Kutyusod számára a nyár egyenlő a jó időben hancúrozással, de ugyanakkor nyáron tetőzik a kullancs szezon. Ezek a pókfélék családjából származó apró paraziták az emlősök véréből táplálkoznak, és folyamatos egészségügyi problémákat okozhat kedvencednek. Itt van 5 tipp, amivel megvétheted kiskutyád ezektől az égedelem élőlényektől:

Az igazság a kullancsszezonról

A kullancs időszak általában májustól szeptemberig tart, attól függően, hogy hol élsz. Habár, a kullancsok az év bármely napján előjönnek táplálkozni, ha legalább 3,8 °C fok van. Tehát szinte egész évben fennáll a kullancsveszély.

Miért veszélyesek a kullancsok?

A kullancsok talán aprók, de sok problémát okozhatnak a kutyáknak. Ezek a paraziták betegségeket hordoznak, amit továbbadhatnak a kutyádnak, mivel a kullancsok átrágják magukat a bőrön, hogy a vérből táplálkozzanak.

A leggyakrabban előforduló betegség, amit a kutyád elkaphat tőlük, az a Lyme kór. A legúlyosabb fázisban szív-és vese gondokat okoz, ami halálhoz vezet. Az ok, ami miatt még veszélyesebb ez a betegség az az, hogy a kezdeti tüneteket nehéz felismerni. Ezekbe beletartozik a láz, letargia, étvágy vesztés, és az ízületi fájdalom. Ha a kutyusod ezek közül bármelyiknek jelét adja, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz, hogy kiderüljön, ha a tünetnek esetleg köze van a Lyme kórhoz.

A kullancsok mozgása

A kullancsok nem tudnak repülni, vagy ugrani, hogy A-ból B-be jussanak. Ehelyett, a levelek, és ágak szélén, valamint a magas fűszálakon várakozva abban reménykednek, hogy gyanútlan emlősökre tapadhatnak, és szívhatják a vérüket.

Amint elérnek egy gazdatestet, szeretik mélyen befúrni magukat a kutyák legmelegebb testrészeibe, mint például a váll körül a bőr ráncaiba, a nyakba, és a hónaljba.

Hogy találd meg a kullancsokat?

A kullancsok kicsik, de tisztán kivehető, kör alakjuk van, amitől észre lehet venni a kutya bőrében. Ahhoz, hogy megszabadulj tőlük, magadat is védened kell, ezért használj gumikesztyűt. Ha azt gyanítod, hogy ez a bosszantó teremtény a kutyusodat nem csak ingyen fuvarnak de svédasztalnak is nézte, vizsgáld meg négylábúdat, mielőtt a kullancs táplálkozni kezdene.

Tapogasd meg a háta, füle, nyaka, válla, és a hónalja környékén. Mivel a kullancsok aprók, könnyebb lehet érintéssel kiszúrni őket, mint szabad szemmel. Mikor ezek után a bosszantó teremtmények után kutatsz, keress furcsa dudorokat, vagy a gerincén furán kiálló részeket, és bizonyos részeken emeld meg a szőrét, hogy jobban meg tudd vizsgálni.

Hogy szabadulj meg tőlük

Ha kullancsot találsz a kutyád bőrében, próbáld meg óvatosan, teljesen sértetlenül eltávolítani. Ha a kullancs szétszakad, és a táplálkozó feje a kutyádban marad, az egészségügyi gondokhoz vezethet. Ha a kullancs eleget táplálkozott, könnyű észrevenni, mert a vértől sokkal nagyobbra nő. Ha ilyen állapotban találsz kullancsot, figyelj rá, hogy óvatosan távolítsd el, mivel nem lenne jó, ha a megemésztett vér a kutyád vagy a te bőrödre kerülne.

Annak az esélye, hogy a kutyád Lyme kóros legyen a kullancscsípéstől, elég alacsony. Habár, aggodalomra ad okot, hogy a Lyme kórt az emberek is elkaphatják. Ha tudod, hogy a kutyádat megcsípte egy kullancs, vagy arra gyanakszol, hogy a kullancscsípés tüneteit mutatja, azonnal vidd állatorvoshoz. Mint ahogy az minden kisállat egészségére vonatkozik, jobb félni, és kivizsgáltatni, mint megijedni.

A CAPC-nak (Észak-Amerikai nonprofit szervezet, akik elkötelezettek, hogy csökkentsék a paraziták számát az állatokban, és annak a kockázatát, hogy a betegséget embereknek átadják) nagyszerű internetes oldala van a legújabb parazitákkal kapcsolatos információkról, amik a kutyádat érinthetik. Az egyik legfontosabb javaslatuk, hogy a kutyák mindig szedjenek bolha-és kullancs megelőző gyógyszert.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény