A Bernáthegyi Bemutatása

Eredetileg a bernáthegyi kutyafajta a svájci Szent Bernát-hágó területét őrizte, valamint segített megtalálni és megmenteni az elveszett és sérült utazókat.

Ma a bernáthegyiek a világ számos otthonában élvezik a családi élet kényelmét. Szinte mindenkivel barátságosak, akivel találkoznak. Eléggé sokat nyáladzanak, de akit ez nem zavar, annak tökéletes társává válhat ez a kutyafajta. Mindemellett elég sokoldalúak, jól szerepelnek a kiállítási ringben, valamint az engedelmességi és húzóversenyeken.

A Bernáthegyi Részletes Bemutatása

A bernáthegyi kutyák rengeteg ember életét mentették meg az Alpok hideg szeleitől, hófúvásaitól. Nem is meglepő, hogy kedves, szelíd, intelligens, jó természetű kutyákról van szó. Emellett hatalmasak is. Nagy, izmos kutyák, akár a 75 centis marmagasságot és 80 kilót is elérhetik. Van rövid- és hosszúszőrű változatuk is.

Méretük ellenére a bernáthegyik csendes szobakutyák is tudnak lenni, csodálatos családi kutyusok. Bár a lakásban nyugodtak, jó, ha biztosítanak számukra udvart is, ahol kedvükre játszhatnak, futkározhatnak. Ha naponta egy kiadós sétát biztosítanak számukra, akkor akár még egy kis lakásban is tökéletesen elélnek. A lakás méreténél fontosabb, hogy mennyire tolerálja a gazdi a rendetlenséget maga körül. Egy igényes, rendmániás ember számára nem a legjobb választás ez a kutyafajta. Nyáladzanak és vedlenek, és könnyen összeszedik a sarat és piszkot, amit aztán később a lakásba is bevisznek.

A bernáthegyi kutyusoknak nem való a szabad ég alatti élet, kevés ember társaságával. Otthon kell lenniük az egész családdal. Nem agresszívek, de ugatnak, ha megvan rá az okuk. Az embereiket fenyegető bármiféle veszély pedig előhozza a védőösztönüket is. Méretük általában elriasztja a támadókat, illetékteleneket, betörőket.

A nyugodt természetű bernáthegyik szelídek és türelmesek a gyerekekkel is, ha nem is feltétlenül játékosak velük, legalább tolerálják őket. Remek bújótársak olvasáshoz vagy TV nézéshez, de a kisebb gyerekeket egy óvatlan farokcsapással könnyen megüthetik.

A bernáthegyi kutyáknak nincs szüksége sok testmozgásra. Nem igazán jó futótársak, a melegben pedig kifejezetten nem szeretnek megmozdulni. A forró nyári időben mindig biztosítani kell számukra valami hűvös, árnyékos helyet, ahol sok friss vizet is tudnak inni, ha kell. Ezzel ellentétben a szélsőséges hideget pedig imádják. Imádnak a hóban hemperegni.

Ami sajnos egy szomorú tény, hogy az óriási méretük miatt az átlagosnál rövidebb ideig élnek ezek a kutyusok. Emellett még számos más genetikai betegség és rendellenesség nehezítheti a mindennapjaikat.

A bernáthegyi ma egy nagyon kedvelt fajta. Sokoldalú, jó természetű kutyák. Kiváló választás olyan személyeknek vagy családoknak, akik nagytestű, de szelíd kutyát szeretnének, mérsékelt mozgásigénnyel.

A Bernáthegyi Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

  • A bernáthegyi egy óriás méretű kutyafajta. Bár viszonylag csendesek, nem való nekik a benti élet. Szükségük van térre, ahol mozoghatnak, ejtőzhetnek.

  • Ha rendmániásnak tartja magát valaki, annak a bernáthegyi fajta egyáltalán nem ajánlott. Nyáladzanak, imádnak a sárban dagonyázni, és nagyon erősen vedlenek.

  • A bernáthegyi kutyáknak általában több időre van szükségük, mire szellemileg megérnek. Valójában több évig kölyökkutyáknak számítanak, hiába mondanánk rájuk mást a méreteikből kifolyólag.

  • Bár a bernáthegyik csodálatos családi háziállatok, nem ajánlott őket kisgyermekes családoknál tartani, mivel akaratlanul is megüthetik, megsérthetik a kicsiket.

  • Eredetileg úgy képezték ki őket, hogy az alpesi hideg éghajlatot jól viseljék, ezért nem csoda, hogy a meleget egyáltalán nem bírják.

  • A bernáthegyik sohasem ok nélkül ugatnak!

  • Rövid életű kutyák, általában csak 8-10 évig élnek.

  • A bernáthegyi kutyákat nem szabad családjuktól távol tartani. Minden kutya jobban érzi magát, ha a házban lehetnek a szeretteikkel, ez alól ők sem kivételek. Bár bundájuk és testfelépítésük is arra utal, hogy akár az udvaron is lehetne őket tartani, temperamentumuk és a nyári hőség miatt ez rossz döntés.

  • Az olyan filmek népszerűségének köszönhetően, mint a Beethoven, melynek főhőse egy nagytestű bernáthegyi, sok felelőtlen tenyésztő és háztáji szaporító árulja ezeket a szelíd óriásokat. Soha ne vásárolj kiskutyát háztáji, megbízhatatlan tenyésztőktől, állatkereskedésekből, szaporítóktól. Olyan embereket kell keresni, akik igazolni tudják a szűrővizsgálatok eredményeit, a szülőkutyákat is ismeri, biztosítani tud a kiskutya genetikai egészségéről, jó természetéről.

bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
bulldog kutya
Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

A bernáthegyinek a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

Történelme

A bernáthegyi több más fajtával együtt (pl. berni pásztor, entlebuchi havasi kutya, appenzelli havasi kutya, nagy svájci hegyi kutya) Svájcból származik.

Valószínűleg az Alpokban őshonos kutyák keresztezésével jöttek világra, főleg a masztiff típusú kutyákkal keresztezték az alpesi fajtákat. Az első évezredben a svájci és az alpesi kutyákat csoportosították, egy egyszerűen Talhund (völgyikutya) vagy Bauernhund (farmkutya) néven ismerték őket.

A Szent Bernát-hágó egy jól ismert és elég veszélyes alpesi hágó, amely nagyjából 8000 láb magasan fekszik a tengerszint felett, és csak júliustól szeptember közepéig járható. Ma a nagy római út maradványai láthatók ott, valamint Napóleon átkelésének bizonyítékai.

Bernard de Menthon fődiakónus Kr. u. 962-ben érkezett meg ehhez a hágóhoz, amelyet végül róla neveztek el. Itt hozott létre egy menedékházat, amelyet a hágón való átkelés során megfáradt, bajba jutott utazóknak nyújtott segítséget. Ekkor kezdett eltávolodni a bernáthegyi története a Talhund és Bauerhund kutyákétól.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mikor kerültek először kutyák ebbe a menedékházba, de egy 1695-ben festett alkotáson egy nagy, rövidszőrű kutyák láthatók, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a mai bernáthegyikre. A fajta első írásos említése a kolostor feljegyzéseiben 1703-ban történt.

A kutyákat valószínűleg a menedékház szerzetesei tartották és alkalmazták a terület őrzésére. Amikor a szerzetesek az eltévedt utazók keresésére indultak, a kutyákat feltehetőleg csupán saját maguk védelme miatt vitték magukkal, és csak a helyszínen derült ki számukra, hogy kiváló útkeresők, illetve embermentők. A kolostor elszigeteltsége valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a kutyák olyan fajtává váljanak, amely ellen tud állni a zord időjárásnak. Emellett pedig a kereső- és mentőképességeik is folyamatosan fejlődhettek ez idő alatt.

A menedékház tenyész állományát időnként az alföldi völgyekből származó kutyákkal töltötték fel, amelyek közül sokan a menedékházi kutyák kölykei voltak, akiket továbbadtak a szerzetesek, amikor megszülettek. 1830ban a szerzetesek megpróbálták kutyáik szőrzetét a vastag szőrű újfundlandi kutyával való keresztezéssel javítani. Ez hiba volt. A hosszúszőrű utódok gyengébbek voltak, mert a hosszabb bundájukra lerakódott a jég. Ennek tudatában a szerzetesek elajándékozták és eladták a hosszúszőrű kutyakölyköket.

A három évszázad alatt, amelyről menedékházi feljegyzéseink vannak, a bernáthegyiek több, mint 2000 utazó életét mentették meg. Az 1800-as évekre a kutyáknak még mindig nem volt hivatalos nevük, bár mindenki nagyon jól ismerte őket. 1800 és 1810 között egy Barry nevű menedékházi kutyának 40 felderítést és mentést tulajdonítottak, ezzel ő lett az egyik leghíresebb kutya, aki valaha élt. Ezeket a kutyákat gyakran Barryhund-nak hívták Barry tiszteletére.

Az angolok szent kutyaként emlegették őket, nagyon sokukat importálták Angliába, hogy saját masztiff fajtájukat újjáélesszék a szigetországban. Németországban az 1820-as években az Alpendog elnevezést javasolták a fajtának. 1833-ban egy Daniel Wilson nevű férfi volt az, aki a bernáthegyi nevet javasolta. 1880-ban a Svájci Kennel Klub hivatalosan is elismerte a fajtát.

Amikor a fajta más országokban is ismertté vált, a bernáthegyi kutyák kezdtek megváltozni. A más országokban élő bernáthegyiek vékonyabbak és magasabbak lettek. 1887-ben a zürichi nemzetközi kongresszus kidolgozta az első fajtastandardot, amelyet Anglia kivételével minden ország elfogadott.

Az Egyesült Államokban egy Plinlimmon nevű bernáthegyi 1883-ban ismertté vált. Plinlimmon egy színész kutyája volt, és ő lett korának legeredményesebb kiállítási kutyája. Gazdája az egész országot bejárta vele, és színházakban mutatta be az embereknek. 1888-ban megalakult az Amerikai Bernáthegyi Klub, amely el is fogadta a svájciak által írt fajtastandardot. Az Amerikai Kennel Klub által regisztrált 155 fajta között a bernáthegyi a 39. helyen áll a népszerűségi listán.

Ma már inkább a családi házak udvarán, a nagyvásznon és a kutyakiállításokon találkozhatunk velük. A svájci menedékhelyen a mai napig vannak bernáthegyi kutyusok. Ők már nem keresik a bajba került embereket, csupán a menedékhely történetének élő képviselőiként szolgálnak.

Méret

Magasságuk 70-90 cm a hímeknél, nőstényeknél 65-80 cm. Testsúlyuk akár a 80 kilót is elérheti, a nőstények általában kisebbek a hímekhez képest.

Személyiség

A bernáthegyiek, hűen a menedékházi örökségükhöz, nagyon barátságosak. Nagyon jó természetük van, a gyerekekkel kedvesek és óvatosak. Imádják a figyelmet, de nem igénylik annyira, mint egyes fajták.

Hatalmas méretük miatt nagyon fontos, hogy már fiatal korukban elkezdjék őket nevelni, amikor még könnyen kezelhetőek. Intelligensek, és hajlandóak az emberek kedvére tenni, de néha makacsok. Soha nem agresszívek, kivéve, ha egy családtagot kell megvédeni valamitől, valakitől.

Mint minden kutyának, nekik is szükségük van a korai szocializációra – sokféle emberrel, látnivalóval, hanggal, élményekkel kell találkozniuk még kölyökkorukban. A szocializáció segít abban, hogy felnőtt korukban határozottabb kutyusok legyenek.

Egészség

Ezek a kutyák általában egészségesek, de mint minden fajtánál, így náluk is előfordulhatnak bizonyos betegségek. Nem minden kutyánál jelentkeznek az alábbi egészségügyi problémák, de jobb tisztában lenni a fogalmakkal, hogy időben lehessen cselekedni szükség esetén.

Vásárolj megbízható tenyésztőktől, akik mindent tudnak az adott kutyus egészségügyi állapotáról és ezt orvosi papírokkal is igazolni tudják. Egy megbízható tenyésztő eladás előtt beadatja a szükséges oltásokat, elintézi a féregtelenítést. A jó tenyésztők ügyelnek arra, hogy a szülő-kutyák két évnél idősebbek, jólneveltek legyenek, illetve folyamatosan ellenőrzik az állomány egészségügyi állapotát!

Vásárlás előtt nyugodtan érdeklődj a kölyökkutya szüleiről, kérd el az orvosi igazolásokat, oltási papírokat. Egészségügyi igazolásokat 2 éves kor alatt nem állítanak ki kutyáknál. Ez azért lehet, mert egyes betegségek nem alakulhatnak ki teljes felnőtté válás előtt. Ezért nem ajánlott 2-3 évnél fiatalabb kutyákat szülőként használni tenyésztőknél.

Csípő diszplázia: Ez egy örökletes betegség, ilyenkor a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületek medenceüregébe. A csípő diszplázia klinikai tünetekkel vagy akár anélkül is fennállhat. Ilyen esetekben néhány kutya sántít vagy fájlalja az egyik, vagy akár mindkét hátsó lábát. Ahogy a kutyák idősödnek ízületi gyulladások is kialakulhatnak. Csípő diszpláziával élő kutyák nem szaporodhatnak, ezért mindig kérj a tenyésztőktől egy olyan papírt, ami igazolni tudja, hogy leendő kutyád szülei nem szenvednek a betegségben.

Könyök diszplázia: Szintén egy örökletes betegség, amely a nagyobb testű kutyáknál gyakori. Úgy vélik, hogy ezt a kutya könyökét alkotó három csont különböző növekedési/fejlődési üteme okozza, ami ízületi lazasághoz vezet. Ez nagyon fájdalmas sántasággal járhat. Az állatorvos akár még a műtétet is javasolhatja ilyen esetek orvoslására, de számos esetben elég a fájdalomcsillapító kezelés is.

Entrópium: általában hat hónapos korban válik nyilvánvalóvá, a szemhéj befelé görbülését okozza, ami irritálja vagy akár megsérti a szemgolyót. Lehet akár mindkét szemet érintő probléma, de általában csak az egyik szemen alakul ki. Műtéttel kezelhető a probléma.

Epilepszia: enyhe vagy súlyos rohamok a kutyáknál. Az epilepszia lehet örökletes, kiválthatják olyan tényezők is, mint például az anyagcserezavarok, az agyat érintő fertőző betegségek, daganatok, mérgezés vagy súlyos fejsérülések. Idiopátiás (ismeretlen okú) epilepszia is előfordulhat a bernáthegyieknél. A rohamok szokatlan viselkedéssel jelentkezhetnek (pl.: eszeveszett futás, tántorgás, bujkálás). A rohamokat nagyon ijesztő végignézni, de az idiopátiás epilepsziával szenvedő kutyák hosszú távú prognózisa általában nagyon jó. Az epilepszia gyógyszeres kezeléssel kontrollálható, de nem gyógyítható. A kutya teljes és egészséges életet élhet, ha megfelelően kezelik ezt a rendellenességet.

Tágult kardiomiopátia: ez a szívbetegség akkor fordul elő, amikor a szívizom elvékonyodik és képtelen normálisan összehúzódni. Mivel a szívnek ilyenkor keményebben kell dolgoznia, így megnagyobbodik. Ebben a betegségben szenvedő kutyáknak rendellenes szívritmusuk van és a szívelégtelenség jeleit mutatják, beleértve a gyengeséget, az étvágytalanságot, a fogyást, a depressziót, az összeeséseket, a légzési nehézségeket, a köhögést és a megnagyobbodott hasat. Gyógymód nincs, de a pihenés, a diéta és a gyógyszerek enyhíthetnek a problémán.

Szürkehályog: a szemlencse homályossága, amely látási nehézséget okoz. A kutya szeme(i) zavarosak lesznek. A szürkehályog általában csak idős korban jelentkezik, néha műtéttel eltávolítható.

Allergia: 3 fő allergiatípust különböztetünk meg: ételallergia, amely étrendváltással, speciális étrenddel kiküszöbölhető; kontaktallergia, ide tartozik pl.: ágynemű, bolhaporok, samponok és egyéb vegyszerek miatt jelentkező allergiás reakciók; és az inhalációs allergia, amelyet levegőben szálló allergének (pl.: pollen, penész, por) okoznak. A kezelés az allergia típusától függően változik. Kezelhető étrend váltással, gyógyszerekkel, környezeti változásokkal.

Gyomorcsavarodás (Gastric Dilatation-Volvulus, GDV): Ez az életveszélyes betegség a nagytestű, mély mellkasú kutyáknál jellemző (pl.: Golden Retriever, németjuhász). Főleg azokat a kutyákat érinti ez a betegség, akik naponta egyszer kapnak enni, gyorsan esznek, evés után rögtön rengeteg vizet isznak, és evés után egyből intenzíven mozognak. Ez akkor fordul elő, amikor a kutya gyomrába felesleges levegő kerül, a gyomruk megcsavarodik. Ilyenkor ezt a kutyák nem tudják felböfögni, kihányni, ez pedig akadályozza a normális véráramlást is. A kutya vérnyomása leesik, sokkos állapotba kerül. Azonnali orvosi ellátásra van szükség, különben a kutyus elpusztulhat. Tünetek: gyomor gyors felfúvódása, hányinger, öklendezés, gyors pulzus, depresszió, levertség, gyengeség.

Gondozás

A bernáthegyieknek csak mérsékelt mozgásra van szükségük, de az elhízás megelőzése érdekében fontos, hogy mozogjanak. A túl nagy súly cipelése megterheli az ízületeiket, ami ízületi gyulladáshoz vagy ortopédiai problémákhoz vezethet.

A bernáthegyi kölykök mozgását korlátozni kell, amíg el nem érik az ivarérett kort. Nem szabad hagyni, hogy túl gyorsan hízzanak, vagy csúszós padlón futkározzanak, fel-alá ugráljanak. Ez a későbbiekben csípőproblémákhoz vezethet.

A bernáthegyiek hajlamosak a hőgutára. Kerülni kell velük a mozgást a nagy melegben, gondoskodni kell arról, hogy nyáron hűvös helyre el tudjanak húzódni, ahol sok friss víz is rendelkezésükre áll. Figyelni kell a fáradtság és a hőguta jeleire, amelyek közé a heves zihálás, a sötétvörös íny, a gyengeség és az összeesés tartozik.

Egy neveletlen bernáthegyi hatalmas pusztításokat tehet a lakásban. Lelkesedésüket sem tudják kordában tartani, ha nem nevelik meg őket kellőképpen. Vidám, nyugodt módszerekkel kell őket tanítani, nevelni. Le kell fektetni az alapszabályokat, amelyeket végig következetesen alkalmazni kell az együtt töltött évek során.

A bernáthegyiek természetüknél fogva barátságosak, de minden kölyöknek hasznos a szocializáló tanfolyam elvégzése, hogy profiktól tanulják meg, hogyan reagáljanak megfelelően más kutyákra és az idegenekre. A befektetett pénz (kutyaiskola esetén) vagy energia (otthoni 10-15 perces gyakorlások naponta) megéri!

A ketrechez szoktatás fontos náluk is. Segít a szobatisztaságra nevelésben, biztonságban tarthatók a kutya vagy a család többi tagjának a holmija, illetve ez egy biztonságos menedék lehet számukra, ahová bármikor visszavonulhatnak, ha túlterheltnek vagy fáradtnak érzik magukat. A ketrecet nem szabad büntetésként használni!

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 650-700 gramm jó minőségű táp, két adagra osztva.

Hogy felnőtt kutyádnak mi az ideális napi adagja az nagyban függ a kutya méretétől, testalkatától, metabolizmusától és aktivitás szintjétől. Éppannyira különbözőek a kutyák, mint mi emberek, ezért nem lehet pontos adatokat meghatározni. Teljesen egyértelmű, hogy egy izgő-mozgó kutyusnak sokkal több tápanyagra van szüksége, mint egy lusta kutyusnak. A megvásárolt táp minősége is rengeteget számít – minél jobb minőségű a táp, annál táplálóbb lesz az a kutyusod számára.

Sokkal jobb naponta kétszer adni nekik enni, hiszen így nem tudják rögtön felfalni az egész napi adagjukat. Ha nem vagy biztos az adagolásban és nem tudod eldönteni, hogy kutyusod már túlsúlyos-e vagy sem, íme egy trükk, amivel ezt könnyen ellenőrizheted! Először is, ha csupán csak ránézel a kutyádra látnod kell a derekát. Ezután helyezd a hátára a kezedet úgy, hogy a hüvelykujjaid a gerinc vonalában legyenek. Érezned kell a kutya bordáit anélkül, hogy nagyobb nyomást helyeznél rá. Ha ez nem sikerül, akkor kutyusodnak többet kell mozognia és kevesebbet kell ennie.

További etetési tanácsokért, tippekért fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Szín és ápolás

A bernáthegyieknél két különböző fajta létezik: a rövid- és a hosszúszőrű. A rövidszőrűek bundája sima, de nagyon sűrű. Szőrük a combokon kissé bozontos, a farkukat pedig hosszú, sűrű szőr borítja, amely a vége felé rövidül. A hosszúszőrűek bundája enyhén hullámos, de soha nem göndör vagy kócos. Az elülső lábak kissé „tollasak’, a combok és a farok bozontosabb.

A bernáthegyiek a vörös és a fehér különböző árnyalataiban fordulnak elő. Ezenkívül még a barna jegyek is jellemzőek. A fehér szín főleg a mellkason, a nyak körül (az ún. galléron), az orron, valamint a lábakon és a farok hegyén látható.

