Mind jártunk már így: kivisszük a kutyát, hogy „gyors” elvégezze a dolgát, de mégis csak ácsorog vagy mászkál ide-oda mire végre rászánja magát a dolga elvégzésére. Tudjuk, hogy ez rendkívül frusztráló is lehet (főleg, ha az ember siet), viszont erre létezik egy tökéletes magyarázat. Mi pedig ezt meg is mutatjuk! Tehát, miért tart ilyen sokáig a kutyáknak mire elvégzik a dolgukat? Nyilván, mint rengeteg más kérdésre, erre sincs csupán egy egyszerű válasz. Számos különböző oka van annak, hogy a kutyák lassabban végzik el a nagydolgukat. Például a szagok, a körülöttük lévő emberek/állatok, sőt még a mágneses mezők is befolyásolhatják őket. Rengeteg tényezőnek kell rendben lennie ahhoz, hogy a kutyák megtalálják a kakiláshoz tökéletes helyet és néhanapján ez bizony beletelik egy „kis” időbe.

A kutyáknak van egy úgynevezett „belső kaki-iránytűjük”

Biztosak vagyunk benne, hogy a bevezetőnkben felkaptad a fejed a mágneses mező kifejezésre. Jogosan vetődik fel a kérdés: mi köze a kakilásnak a mágneses mezőkhöz? Nos, tanulmányok szerint a kutyák egy ún. „kaki-iránytűt” használnak, amikor az ürítéshez keresik a megfelelő helyet. Több kutatás is kimutatta, hogy szoros kapcsolat van a Föld mágneses mezői és a kutyák által kijelölt pontok között. A kutatók hosszasan elemezték a kutyák kakilási szokásait, és megállapították, hogy az állatok igyekeznek mindig az észak-déli tengelyen kijelölni maguknak egy helyet az ürítéshez. A tudósok állítják, hogy a kutyák képesek érzékelni ezt a mágnesességet és ez befolyásolja őket abban, hogy mikor, hol és hogyan kakilnak. A tudósok szerint az sem véletlen, hogy a kutyák körbe-körbe forognak mielőtt leguggolnak. Ennek is szintén a Föld mágneses mezőjéhez van köze! Emberek számára ez a jelenség nagyon szokatlan, a kutyáknál annál inkább sem az. Az állatvilágban nem ők az egyedüliek, akik így végzik a dolgukat. A szakértők szerint a szarvasmarhák, illetve a rókák is így csinálják.

Szagjelzések és szociális jelzések szintén nagy szerepet játszanak

Sose becsüljük alá a szagjelzések erejét! Ez is – éppúgy, mint a mágneses mezők – nagy szerepet játszik az ürítésre alkalmas hely kiválasztásához. A magyarban szagjelzés helyett sokkal inkább elterjedt kifejezés a „területmegjelölés”. Ez pedig egy olyan ösztönös cselekvés a kutyáknál, amit nem csak azért tesznek, hogy könnyítsenek magukon, hanem hogy különböző információkat hagyjanak maguk után. Ez az ösztönös viselkedés a farkasoknál is jelen van. Szagukat otthagyják az általuk kijelölt határokon, ezzel jelezve a falkájukhoz nem tartozókat, hogy ezen a részen nincs keresnivalójuk. Nem véletlenül fordul elő ez a viselkedés a háziasított kutyáknál. Jóllehet, a területmegjelölés egy nagy részét képezi a szagjelzéseknek, viszont még rengeteg másra is használják ezt a kutyák. Amikor a kutyák ürítenek, üzeneteket hagynak maguk után a földön (angolul ez az ún. „pee-mail” – magyarul: „pisi-üzenet”). Ilyenkor különböző információkat hagynak a többi állat részére. Például: mennyi kutya van a környéken, azok barátságosak-e vagy sem, illetve a szexuális állapotot is jelezhetik. Ezek az elhagyott szociális jelzések is befolyásolják a kutyát, amikor a kakiláshoz megfelelő helyet keresi.

Minden kutya egyedi!

Most, hogy információt szereztünk a helyválasztás tudományos folyamatairól, érdemes megjegyezni, hogy minden kutyának más és más igényei vannak. Néhány kutya válogatósabb életük ezen területén, néhány kutyán viszont nem észrevehető ilyen viselkedés. Megpróbálhatod gyorsítani a helytalálás folyamatát, ha szerinted a kutyád túl sok időt tölt a kereséssel. Csak fordulj vissza az alapokhoz, amit a szobatisztaságra nevelés során alkalmaztál, azaz jelölj ki te neki egy helyet. Fontos, hogy azért sose haragudj meg kutyádra, mert sok ideig tart neki a kakilás. Ezt nem a gazdik idegesítése miatt csinálják!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény