A karácsony az az időszak, amikor a kutyaeladások száma mindig magas. Ez az egyik leggyakoribb ajándék, amit a szülők a gyerekeiknek adnak, akik talán egész évben egy kiskutyáért pesztrálták őket. Az egyik legnépszerűbb a beagle és a spániel. Mielőtt hirtelen felindulásból kutyust teszel a karácsonyfa alá, jól gondold meg a következő tippeket, és csak azután dönts, hogy tényleg készen állsz e az elkötelezettségre.

Tudd, hogy mire vállalkozol

Sok család nem ismeri fel, hogy fokozatosan kellene eljutniuk arra a döntésre, hogy kutyát vesznek, és nem pedig egyik pillanatról a másikra. Egy kiskutyának, vagy akár egy idősebb kutyának is, több időre van szüksége, hogy beilleszkedjen az új környezetébe, különösképpen ünnepekkor, amikor a napok zsúfoltabbak, mint általában. Mikor egy kutya belép egy család életébe, megváltoztatja a ház körüli körforgást. Szüksége van a figyelmedre, és az idődre. Eleinte a gyerekek akarnak majd négylábú barátjukról gondoskodni, de a kiskutya láz pár hét esetleg hónap múlva elmúlik, tehát az életreszóló elkötelezettség közted és a kutya között fog kialakulni.

Nézz utána a lehetőségeidnek

Ha tényleg nagyon szeretnétek egy négylábút, sok lehetőség közül választhattok. Ha úgy döntesz tenyésztőtől szeretnél kutyust, kerüld el a szaporítókat. A kutyaeladóknak lépést kell tartaniuk az egyre növekvő kiskutya kereslettel az évnek ebben az időszakában, és ezért néhányan semmibe veszik a rendes tenyésztési programokat. Sajnos ezek a kiskutyák gyakran beltenyésztettek, alig szocializáltak, és hajlamosabbak az egészségügyi genetikai hibákra mint az allergia, rossz csípő, vagy viselkedésbeli nehézségek, mint a kényszeres ugatás vagy rágás. Egy tapasztalt, és etikus tenyésztő biztosra megy, hogy a kutyának nem lesznek ilyes fajta problémái, kérdezni fog rólad, és arról, hogy mit szeretnél, azért, hogy megtalálja nektek a tökéletes társat.

Azt is meg kellene fontolnod, hogy esetleg kutyamenhelyről, mentett kutyát fogadj örökbe. Nem csak hogy megúszod a kiskutya felnevelésével járó erőfeszítéseket, de egy szerető, törődő családot adhatsz egy kutyának, akivel talán nem bántak jól az elmúlt időszakban. A szükséges kötelező oltásokról már itt írtunk egy cikket. Azt az időt és pénzt, amit arra költenél, hogy felnevelj egy kölyökkutyát, arra is fordíthatnád, hogy szeress és szobatisztaságra nevelj egy menhelyről adoptált kutyát. Egy mentett kutyus, nem csak a beteljesülés érzését fogja adni, amiért megmentetted az életét, hanem örökké hálás, hűséges, feltétel nélkül szerető társ lesz.

Készítsd elő a házadat

Amint kiválasztottad szőrös kis négylábúdat, figyelj rá, hogy biztosan megkapja a kellő törődést és odafigyelést, amikor hazaviszed. Ha te, vagy a családod elfoglaltak vagytok, és a ház kaotikus állapotban van az ünepekkor, akkor is legyen mindig otthon neki megfelelő kiskutya táp. Főleg az ilyen kis jövevényeket nem szabad akármivel etetned. Mi a CricksyDog-nál erre kiemelt figyelmet szentelünk. Erre kérlek te is nagyon figyelj oda. Egyebek mellett mi mindig nagyon örülünk annak, ha kiskutya érkezik a házhoz, és megtapasztalhat egy olyan szerető környezetet, mint az otthon édes otthon.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény