Gyerekkorunk óta lenyűgöz minket a tűzijáték. De amíg mi csak ámulunk-bámulunk egy-két „úúúú” és „ááá” kíséretében miközben a tűzijátékot nézzük, a kutyák gyakran stresszel,és félelemmel reagálnak a hangos zajra, világos fényekre, és furcsa szagokra. Itt van néhány tipp, hogy felkészítsd négylábú kedvenced a szomszéd következő tűzijáték bemutatójára.

Nézz utána, hogy mikor vannak a tűzijáték időpontjai

A tűzijáték már a 12. század óta jelen van, de ez nem nagyon vigasztalja kutyákat, akiknek nagy része minden egyes alkalommal megrémül, mikor a robbanó fények elárasztják az eget.

Hogy előre felkészítsd kutyusod a tűzijáték estéjére, légy tisztában a tűzijátékok kezdetének leggyakoribb időpontjaival. Esti tűzijáték használathoz a legismertebb ünnepnapok az Augusztus 20. és Újév este.

Fáraszd ki kedvencedet napközben

Ahogy azt minden gazdi tudja: a fáradt kutya, jó kutya. A tűzijáték előtti este, vidd el négylábú családtagod egy hosszú sétára, amíg be nem sötétedik. Futkározz és játssz vele addig, amíg kutyafáradt nem lesz a sok mókázástól.

Megnyugtató hatással lesz kutyusodra, ha fizikálisan elfárad és kevésbé valószínű, hogy élénk lesz amikor az első tűzijátékokat kilövik. Ahhoz, hogy átvészelje az éjszakát, a kutyádnak talán csak arra van szüksége, hogy a kanapén nyújtózkodjon miközben te megnyugtatóan TV-zel mellette.

Készíts egy biztonságos kuckót

Néhány kutyus feszült lesz, ahogy kilövik a tűzijátékot, szóval készítsd elő a házad az összes ablak bezárásával, ha lehet, és a függönyök behúzásával, hogy tompítani tudj a fényes villanásokon, és a zajon. Ha továbbra is nyugtalan lenne, hagyd felkapcsolva az összes lámpát a házban. A plusz világosság segít a kutyusodnak, hogy még inkább biztonságban érezze magát.

A kutyád talán búvóhelyet keres majd, hogy ne féljen. Beindulnak majd az ösztönei, és úgy akarja majd megnyugtatni magát, hogy olyan helyen bújik el, aminek csak egy látható hozzáférési pontja van, mint egy szekrény alatt, vagy az ágy alatt a falnak nyomva. Helyezd ott kényelembe takaróval és könnyű hozzáféréssel a vízhez és a táphoz.

Tereld el a figyelmét

Hogy eltereld kutyusod figyelmét a közeli tűzijáték random dörgéseiről, áraszd el otthonodat más hétköznapi zajokkal. Kapcsold be a páraelszívót, tegyél be zenét vagy menjen a TV, hogy lefoglald kutyusod kíváncsi füleit.

Azzal is könnyen elvonhatod a figyelmét, ha a kedvenc rágókája a közelben van. Az olyan különleges jutalomfalatok amik rovarlisztből készültek, szintén lefoglalhatják a kutyát a tűzijáték alatt.

Maradj nyugodt

A kutyád felnéz rád tanácsért. Ha te nyugodt vagy a tűzijátékok alatt, azt a kutyusod is érzékelni fogja, és ez segít neki nyugodtnak maradni. Ha öt másodpercenként feszülten ellenőrzöd vagy csitítgatod, megérezheti a nyugtalanságod és ezáltal zaklatottabb lesz.

Rohamosan közeleg az új év, és még nincsenek meg a fogadalmaid? Itt van a legjobb 5 + 1 tippünk, hogy neked, és kutyusodnak is bomba formában teljen a következő évetek!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény