Senkisem tudja pontosan, hogyan lett a kutya az ember legjobb barátja. A jégkorszaki állatoktól a mai divatbemutatós ölebekig hosszú folyamat volt mire állat és ember egymáshoz közelebb került.

Minden a farkasoknál kezdődött, körülbelül 12 000-14 000 évvel ezelőtt. Valószínűleg a klímaváltozás miatt ember és farkas kezdett egymáshoz közelebb kerülni.

Feltehetőleg a farkasok az éhenhalás ellen küzdve merészkedtek közelebb az emberek táborához, ahol a hulladékból kerestek maguknak élelmet. Sosem fogjuk pontosan tudni, hogy is kezdődött az egész, de az már általánosan ismert tény, hogy először a farkaskölyköket nevelték és tanították az emberek.

Így kezdődött az átmenet vad- és háziasított állat között. A ma ismert kutya pedig mind ezeknek az állatoknak a leszármazottja. Az mindenképp érdekes, hogy ahogyan a kutyák egyre inkább az életünk részesévé váltak, úgy kezdett kialakulni a kutyatápok evolúciója is.

A kutya háziasítása az ókorban

Arra már van bizonyíték, hogy ettől kezdve a kutyákkal nagyobb odafigyeléssel és tisztelettel bántak. A néhai észak-izraeli paleolit sírban egy rendkívül megható jelenet tárult a kutatók szeme elé – egy embert a kutyájával együtt temettek el, és az ember keze az állat vállán pihent, ezzel is utalva a szoros kötelékre kettejük között.

Az állattartásnak hosszú történelme van, de legfőképpen az előkelő családok körében. Ókori egyiptomi falfestményeken a fáraókat is gyakran ábrázolták egy állattal, valamint arról is vannak feljegyzések, hogy a görög és római nemesek is tartottak állatokat. A kínai császár kutyáinak még kölyökkorukban ápolóik később pedig szolgálóik voltak, az elmondottak alapján.

Európában, a kutyák nem voltak nagyon szerencsések a 13. és a 15. század között, amikor a kisállattarás az arisztokrácia és az egyházi vezetők körében volt népszerű. Az előkelő hölgyek ölebeket tartottak, míg a férfiak olyan állatokat részesítettek előnyben, amelyeknek volt valami hasznuk is, például a vadászkutyák.

Középkori kutyatenyésztés

Az állattartás a 17. század végéig nem volt általánosan elfogadott dolog Európában, a középosztály a 18. századtól kezdett el a kutyákkal foglalkozni. A Viktoriánusok voltak az elsők, akik megszilárdították ezt a hagyományt, illetve számos mai kedvelt kutyafajt is ők honosítottak először. Az Ebtenyésztő Klubot (Kennel Club) 1873-ban alapították, majd Viktória királynő maga indított 6 pomerániait az első Crufts Dog Show-n 1891-ben.

A sokoldalú kutya

Manapság, amíg néhány kutya csak dísznek van (gondoljunk csak Paris Hilton egykori csivavájára, Tinkerbellre), illetve néhányan segítők (pl.: vakvezető kutyák), a legtöbben egész egyszerűen csak szeretett társak. Rengeteg dokumentummal alátámasztható, hogy számos jótékony és terápiás hatása van egy szőrös kiskedvenc tartásának – gondoljunk csak bele a hosszú sétákra, a szeretgetésekre és a melegségre, amit a szívünkben érzünk, ha látjuk a kutyánkat.

Sokan családtagként kezelik a kutyákat, így eljött az ő idejük is, hogy élvezzék azt az életmódot és luxust, amelyet többen természetesnek veszünk.

Cikkünk forrása: The Telegraph

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Kutyatáp allergia

Képzeld csak el: A kutyád folyamatosan vakarózik, viszket, és rágja a szőrét, viszont fogalmad sincs miért csinálja ezt. Az is lehet, hogy te már kipróbáltál az új sampontól elkezdve a meditációkig mindent. Gondoltál arra, hogy az étrendjén is változtass? Az étrend...

bővebben

Te Tudod, Hogy Mióta Létezik Kutyatáp?

Ha vissza tudunk még emlékezni, akkor eszünkbe jut egy kép, a műanyagzacskóba csomagolt kutyatápról. De vajon hogyan alakult ki a kutyatáp gyártásának története? És milyen okok álltak e mögött? Fedezzük fel közösen ezt a titokzatos történetet!Már 2000 éve is volt...

bővebben

Kövess minket a közösségi médiában!


  • E-mail: kerdes@cricksydog.hu

  • Telefon: 06 20 363 8371

Csomagod kiszállításáról a GLS és a FoxPost gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja

Szeretnéd Ingyen kipróbálni a bárányos kutyakekszünket?

 

Ha igen, akkor kattints az alábbi gombra...

Ingyenes

Ajándékod Érkezett

Az alábbi mezőbe kérlek add meg az email címed, és már készen is vagy!

Amint beírod az e-mail címed, már e-mailben küldjük is ki Neked az ajándék bárányos kutyakekszed kuponkódját! Mikor kapom meg a kekszet? Bármilyen másik termék vásárlása mellé ingyen megkapod a kekszedet!

Kuponodat Kiküldtük az

E-mail Címedre

Maximum 5 percen belül meg kell érkeznie. Ha nem találnád, akkor nézd meg a spam mappádban is! :)