Hetente körülbelül háromszor kell kifésülni a bundájukat gumikefével vagy speciális kesztyűvel a rövidszőrű bernáthegyiek esetében. Hosszúszőrű társaiknál a drótkefe javasolt a fésüléshez. A vedlési időszakban a laza szőr eltávolításához érdemes pengét használni.

A bernáthegyieket nem kell gyakran fürdetni. Ha mégis fürdésre kerül a sor, legegyszerűbb az udvaron elvégezni a műveletet, kivéve akkor, ha valakinek hatalmas zuhanyzója van. Télen mindig bent kell fürdetni őket, kivéve, ha olyan éghajlaton élnek, ahol egész évben meleg van.

Hetente kétszer-háromszor érdemes megmosni a kutyusok fogát, a fogkőlerakódás megelőzése és a baktériumok eltávolítása érdekében. A napi fogmosás még inkább javasolt, hiszen ezzel a fogíny egészségét is biztosítani tudják a gazdik.

Havonta 1-2 alkalommal kell a körmüket levágni. Ha már hallod, ahogy a padlón kopognak, akkor bizony eljött az ideje a körömvágásnak. Legyél nagyon óvatos, hiszen a kutyák körmei nagyon érzékenyek, ha nem vagy magabiztos, inkább keress fel egy kutya kozmetikust!

Hetente kell ellenőrizni a füleket is, hogy nincs-e bőrpír vagy rossz szag, ezek ugyanis fertőzésre utalnak. Egy vattakoronggal tisztítsd meg a fület az állatorvos által javasolt tisztítószerrel. Nem szabad túl mélyen benyúlni a fülbe, a hallójárathoz!

Az ápolás egy tökéletes lehetőség arra, hogy az esetleges sebeket, hegeket, bolhákat, bőrpírt, gyulladásokat leellenőrizd a bőrükön, orrukon, szemük környékén, szájukon stb. A heti ellenőrzéssel észreveheted a betegségek kezdetleges tüneteit is.

Jó, ha már kölyökkorában hozzászoktatod a rendszeres vizsgálatokhoz kedvencedet. Fogd le a mancsait és ellenőrizd a száját, fogait, stb. Tedd pozitív eseménnyé ezeket a dolgokat számára, ilyenkor jól jön egy-két jutifalat, de a dicséretet is nagyon szeretik a kutyusok. Ha az alapok megvannak, az állatorvosnál sem lesz probléma a kutya felnőtt korában!

Más állatok és gyerekek

A bernáthegyiek igazi angyalkák a gyerekek körül. Türelmesek, gyengédek, óvatosan lépkednek körülöttük és hatalmas tűrőképességük van a gyerekekhez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindent el is viselnek. A kisgyerekek és kutyák közti interakciókra nagyon kell figyelni, hogy még időben közbe lehessen lépni, hogyha baj történne.

Mint minden kutyafajtánál, itt is elmondjuk, hogy rendkívül fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, hiszen mindig akadhatnak kivételek és lehet, hogy odakap egy ingerült kutyus és hamar bekövetkezik a baj. Hiába barátságosak a kutyusok a picikkel is, felügyelet nélkül soha nem lehet együtt kutya és kisgyerek. Természetesen, a kutyákat is nevelni kell a helyes viselkedésre, éppúgy, mint a gyerekeket.

A bernáthegyiek más háziállatokkal is jól kijönnek, különösen akkor, ha már kölyökkorukban együtt nevelkedtek. Kisebb kutyák és macskák közelében felügyelni kell őket, nehogy véletlenül rájuk lépjenek vagy rájuk feküdjenek ezek az óriás kutyusok.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Zoltán B.hu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 8 óra
Sándorhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Mi csak ezt adjuk kedvencünknek

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 9 óra
Gyöngyi
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szeretik a kutyusaim ezt a tápot, pedig elég válogatósak.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 9 óra
Gabriella Csordashu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 10 óra
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Az öntettel mèg nagyobb a sikere

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Erikahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Sütikèm imádja

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Rita Bátorfiné Királyhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelenhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A kutyus azt mondta, fincsi :), s szerintem még egészséges is :(.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Sándorné Törőhu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Gyors, precíz kiszállítás.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon szereti.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Szuper! Evés után mosogatni nem kell.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A sok is kevés lenne belőle.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Csak a tőletek vásárolt karját eszik.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Miklósné Zajáchu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Egyenesen imádja.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Barbara Csányihu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Szilviahu
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 4 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
28197 vélemény