Képzeld csak el: A kutyád folyamatosan vakarózik, viszket, és rágja a szőrét, viszont fogalmad sincs miért csinálja ezt. Az is lehet, hogy te már kipróbáltál az új sampontól elkezdve a meditációkig mindent. Gondoltál arra, hogy az étrendjén is változtass?

Az étrend nagyban hozzájárul a bőrbetegségek kialakulásához, függetlenül attól, hogy kutyádnak van-e ételallergiája vagy nincs.

Az étel egy olyan felelőse az allergiás reakciók kialakulásának, amelyre néhány gazdi egyáltalán nem figyel. Sőt, léteznek kutya ételallergiák és kutyatáp intoleranciák is. Épp úgy, mint mi emberek, a kutyáink is szenvedhetnek akár mindkét betegségben. Kutyák esetében nemcsak emésztőrendszeri panaszokkal jár (hányás, hasmenés), hanem komoly bőr problémákkal, sőt akár viselkedési zavarok is jelentkezhetnek. Ha te vagy az állatorvos bármiféle mellékhatást vél felfedezni bizonyos ételek fogyasztásakor, és ha ötleted sincs mi lehet ez, akkor jó helyen jársz.

A DVM és a NomNomNow állatgyógyászati egészségtanácsadójával, Dr. Justin Shmalberggel beszéltünk és összegyűjtöttünk minden hasznos információt a számotokra.

A továbbiakban ezeket a témákat érintjük:

• Kutyaeledel allergia vagy kutyaeledel intolerancia
• A leggyakoribb kutyatáp allergének
• Genetikai hajlamok ételallergiára
• Ételallergia tünetei
• Az ételallergia hosszútávú hatásai
• Ételallergia vizsgálat és egyéb diagnosztikai eljárások
• Ételallergia kezelése
• A legjobb kutyatápok allergiára

Kutyaeledel allergia vagy kutyaeledel intolerancia

Az ételallergia kezelésének egyik legalapvetőbb elve az, hogy az allergiás reakciókat kiváltó ételeket száműzzük a kutya étrendjéből.

„A legtöbb esetben, amit az emberek ételallergiának gondolnak az valójában bőrgyulladással járó reakció az ételekre, másnéven ételérzékenység (CAFR). Ez azt jelenti, hogy léteznek összefüggések a fogyasztott ételek és különböző tünetcsoportok megjelenése között, melyek általában bőr- illetve emésztőrendszeri problémák” – mondja Dr. Justin Shmalberg.

Shmalberg szerint az ételallergiát főként a bennük található fehérje okozza, mely káros immunreakciót válthat ki az állatban. Ilyenkor a sejtek hisztaminokat vagy más allergiás viszketést kiváltó anyagot bocsátanak ki magukból.

Az étel intolerancia viszont nem vált ki semmiféle immunreakciót. De tünetei nagyon hasonlóak az ételallergiáéhoz. Például laktóz intolerancia esetén a kutya szervezete képtelen feldolgozni a tejben található laktózt, és ez emésztőrendszeri problémákhoz is vezethet (leggyakrabban hasmenés).

Mind az ételallergia, mind az étel intolerancia a CAFR csoportjába tartozik, vagy ismertebb nevén ételérzékenység. Mennyire gyakori kutyáknál az ételérzékenység? Egy 2017-es BMC Állatorvosi Kutatás lapban megjelent publikáció éppen ezt a kérdést vizsgálja. A tanulmány szerint az állatorvosoknál vizsgált kutyák 1-2%-át érinti bármiféle étel intolerancia, illetve allergia; ezen belül a bőrbetegségben szenvedő kutyák esetében ez a szám már kicsit magasabb, körülbelül 6%, illetve a viszkető panaszokkal és allergiával élő kutyáknál még ennél is magasabb értéket kapunk (körülbelül minden ötödik kutya).

Azonban a tényleges ételallergia, amelynél az immunrendszer a fehérjéket támadja, közel sem olyan gyakori, mint az ételintolerancia. Shmalberg szerint a lényeg: „Ha egyébként kutyád normálisan viselkedik, még akkor is ha sokat vakarózik, az ételallergia közel sem biztos. Ugyanakkor, a helyes étrend természetesen segít a legtöbb bőrbetegség kezelésében, függetlenül attól, hogy kutyád allergiás-e vagy sem.” A továbbiakban írunk arról is, hogyan tudod megkülönböztetni ezt a két betegséget egymástól.

Leggyakoribb kutyatáp allergének

Elgondolkoztál már azon, hogy vajon mi is válthatja ki az allergiás reakciót kutyádnál? „A leggyakoribb kutyatápallergének a hús, tej, illetve a tojás. Mégis, leginkább a fehérje az, ami a betegség okozója lehet. Tehát a legproblémásabb hozzávaló általában maga a hús” – állítja Shmalberg. Azt viszont ne felejtsd el, hogy sok zöldség is tartalmaz bizonyos mennyiségű fehérjét, így automatikusan a zöldségdiéta sem oldja meg a problémát.

A korábban már említett kutatás (BMC Állatorvosi Kutatásban megjelent cikk) azonosította a leggyakrabban feljegyzett allergéneket, amelyek a kutyáknál allergiás reakciókat váltottak ki. Ezek az allergének sorrendbe állítva, a leggyakrabban jelentettől kezdve a következők:

Kutyatáp Allergének (forrás: BMC Állatorvosi Kutatás)

Allergén Az érintett kutyák százalékos aránya
Marhahús 34%
Tejtermékek 17%
Csirkehús 15%
Búza 13%
Bab 6%
Borjúhús 5%
Kukorica 4%
Tojás 4%
Disznóhús 2%
Hal 2%
Rizs 2%

Shmalberg felhívja a figyelmet két nagyon fontos dologra is, amit minden gazdinak érdemes észben tartania.

Az egyik az, hogy új kutatásra van szükség, hiszen az eddigi tanulmányok már réginek számítanak a kutyatáp előállítás módszereinek rohamos változása miatt. A másik pedig az, hogy az allergének folyamatosan változnak az ételekben, így tehát nem kizárt, hogy az újabb kutatásokban a leggyakrabban előforduló allergének már mások lesznek.

Minél gyakoribb egy adott étel, annál valószínűbb az allergia. „Ahhoz, hogy egy bizonyos ételtől allergiás reakciók alakuljanak ki, a kutyának rendszeresen kell fogyasztania azt. Ez megmagyarázza azt, hogy miért a fehérje az, ami a leggyakoribb allergiás reakciót kiváltó allergén a kutyáknál” – mondja Shmalberg.

 

További hasznos információk az ételallergénekről

Ahol egy étel kiváltja az allergiát, ott gyakran előfordul az, hogy más étel is allergiás reakciót okoz a kutyánál. Körülbelül a már egy ételre allergiás kutyák egyharmada közül az állat egy másik ételre is érzékeny.

Ebben a tekintetben a keményítők sokkal biztonságosabbak. Tiszta szénhidrátoknak, azaz a keményítőknek, sokkal alacsonyabb a fehérjetartalma, ami azt jelenti, hogy ezek fogyasztása kevésbé vált ki allergiás reakciókat a kutyáknál. Viszont vannak kivételek: míg a burgonyakeményítő biztonságos, addig maga burgonya a benne található fehérje miatt allergiás reakciókat válthat ki. Néhányan a nagyobb fehérjetartalmú gabonákat választják kedvencüknek, mint például a kukorica vagy a búza. Ezek fogyasztásánál viszont alacsonyabb az allergia kialakulásának veszélye, mert összességében a gabona nem vált ki olyan reakciókat, mint a húsok.

A zsírok esetében a tisztaság számít. Tiszta zsírokban, mint például a tiszta halolaj, nem található fehérje, így nem kéne reakciót kiváltania az állatokból. Viszont néhány olaj és zsír nyomokban tartalmazhat fehérjét (leginkább az előállítási folyamatokban kerülhetnek bele), amely a nagyon érzékeny állatok esetében súlyos problémákhoz vezethet.

Figyelj a zselatinra. A kiegészítő olajok gyakran zselatin kapszulában vannak, és ez a zselatin allergiás tüneteket válthat ki néhány kutyánál. A mogyoróallergia egyáltalán nem gyakori a kutyáknál. Ha előfordulnak, akkor annak súlyossága közel sem olyan, mint az embereknél. Ez jó hír, ha a kutyád imádja a mogyorós jutalomfalatkákat!

Egyik étel sem egyforma! Ha nagy valószínűséggel kutyád allergiás egy fajta ételre, az nem jelenti azt, hogy egy hozzá hasonló alapanyagra is az. Például, ha kutyád allergiás a csirkehúsra, az nem feltétlenül vonja maga után azt, hogy a pulykahúsra is allergiás.

Ügyelj az adalékanyagokra is! Vegyszerek, helyettesítők, színezékek és ízesítők ugyan nem gyakori allergiát kiváltó anyagok, viszont intoleranciára utaló tüneteket és egyéb mellékhatásokat okozhatnak.

Az eledelcímkék sokszor nem mutatják a teljes igazságot. Több nem frissen előállított eledel és konzerves kutyatáp tesztelése során mutattak ki fehérjét, amelyet az ételek csomagolásán viszont egyáltalán nem tüntettek fel.

Genetikai hajlamok ételallergiákra

Gondolkoztál már azon, hogy vajon kutyád hajlamos-e ételallergiára vagy intoleranciára? Számos bizonyíték létezik arról, hogy ha a kutya egyik szülője allergiás volt, akkor nagy valószínűséggel kicsinye is örökölni fogja azt. Tehát ebben az esetben, a géneknek is van szerepük az allergia kialakulásában. Viszont sokan nem gondolnák, hogy az adott kutya fajtája ugyanolyan tényezője lehet a betegségnek. Pedig a tudomány már igazolta, hogy számos kutyafajnál nagyobb az esélye az allergia kialakulásának. „Bármelyik fajnál, bármelyik kutyánál előfordulhat az allergia” – mondja Shmalberg.

Azt is hozzátette, hogy néhány tenyésztő, illetve gazdi rendelkezik egy olyan szemléletmóddal, miszerint egy jól bevált diétától való eltérés éppúgy lehet allergiához vezető tényező, mint a genetika. Például a Husky-k a halas étrendhez vannak hozzászokva a természetes élőhelyükből kifolyólag. Így, ha őket baromfival etetjük, akkor az allergiához vezethet. Röviden megfogalmazva, ez hamis. „Semmi sem igazolja ezeket a feltevéseket. A legtöbb kutya képes hozzászokni bármiféle ételhez, amit kapnak” – állítja Shmalberg. Az állat korának és nemének sincs köze a kialakult ételérzékenységekhez. Néhány állatorvos jelezte, hogy egy évnél fiatalabb kiskutyáknál is jelentkeztek már az allergia tünetei, tehát még a fiatal kölyköknél is kialakulhat a betegség (pedig ilyen jellegű betegségek kialakulása kölyökkorban még nem jellemző).

Listázzuk a top 10 kutyafajtát, amelyek esetében a legtöbbször kerestek rá a Google-n ételallergia címszóval együtt:

 • Tacskó
 • Bulldog
 • Golden Retriever
 • Németjuhász
 • Mopsz
 • Pitbull
 • Cocker Spániel
 • Si-cu
 • Westie (West Highland White Terriers)
 • Yorki (Yorkshire Terriers)

Ne felejtsd, hogy az ételallergiák bármelyik kutyafajnál előfordulhatnak, és természetesen néhány faj azért került fel erre a listára, mert egész egyszerűen populárisabbak a gazdik körében.

Ételallergia tünetei

Tüsszögés. Fülgyulladás. Krónikus hasmenés. Kialvatlanság. A tünetek nagyon változók, jelentkezhetnek a bőrön jelentkező elváltozásoktól kezdve az emésztőrendszeri panaszokig bárhol. Sőt még viselkedés problémákat is okozhat az, ha kedvencünk allergiás. A továbbiakban találsz egy teljes listát, kategóriákra bontva, hogy ezzel is segítsünk neked beazonosítani vajon kutyád szenved-e ételallergiától vagy intoleranciától.

Érdemes megjegyezned, hogy körülbelül az ételallergiás állatok háromnegyedének környezeti allergiája is van, amelynek Shmalberg szerint rendkívül hasonló, néha megkülönbözhetetlen tünetei vannak.

Leggyakoribb jelei a kutyáknál előforduló ételallergiáknak

Az alábbiakban olvashatod a leggyakoribb tüneteit az allergiának, kezdve a leges leggyakoribb tünettel, a viszketéssel.

 • Viszketés (vagy pruritus)
 • Tüsszögés
 • Viszkető mancsok
 • Érzékeny/Forró pontok/foltok
 • Bőrkiütések
 • Pikkelyes és/vagy olajos bőr
 • Pigmentált bőr
 • Cserzett bőr hatás
 • Szemváladékozás
 • Piros szemek
 • Szőrhullatás
 • Fülgyulladások
 • Másodrendű gombás vagy bakteriális fertőzések (pyoderma) a fülön, illetve a bőr felületén

Egy kutatás rangsorolta az allergiás viszketést érintő testrészeket, melyek a következők:

 • Fülek (az esetek 80%-ban érintett)
 • Mancsok (61%)
 • Belső comb/Has (53%)
 • Szemek vagy a mellső láb területei (33%)

Az allergia emésztőrendszerben jelentkező tünetei

Shmalberg szerint az allergiás kutyák mindössze 10-30%-nál fordulnak elő emésztőrendszeri panaszok, mint például a hányás vagy a hasmenés. „Ez egy olyan betegség, ami sokkal inkább köthető össze bőrön jelentkező tünetekkel, hirtelen és gyorslefolyású emésztőrendszeri panaszok szinte soha nem jelentenek allergiát. Másrészről viszont, az ételallergiák hozzájárulhatnak számos krónikus tünethez is” – mondja Shmalberg.

 • Hasmenés vérrel vagy anélkül/nyálka a székletben
 • Erőlködés székelésnél
 • Hányás
 • Hasfájás

Ritkábban előforduló tünetei az ételallergiának (Ezek a tünetek közel sem olyan gyakoriak, mint a már fent említettek.):

 • Orrfolyás
 • Légzési nehézségek
 • Rohamok (ételallergiák kiválthatják ezt a rohamra hajlamos kutyák esetében)
 • Másodlagos húgyúti fertőzések (a bőrbaktériumok elszaporodása miatt)
 • Fogyás (hányással és hasmenéssel kombinálva)
 • Viselkedési zavarok

A továbbiakban felsorolt tünetek még ezeknél is ritkábban fordulnak elő és általában másodlagos tünetek, illetve az elsődlegesen jelentkező panaszok miatt keletkezett szorongásból adódhatnak.

 • A bútorok, vagy a gazda lábának sűrű karmolása
 • Nyugtalanság
 • Reszkető fülek és fülvakarás
 • Mancsok, hátsó fél vagy a farok harapdálása
 • A játék előli visszahúzódás vagy lankadó kedv
 • Anorexia, érdektelenség vagy az étel elutasítása

Ételallergia hosszútávú hatásai

Ha nem kezelik az ételallergiát, akkor abból akár egy sokkal súlyosabb egészségügyi probléma is kialakulhat. Ilyenek például a másodlagos bőrfertőzések, még több allergia kialakulása, súlyosbodott tünetek, viselkedési zavarok, és életminőség romlása.

Az utolsó példa mindenképp kiemelkedő fontosságú. „Általában az állatok nem halnak bele az ételallergiába, viszont erősen befolyásolja az életszínvonalukat. Ha folyamatosan vakaróznak, az olyan mintha több ezer szúnyogcsípéssel élne az állat. Az lehet, hogy nem közel sem olyan végzetes betegségről beszélünk, mint például egy szervi elégtelenség. Ezt napról napra elviselni, viszont nem lehet kellemes, sőt kifejezetten megnehezíti a kutya életét” – meséli Shmalberg.

Tehát, amikor kutyád nagyon szomorú, akkor te is észreveszel különböző – fent már említett – viselkedési zavarokat. A krónikus betegségek és problémák elkerülése érdekében, a diagnosztizálás és kezelés rendkívül fontos. Olvass tovább a részletekért.

Ételallergia vizsgálat és egyéb diagnosztikai eljárások

Miből tudhatod, hogy a kutyád allergiás valamilyen ételre? Először is, fontos tudnod a különbséget ételallergia és környezeti allergia között. „A környezeti vagy bolha okozta allergiák sokkal gyakoribbak” – magyarázza Shmalberg. Ha bármelyikre is gyanakszol, azonnal konzultálj az állatorvossal, hiszen ő tud segíteni ezek kezelésében, illetve több különböző vérvizsgálatot és/vagy intradermális allergia tesztet (lehetséges allergének bőr alá fecskendezése) is végez az állaton.

Ha a kutyádnál a következő tüneteket véled felfedezni, akkor beszélj az orvossal egy ételallergia teszt elvégzéséről vagy az eliminációs diétáról.

Az ételallergia árulkodó jelei (v. környezeti- vagy bolhaallergia jelei):

 • Tünetek nagyon fiatal korban jelentkeznek – általában, 1 évnél fiatalabb kölyökkutyák még nem tapasztalhatnak környezeti allergiát
 • A tünetek az évszakok változásához vagy környezetváltozáshoz képest nem enyhülnek (például, ha elutazol egy száraz éghajlatról egy csapadékosabb helyre)
 • A reakciók szteroidok hatására sem változnak
 • Kutyának mind bőr-, mind pedig emésztőrendszeri problémái is vannak

 

Kutyák eliminációs diétája

Az eliminációs diéta az egyik legmegbízhatóbb módja az ételallergia diagnosztizálásának. Ez egy olyan diéta, ahol a kutyádat teljesen új, viszonylag tiszta ételekkel kell etetned legalább nyolc héten keresztül. A pontos eredményekért, a diéta teljes ideje alatt egyszerű alapanyagokkal kell etetned a kutyád (lehet az bolti, de főzheted is). Shmalberg szerint a legfontosabb az egy forrásból származó állati vagy növényi fehérjét használata, illetve az egy forrásból származó ízesítés nélküli szénhidrátkalóriák fogyasztása (melyek tartalmazhatnak fehérjét).

Az is fontos, hogy ennek olyan ételnek kell lennie, amelyet kutyád a múltban még nem fogyasztott sosem. Klasszikus példa erre a szarvashús és a burgonya, nyúlhús és borsó, valamint hal és burgonya. Vannak újonnan felkapott lehetőségek is, mint például a rovarliszt és az édesburgonya kombinációja.

Ebben az időszakban a jutalomfalatkák, nasik, ízesített gyógyszerek és kiegészítők (csak azok, amelyek összetétele nem egyezik a diétán használt alapanyagokkal; tehát például tengeri halas táppal mehet a lazacos jutalomfalat) fogyasztása szigorúan tilos. A nyolc hét leteltével újra visszahozhatod a kutya étrendjébe azokat az ételeket, amelyekre gyanítottad, hogy allergiás reakciókat váltottak ki a kutyánál. Ha ismét előjönnek a tünetek, akkor a legnagyobb valószínűséggel a kutyád allergiás valamelyik alapanyagra.

„Az igazság az, hogy a kutya tulajdonosok többsége nem hoz vissza bizonyos ételeket a kutya életébe, mert nem akarja kedvencét újra szenvedni látni. Legtöbbször a gazdák folytatják a diétánál jól bevált ételekkel etetni kutyájukat, hiszen úgy tűnik semmi bajuk nincs tőle. Viszont az allergia megállapításának legfontosabb része pontosan az, amit a gazdik félnek megtenni” – mondja Shmalberg. Szerinte a lehetséges allergének (csirkehús, marhahús, tojás, tej) fokozatos visszatérése a kutya étrendjébe, segíthet kideríteni, hogy pontosan melyik allergén okozza a tüneteket.

 

Egyéb ételallergia tesztelési módok

Az eliminációs diéta mellett van még pár opció, ami szintén megérhet egy próbát.

Vérvizsgálat: Létezik, viszont nem olyan pontos. „Már fejlesztik az új ételallergiára fókuszáló vérvizsgálatokat, melyek sokkal bíztatóbbnak tűnnek, mint a korábban végzett vizsgálatok. Ez annyit jelent, hogy most a lehető legbiztosabb megoldás az ételallergia kiderítésére az az eliminációs diéta” – mondja Shmalberg.

Tapaszos vizsgálatok: Ezekről a vizsgálatokról úgy vélik, hogy megbízhatóbbak, mint a vérvizsgálatok. Azonban Shmalberg szerint ez viszont nem megszokott eljárás és többnyire a dermatológiai klinikákon elérhető. Ez egy olyan eljárás, ahol a fehérje petróleum zselével van összekeverve és ezt tapasztják rá a bőrre két napra, aztán egy nap elteltével megvizsgálják kutyát. Ha bőrirritáció jelentkezik, akkor a teszt pozitívnak minősül, ha nincs pirosodás akkor pedig az eredmény negatív.

Ételallergia kezelése

Az ételallergia kezelésének legfontosabb szabálya: azonosítsd azokat az élelmiszereket, amelyre kutyád allergiás, és próbáld elkerülni, hogy kutyád ezekhez hozzájusson. „Ezért olyan fontos az eliminációs diéta és annak a próbaideje, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy be tudjuk azonosítani pontosan melyik élelmiszer, és fehérje az, amelyet az állat képes, illetve nem képes tolerálni” – mondja Shmalberg.

Ha ételintoleranciáról beszélünk, mint inkább egy ételallergiáról, akkor az étel próba még mindig megállja a helyét, de ez esetben egy egyszerű étrend változás is segíthet. „Egy olyan étrend, amely az eddigitől eltér, elég ahhoz, hogy a tüneteket enyhítse” – magyarázza Shmalberg.

A legtöbb otthon összeállított és készített étrend nem megfelelő az állat számára kivéve, ha állatgyógyászati egészségtanácsadó véleményét kikérték előtte. Emellett léteznek még más taktikák is az ételallergia és intolerancia kezelésére. A következőkben egy rövid összefoglalóról olvashatsz ezekről az étrendekről. Listázzuk az előnyöket és a hátrányokat is.

 

Antihisztaminok és egyéb gyógyszerek

Az antihisztaminok enyhítik a viszketési panaszokat, illetve viszonylag biztonságosak és állatorvos is ajánlja ezek otthoni fogyasztását. Időnkénti viszketés elleni samponok és kenőcsök használata is segíthet, de mindig egyeztess erről az állatorvossal. Antibiotikumok és gombaölőszerek mint a cephalexin vagy a ketokonazol csupán rövid távon segíthetik a másodlagos tünetek enyhítését. „Amint abbahagyják ezeknek a szereknek a használatát, a tünetek szinte azonnal kiújulnak” – mondja Shmalberg. És mi van a szteroidként használt gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel? Shmalberg szerint egyáltalán nem segítik az allergiás tünetek enyhítését.

 

Otthon készített étrend

Ezek az étrendek gyakran az eliminációs diéta során jönnek szóba, legtöbb esetben olyan kutyáknál, akiknek valamiféle ételallergiája vagy intoleranciája van. Könnyű belátni miért olyan hatásosak. Ugyanis ilyenkor a gazdának teljes irányítása van az alapanyagok használata felett. Viszont a házilag készített diétának is megvannak a veszélyei. „A legtöbb esetben bizonyos elengedhetetlen tápanyagok mindig kimaradnak egy ilyen étrendnél kivéve, ha a kutyák gazdái előtte állatgyógyászati egészségtanácsadóval egyeztettek. Hosszútávon a nem kielégítő, nem megfelelő diéta komoly problémákhoz vezethet. A gazdák számára az előkészületek rendkívül sok munkát igényelnek.

 

Vegán diéta

Több gazda és állatorvos is javasolja a vegán diéta alkalmazását az ételpróba után, viszont nincs bizonyíték arra, hogy az egy fehérjéből gondosan összeállított étrendnél kedvezőbb lenne. Sőt, a vegán diéta esetén sokszor előfordul, hogy több zöldségből származó fehérje kerül az állat szervezetébe. Viszont, ha a kutya több hústermékre is allergiás, akkor a vegán diéta egy megfelelő megoldás lehet. Éppúgy, mint az házi étrendnél, itt is nagyon fontos a gondos kialakítás. „Néhány bolti vegán ételből is hiányozhatnak az elengedhetetlen tápanyagok, és az állatorvosok körében is csak azért van megemlítve, mert az utóbbi időben ez a diéta nagyon népszerűvé vált a gazdák körében. Ez egyáltalán nem a mi első választásunk az ételallergia kezelésére” – mondja Shmalberg.

A legjobb kutyaeledelek ételallergiára

Sajnos, nem létezik egy konkrét eledel, ami alkalmas lenne ilyen esetekben. „Ez a kutyától is függ. Viszont mindig tudd, hogy mi van az adott tápban, és mindig legyél biztos abban, hogy pontosan olyan alapanyagok találhatóak benne, amelyek a kutyád számára nem károsak.”

Korábban már említettük, hogy nem szabad mindig hinni a csomagoláson feltűntetett címkéknek, ezért konzerves kutyaeledel vásárlása komoly gondokat okozhat. Az olyan élelmiszereknél, amelyek frissek és kisebb adagban is kaphatók és jól látható, hogy mi van bennük, azoknál sokkal kevesebb az esélye annak, hogy esetleges allergiát kiváltó alapanyagokat is tartalmaznak.

Ezért dönt úgy több gazda, hogy saját maga készíti el kutyájának az ételeket. „Ez mind függ a főzési folyamaton és a hozzávalók minőségétől, és nagyon sok konvencionális diétánál előfordultak már problémák a keresztfertőzéssel kapcsolatban, több kutatás szerint” – mondja Shmalberg.

Ha te választod a frissen előkészített alapanyagokat, amelyeket emberek osztályoztak és nem gyárilag címkéztek, akkor tényleg meggyőződhetsz róla, hogy kutyád mit visz a szervezetébe.

Amennyiben nem szeretnél minden egyes nap kutyusodra főzni, de az ételek legjavát szeretnéd neki adni, akkor van megoldásunk a számodra. Nálunk minden kutyatáp nagyon gondos ellenőrzési vizsgálaton esik keresztül, mielőtt kutyusod táljában landolna. Emellett van egy termékcsaladáunk pontosan a fent említett ételallergiás esetek kiszűrésére. Bárányos tápunk nem tartalmaz sem glutént, sem pedig csirkehúst. Így garantáltan kutyusod a legjobb törődést kapja. Ráadásul a bárány az allergén ételek listájának az élmezőnyében sem szerepel. Nem úgy mint a csirkehús! Külön van tápunk kistestű, és közép-, nagytestű kutyusok számára is.

 

Itt van néhány tipp a helyes étrend választásához

Változtass dolgokon.

Ha te vagy az állatorvos úgy véli, hogy a kutyának ételallergiája vagy intoleranciája van, akkor megéri változtatni az étrenden különböző forrásból származó fehérjékkel, változó alapanyagokkal és talán még más zsírszintet is kipróbálhatsz. „Ezeknek az étrendeknek nem feltétlenül kell, hogy egyszerűek legyenek, mint amelyeket az eliminációs diétánál alkalmaznak” – mondja Shmalberg.

Bolti címkézések nem feltétlenül mutatják a valódi alapanyagokat. Egy 2018-as kutatás meghatározta számos bolti kutyatáp vizsgálata után, hogy körülbelül 45%-a ezeknek az eledeleknek rosszul van címkézve, hiányoznak a felsorolásból alapanyagok. A kutatásból az is kiderül, hogy hidrolizált, kémiailag lebontott alapanyagokból álló eledelek esetében a legtöbb alapanyag feltűntetése kimarad a címkézés során. Ennek oka valószínűleg a hidrolizálás folyamatából ered, hiszen ez egy technikai folyamat, amely során rengeteg idegen eredetű anyag kerülhet a keverékbe.

A tömeggyártott kutyatápok nem a tisztaságukról ismertek.

A gyári előállításhoz rengeteg nehézipari gép szükséges, több apró repedés és hiba is észrevehetetlenné válhat a gyártás során, így nagyon egyszerűen előfordulhat a szennyezés. „Gyártóknak, akik „hipoallergén” tápokat árulnak, illetve „limitált alapanyagokat” használnak fel, kifejezetten nagyobb figyelmet kéne fordítania a gyár működésének ellenőrzésére, viszont szinte lehetetlen, hogy ilyen nagy területeken a vezetők mindent felügyeljenek. Semmiféle szabályozás nem létezik az ilyen fajta kutyatápok előállításáról” – meséli Shmalberg.

Friss hozzávalók a legbiztonságosabbak. Ha olyan alapanyagokat választasz, amelyek kis tételben és frissen előkészültek, valamint a lehető legkevesebb emberi beavatkozást igényelték akkor valóban megbizonyosodhatsz róla, hogy kutyád ténylegesen azt fogyasztja, ami a címkén is szerepel.

Otthon sajátkezűleg készített eledelek készítése az egyik legjobb megoldás viszont, ha nincs időd sem kedved ezzel foglalkozni, akkor léteznek olyan szolgáltatások, amelyek házhoz viszik a kis tételű, friss, tiszta és minőségi kutyaeledeleket.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39913 vélemény