Ahogy a hőmérséklet esik, valamint a jég és hó veszélye nő, fontos, hogy odafigyelj kutyád biztonságára. Itt van néhány tipp, amivel kutyusod boldogan és egészségesen átvészelheti a telet (egy régebbi cikkünk ugyanerről a témáról: 5 téli tipp kutyádnak)

Tartsd melegen

Sokan azt hiszik, hogy a kutyák jobban ellenállnak a hideg időjárásnak a szőrük miatt, de ez nem igaz. Egy jó szabály, amire érdemes emlékezni: Ha te fázol, akkor a kutyád is fázik. Csak úgy, mint mi, a kutyák is hajlamosak a kóros kihűlésre (hipotermia) és a fagyásra. Ha a fülük, orruk, mancsuk ki van téve a hidegnek, megfagyhatnak, és maradandó sérüléseket szenvedhetnek. Hideg időben tartsd bent a melegben kiskedvenced, kivéve pisi-kaki szünetkor, és ne hagyd kint őrizetlenül. Ha mégis arra gyanakodnál, hogy kutyusod fagyási sérülést szenvedett, gyorsan vidd meleg helyre, takard be takarókkal, és azonnal keress fel egy állatorvost.

Tartsd szárazon

A kutyád testhőmérséklete jelentősen csökkenni fog, ha a szőre nedves, tehát kulcsfontosságú, hogy szárazon tartsuk őket. Tarts kéznél törölközőt, amivel megszárítod szőrös kis négylábúdat egy-egy hóban hempergés után.

Ellenőrizd a tappancsait

Ellenőrizd kutyusod tappancsait rendszeresen, hogy észrevedd, ha a kutyád a hideg időjárás miatt berepedezett vagy vérző mancsra utaló sérüléseket szenvedett. A jeges járdák csúszósak, és nem tapadnak, míg a kősó nagyon irritáló lehet négylábú kedvenced mancsának. Minden séta után ellenőrizd, hogy nem ment e bele törmelék, és töröld le meleg, nedves anyaggal, amikor bementek a házba. Emellett, csökkenteni kell a jéggolyók felhalmozódását is, azáltal hogy levágod a szőrt a lábujjai között.

Kerüld a téli vegyszereket

A fagyálló jelenti télen az egyik legnagyobb veszélyt a kutyádra nézve, mert édes az illata és ez vonzó lesz kiskutyád számára. Ez a mérgező folyadék pusztítást okoz a veséjükben. Azonnal törölj fel bármilyen kiöntött fagyállót, és tárold más mérgező folyadékokkal (tisztítók, olaj stb.) együtt biztos helyen, ahol nem férnek hozzá. Jobb, ha olyan fagyálló hűtőfolyadékot használunk, ami propilén glikolt tartalmaz, amely kevésbé mérgező, mint a hagyományos etilénglikol tartalmú fagyálló. Más lakásban tartott vegyszerekre is különös tekintettel figyelj, hogy kutyusod ne nyalhassa meg őket!

Figyelj oda kiskutyád biztonságára a kocsiban is

Sokat hallunk arról, milyen veszélyes lehet, ha a kutyát egy nyári napon a forró kocsiban hagyjuk, de ugyanez igaz akkor is, ha kutyusunkat a hidegben hagyjuk kint az autóban. A hőmérséklet riasztó gyorsasággal lehűlhet, ami hipotermiához vezet. A kocsi télen úgy működik akár a hűtő, benntartja a hideget, ami miatt az állatok meg is fagyhatnak. Csak akkor indulj autós túrára kiskutyáddal, ha szükséges, próbáld befűteni a kocsit, mielőtt elindulsz, és ne hagyd a kutyádat a kocsiban felügyelet nélkül.

A hideg hónapokra a legjobb tanács az, hogy amennyire csak lehet, tartsd kiskedvencedet bent a melegben. Emellett azt is mindig vedd figyelembe, hogy négylábú családtagodnak mindig meglegyen a megfelelő energia utánpótlása. Mindenképp olyan tápot válassz kiskedvencednek, ami minőségi alapanyagokból készült, amiben megbízol, és szeretsz. Ez főként a téli hónapokban kritikus, amikor amúgy is hidegebb van, és több energiát éget el kutyusod, mint nyáron. Ha peidig kifogytál a kreatív téli programokból, akkor ezt a cikkünket neked ajánljuk: „Kreatív téli programok kutyádnak„.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény