A Border Collie Bemutatása

A Border Collie kutyafajtát azért fejlesztették ki, hogy összegyűjtse és terelje a birkákat Skócia és Anglia közt található dombos vidékeken. Fürkésző tekintetéről ismert, amivel szemmel tartja a nyájat. Kifogyhatatlan energiával, kitartással és munkabírással rendelkezik, ami elsőszámú terelőkutyává teszi őt; manapság még mindig használják birkaterelésre farmokon és tanyákon világszerte.

A rendkívüli módon edzhető és intelligens Border Collie szintén kiválóan teljesít különféle kutyasportokban. Ide tartozik az engedelmesség, a flyball, a gyorsaság, a nyomkövetés, és a kutyafrizbi.

A Border Collie Jellemző Tulajdonságai

A border collie kiemelkedően okos, barátságos, arányos testfelépítésű, közepes méretű kutyafajta. A hímek 48-56 cm magasak és 15-20 kg között mozognak, míg a nőstények 45-53 cm-esek és 13-18 kg-ot nyomnak.

Nagyon Toleráns

Néhány kutya fittyet sem hány a szigorú dorgálásra, míg mások már egy csúnya pillantást is a szívükre vesznek. Azok a kutyák, melyek közömbösebbek, más néven „nyugodt”, „toleráns”, „rugalmas” vagy akár „érzéketlen”, jobban kezelik a hangos, kaotikus háztartásokat, a hangosabb vagy rámenősebb gazdákat és a következetlen, változatos napi rutinokat. Vannak kisgyermekeid, sok vacsorapartit tartasz, garázsbandában játszol, vagy mozgalmas életet élsz? Válaszd a toleráns kutyákat.

Idegenbarát Kutya

Az idegenbarát kutyák a vendégeket farok csóválással és szaglászással üdvözlik; mások félénkek, közömbösek vagy akár agresszívak is. Ugyanakkor, nem számít, milyen kutyafajtáról van szó, az a kutyus, amelyik sokféle, különböző korosztályú, különböző méretű és alakú emberrel találkozik kiskutyaként, jobban fog reagálni az idegenekre felnőttként.

Nagyon Intelligens

A könnyen kiképezhető kutyák ügyesebben és gyorsabban kapcsolják össze a felszólítást (például: Ül!), magát a tevékenységet (a leülést) és a következményt (a jutalmat). Más kutyáknak több időre, türelemre és ismétlésre van szüksége a tréningek során. Rengeteg faj intelligens, de úgy állnak az edzéshez, hogy „Ebből nekem mi jó származik?”. Ebben az esetben sok jutalommal és játékkal kell bíztatni őket, hogy megtanulják, a kéréseinket és utasításainkat teljesíteni kell.

A Border Collie Szeret Rágcsálni

A legtöbb fajnál kölyökkorban, illetve a retriever fajtáknál egész élet során gyakori a csipkelődés, a rágás és a játékos harapdálás (egy finom, meglehetősen fájdalommentes harapás, ami nem szúrja át a bőrt). A rágcsálós kutyák esélyesebbek, hogy a szájukat használják az emberi családtagjaik irányítására vagy „terelésére”, és meg kell tanulniuk, hogy a rágókákat lehet csócsálni, de az embereket nem. Ezek a fajta kutyák nagyon élvezik az apportírozást, mindemellett szeretnek olyan rágókákat rágni, amik jutalomfalatokkal vannak kitömve.

Sok Testmozgásra Van Szüksége

A nagy energiával rendelkező kutyák mindig készen állnak és várják az akciót. Eredetileg is azért tenyésztették, hogy valamilyenfajta kutyasportot hajtsanak végre, mint például a visszahozós játék a vadászoknak, vagy a nyájak terelése, hiszen a kitartásuk olyan mértékű, ami egész napos munkára alkalmas. Jelentős mennyiségű testmozgásra és mentális stimulálásra van szükségük, és előszeretettel töltik az időt ugrálva, játszva, új szagokat és tájakat felfedezve. Az alacsony aktivitású kutyák a megfelelői a tévéfüggő embereknek, teljesen elégedettek azzal, ha végigszundikálhatják a napot. A fajválasztásnál, vedd figyelembe a saját aktivitási szinted és életviteled, és gondold végig, hogy számodra egy élénk, energetikus kutya felpezsdítő vagy inkább irritáló.

Sportoljatok Együtt

Néhány faj megelégszik pár lassú körrel a háztömb körül. Másoknak napi, erőteljes testmozgásra van szüksége – pláne azoknak, amelyeket eredetileg fizikai teherbírást igénylő munkákra tenyésztettek, mint például terelésre vagy vadászatra. Megfelelő mennyiségű mozgás nélkül ezek a fajták sok súlyt fognak magukra szedni és az elfojtott energiáikat olyan módon fogják kiadni, amit nem feltétlenül fogsz kedvelni. Ilyen tevékenységek például az ugatás, rágás és ásás. Azok a fajok, melyek sok testmozgást igényelnek, olyan emberek számára a legalkalmasabbak, akik sportosak és aktívak, vagy akik nagy energiát igénylő sport versenyek kiképzésére szeretnék fordítani kutyájuk energiáit, mint például a gyorsaság.

A Border Collie Részletes Bemutatása

Ha volt már szerencséd Border Colliet megfigyelni birkaterelés közben, akkor tudod, hogy olyan, mint egy mesterembert figyelni munkaközben. Mélyreható tekintetével figyel, miközben megközelíti a nyájat, már majdnem csak ösztönösen reagál a juhász parancsára, és a magatartása is rendkívül ügyes, aminek segítségével pontosan arra manőverezi a birkákat, amerre a juhász szeretné. Egyszerűen lenyűgöző.

A Border Collie egy középtermetű kutya, körülbelül 13-20 kg, és ránézésre természetfeletti mennyiségű energiával és kitartással rendelkezik. Ezt a szívóságot akkor fejlesztette, mikor a skót határvidéken a dombok és hegyek közt dolgozott egész nap, néha több mint 50 mérföldet futva naponta. Amikor az ideális munkabíró kutyára gondolunk, nem igazán találunk jobbat, mint a Border Collie. Az egyetlen hátránya az energiájának és munkamániás hozzáállásának az, amikor egy olyan családba kerül, akik nem értik meg őt. Ő nem egy ölelgetnivaló, lustálkodó kutya. Ő nem akarja, hogy kényeztessék. Ő csak egy munkát szeretne – és szüksége is van rá.

A Border Collie intenzív mentális és fizikai strapabíróságával lépést tartani fárasztó, néha még bosszantó is, egy olyan gazdi vagy család számára, akiknek egy laza, lustább családi háziállatra van szükségük. A Border Collie egy terelőkutya, ami azt jelenti, hogy hatalmas késztetést érez a falka terelgetésére. Ez a nyáj állhat bárányokból, gyerekekből, macskákból, mókusokból, vagy bármiből, ami mozog, beleértve az autókat is. Ez az ösztön arra, hogy csipkedjen, oldalba böködjön és ugasson, az energiájáról nem is beszélve, egyszerűen kinevelhetetlen belőle. Helyette inkább irányítani kell.

Kell, hogy legyen egy feladata, akár nyájterelés, akár kutyasportban való részvétel. Egy kiadós séta vagy apportírozás nem jelent elég napi mozgást a Border Collie számára. Azt mondják, hogy a megfelelő gazdi számára, a Border Collie egy kitűnő választás. Az intelligenciája és az engedékeny természete miatt igazán könnyű tanítani. Érzékeny és, azok szerint, akik jól ismerik, olyan rejtélyes tulajdonsággal rendelkezik, mely segítségével tudja, mit fogsz kérni tőle még azelőtt, mielőtt megtennéd.

Amennyiben már kölyökkorában jól szocializált és edzett, bármilyen élethelyzethez képes alkalmazkodni, amennyiben az számára elegendő mentális és fizikai gyakorlattal jár. A Border Collie remek választás annak a gazdinak, aki épp annyira aktív, mint ő, főként, ha ő is alig várja, hogy kutyasportokban vehessen részt. A megfelelő tréninggel ez a faj kiválóan teljesít bármilyen tevékenységben, amit kipróbál, beleértve a juhászkutya próbát, a gyorsaságot, flyballt, a kutyafrizbit, az előrehaladott szintű engedelmességet, a szabadstílusú engedelmességet vagy a nyomkövetést. Az a gazdi vagy család, aki hajlandó megfelelően szocializálni és edzeni a Border Colliet, igazi lelki társra lelhet ebben az intelligens és érzékeny fajban.

Imi
Imi

Kutyatáp szakértőnk és alapítónk, Vargyas Imre szakvéleménye:

✔️ kutya táplálkozási szakember, aki a kutyák étel-allergiás betegségeinek megelőzésére tette fel az életét
✔️ 5+ éves közvetett kutyatáp gyártói tapasztalat, éves szinten közel 20,000+ kutya kutyatápjáért felel
✔️ a nagynevű brit CPD által elismert Kutyatáplálkozási szakember

——————–

2017 elején alapítottuk testvéreimmel a CricksyDog-ot, hogy közösen olyan kutyatápot alkossunk meg, aminek célja a kutyák egészséges táplálása. Ez a mi, Vargyas testvérek soha nem múló célkitűzése, immáron több mint 5 éve. Számunkra a házikedvenc biztonsága és a minőség az első.

Számunkra a CricksyDog teljesen mást képvisel, mint amihez a bevásárlóközpontok kutyás polcain hozzászokhattunk. Egy új, innovatív, főként az eleség allergiák megelőzését és megoldását is felkaroló olyan irányvonalat, ami valóban csak a négylábú családtag boldogságáról szól.

A CricksyDog receptúrák mindegyike a lényegre összpontosít: Csak olyat tartalmaz, ami jó az állatnak. És bár egy igen egyszerűnek tűnő mondat, de sok kutyatápnak mégsem sikerül ezt az egyszerű irányelvet betartani!

Jelenleg nincsenek az Európai Unióban kimondottan kutyatápokkal foglalkozó nagyon erős előírások! Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a tápokba kis túlzással bármit bele lehet tenni. Nálunk különösen fontos a kutyusod tökéletes egészsége! Önmagáért beszél az is, hogy a CricksyDog tápok a legtöbb esetben a gyártástól számított 3-6 hónapon belül kutyusod asztalára kerülnek. Kutyatáp tanácsadóként tudom, hogy az ilyen fokú frissesség mekkora előnyt jelent egy táplálék esetén.

Bárcsak több kutyatáp is követné ezt a példát! De sajnos az a tapasztalatom, hogy sok márkát kizárólag a pénz vezérel. Nem egyszer hallom állatorvos ismerősöktől, hogy a több éven át silány minőségű tápon nevelt, legyengült, emésztőszervi beteg kutyákat kell meggyógyítaniuk, amennyire lehetséges egyáltalán. Szörnyű ilyenkor nekik elmagyarázni a gazdiknak, hogy akár maradandó, gyógyíthatatlan szövődményekhez, vagy hiány-betegségekhez is vezethet ez a probléma kedvencüknél! Szerencsére neked nem kell többé ilyeneken aggódnod, hiszen a CricksyDog tápok mögött egy innovatív szakmai csapat áll, kutyatáp szakértőkkel, hogy kutyád asztalára minden nap csúcsminőségű eledel kerülhessen.

Border collieknak a fent is szereplő Ted tápokat javaslom.”

A Border Collie Legfőbb Ismérvei

Fontos Tudnivalók Fajtaválasztáskor

A Border Collie nagyon érzékeny, gyakran a legapróbb utasításra is reagál és láthatólag képes már előre megjósolni a gazdája óhajait. Egy igazi munkamániás, aki brillírozik mentális és fizikai stimuláció hatására, így a Border Collienak biztosítani kell, hogy pozitív dolgokra fordíthassa energiáit. Másként feltalálja magát – így egy igazi problémává válhat vele az együttélés. A Border Collie terelgetni fog bármit, ami mozog, beleértve a gyermekeket, autókat, bicikliseket, macskákat és mókusokat. Igazi problémává válhat, amennyiben engedjük, hogy a szomszédságban bóklásszon; egy biztonságosan elkerített udvar elengedhetetlen.

A kisgyermekek zajos játéka stimulálhatja a Border Collie terelő ösztöneit és csipkedésre, oldalba böködésre, valamint ugatásra ösztönözheti. Annak érdekében, hogy megelőzzük a félénkséget, megfelelően kell őt szocializálni. A Border Collie általában nem kóborol el, de a kíváncsisága és intelligenciája miatt igazi menekülőművész válhat belőle. Azért, hogy egészséges kutyává fejlődjön, sose vegyél kölyökkutyát felelőtlen tenyésztőtől, kutyafarmról vagy kisállat-kereskedésből. Keress neves tenyésztőt, aki leteszteli a tenyésztett kutyáit, hogy kizárja a genetikai betegségek fennállását, amit továbbadhatna a kölyköknek, és ellenőrzi, hogy rendelkeznek e hangérzékenységgel.

A Border Collie Fajtörténete

A Border Collie ősei már azóta jelen vannak, mióta az emberek a mai Angliában először kutyákat használtak a bárányok őrzéséhez és tereléséhez. A Skócia és Anglia közt található határvidéken a terelőkutya a juhász legértékesebb segítségévé vált, és a legjobban teljesítő kutyákat keresztezve történt a tenyésztés. A faj változó volt, minden régióban a tereptől illetve a megkívánt munkától függően. Ezeket a terelőkutyákat a saját régiójukkal társították, így idővel létrejöttek a Walesi Juhászkutyák, az Északi Juhászkutyák, a Felvidéki Colliek, és a Skót Colliek.

A Border Collie neve sajátos skót örökséget hordoz magában: a szó collie, ami a juhászkutyákra utal, skót dialektusból ered. 1860-ban a Skót Juhászkutyákat bemutatták a második Angliában tartott kutyakiállításon. Egy kis idővel később az egyik Balmoralba tartó út alatt, Viktória királynő meglátta az egyik kutyát és a rajongójává vált. R.J Lloyd Price volt az, aki elkezdte a juhászkutya próbákat. 1876-ban 100 vad walesi birkát vitt az Alexandra Palotába, Londonba, bemutatásra. A Livestock Journal egy beszámolója írta le, hogy a nézők milyen szinten elámultak a kutya hevességétől, hiszen az utasításokat az edzőiktől kizárólag kézjelek és füttyszavak útján kapták. Ma már a Border Colliet elsőszámú juhászkutyaként tartják számon. A faj kimagasló terelő képessége számos szakértőt arra ösztönöz, hogy azt hirdessék, a Border Colliet csak munkára tenyésszék. A Border Colliet az American Kennel Club elismerte 1995 október 1-én.

Border Collie Személyiségjegyek

Egész egyszerűen a Border Collie egy igazi energiabomba. A személyiségéből fakadóan általában éber, energetikus, szorgalmas és okos. Gyorsan tanul — olyan gyorsan, hogy néha szinte lehetetlen hosszútávon lekötni. Ez a faj imád elfoglalt lenni. Valójában, muszáj elfoglaltnak lennie különben unottá válik, ami bosszantó viselkedéshez vezet, és ilyenkor rendszerint ugat, ás vagy autókat kerget. Ő nem fekszik el csendben a teraszon, míg te limonádét szürcsölsz; az élete a tevékenykedés.

Ne feledd, azért tenyésztették, hogy fusson és dolgozzon, amíg a birkákat tereli egész nap. A Border Collie továbbá híres arról, hogy könnyedén érzékeli a gazdája minden jelzését, egészen a füttyszótól kezdve, a kézmozdulatokon át a felemelt szemöldökig. Természetesen a Border Collie sem tökéletes. Nagyon makacs és független tud lenni, valamint a terelés iránti vágya gyakran elterelheti a figyelmét. A birkák hiányában, vagy bármilyen munka hiányában, késztetést érez, hogy gyerekeket, macskákat vagy háziállatokat terelgessen és kergessen. Ugyanakkor nagyon félénk és ijedt is lehet, amennyiben nem szocializálják megfelelően kölyökként. A kiskorban történő oktatás és a különböző emberekkel való találkozás, idegen helyek felfedezése és különféle dolgok megismerése segít neki abban, hogy az érzékeny Border Collie magabiztosságot szerezzen.

Egészség

A Border Colliek általában egészségesek, de mint minden kutyafajta, ők is fogékonyak bizonyos betegségekre. Nem minden Border Collie kapja el ugyanazokat a fajta betegségeket, de fontos, hogy tisztában legyél ezekkel, ha ilyen fajta kutyát szeretnél. Amennyiben kiskutyát veszel, mindenképpen találj egy jó tenyésztőt, aki megmutatja neked a kölyök szüleinek egészségügyi engedélyeit. Ezek a dokumentumok bizonyítják, hogy tesztelték őket különféle betegségekre.

Csípőízületi diszplázia: Ez egy olyan örökölt rendellenesség, melyben a combcsont nem illeszkedik rendesen a csípőcsonthoz. Ilyen esetben néhány kutya fájdalmat érez és akár le is sántulhatnak az egyik vagy mindkét hátsó lábukra, de mások nem mutatják a rossz közérzet jelét sem (a röntgen a legbiztosabb módja a betegség diagnosztizálásának). Akárhogyan is, ízületgyulladás bármikor kifejlődhet az évek során. Azok a kutyák, akik ilyen betegségben szenvednek, nem használhatók fel tenyésztéshez — tehát, ha kutyát vásárolsz, kérd meg a tenyésztőt, hogy bizonyítsa be, miszerint a szülők tesztelve lettek erre a rendellenességre és nincs ilyenfajta problémájuk.

Progresszív Retina Atrófia (PRA): Ez egy olyan — a szembetegségek családjába tartozó — betegség, mely a retina fokozatos romlásával jár. A betegség korai szakaszában, az érintett egyedek farkasvakságban szenvednek; elvesztik a látásukat napközben a betegség előrehaladtával. Rengeteg fertőzött kutya alkalmazkodik a gyenge vagy teljes látásképtelenségükhöz, amíg a környezetük állandó marad.
Epilepszia: Ez egy neurológiai állapot, ami gyakran, de nem mindig, öröklődés útján terjed. Az epilepszia enyhe vagy súlyos rohamokat okozhat, amik szokatlan viselkedés formájában mutatkoznak meg (például az állat úgy rohan, mintha üldöznék; támolyoghat vagy bujkálhat), de ugyanakkor összeomolhat, a végtagok merevek lesznek és elájulhat. A rohamok rémisztő látványt nyújtanak, de a hosszú távú prognózis szerint az idiopátiás epilepsziával rendelkező kutyák esélyei általában nagyon jók. Fontos, hogy megfelelő diagnózisért és kezelésért vidd el a kutyád állatorvoshoz (főleg, mivel a rohamokat más is okozhatja).

Border collie szembetegség: Ez egy örökölt állapot, ami elváltozásokat és rendellenességeket okoz a szemben, ami néha vaksághoz vezethet. Az elváltozások közé tartozhat a szem érhártyájának gyenge fejlődése, hasadékképződés a szemben (rendellenesség a látóidegfőn), cornea-képződmény (a szaruhártya elvékonyodása) és retinaleválás. A Collie szembetegség általában a kutya két éves kora körül jelentkezik. Sajnos nincs gyógymód a kezelésére.

Allergiák: A kutyák esetében háromféle allergiáról beszélhetünk: ételallergia, amit az étrend szabályozásával helyreállíthatsz; érintkezés során kialakuló allergia, amit egy konkrét anyag okozhat, például az ágynemű, bolhaporok, kutyasamponok és más vegyszerek; és a belélegzés útján kialakult allergia, amiket a levegőben terjedő allergének okozhatnak, például a pollenek, a por vagy a penész. A kezelés függ a kiváltó októl és eredményezhet étrendi megszorítást, gyógyszeres kezelést és környezetváltoztatást.

Ízületi porcleválás (OCD): Ennek az ortopédiás rendellenességnek a kiváltó oka egy nem megfelelően nőtt porc az ízületekben. Többnyire a könyökben szokott előfordulni, de már a vállban megjelenve is volt rá példa. Az ízület fájdalmas megmerevedésével jár, egészen addig a pontig, amíg a kutya már nem tudja behajlítani a könyökét. A kutyáknál már egészen 4-9 hónapos korban észlelni lehet. Hozzájárulhat a kialakulásához, ha a kutya túl sok olyan ételt kap kölyökként, ami elősegíti a növekedést vagy túlzott fehérje tartalommal bír.

Gondoskodás

Habár a Border Collie egy nagyon alkalmazkodó kutya, akkor érzi legjobban magát, ha kap egy kis mozgásteret: egy városi otthon, kerítéssel elzárt kerttel vagy egy vidéki farm, esetleg tanya a legjobb választás. Mivel nagy benne a hajlandóság a terelésre és üldözésre, mindenképpen meg kell védeni a nem túl ideális autóüldözési ösztönétől.

A környezettől függetlenül, nagy mennyiségű mentális és fizikai stimulációra van szüksége nap mint nap és egy olyan gazdira, aki hajlandó és képes ezt megadni neki. Ez egy hatalmas teher lehet azon kutyatulajdonosok számára, akik nem tudják, mibe vágják a fejszéjüket. Amennyiben fontolgatod, hogy Border Colliet szeretnél, légy benne biztos, hogy meg tudod teremteni számára a természetes energiájának megfelelő kiengedését és eszes elméjének felhasználását. Ha nem rendelkezel farmmal és birkákkal a kutyasportok mindig jó alternatívák.

Etetés

Ajánlott napi mennyiség: 1.5-2 csésze jó minőségű száraztáp naponta, két étkezésre elosztva. Az, hogy a kutyád mennyit eszik, függ a méretétől, testfelépítésétől, anyagcseréjétől és aktivitási szintjétől. A kutyák ugyanúgy egyéniségek, mint az emberek, nem mindegyikőjüknek van szüksége ugyanarra a mennyiségre. Szinte meg sem kell említeni, hogy egy rengeteget mozgó kutyának több fog kelleni, mint egy egész nap lustálkodónak. Az étel minősége szintén befolyással lehet — minél jobb minőségű, annál tovább táplálja a kutyát és annál kisebb mennyiség fog kelleni belőle. A Border Colliek étkezési szokásairól további információt találsz az iránymutatónkban, melyben leírjuk, hogyan vegyél megfelelő tápszert, valamint, hogy hogyan etesd a kölyök, illetve a felnőtt kutyád.

Szőrzet Színe és Ápolása

A Border Collie faj kétféle bundával büszkélkedhet: durvábbal és simával. Mindegyik dupla szőrzet, a külső egy érdesebb, míg az alsó réteg puha. Az érdes közepes hosszúságú, a lábon, a mellkason és a hason található, úgymond tollazattal. A sima mindenhol rövid, ugyanakkor szerkezetében durvább, és a tollasodás minimális. A bundája leggyakrabban fekete, fehér nyalábokkal a pofáján, nyakán, mancsain, lábain és a farka hegyén, esetenként barnás színnel. Ugyanakkor, lehet kétszínű, trikolór, ezüstös alapon feketével melírozott, vagy egyszínű, de sohasem fehér.

A szorgalmas Border Collie nem finomkodó, nincs szüksége túlzott ápolásra, hogy jól nézzen ki. Az időjárásálló dupla rétegű bundája heti kefélést igényel, hogy a rajta található olaj egyenletesen el legyen oszlatva és, hogy ne mattosodjon a durva rétegen. Az ennél gyakoribb kefélés ugyanakkor jó ötlet lehet vedlési időszakban, hogy minimalizáld a levedlett szőr mennyiséget a ház körül (szezonálisan vedlik). Csak annyit fürdesd, amennyit szükséges — körülbelül négyhavonta vagy amikor ténylegesen piszkos, illetve büdös. Mindenképpen mosd a kutyusod fogát heti 2-3 alkalommal, hogy eltávolítsd a fogkövet és vele együtt a benne ólálkodó baktériumokat. A napi fogmosás még jobb, ha meg szeretnéd akadályozni a fogíny betegségeket és a rossz leheletet. Amennyiben szükséges, havonta vágd le a karmait és hetente ellenőrizd a fülét kosz, pirosság és kellemetlen szag után kutatva, mely fertőzésre utalhat. Ezután törölgesd ki őket hetente egy gyengéd, kiegyensúlyozott pH értékkel rendelkező fültisztítóba mártott vattalabdával.

Ápolás közben tartsd nyitva a szemed fájdalmas pontok, bőrkiütések és fertőzés jeleit keresve. Ide tartozik a pirosság, az érzékenység vagy gyulladás jelei a bőrön, az orrban, a szájban, a szemeken vagy a mancsokon. A szemeknek tisztáknak kell lenniük pirosság és váladék lerakódás nélkül. Amennyiben minden héten alaposan átvizsgálod őt, az segít, hogy időben kiszúrj bármiféle potenciális egészségügyi problémát.

Viszonya a Gyermekekhez és Háziállatokhoz

A Border Collie egy jó családi kutya, amíg megfelelően nevelik, és fiatal korban megkapja a megfelelő edzést. Jól kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal, habár terelés iránti késztetése miatt csipkedni, kergetni és ugatni fogja a gyerekeket (főleg nagyon fiatal korban) és az állatokat, amennyiben ezek az ösztönei nincsenek más dolgokra fordítva. Mint minden egyes fajtánál, itt is meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan közelítsék és érintsék meg a kutyát, és minden közös tevékenységet felügyelni kell közöttük, nehogy harapás, fül vagy farok húzkodás legyen a vége. Tanítsd meg a gyermeked, hogy ne zavarjon egy kutyát sem míg eszik, és az ételt semmiképp se vegye el előle. Egy kutya sem, akármilyen barátságos is, maradhat felügyelet nélkül a gyermekkel.

Több Mint 20,000 Pozitív Visszajelzés Örvendeztetett Már Meg Bennünket…

Itt most csak a 20 legfrissebbet listázzuk ki Neked.

Névtelen
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Névtelen
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Dani F.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ezt egyenesen Imádjuk 👍

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Dani F.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ezt is szereti kutyusom, de lehetne kis szemű és nem csak extra kisszemű

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Dani F.
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon szereti Niki kutyám

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Renáta
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Ildikó Kolozsváriné Tóth
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Ildikó Kolozsváriné Tóth
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Nagyon szeretik a tacskóink,mert könnyebben meg tudják rágni mint a nagyobb szemű tápot és nem utolsó sorban ízlik is nekik.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 1 nap
Mária Borbála
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Névtelen
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
György Keresztes
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A kutyus nagyon szereti, úgyhogy megmaradunk fogyasztónak.

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 2 nap
Izabella Gál
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Zoltán
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Zoltán
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Zoltán
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Zoltán
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
#1 kép innen:Zoltán
1
Zoltán
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Zoltánné Szőke
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

A konzervvel és a táppal együtt nagyon bejött a kutyusunknak🥰

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Zoltánné Szőke
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Jessynek (staff keverék) a táp is nagyon ízlett, a konzervért plusz még hisztizett is, hogy még....🤣🤣🤣

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap
Zoltánné Szőke
hiteles vásárlói visszajelzéshiteles vásárlói visszajelzés
5/5

Jessy kutyus ( staff keverék) 2 pofira falta a tápot, nagyon bejött Neki! Köszönjük szépen!

Ellenőrzött értékelésEllenőrzött értékelés - eredeti megtekintése

Ennyi idővel ezelőtt: 3 nap

További Kutyafajtákra Is Kíváncsi Vagy?

Összegyűjtötük Neked a legnépszerűbb kutyafajtákat, és mindet jellemeztük a fent látható módon. Labrador, szibériai husky, németjuhász, beagle, yorkie, vagy csivava… mindről igyekeztünk valami egyedit írni.

Agár

kutya bemutatása

Amerikai staffordshire terrier

kutya bemutatása

Argentin dog

kutya bemutatása

Bernáthegyi

kutya bemutatása

Bichon havanese

kutya bemutatása

border collie

Border Collie

kutya bemutatása

Bulldog

kutya bemutatása

Cane Corso

kutya bemutatása

Cardigan Welsh Corgi

kutya bemutatása

Cavalier King Charles Spaniel

kutya bemutatása

Cocker Spániel

kutya bemutatása

Csivava

kutya bemutatása

Dalmata

kutya bemutatása

Dobermann

kutya bemutatása

Erdélyi kopó

kutya bemutatása

Foxterrier

kutya bemutatása

Francia bulldog

kutya bemutatása

golden retriever

Golden retriever

kutya bemutatása

golden retriever

Jack Russell Terrier

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Kopasz Kutya

kutya bemutatása

golden retriever

Kínai Shar Pei

kutya bemutatása

golden retriever

Komondor

kutya bemutatása

golden retriever

Kuvasz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Labrador

kutya bemutatása

barna labrador ül

Lakeland Terrier

kutya bemutatása

barna labrador ül

Leonbergi

kutya bemutatása

barna labrador ül

Máltai Selyemkutya

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mopsz

kutya bemutatása

barna labrador ül

Mudi

kutya bemutatása

Nagy Svájci Havasi Kutya

kutya bemutatása

Németjuhász

kutya bemutatása

Óriás Schnauzer

kutya bemutatása

Papillon

kutya bemutatása

Pomerániai törpespicc

kutya bemutatása

Puli

kutya bemutatása

Rottweiler

kutya bemutatása

Schnauzer

kutya bemutatása

Selyemszőrű terrier

kutya bemutatása

Shetlandi juhászkutya

kutya bemutatása

Shiba Inu

kutya bemutatása

Si-cu

kutya bemutatása

Skót terrier

kutya bemutatása

Szamojéd

kutya bemutatása

Szibériai husky

kutya bemutatása

Tacskó

kutya bemutatása

Tibeti Masztiff

kutya bemutatása

Tibeti Spániel

kutya bemutatása

Törpe Schnauzer

kutya bemutatása

Uszkár

kutya bemutatása

Újfundlandi

kutya bemutatása

Vizsla

kutya bemutatása

Weimari Vizsla

kutya bemutatása

West Highland White Terrier

kutya bemutatása

Whippet

kutya bemutatása

Yorkshire Terrier

kutya bemutatása

Másnapi kiszállítás

Amennyiben délig megrendeled csomagodat, akkor annak tartalma már másnap kutyusod táljában landolhat. Ne feledd, Magyarország összes településére szállítunk!

Prémium összetevők

Minden tápunk alapanyaga ellenőrzött gazdáktól származik. Számunkra kutyusod biztonsága a legfontosabb! Győződj meg róla magad!

Kérdésed van, vagy elakadtál?

Írj nekünk Facebookon, vagy keress telefonon.
Rólunk mondtátok
28402 vélemény