Aki már élt együtt kutyával tudja, hogy alkalmanként a kutyák is hánynak. Aggodalomra semmi ok. Mindaddig, amíg ez csak egyszer-kétszer fordul elő. Azonban, ha rövid időn belül kedvenced többször is hányt, vagy már rendszeresnek számít, akkor akár egy-egy aggasztóbb betegségről is beszélhetünk. Amikor az emberek tapasztalnak hányingert, sokaknak megfordul a fejében, hogy „biztos valami rosszat ettem”. Ez pedig gyakran előfordulhat szőrös kiskedvenceink esetében is. Legtöbb esetben nem feltétlenül lehet mindig a füvet, vagy a rossz minőségű ételeket hibáztatni a kellemetlenségekért. Összegyűjtöttünk 6 olyan étellel kapcsolatos hányást kiváltó okot, és azoknak könnyű megelőzési módjait.

1. Gasztroenteritisz

Hányás-hasmenéses panaszok előfordulhatnak kutyáknál abban az esetben, ha a gyomor nyálkahártyája vagy a belek irritálttá válnak vagy begyulladnak. Ezt legtöbbször a romlott ételek, illetve a nem-étel jellegű dolgok fogyasztása váltja ki a kutyáknál. Jó hír, hogy az esetek többségében a gasztroenteritisz magától elmúlik, külső beavatkozás nélkül is. 12-24 órán keresztül nem szabad etetnünk a kutyát, ezzel elkerülhető az újabb hányinger. Tudjuk, soknak hangzik ez a koplaltatási időszak, de aggodalomra semmi ok, hiszen a kutyák meglepően sokáig kibírják ezt bármiféle káros következmény nélkül! Amíg üres a kutya gyomra, a szervezetének van ideje regenerálódni. Természetesen, a folyadékellátásról gondoskodnunk kell a koplalási idő alatt is: a vizet gyakran, kis mennyiségben kell adni kutyánknak, hiszen a vízzel is könnyen eltelítődhet a gyomra, ami pedig lassítja a gyógyulási folyamatot. Ha ezek után sem múlnak el a kutya tünetei, akkor az állatorvost kell felkeresni!

2. Túl gyors váltás két táp között

Ha gyakori hányást tapasztalsz kutyádnál és nemrég váltottál tápot, akkor érdemes átgondolni, hogy vajon nem volt-e túl gyors a váltás. Ilyen esetekben az átmeneti időszakra érdemes egy teljes hetet adni. Mit kell tenni egy ehhez hasonló átmeneti időszakban? A hét minden napján össze kell keverni a két tápot, napról napra változtatva az arányokon. A lényeg az, hogy a hét elején a régi táp aránya legyen nagyobb, mint az újé, majd a hét végére már az új táp legyen domináns a kutya étrendjében. A CricksyDog roppant egyszerűvé teheti az átmeneti időszakot új kutyagazdik számára. A CricksyDog ugyanis kifejezetten ilyen esetekre javasolja az 50%-os adagolást, tehát az eddig használt táppal együtt kell adni a kutyáknak az első héten a CricksyDog tápjait fele-fele arányban.

3. Étel allergia és intolerancia

Az ételallergiák olyan immunrendszeri reakciók bizonyos ételek fogyasztására, amelyek viszketést, érzékenységet, kiütéseket, illetve akár emésztőrendszeri megbetegedéseket (hányás, hasmenés) okozhat. Az étel intoleranciának hasonló tünetei lehetnek, az egyetlen különbség az, hogy az immunrendszer működését ez a betegség nem befolyásolja. Amennyiben valami új étel kipróbálása után rosszullétet tapasztalsz kedvenceden, érdemes fontolóra venni, hogy vajon miből tevődött össze az a bizonyos táp. Az allergiát kiváltó hozzávalót azonban nagyon nehéz egyszerre megállapítani, hiszen egy allergiás tünet akár 3 nappal az étel elfogyasztása után is jelentkezhet. Az étel-próba a legjobb módja annak, hogy kiderítsük pontosan melyik hozzávaló válthatja ki kutyánknál az allergiás reakciókat. Ez a próba tulajdonképpen egy 8 hetes szigorú diéta. A diéta során feldolgozatlan alapanyagokból, korlátozott mennyiségben összeállított étrendet kell követni, majd apránként bevonni az feltételezett allergiát kiváltó hozzávalót. A 8 hét során folyamatosan és alaposan figyelni kell a kutya viselkedését és esetleges tüneteit. Így sokkal könnyebben ki lehet szűrni melyik alapanyag okozza az allergiás tüneteket a kutyánál. Ha több hozzávalóra is gyanakszunk, akkor ezt a diétát annyiszor meg is kell ismételni, hiszen a legfontosabb szabály az, hogy nem szabad alapanyagokat egymással vegyíteni. Nálunk a CricksyDognál pontosan a fenti tünetek elkerülése érdekében a hipoallergén tápjainkba nem teszünk egyetlen gramm csirkehúst és búza-glutént sem. Ezzel is minimálisra csökkentve kutyusod ételallergiájának kockázatát!

4. Epés hányás szindróma (BVS – Bilious Vomiting Syndrome)

Az epés hányás szindróma legalapvetőbb jele az, ha a kutya hányása sárgás-zöldes színű, illetve emésztetlen ételdarabokat nincsenek benne. A BVS-es kutyáknál általában saját gyomorváladékuk okozza a problémát, főleg teljesen üres gyomor esetében. Ilyen könnyen előfordulhat a reggeli órákban etetés előtt, illetve este is, ha az utolsó etetés és a vacsora között a kelleténél több idő telt el. Tehát, ha reggel vagy este hányt a kutya, nagy valószínűséggel BVS-el álltok szemben. Ezt a betegséget azzal lehet megelőzni, illetve gyógyítani, ha kedvenceinknek többször kevesebb mennyiséget adunk enni. A kétszeri etetés (reggel és este) helyett legyen inkább napi négyszeri etetés, a kalóriamennyiséget viszont ne változtasd. Az utolsó etetés pedig mindig legyen közvetlenül lefekvés előtt! Ha a tünetek ezek után is fennállnak, keresd fel az állatorvost és említsd meg neki, hogy valószínűleg epés hányás szindrómáról lehet szó.

5. Pankreatitisz

A betegség gyakoribb neve hasnyálmirigy-gyulladás. Előfordulhat, hogy a hasnyálmirigyek csak egyszeri alkalommal (gyorsan el is múló) gyulladnak be, viszont a betegségnek van olyan fajtája is, amely folyamatos gyulladásban tartja a hasnyálmirigyet. Ez vajon miért alakulhat ki kutyáknál? Leggyakoribb esetekben ez akkor fordul elő, amikor egy magasabb zsírtartalmú tápot eszik, illetve amikor magas zsírtartalmú jutalomfalatokat, nasikat (például egy nagy tál szalonnazsír) fogyaszt a kutya. Nekünk minden tápunk mérsékelt zsírtartalmú, hogy elkerüljük a hasnyálmirigy-gyulladást! A hányást leszámítva még rengeteg más tünete van a hasnyálmirigy-gyulladásnak. Például: levertség, puffadás, láz, étvágyvesztés. Arra a kérdésre a szakértők még mindig keresik a választ, hogy a magas zsírtartalmú ételek miért váltanak ki krónikus pankreatitiszt a kutyáknál. Jelenleg az állatorvosok az alacsony zsírtartalmú diéta követését tudják problémamegoldásként ajánlani.

6. Romlott száraztápok

A legtöbb gazdi hajlamos elfelejteni, hogy bizony a száraztápoknak is van lejárati ideje. A romlást folyamatát az is meggyorsítja, ha a már megbontott csomag nincs rendesen elzárva (így levegő hatásának van kitéve). A száraztápban lévő falatok sok márkánál vékony olajréteggel vannak beborítva, az olaj pedig könnyen megromlik (gyorsabban, mint gondolnánk). A romlott száraztáp fogyasztása étvágyvesztéssel és hányással is jár. Külsőleg nem észrevehető, ha egy száraztáp romlott, ezért figyeljük mindig a kutyánk reakcióját. Ha szimatolás után inkább otthagyja az ételt (de eddig ilyet még nem tett), akkor valószínű, hogy a táp megromlott. Mi emberek nemcsak ránézésre, de még csak szaglásra sem fogjuk megérezni a különbséget, ezért kell a kutyák jó szimatára figyelni. A CricksyDog-os száraztápoknál nem kell mást tenned, mint hűvös, száraz helyen tárolni a tasakot. Ha a teljes tasak tartalmát nem sikerül elfogyasztani hat héten belül, akkor fagyaszd le a tápot, így biztos nem romlik meg. Nálunk minden csomag friss gyártás eredménye. Így tudjuk azt elérni, hogy a gyártástól számított pár héten belül már kutyusod táljában legyen a tápunk. nálunk nincsenek polcokon hónapokig álló tápok, vagy, már évek óta becsomagolt import tápok. Igyekszünk minden tápunk extrém frissen adni. Ezzel is elősegítve kutyusod könnyebb emésztését!

Engedd, hogy segítsünk az átmeneti időszakban!

Egyértelműen a legegészségesebb választás a frissen készített étel vagy száraztáp a kutyák számára. Mint például a CricksyDog-os száraztápok. Azt természetesen nem tudjuk megakadályozni, hogy kedvencünk séta közben vagy az udvaron ne falatozzon a környezetében található dolgokból, így még egy friss diéta követése során is könnyen előfordulhat hányás kutyánknál. Minden gazdi a legjobbat szeretné kedvencének, ezért természetes az aggodalom, ha kutyáikat hányni látják. Fontos viszont tudni, hogy az esetek többségében a krónikus betegség kialakulása megelőzhető!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény