlenül az idegenektől nagyon tartanak, idő kell nekik mire elfogadják az új arcokat.

Kiváló, nagyszerű társak és rendkívül intelligensek. Ettől függetlenül rengeteg szakértő alábecsüli őket az intelligencia skálán, csupán azért, mert nem illeszkednek a többi kutya személyiségprofiljához. Sajátos kutyák, de egyáltalán nem buták.

Nagyon makacsok tudnak lenni. Szociális kutyák, nagyon kötődnek a saját falkájukhoz. Hiába mondják azt, hogy nagyon barátságos kutyák, ez inkább csak a kivételekre igaz. A többségük távolságtartó az idegenekkel szemben, sőt elég gyanakvóak is. A hozzájuk közelálló embereket azonban nagyon szeretik, ragaszkodnak hozzájuk. Ha nincs meg a megfelelő szocializáció akár meg is haraphatják az idegeneket félelmükben.

Sokat ugatnak és hatalmas őrző szellem lakozik bennük, mindent megtesznek, hogy megvédjék otthonukat és az ott élőket. Hajthatatlanul ragaszkodnak az őrszolgálathoz, tökéletes végzik is a dolgukat. Vannak kifejezetten énekes kedvű kínai kopasz kutyák is, ők egyáltalán nem a csendes kutyák táborát erősítik.

A temperamentumot számos tényező befolyásolja, ideértve a genetikát, a képzettséget és a szocializációt. A jó temperamentumú kölyökkutyák kíváncsiak és játékosak, hajlandóak közeledni az emberekhez, elviselik, ha hozzájuk érnek. Ha választani kell egy alomból, mindig a középutat kell választani: ne is azt vidd haza, aki a legtöbbet bunyózik a többiekkel és ne is a sarokban megbújó kiskutyát válaszd.

Ha teheted, nézd meg a kölyökkutya szüleit – általában az anyát mindig meg lehet nézni – hiszen tőlük örököl a kutyus minden tulajdonságot. Ha elégedett vagy velük, valószínűleg a kiskutyával sem lesz gond mire felnő.

Mint minden kutyának, nekik is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látnivalóval, szagokkal, hangokkal, tapasztalatokkal kell találkozniuk fiatalkorban.

A kutyaiskola vagy kutyamegőrzők remek kezdetek lehetnek. Rendszeres látogatók, nyüzsgő parkokban sétálás, üzletek, ahova a kutya is bemehet, szomszédokkal közös séta stb. Ezek mind-mind segítenek a kutyusoknak hozzászokni a társasághoz.

Egészség

Ezek a kutyák általában egészségesek, de ők is hajlamosak egyes egészségügyi problémára. Az alábbi betegségek nem minden kutyánál jelentkeznek, ez csupán egy rövid összefoglaló arra az esetre, ha a kutyus tüneteket produkálna.

Vásárolj megbízható tenyésztőktől, akik mindent tudnak az adott kutyus egészségügyi állapotáról és ezt orvosi papírokkal is igazolni tudják. Egy megbízható tenyésztő eladás előtt beadatja a szükséges oltásokat, elintézi a féregtelenítést. A jó tenyésztők ügyelnek arra, hogy a szülő-kutyák két évnél idősebbek, jólneveltek legyenek, illetve folyamatosan ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát!

Vásárlás előtt nyugodtan érdeklődj a kölyökkutya szüleiről, kérd el az orvosi igazolásokat, oltási papírokat. Egészségügyi igazolásokat 2 éves kor alatt nem állítanak ki kutyáknál. Ez azért lehet, mert egyes betegségek nem alakulhatnak ki teljes felnőtté válás előtt. Ezért nem ajánlott 2-3 évnél fiatalabb kutyákat szülőként használni tenyésztőknél.

Fogproblémák: ezek általában a genetika miatt jelentkeznek. A kopasz kutyák fogai kicsik és csapszerűek, a száj elülső része felé hajlanak, ami problémákat okozhat. A powder puff kutyáknak normál fogazata van. A kopasz kutyák fogai gyakran kihullanak két-három éves korukra. Emiatt egyes kutyusoknak csak és kizárólag konzerveledelt szabad adni.

Progresszív retina atrófia (PRA): egy olyan szembetegség, amely a retina fokozatos romlását idézi elő. A betegség korai szakaszában éjszakai vakság alakul ki a kutyáknál; a betegség előrehaladtával már nappali fényviszonyok között sem látnak. Az érintett kutyák többsége hamar és jól alkalmazkodik a korlátozott vagy teljesen elvesztett látáshoz, mindaddig, amíg a környezetük változatlan marad.

Legg-Perthes kór: genetikai okokra visszavezethető combcsontfej elváltozás. A betegség során degeneratív folyamatok mennek végbe, melynek következtében az ízületek rongálódnak, nem képesek ellátni a megfelelő funkciókat. A legg-perthes betegség kiváltó oka ismeretlen, ezért gondolják úgy a szakértők, hogy ez egy örökletes kór. Gyógymódok: pihenés, fizikoterápia és műtét. Utóbbinál a deformált csontot távolítják el. A kutyák többsége teljesen felépül a betegségből, de vannak olyan kutyusok is, akik életük végéig sántítanak.

Keratoconjunctivitis Sicca (Száraz szem): ezt az állapotot általában a kutya könnymirigyeire adott autoimmun reakció okozza, ami a könny mennyiségi csökkenéséhez vezet. Diagnosztizálás után a betegség könnyen kezelhető szemcseppel. Ha viszont nem kezelik a problémát, a kutya meg is vakulhat.

Gondozás

A kínai kopasz kutyáknak nagyon minimális testmozgásra van szükségük – nem lesznek jó futótársak – de emellett a mentális stimuláció nagyon fontos.

A kínai kopasz kutyák általában könnyen nevelhetők, de elég makacsok tudnak lenni, így gazdiként rengeteg türelemre lesz szükség. A kemény bánásmód nem vezet semmire, ezek a kutyák egyébként is rendkívül érzékenyek.

A kölyökkori ketrechez szoktatás segít nekik megszokni a bezártságot, ha esetleg kórházba vagy kutyapanzióba kerülnének akkor nem lesz vele annyi probléma. Ettől függetlenül soha nem szabad őket hosszú időre bezárni egy ketrecbe. Ez nem egy börtön! Nem szabad egyszerre 3-4 óránál többet bezárva tartani őket, kivéve éjszaka, amikor alszanak. Igazi társasági kutyák, szükségük van az emberek közelségére, érintésére. Nem élhetik le egy ládába zárva az életüket.

A szobatisztaságra nevelés már kicsit nagyobb falat lehet ezeknél a kutyáknál. Rengeteg türelem kell hozzá, de idővel sikerülni fog ez is!

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 60-120 gramm jó minőségű táp, két adagra osztva.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, fordulj hozzánk segítségért!

Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

További etetési tanácsokért, tippekért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Szín és ápolás

A powder puff kutyák szinte minden színben és mintázatban előfordulhatnak. Lehetnek egyszínűek vagy foltosak. A kopasz kutyákra főleg a rózsaszínes, barnás és fekete színek jellemzők.

A kínai kopasz kutyáknak csak a fejükön, lábukon és a farkukon található szőr. A testük többi részén nincs, vagy ha ki is nő, akkor azt le kell borotválni a bőr védelme érdekében. Soha ne kenjünk rájuk fényvédőt vagy testápolót, ezzel többet ártunk nekik, mint gondolnánk. A meztelen kutyákat gyakran kell fürdetni jó minőségű samponnal. Mivel hajlamosak a pattanásokra, ápolás közben ellenőrizni kell azokat is.

A powder puff fajtával már sokkal több dolgunk akad ápolást tekintve. Selymes duplaszőrük van, az aljszőrzet rendkívül dús, és ha nincs rendszeresen átfésülve, hamar bemattul. Az arcon lévő szőrt le lehet borotválni. Ezeket a kutyákat hetente kell átfésülni kölyökkorban, de ahogy felnőnek már olyan gyakran kell fésülgetni őket, amilyen gyakran fogat is mosnak (legjobb esetben naponta).

A powder puffokat is rendszeresen kell fürdetni, de nem olyan gyakran, mint a kopasz kutyákat.

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait, stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Hetente kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát, a fogkőlerakódás megelőzése és a baktériumok eltávolítása érdekében. A napi fogmosás még inkább javasolt, hiszen ezzel a fogíny egészségét is biztosítani tudják a gazdik.

Havonta 1-2 alkalommal kell a körmüket levágni. Ha már hallod, ahogy a padlón kopognak, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak. Legyél nagyon óvatos, hiszen a kutyák körmei nagyon érzékenyek, ha nem vagy magabiztos, inkább keress fel egy kutya kozmetikust!

Hetente kell ellenőrizni a füleket is, hogy nincs-e bőrpír vagy rossz szag, ezek ugyanis fertőzésre utalnak. Egy vattakoronggal tisztítsd meg a fület az állatorvos által javasolt tisztítószerrel. Nem szabad túl mélyen benyúlni a fülbe, a hallójárathoz!

Más állatok és gyerekek

Az édes, szelíd gyerekeket imádják a kínai kopasz kutyák. A gyerekeknek elég idősnek kell lenniük ahhoz, hogy megértsék és tudják hogyan kell viselkedni a kutyusokkal.

Mint minden kutyafajtánál, itt is elmondjuk, hogy rendkívül fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj. Hiába barátságosak a kutyusok a picikkel is, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és kisgyerek. Természetesen, a kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy, mint a gyerekeket.

Nagyon fontos a szabályokat felállítani és betartatni, mind a kisgyerekkel, mind a kutyával. A kisgyereknek csak akkor szabad megsimogatni a kutyát, ha a földön ülnek. A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan kell közelíteni a kutyákhoz, hogyan szabad őket megfogni és hogyan kell velük bánni. Ez egy hosszú folyamat, ezért mindig felügyelni kell őket, hogy ne legyen baj. A kisgyereknek soha nem szabad még megközelíteni sem az éppen evő, ivó, alvó kutyát.

Ezek a kutyák általában jól kijönnek a többi háziállattal.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltán B.hu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 8 óra
Sándorhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mi csak ezt adjuk kedvencünknek

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 8 óra
Gyöngyi
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szeretik a kutyusaim ezt a tápot, pedig elég válogatósak.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 8 óra
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 9 óra
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Az öntettel mèg nagyobb a sikere

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Sütikèm imádja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Rita Bátorfiné Királyhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A kutyus azt mondta, fincsi :), s szerintem még egészséges is :(.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Sándorné Törőhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Gyors, precíz kiszállítás.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon szereti.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szuper! Evés után mosogatni nem kell.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A sok is kevés lenne belőle.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Csak a tőletek vásárolt karját eszik.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Egyenesen imádja.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Barbara Csányihu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Szilviahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 4 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
28197 vélemény