A Mopsz Bemutatása

A mopszok kiskutyák nagy személyiséggel. Ezek a masszív kutyusok az Amerikai Kennel Klub Toy csoportjába tartoznak. A kutyavilág bohócainak nevezik őket, hiszen remek humorérzékük van, amivel nagyon szeretnek felvágni.

Bár fajtatiszta kutyákról van szó, sajnos még velük is találkozhatunk menhelyeken, kisállatmentőknél. Fontold meg az örökbefogadás lehetőségét! Ne vásárolj kutyát, ments meg inkább egyet!

Az ölebeknek tenyésztett mopszok imádják az emberek társaságát. Rendkívül érzékenyek, és bár a kis lakásokban is megtalálják a helyüket, nem viselik túl jól, ha a nap nagy részében magukra vannak hagyva, be vannak zárva a lakásban. Bár van egy makacs oldaluk is, különösen, ha szobatisztaságról van szó, mégis nagyon játékos, szeretetteljes kutyusok, akik még a kezdő gazdikkal is nagyon jól kijönnek. Ha egy ilyen pajtást keres valaki maga mellé, a mopsz tökéletes választás lehet!

A Mopsz Részletes Bemutatása

A mopszoknak jellegzetes, lapos, komikus arcuk és hatalmas, sötét szemük van. Úgy vélik a mopsz név a latin „ököl” szóból származik, mivel az arcuk nagyon hasonlít az emberi ökölre.

A mopszok igazi bohócok, de közben méltóságteljesek is. Játékos kutyák, mindig készen állnak a mókára, emellett pedig nagyon ragaszkodnak az embereikhez. Szeretnek a figyelem középpontjában lenni, kifejezetten rosszul viselik, ha hanyagolják őket.

A mopszok szögletesek és testesek, súlyuk majdnem a 10 kg-t is elérheti. Fejük nagy és kerek, hatalmas szemekkel. Arcukon mély és sajátos ráncok vannak. A legenda szerint a kínaiak, akik a fajta tenyésztésének mesterei voltak, nagyra értékelték ezeket a ráncokat, mert kultúrájukban egy szerencsét hozó szimbólumra hasonlítanak. Különösen nagyra tartották azokat a kutyákat, akiknek a ráncai úgy néztek ki, mintha a kínai „herceg” szó betűit formáznák meg.

A mopszok arcán lévő anyajegyeket „szépségfoltoknak” nevezik. Pofájuk, maszkjuk fekete, homlokukon pedig egy ún. „hüvelykujj-jel” látható (olyan, mintha hüvelykujjal nyomták volna be a homlokuk közepét). Bundájuk sima, és bársonyos.

A mopszok személyiségüket tekintve nagyon vidámak, ragaszkodóak, hűségesek, bájosak, játékosak és pajkosak. Nagyon okos kutyákról van szó, viszont akaratosak is emellett, ami nagy kihívást jelenthet a nevelésben.

A mopszok is kiváló házőrzők lehetnek, bár nem ugatnak olyan hangosan és gyakran, mint más kutyafajták, ennek viszont a szomszédok csak örülni fognak. Ha jól képzettek és szocializáltak, más állatokkal és gyerekekkel is remekül kijönnek. Mivel kistestű kutyák és elég csendesek, remekül eléldegélnek a lakás négy fala között is. A mopszok a lapos arcuk miatt nem bírják jól a szélsőséges időjárást, ezért ilyenkor mindenképpen zárt térben kell őket tartani.

A mopszoknak rövid, dupla szőrzetük van, ami kifejezetten erősen hullik. Érdemes beruházni egy speciális porszívóra, ha valakinek mopsza van otthon!

A Mopsz Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • Makacsok és nehéz őket szobatisztaságra nevelni. Ketrechez szoktatás ajánlott.

  • Nem bírják a hőséget és a nagy páratartalmat. Amikor kint vannak, gondosan figyelni kell arra, hogy mutatják-e a túlhevülés jeleit vagy sem. A mopszok egyértelműen benti kutyák, nem szabad kizárni őket az udvarra.

  • Rövid szőrükhöz képest elég erősen vedlenek.

  • Hangosan zihálnak, horkolnak és horkantanak.

  • Mivel a szemeik annyira kiemelkedőek, hajlamosak a szemproblémákra.

  • Mohók, és ha lehetőségük van rá, mindig esznek valamit. Hízékonyak, ha nem figyelnek oda rájuk nagyon hamar túlsúlyosak lesznek.

  • Folyamatos társaságra van szükségük. Mindenhova követik embereiket a ház körül, igazi ölebek, szeretnek együtt ejtőzni gazdáikkal.

  • A mopsz rajongók igazán különlegesek. A fajta kedvelői rengeteg közös programot szerveznek.

  • Soha ne vásárolj kiskutyát háztáji tenyésztőtől, megbízhatatlan tenyésztőktől, állatkereskedésekből, szaporítóktól. Olyan embereket kell keresni, akik igazolni tudják a szűrővizsgálatok eredményeit, a szülőkutyákat is ismeri, biztosítani tud a kiskutya genetikai egészségéről, jó természetéről.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A mopszoknak a fent is szereplő Juliet tápokat javaslom.”

Történetük

A mopszok Kínából származnak, a Han-dinasztia idejéből (Kr. e. 206-tól Kr. u. 200-ig). Egyes történészek szerint a tibeti masztiffal állnak rokonságban. A kínai császárok nagyra becsülték őket, fényűző otthonokban éltek, sőt néha még katonák is őrizték őket.

A mopsz a három rövid orrú kínai kutyafajta egyike: a Lo-sze fajtát tekintik a mopszok ősének.

Az 1500-as évek végén és az 1600-as évek elején Kína kereskedni kezdett az európai országokkal. Állítólag az első mopszok Európába holland kereskedőkkel érkeztek, akik a fajtát mopshondnak nevezték el, ezt a nevet a mai napig használják.

A mopszok hamar a királyi családok kedvenceivé váltak Európa-szerte, sőt számos család történetében játszottak szerepet. Hollandiában a mopsz lett az Orániai-ház hivatalos kutyája, miután egy mopsz állítólag megmentette Vilmos, Orániai herceg életét, amikor 1572-ben figyelmeztette őt a spanyolok közeledtére. Amikor 1688-ban Orániai Vilmos (későbbi nevén III. Vilmos) feleségével, II. Máriával Angliába utazott, hogy elfoglalják a trónt, magukkal vitték mopszukat is.

Köztudott, hogy már az 1700-as években is léteztek fekete mopszok, mivel a híres művész William Hogarth hatalmas rajongója volt a fajtának. Híres festményein rengeteg mopszot ábrázolt, köztük egy feketét is. Goya 1785-ben szintén megjelenítette ezeket a kutyákat az alkotásain.

Egyre több különböző nevet kezdtek el adni ennek a fajtának, ahogy Európa-szerte is kedvelt lett. Franciaországban Carlin-nak, Spanyolországban Dogullo-nak, Németországban Mops-nak, Olaszországban pedig Caganlino-nak hívták.

Marie Antoinette-nek volt egy Mops nevű mopsza, mielőtt 15 évesen hozzáment XVI. Lajoshoz. Egy másik híres francia nőnek, Josephine Bonapartének is volt egy mopsz kutyája, aki a Fortune névre hallhatott. Mielőtt feleségül ment Bonaparte Napóleonhoz, a Les Carmes börtönben raboskodott. Mivel szeretett mopsza volt az egyetlen „látogató”, akit beengedtek hozzá, a mopsz nyakörvébe rejtett üzeneteket, hogy az elvigye a családjának.

Az 1800-as évek elején a mopszok két fajtája vált uralkodóvá Angliában. Az egyiket Morrison-vonalnak nevezték el, és állítólag III. György feleségének, Sarolta királynőnek a kutyáira alapozták. A másik vonalat Lord és Lady Willoughby d’Eresby fejlesztették ki, Oroszországból és Magyarországról importált kutyákon alapult.

Először 1861-ben találkozhattak velük az emberek kiállításon Angliában. A törzskönyvezésük 1871-ben kezdődött.

Eközben Kínában a mopszokat továbbra is a királyi családok tenyésztették. Amikor a britek 1860-ban elfoglalták a kínai császári palotát, számos mopszot találtak, néhányat magukkal is vittek Angliába.

Két mopsz, Lamb és Moss, volt az első két „tiszta” kínai vonalú kutya Angliában. Kiemelkedő fajtát tenyésztettek belőlük, sokszor keresztezték őket a Willoughby és a Morrison vonalak kutyáival is.

A mopszok a viktoriánus korszakban váltak nagyon népszerűvé. A korszak számos festményén, képeslapján és szobrán szerepeltek. Gyakran ábrázolták őket széles, díszes gallérral vagy nagy masnival a rövid, vastag nyakukon.

Viktória királynőnek sok mopsza volt, és tenyésztette is őket. A királynő a barackszínű mopszokat kedvelte, míg egy másik mopszrajongó, Lady Brassey a fekete mopszokat tette népszerűvé, miután 1886-ban Kínából hozott haza néhányat.

A mopsz a polgárháború után került az Egyesült Államokba, a fajtát 1885-ben ismerte el az Amerikai Kennel Klub. A mopszok eleinte nagyon népszerűek voltak, de a századfordulóra a fajta iránti érdeklődés alábbhagyott. Néhány elhivatott tenyésztő tovább tenyésztette a fajtát és néhány év múlta újra népszerűvé váltak ezek a kutyák. Az 1931-ben alapított Amerikai Mopsz Kutyaklubot még abban az évben elismerte az AKC.

Méret

A mopszok súlya 8-11 kg között van. Marmagasságuk általában 25-35 cm.

Személyiség

Nem várhatjuk el a mopszoktól, hogy vadászanak vagy őrködjenek. A mopszokat igazi ölebeknek tenyésztették ki, és ez az, amit a legjobban csinálnak. A mopszok ragaszkodásra, szeretetre vágynak.

Inkább egyhelyben-ülő fajták, bőven megelégszenek azzal, ha az emberek ölében fekhetnek, amíg azok olvasnak vagy filmet néznek. Ez nem jelenti azt, hogy nem csintalankodnak ezek a kutyák. Kifejezetten makacs állatok. Játékosak, viccesek, bolondosak, élvezik az életet és szeretik jó kedvre deríteni gazdáikat.

A temperamentumot számos tényező befolyásolja, ideértve a genetikát, a képzettséget és a szocializációt. A jó temperamentumú kölyökkutyák kíváncsiak és játékosak, hajlandóak közeledni az emberekhez, elviselik, ha hozzájuk érnek. Ha választani kell egy alomból, mindig a középutat kell választani: ne is azt vidd haza, aki a legtöbbet bunyózik a többiekkel és ne is a sarokban megbújó kiskutyát válaszd.

Ha teheted, nézd meg a kölyökkutya szüleit – általában az anyát mindig meg lehet nézni – hiszen tőlük örököl a kutyus minden tulajdonságot. Ha elégedett vagy velük, valószínűleg a kiskutyával sem lesz gond mire felnő.

Mint minden kutyának, nekik is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látnivalóval, hanggal, élményekkel kell találkozniuk még kölyökkorukban. A szocializáció segít abban, hogy felnőtt korukban határozottabb kutyusok legyenek.

A kutyaiskola vagy kutyamegőrzők remek kezdetek lehetnek. Rendszeres látogatók, nyüzsgő parkokban sétálás, üzletek, ahova a kutya is bemehet, szomszédokkal közös séta stb. Ezek mind-mind segítenek a kutyusoknak hozzászokni a társasághoz.

Egészség

Sajnos ezeket a kutyákat sem kerülik el az egészségügyi problémák, betegségek. Az alábbiakban a leggyakoribb egészségügyi problémák rövid ismeretterjesztői találhatók, hogy már a kezdeti tünetek kialakulásakor megkaphassák a szükséges kezelést a kutyusok.

Vásárolj megbízható tenyésztőktől, akik mindent tudnak az adott kutyus egészségügyi állapotáról és ezt orvosi papírokkal is igazolni tudják. Egy megbízható tenyésztő eladás előtt beadatja a szükséges oltásokat, elintézi a féregtelenítést. A jó tenyésztők ügyelnek arra, hogy a szülő-kutyák két évnél idősebbek, jólneveltek legyenek, illetve folyamatosan ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát!

Cheyletiella Dermatitis (sétálókorpa): ez egy bőrbetegség, amelyet egy kis akta okoz. Ha erős korpásodás észlelhető a kutyán, különösen a hátuk közepén, állatorvoshoz kell fordulni. Az állapotot okozó atkák fertőzőek, ami azt jelenti, hogy akár a háztartásban élő összes háziállatot kezelni kell a problémával, ha egynél fény derült rá.

Mopsz agyvelőgyulladás: A PDE rövidítésként is ismert gyulladásos agyi betegség halálos kimenetelű lehet és csak a mopszoknál fordul elő. Az orvoskutatók nem tudják, hogy ez miért alakul ki csak ennél a kutyafajtánál. Kezelésére és tesztelésére sincs még mód. A PDE diagnózisát csak a kutya agyszövetének vizsgálatával lehet felállítani, miután a kutya elpusztult. A PDE rendszerint fiatal kutyákat érint. Megvakulhatnak, kómába eshetnek és meghalhatnak a rohamoktól. Ez akár néhány nap alatt vagy hét alatt is bekövetkezhet. Mivel minden jel arra utal, hogy ennek kialakulása genetikához köthető, az Amerikai Mopsz Kutyaklub az Amerikai Kennel Klub Kutyák Egészségéért Alapítvánnyal együtt több kutatási projektet is támogatnak ebben a témában, hogy minél többet megtudhassunk erről a pusztító betegségről.

Epilepszia: A PDE nem az egyetlen dolog, ami rohamot idézhet elő a mopszoknál. Hajlamosak az idiopátiás epilepsziára: ismert ok nélküli rohamokra. Ha a kutyának rohamai vannak, azonnal állatorvoshoz kell vinni, hogy a lehető leghamarabb kaphasson megfelelő kezelést a kutyus.

Ideggyulladás: idős mopszok, akik a hátsó felüket már csak húzzák maguk után, tántorognak, vonszolják magukat, nehezen ugranak fel vagy le általában ideg degenerációban szenvedhetnek. Ez nem tűnik fájdalmas állapotnak, de folyamatosan rosszabbodik. A szakértők sem tudják biztosan, hogy miért alakul ki. Mivel az elülső lábaik gyakran erősek maradnak, így egyes gazdik inkább beszereznek egy kiskocsit, amivel mopszuk közlekedését segítik. Gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők a tünetek.

Szaruhártya-fekélyek: Mivel a mopszok szemei olyan nagyok, könnyen megsérülhetnek, vagy fekélyek alakulhatnak ki a szaruhártyán. Ha a mopsz hunyorog, vagy vörösek a szemei és túlzottan könnyezik, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. A szaruhártya-fekélyek általában gyógyíthatók gyógyszeres kezelésekkel, de ha nem kezelik időben, akár meg is vakulhat a kutya.

Száraz szem: keratoconjuctivitis sicca és pigment keratitis két olyan betegség, amelyek mopszoknál kifejezetten gyakoriak. Ezek egyszerre, de külön-külön is előfordulhatnak. Ha a szem nem termel elég könnyet, a szem kiszáradhat. Gyógyszeres kezeléssel és speciális gyógymódokkal szabályozható a probléma. A pigment keratitis egy olyan betegség, amelytől a szaruhártya fekete foltos lesz, különösen az orrhoz közeli sarokban. Ha a pigment elborítja a szemet, vakságot okozhat. Az állatorvos felhírhat olyan gyógyszereket, amelyek segítenek nedvesen tartani a kutya szemét és eloszlatni a sötét pigmenteket. Mindkét betegség élethosszig tartó kezelést igényel.

Egyéb szemproblémák: proptózis (szemgolyó kimozdul a szemgödörből és a szemhéj e mögé szorul), distichiasis (a szempillák rendellenes növekedése a szem szélén, szemirritációt okoz), progresszív retina atrófia (látósejtek degeneratív betegsége, vakságot is okozhat) és az enropium (szemhéj befele gördül, a szemhéjon található szőr emiatt a szemhez dörzsölődik és irritálja azt).

Allergia: Néhány mopsz különféle allergiáktól is szenvedhet, a kontaktallergiától kezdve egészen az ételallergiáig.

Demodikózis: Másnéven szőrtüszőatkásság, Demodex-atkásság. Minden kutya útitársként cipeli magával a demodex-atkákat. Még az anya adja át ezeket kölykeinek a születésük utáni egy-két napban. Ezek az atkák azonban más állatra, illetve emberre sem tudnak áttelepedni. Csak és kizárólag az anya kutya „adja” kölykeinek. A kutyák szőrtüszőiben élnek ezek az atkák, és általában nem okoznak nagy problémát. A problémák akkor jelentkezhetnek, ha a kutyusnak gyengébb az immunrendszere. A demodikózis lehet helyi és generalizált. Lokalizált demodikózis esetén a kutya bőrét kell alaposan átvizsgálni, piros, viszkető, már-már pikkelyes felületeket kell keresni, néhány esetben a szőr is kihullhat azon a részen. Leggyakrabban a fej, nyak és mellső lábak környékén található. A lokalizált forma általában kölyökkutyáknál jöhet elő, jóindulatú megbetegedés. Ettől függetlenül érdemes meglátogatni az állatorvost, ha ilyen probléma merül fel, nehogy generalizált formává fejlődjön tovább a betegség.

Staph fertőzés: néhány kutyánál kialakulhatnak nagyobb pattanások és a szőrtüszők is elfertőződhetnek, ha immunrendszerükkel probléma van. A szőrös részeken csalánszerű kiütéses elváltozásokat lehet látni, a szőr nélküli részeken pedig olyan, mintha gyűrűsféreggel lenne dolgunk. A megfelelő kezelés érdekében állatorvoshoz kell fordulni.

Gombás fertőzés: rossz szag, viszketés, megfeketedett és megvastagodott bőr. Ezek mind a gombás fertőzés jelei a kutyáknál. Általában a hónaljat, a lábakat, az ágyékot, a nyakat és a fül belsejét érinti. Az állatorvos különböző gyógyszereket tud felírni a kezelésére.

Csípő diszplázia: Ez egy örökletes betegség, ilyenkor a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületek medenceüregébe. A csípő diszplázia klinikai tünetekkel vagy akár anélkül is fennállhat. Ilyen esetekben néhány kutya sántít vagy fájlalja az egyik vagy akár mindkét hátsó lábát. Ahogy a kutyák idősödnek ízületi gyulladások is kialakulhatnak. Csípő diszpláziával élő kutyák nem szaporodhatnak, ezért mindig kérj a tenyésztőktől egy olyan papírt, ami igazolni tudja, hogy leendő kutyád szülei nem szenvednek a betegségben.

Legg-Perthes kór: genetikai okokra visszavezethető combcsontfej elváltozás. A betegség során degeneratív folyamatok mennek végbe, melynek következtében az ízületek rongálódnak, nem képesek ellátni a megfelelő funkciókat. A legg-perthes betegség kiváltó oka ismeretlen, ezért gondolják úgy a szakértők, hogy ez egy örökletes kór. Gyógymódok: pihenés, fizikoterápia és műtét. Utóbbinál a deformált csontot távolítják el. A kutyák többsége teljesen felépül a betegségből, de vannak olyan kutyusok is, akik életük végéig sántítanak.

Patellar luxation: másnevén térdkalácsficam, kistestű kutyáknál rendkívül gyakori probléma. Ez akkor fordul elő amikor a lábukban található 3 csont – femur (combcsont), patella (térdkalács), tibia (sípcsont) – nem illeszkedik helyesen, tehát könnyedén elmozdulnak. Ez sántasághoz és egyéb rendellenes járási formákhoz vezethet. Ez egy veleszületett, örökölhető betegség, ami azt jelenti, hogy már a kutya születésekor is jelen van, bár tényleges eltérés vagy ficam csak sokkal később következik be.

Oltás érzékenység: a feljegyzések szerint sok mopsz érzékeny az alapoltásokra. A tünetek általában kiütések, arcduzzanat, fájdalom és levertség. A vakcinára érzékeny kutyáknál különböző szövődmények alakulhatnak ki, legrosszabb esetben el is pusztulhatnak, bár ez nagyon ritka. Az oltások után néhány órával gondosan figyelni kell a mopszokat, bármi szokatlan történik azonnal állatorvos segítségét kell kérni.

Gondozás

Bár játékos és féktelen kutyusokról van szó, mégis kevés erőfeszítést igénylő társak, ezért ideálisak idősebb gazdik számára is. Mivel kistestű kutyák és viszonylag csendesek is, így a lakásban élők számára is jó választás ez a fajta.

Rengeteg energiájuk van. Nagyon sokszor bolondoznak, szórakoztatják az embereket. Nagy csibészek, ha nem kapják meg a napi sétájukat vagy játékidejüket. Érzékenyek a melegre és a magas páratartalomra, ezért a nyári forróságban mindenképp gondoskodni kell arról, hogy hűvös helyre el tudjanak vonulni.

Az éberalvóknak érdemes egy pár füldugóra is beruházni, ugyanis a mopszok hajlamosak nagyon hangosan horkolni.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 60-120/200-350 gramm jó minőségű táp, két adagra osztva.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, íme egy trükk, amivel ezt könnyen ellenőrizheted!
Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

További etetési tanácsokért, tippekért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Szín és ápolás

A mopszoknak rövid, dupla szőrzetük van. Jellemzően őzbarnák vagy feketék. Az őzbarna színnek különböző árnyalatai lehetnek, például a barackszín, ezüst. Minden mopsznak lapos, fekete pofája van.

A szőrzetük rövid és sima, de ez ne tévesszen meg senkit. A mopszok őrült módon vedlenek, különösen nyáron.

Emiatt a rendszeres fésülés és fürdetés szinte elengedhetetlen ezeknél a kutyusoknál ahhoz, hogy bundájuk a lehető legjobb állapotban maradjon. A havi fürdetés elegendő, bár egyes gazdik szerint jobb gyakrabban fürdetni a mopszokat.

A rendszeres körömvágás elengedhetetlen, mivel ezek a kutyusok nem olyan aktívak, ezért nem is tudják természetes módon koptatni a körmeiket. A mopszok fülét is néhány hetente tisztítani kell.

Amik különös figyelmet igényelnek ápolásnál, azok a ráncok. Ezek a fertőzések melegágyai, ha nedvessé és/vagy koszossá válnak. A ráncokat fürdetés után alaposan meg kell törölni, szárítani, Egyes gazdik száraz vattakorongot használnak, mások inkább a babatörlőkendőkre esküsznek, ha a ráncok ápolásáról van szó.

A mopszok kidülledt szemei is különleges figyelmet igényelnek. Mivel kiálló szemeik vannak, a szappanok és vegyszerek által okozott sérüléseknek és irritációnak is nagyobb mértékben ki vannak téve.

Mint sok más kistestű kutyafajta, a mopszok is hajlamosak lehetnek ínybetegségekre. A rendszeres fogmosás elengedhetetlen a számukra.

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait, stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Más állatok és gyerekek

A mopszok imádják a gyerekeket. Bár kicsik, mégsem olyan törékenyek, mint más kistestű kutyafajták, ezért nagyon jó játszópajtásai a gyerekeknek. Azok a gyerekek, akik egy aktív, labdát visszahozó, focizó házikedvencre vágynak, csalódni fognak a mopszban. Békés természet ide vagy oda, egy felnőttnek mindig ügyelnie kell a gyerekeket, ha kutyával játszanak.

A megfelelően kiképzett, nevelt és szocializált mopszok élvezik más kutyák társaságát és jól kijönnek a macskákkal, a nyulakkal és más háziállattal is.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltán B.hu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 8 óra
Sándorhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mi csak ezt adjuk kedvencünknek

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 8 óra
Gyöngyi
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szeretik a kutyusaim ezt a tápot, pedig elég válogatósak.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 8 óra
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 9 óra
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Az öntettel mèg nagyobb a sikere

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Sütikèm imádja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Rita Bátorfiné Királyhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A kutyus azt mondta, fincsi :), s szerintem még egészséges is :(.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Sándorné Törőhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Gyors, precíz kiszállítás.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon szereti.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szuper! Evés után mosogatni nem kell.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A sok is kevés lenne belőle.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Csak a tőletek vásárolt karját eszik.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Egyenesen imádja.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Barbara Csányihu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Szilviahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 4 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
28197 vélemény