Sajnos, kedvenced sosem lesz képes elmondani neked, ha valami baj van vele. Legalábbis nem szavakkal. Viszont rengeteg apró jelet ad és csak reméli, hogy megérted és rájössz a problémára. Ez nemcsak az egészségügyi problémákra igaz, hanem a lelki gondokra is. A stressz pedig a kutyáknál is egy gyakran előforduló állapot. Érdemes tehát minden apró nonverbális jelre és szokatlan tevékenységekre figyelned. Ebben a cikkben a 7 leggyakoribb stresszre utaló jelet gyűjtöttük össze.

1. Reszketés

Főleg a kistestű kutyáknál gyakori stresszre utaló jel a reszketés. Ez alapvetően egy könnyen felismerhető jelenség, de nem feltétlenül csak a stressz válthatja ki. Reszketés előfordulhat megfázás esetén is, illetve téli időszakban szinte bármikor mindenféle különösebb ok nélkül.

2. Elfelejti a szobatisztaság szabályait

Még a legszófogadóbb kutyánál is előfordulhat időnként a szobatisztaság hiánya. Ha a kutyák megijednek, hajlamosak elveszteni vizelésük felett az irányítást. Kutya gazdinak lenni már majdnem olyan, mintha egy csecsemőt nevelnénk fel, ezért nem is olyan meglepő, ha egyszer kétszer előfordulnak ilyen balesetek. Egy huzamosabb idő után viszont már intő jel lehet kutyádnál, érdemes erre odafigyelni!

3. Nyüszögés

A nyüszögés ösztönből jön a kutyáknak, amikor valamit közölni akarnak gazdájukkal. Ez az ő sajátos módjuk az önkifejezésre. Amikor ezt a figyelemfelkeltés miatt csinálják, az nagyon aranyos tud lenni és az emberek nem is veszik komolyan. Azonban ezt érdemes komolyan venni! Gondolj csak bele: biztos kutyád is gyakran nyüszít mikor meglátogatjátok az állatorvost. Nos, ilyenkor biztos nem akarja magára felhívni a figyelmet! Sokkal inkább a stressz miatt adhatja ki kedvenced ezt a hangot. A farkaskölykök mindig nyüszítenek az anyjuknak, ezzel jelzik, hogy szükségük van valamire. A kutyák sem különbek ebben az esetben! A nyüszögést ne tévesszük össze a gyakori ugatással.

4. Változik a természete

A kutyád szeme sok mindent elárul. Szemébe nézve már tudod mikor fél, mikor sajnálkozik, mikor kuncsorog stb. VIGYÁZAT: a kiskutya nézést sokszor ki is használják, mert tudják, hogy beválik és esetenként egy-egy finom falatot is kapnak érte. Ha a kutyád szeme viszont a szokásosnál is jobban csillog érdemes elgondolkodni a lehetséges problémákon is.

5. Behúzza a farkát

Ez a jel már sokkal konkrétabb és szinte összetéveszthetetlen. A behúzott farok konkrétan azt jelenti „Kérlek, ne bánts!”. Ilyenkor kutyád kisebbnek akarja mutatni magát, ezzel próbálja elérni, hogy ne figyeljenek rá. Ha fenyegetve érzi magát ösztönösen összehúzza magát. „Látod? Nem jelentek rád veszélyt!” – ha tudna beszélni, biztos valami ilyen hangozna el. Egy kicsit emlékezz vissza: utoljára mikor piszkított a szőnyegedre kedvenced? Mikor kaptad rajta valami rosszaságon? Minden kutya gazdája jól ismeri a „tudom, hogy bűnös vagyok” nézést. Néhány kutya ezt még tovább is fejleszti a farok behúzással a hatásosság kedvéért. A kutyák egy részénél pedig ez teljesen mást jelenthet: jól tudják, hogy rosszat tettek és valóban sajnálják is.

6. Elbújik

Stresszes helyzetekben előfordulhat, hogy kutyád egész egyszerűen csak elmenekül, elbújik mindenki elől. Gondolj csak a szilveszteri tűzijátékokra vagy a viharokra. Ezekben a helyzetekben a legtöbb kutya ingerült, feszült és nyugtalan lesz. A túl hangos recsegő hangok bánthatják kutyád fülét, mivel azok rendkívül érzékenyek és sokkal magasabb frekvenciákat is érzékelnek az emberekkel ellentétben. Legtöbbször valószínűleg az asztal vagy szék alá/mögé rejtőzhet kedvenced. Sajnos, rengeteg kutya fejvesztve menekül a hangok elől és sok esetben a házat is elhagyják, annak pedig fennáll a veszélye, hogy nem találnak már haza.

Bármilyen stresszes helyzetben légy kedvenced mellett és nyugtasd meg! A legjobb módja ennek a hanghatások kizárása/némítása valamilyen zajszűrő eszközzel (pl: fehér zaj gép, zenelejátszó kutyáknak). Néhány gazdi még az illóolajokat is bevetette, annak érdekében, hogy kedvencük nyugodt maradjon egy viharosabb napon vagy a tűzijáték idején. FIGYELEM: csak állatbarát illóolajat használj!

7. Az öledbe bújik

Ugyancsak azt tudjuk mondani: a kutyák olyanok, mint a gyerekek (kivéve, hogy a kutyád sosem fog elhagyni felnőttkorára). Amikor kedvenced stresszel, téged keres, mert tudja, hogy nálad megnyugvásra talál. Ahogy ő megvéd téged, úgy véded meg te is őt még ha erről nem is tudsz! Nemcsak a kistestű ölebekre gondolunk ám! A nagytestű kutyák is rohannak a gazdájukhoz, ha megijednek.

Jó, ha tudod!

Gondoskodnod kell a kutyádról a stresszes időszakokban, hiszen ő is mindig melletted van, hogy felderítsen. Jó gazdiként figyelned kell a stresszre utaló jelekre és mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy eltereld a figyelmét a bajról. Sajnos a környezetedet nem fogod tudni mindig kordában tartani és irányítani, ezért szinte lehetetlen, hogy kutyád számára biztosíts egy teljesen stresszmentes életet. Mint azt te is tudod, az élet kiszámíthatatlan, ezért érdemes felkészülni bármilyen eshetőségre és figyelni kutyád jelzéseit!

Mi a stresszmentes életben nem, de a stresszmentes etetésben tudunk segíteni Neked! Ted tápjainkat közép-nagytestű kutyusoknak, Juliet tápjainkat kistestűeknek, míg a Chucky tápjainkat kölyökkutyusoknak fejlesztettük ki. Próbáld ki tápjainkat, kutyusod biztosan hálás lesz érte!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény