Senkisem tudja pontosan, hogyan lett a kutya az ember legjobb barátja. A jégkorszaki állatoktól a mai divatbemutatós ölebekig hosszú folyamat volt mire állat és ember egymáshoz közelebb került.

Minden a farkasoknál kezdődött, körülbelül 12 000-14 000 évvel ezelőtt. Valószínűleg a klímaváltozás miatt ember és farkas kezdett egymáshoz közelebb kerülni.

Feltehetőleg a farkasok az éhenhalás ellen küzdve merészkedtek közelebb az emberek táborához, ahol a hulladékból kerestek maguknak élelmet. Sosem fogjuk pontosan tudni, hogy is kezdődött az egész, de az már általánosan ismert tény, hogy először a farkaskölyköket nevelték és tanították az emberek.

Így kezdődött az átmenet vad- és háziasított állat között. A ma ismert kutya pedig mind ezeknek az állatoknak a leszármazottja. Az mindenképp érdekes, hogy ahogyan a kutyák egyre inkább az életünk részesévé váltak, úgy kezdett kialakulni a kutyatápok evolúciója is.

A kutya háziasítása az ókorban

Arra már van bizonyíték, hogy ettől kezdve a kutyákkal nagyobb odafigyeléssel és tisztelettel bántak. A néhai észak-izraeli paleolit sírban egy rendkívül megható jelenet tárult a kutatók szeme elé – egy embert a kutyájával együtt temettek el, és az ember keze az állat vállán pihent, ezzel is utalva a szoros kötelékre kettejük között.

Az állattartásnak hosszú történelme van, de legfőképpen az előkelő családok körében. Ókori egyiptomi falfestményeken a fáraókat is gyakran ábrázolták egy állattal, valamint arról is vannak feljegyzések, hogy a görög és római nemesek is tartottak állatokat. A kínai császár kutyáinak még kölyökkorukban ápolóik később pedig szolgálóik voltak, az elmondottak alapján.

Európában, a kutyák nem voltak nagyon szerencsések a 13. és a 15. század között, amikor a kisállattarás az arisztokrácia és az egyházi vezetők körében volt népszerű. Az előkelő hölgyek ölebeket tartottak, míg a férfiak olyan állatokat részesítettek előnyben, amelyeknek volt valami hasznuk is, például a vadászkutyák.

Középkori kutyatenyésztés

Az állattartás a 17. század végéig nem volt általánosan elfogadott dolog Európában, a középosztály a 18. századtól kezdett el a kutyákkal foglalkozni. A Viktoriánusok voltak az elsők, akik megszilárdították ezt a hagyományt, illetve számos mai kedvelt kutyafajt is ők honosítottak először. Az Ebtenyésztő Klubot (Kennel Club) 1873-ban alapították, majd Viktória királynő maga indított 6 pomerániait az első Crufts Dog Show-n 1891-ben.

A sokoldalú kutya

Manapság, amíg néhány kutya csak dísznek van (gondoljunk csak Paris Hilton egykori csivavájára, Tinkerbellre), illetve néhányan segítők (pl.: vakvezető kutyák), a legtöbben egész egyszerűen csak szeretett társak. Rengeteg dokumentummal alátámasztható, hogy számos jótékony és terápiás hatása van egy szőrös kiskedvenc tartásának – gondoljunk csak bele a hosszú sétákra, a szeretgetésekre és a melegségre, amit a szívünkben érzünk, ha látjuk a kutyánkat.

Sokan családtagként kezelik a kutyákat, így eljött az ő idejük is, hogy élvezzék azt az életmódot és luxust, amelyet többen természetesnek veszünk.

Cikkünk forrása: The Telegraph

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény