Senkisem tudja pontosan, hogyan lett a kutya az ember legjobb barátja. A jégkorszaki állatoktól a mai divatbemutatós ölebekig hosszú folyamat volt mire állat és ember egymáshoz közelebb került.

Minden a farkasoknál kezdődött, körülbelül 12 000-14 000 évvel ezelőtt. Valószínűleg a klímaváltozás miatt ember és farkas kezdett egymáshoz közelebb kerülni.

Feltehetőleg a farkasok az éhenhalás ellen küzdve merészkedtek közelebb az emberek táborához, ahol a hulladékból kerestek maguknak élelmet. Sosem fogjuk pontosan tudni, hogy is kezdődött az egész, de az már általánosan ismert tény, hogy először a farkaskölyköket nevelték és tanították az emberek.

Így kezdődött az átmenet vad- és háziasított állat között. A ma ismert kutya pedig mind ezeknek az állatoknak a leszármazottja. Az mindenképp érdekes, hogy ahogyan a kutyák egyre inkább az életünk részesévé váltak, úgy kezdett kialakulni a kutyatápok evolúciója is.

A kutya háziasítása az ókorban

Arra már van bizonyíték, hogy ettől kezdve a kutyákkal nagyobb odafigyeléssel és tisztelettel bántak. A néhai észak-izraeli paleolit sírban egy rendkívül megható jelenet tárult a kutatók szeme elé – egy embert a kutyájával együtt temettek el, és az ember keze az állat vállán pihent, ezzel is utalva a szoros kötelékre kettejük között.

Az állattartásnak hosszú történelme van, de legfőképpen az előkelő családok körében. Ókori egyiptomi falfestményeken a fáraókat is gyakran ábrázolták egy állattal, valamint arról is vannak feljegyzések, hogy a görög és római nemesek is tartottak állatokat. A kínai császár kutyáinak még kölyökkorukban ápolóik később pedig szolgálóik voltak, az elmondottak alapján.

Európában, a kutyák nem voltak nagyon szerencsések a 13. és a 15. század között, amikor a kisállattarás az arisztokrácia és az egyházi vezetők körében volt népszerű. Az előkelő hölgyek ölebeket tartottak, míg a férfiak olyan állatokat részesítettek előnyben, amelyeknek volt valami hasznuk is, például a vadászkutyák.

Középkori kutyatenyésztés

Az állattartás a 17. század végéig nem volt általánosan elfogadott dolog Európában, a középosztály a 18. századtól kezdett el a kutyákkal foglalkozni. A Viktoriánusok voltak az elsők, akik megszilárdították ezt a hagyományt, illetve számos mai kedvelt kutyafajt is ők honosítottak először. Az Ebtenyésztő Klubot (Kennel Club) 1873-ban alapították, majd Viktória királynő maga indított 6 pomerániait az első Crufts Dog Show-n 1891-ben.

A sokoldalú kutya

Manapság, amíg néhány kutya csak dísznek van (gondoljunk csak Paris Hilton egykori csivavájára, Tinkerbellre), illetve néhányan segítők (pl.: vakvezető kutyák), a legtöbben egész egyszerűen csak szeretett társak. Rengeteg dokumentummal alátámasztható, hogy számos jótékony és terápiás hatása van egy szőrös kiskedvenc tartásának – gondoljunk csak bele a hosszú sétákra, a szeretgetésekre és a melegségre, amit a szívünkben érzünk, ha látjuk a kutyánkat.

Sokan családtagként kezelik a kutyákat, így eljött az ő idejük is, hogy élvezzék azt az életmódot és luxust, amelyet többen természetesnek veszünk.

Cikkünk forrása: The Telegraph

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű...

bővebben
Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakori Kérdések TartalomjegyzékCricksyDog kutyatápokCsomagküldés tudnivalókFizetési tudnivalókÜgyfélszolgálati kérdésekGarancia feltételekElőfizetés kérdésekEgyéb vásárlási lehetőségekTovábbi kisállateledelek CricksyDog kutyatápok Mikortól és mennyi ideig adható a...

bővebben
Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű...

bővebben