Néhány embernek a szezonális allergia igazi gyötrelem. Függetlenül attól, hogy folyik az orrod, viszket a szemed, vagy folyamatosan tüsszögsz, ezt az időszakot nehéz elviselni.

Csak úgy mint kétlábú szüleik, néhány kutya szintén a bosszantó szezonális allergiától szenved. A vegyszerek mellett, mint a háztartásban található tisztító eszközök, a cigi füst, és bizonyos parfümök mellett, a kutyák lehetnek természetes, szezonális anyagokra is allergiásak. Ebbe beletartoznak a növények és fák pollenjei, penész spórák, a por, tollak, és a bolhák is.

Egy kutya allergia tünetei rendszerint hasonlóak, ahhoz, mint amiket az emberek tapasztalnak: az emberi immunrendszer túlzott immunitással reagál le egy vagy több allergén anyagot, ami viszketéshez és irritációhoz vezet. Ilyenkor a kutyád talán nyalogatja, vagy vakarja magát, pirosas lesz a szeme, vagy folyamatosan tüsszögni fog. Néhány kutyánál előfordulhat viszkető, felduzzadt bőr, míg más kutyusok hasmenéstől és hányástól szenvednek. Bizonyos esetekben, kialakulhat másodlagos fertőzés.

Fontos, hogy a szezonális allergiát ne keverjuk az ételallergiával. Itt van néhány dolog, amivel korlátozhatod kiskutyád szezonális allergiája miatti diszkomfort érzését, és csökkentheted a súlyosabb problémák kockázatát.

Alakítsd át a napi séta rutint

Ha lehetséges, kerüld el a kora reggeli, vagy késő délutáni kutyasétáltatást, amikor a pollenszint általában a lemagasabb. Maradjatok távol a mezőktől, és parkoktól, ahol gyakoriak az allergén növények, és ezekre a nehéz hónapokra gondolkozz el egy benti játszó környezet kialakításán is.

Mikor hazaérsz, töröld le kutyád testét, és mancsát nedves ruhaanyaggal vagy hipoallergén, szagtalan, ápoló törlőkendővel, amit beszerezhetsz a helyi állat áruházból. Ez megszabadul a felesleges pollentől és más allergénektől a kutyád szőrében és a bőrében, egy teljes fürdetés vitája nélkül. Különösen figyelj oda a mancsaira, mivel itt az érzékeny bőrt gyakran érintik az allergén anyagok. Néhány „kutyaszülő” beáztatja kutyája tappancsát almabor ecetbe, hogy megszabaduljon a pollentől és más anyagoktól. Ha ezt a módszert használod, 2:1 arányban keverj össze vizet almabor ecettel. A másik megoldás az, ha kutyacipőt adsz rá ezzel is megelőzve, hogy ingerlő hatású anyagokra lépjen, amit aztán bevisz a házba.

Tisztítsd a levegőt… és más felületeket

Rendszeresen cseréld a légszűrő betéteket az otthonodban, hogy csökkentsd a levegőből származó allergéneket, amik a nyitott ajtón, vagy ablakon keresztül kerülnek be. Segít megszabadulni a benti levegő nedvességétől, ha megy a légkondi vagy a páramentesítő, aminek segítségével, a penésszel sem lesz probléma. Csökkentsd minimálisra az időt, amit kutyád nyirkos környezetben tölt, mint például a pince, a fürdőszoba, mosószoba, mivel ezeken a helyeken nagyobb valószínűséggel nő a penész. Porszívózz legalább egyszer egy héten, és tisztítsd ki a függönyöket és szőnyegeket, amiken megáll a por és a pollen.

Tudtad?
Védd meg kutyádat az udvari veszélyektől. Sok népszerű zöldség, mint a hagyma, fokhagyma, paradicsom, és a snidling mérgezőek a kutyákra nézve, és el kellene keríteni őket, hogy szőrös kis barátod ne tudja rátenni a mancsát.

Ne aludjon rajta

Azokat a helyeket, amikkel kutyád kapcsolatban van lefekvés idején, allergének boríthatják, ezért tartsd tisztán, és mosd ki forró vízben minden héten. Fontold meg, hogy törölközőt vagy takarót fektetsz az ágyakra (a tiédre és a kutyádéra is) és a székekre, hogy egyszerűbb legyen a feladat, és távol tartsd az allergén anyagokat az alattuk lévő felülettől. A kutyád puha játékait is rendszeresen ki kell mosni.

Ugrás a fürdőbe

Hogy megelőzd a száraz, viszkető bőrt, fürdesd meg kutyusod gyakrabban. Mosd meg a szőrét gyengéd, hipoallergén, viszkető bőr elleni samponnal, ami nyugtató hozzávalókat tartalmaz, mint például a zabliszt, aloe, vagy az esti kankalin olaj. Néhány gazdi 10 perces áztató fürdést ad kutyájának, amit gyengéd hidratáló olajjal kever össze.

Egészítsd ki a kutyád diétáját

Próbálj természetes diétás kiegészítőket adni neki, mint a hal olaj, vagy a zsírsav mint például az omega 3 vagy omega 6 olaj, hogy csökkentsd a viszketést, és javítsd a bőr egészségét. Kimutatták, hogy a kókuszolaj is elnyomja az allergiás reakciókat, ugyanakkor hozzájárul az egészségesebb bőrhöz is. Végezetül, figyelj rá, hogy a kutyád ivóvize és a tálja is tiszta maradjon, és ne kerüljön bele szennyező anyag.

További kezelések

Ha a kutyád nem hagyja abba a nyalogatást, vakarózást, és a rágást, vagy vöröses a bőre az irritációtól, esetleg hullik a szőre, vidd el állatorvoshoz. Fontos különbséget tenni az ételallergia és a szezonális allergia okozta vakaródzás, szőrhullás stb között… Attól függően, hogy mennyire súlyos a probléma, egy szakember agresszívabb kezeléseket is bevethet, mint az antihisztamin, szteroidok, vagy allergia elleni oltás, amit immunterápiának is hívunk.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény