Gyerekkorunk óta lenyűgöz minket a tűzijáték. De amíg mi csak ámulunk-bámulunk egy-két „úúúú” és „ááá” kíséretében miközben a tűzijátékot nézzük, a kutyák gyakran stresszel,és félelemmel reagálnak a hangos zajra, világos fényekre, és furcsa szagokra. Itt van néhány tipp, hogy felkészítsd négylábú kedvenced a szomszéd következő tűzijáték bemutatójára.

Nézz utána, hogy mikor vannak a tűzijáték időpontjai

A tűzijáték már a 12. század óta jelen van, de ez nem nagyon vigasztalja kutyákat, akiknek nagy része minden egyes alkalommal megrémül, mikor a robbanó fények elárasztják az eget.

Hogy előre felkészítsd kutyusod a tűzijáték estéjére, légy tisztában a tűzijátékok kezdetének leggyakoribb időpontjaival. Esti tűzijáték használathoz a legismertebb ünnepnapok az Augusztus 20. és Újév este.

Fáraszd ki kedvencedet napközben

Ahogy azt minden gazdi tudja: a fáradt kutya, jó kutya. A tűzijáték előtti este, vidd el négylábú családtagod egy hosszú sétára, amíg be nem sötétedik. Futkározz és játssz vele addig, amíg kutyafáradt nem lesz a sok mókázástól.

Megnyugtató hatással lesz kutyusodra, ha fizikálisan elfárad és kevésbé valószínű, hogy élénk lesz amikor az első tűzijátékokat kilövik. Ahhoz, hogy átvészelje az éjszakát, a kutyádnak talán csak arra van szüksége, hogy a kanapén nyújtózkodjon miközben te megnyugtatóan TV-zel mellette.

Készíts egy biztonságos kuckót

Néhány kutyus feszült lesz, ahogy kilövik a tűzijátékot, szóval készítsd elő a házad az összes ablak bezárásával, ha lehet, és a függönyök behúzásával, hogy tompítani tudj a fényes villanásokon, és a zajon. Ha továbbra is nyugtalan lenne, hagyd felkapcsolva az összes lámpát a házban. A plusz világosság segít a kutyusodnak, hogy még inkább biztonságban érezze magát.

A kutyád talán búvóhelyet keres majd, hogy ne féljen. Beindulnak majd az ösztönei, és úgy akarja majd megnyugtatni magát, hogy olyan helyen bújik el, aminek csak egy látható hozzáférési pontja van, mint egy szekrény alatt, vagy az ágy alatt a falnak nyomva. Helyezd ott kényelembe takaróval és könnyű hozzáféréssel a vízhez és a táphoz.

Tereld el a figyelmét

Hogy eltereld kutyusod figyelmét a közeli tűzijáték random dörgéseiről, áraszd el otthonodat más hétköznapi zajokkal. Kapcsold be a páraelszívót, tegyél be zenét vagy menjen a TV, hogy lefoglald kutyusod kíváncsi füleit.

Azzal is könnyen elvonhatod a figyelmét, ha a kedvenc rágókája a közelben van. Az olyan különleges jutalomfalatok amik rovarlisztből készültek, szintén lefoglalhatják a kutyát a tűzijáték alatt.

Maradj nyugodt

Mint falkavezér, a kutyád felnéz rád tanácsért. Ha te nyugodt vagy a tűzijátékok alatt, azt a kutyusod is érzékelni fogja, és ez segít neki nyugodtnak maradni. Ha öt másodpercenként feszülten ellenőrzöd vagy csitítgatod, megérezheti a nyugtalanságod és ezáltal zaklatottabb lesz.

Rohamosan közeleg az új év, és még nincsenek meg a fogadalmaid? Itt van a legjobb 5 + 1 tippünk, hogy neked, és kutyusodnak is bomba formában teljen a következő évetek!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Nyári kozmetikai tippek: megnyírni vagy nem nyírni?

Beköszöntött a nyár, ezzel együtt a hőség is. Míg nekünk elég vastag ruháinkat lengébbre cserélni, kutyáinknak ilyen lehetőségük viszont nincs. Érdemes őket ilyenkor teljesen megnyírni? Kell aggódni így a napszúrástól és a napégéstől? Mi a helyzet a rövidszőrű és...

bővebben

6 hányást kiváltó étellel kapcsolatos ok – kutyabajok

Aki már élt együtt kutyával tudja, hogy alkalmanként a kutyák is hánynak. Aggodalomra semmi ok. Mindaddig, amíg ez csak egyszer-kétszer fordul elő. Azonban, ha rövid időn belül kedvenced többször is hányt, vagy már rendszeresnek számít, akkor akár egy-egy aggasztóbb...

bővebben