Az előző cikkünkben már bemutattunk neked néhány kreatív téli programot amit bármikor végezhetsz a kutyáddal. Most pedig váltsunk egy picit komolyabb témára.

A legtöbb kutyának, csupa öröm és boldogság, ha kint bolondozhatnak az első leesett hóban. Bár, csak úgy, mint nekünk, előfordulhat, hogy februárra nekik is elegük lesz a hideg időjárásból, az üvöltő szélből, a hóból és a latyakból. Itt van 5 tipp, hogy kutyusod könnyebben boldoguljon a téli hónapokban:

Mennyire hideg a „túl hideg” ha ki akarunk menni?

Általános szabály: ha még kabátban is fázol, a kutyusod is érezni fogja a hideget. Mikor kint vagytok, figyeld a jeleket, mint például a vacogást, nyüszögést, vagy egyszerűen annak a jelét, hogy semmi kedve odakint rohangálni. Ha ezeket látod, arra utalnak, hogy ideje bemenni.

A téli hónapok során, próbáld meg a nap melegebb óráiban, reggel, vagy kora délután sétálni vinni kedvencedet. Ha süt a nap, az szintén segíthet, hogy kutyusod gyorsan elvégezze kint a dolgát, aztán spurizzon vissza a meleg házba.

Plusz egy réteg

Rengeteg ruházati lehetőség áll rendelkezésedre, hogy kutyád ne fázzon a téli időszakban. A rövid szőrű vagy egyrétegű szőrzettel rendelkező ebeknek ott a kutyakabát, ami melegen tartja a hasukat és a mellkasukat, de elegendő teret biztosít, hogy mozgatni tudják a buksijukat és szükség esetén elvégezzék a dolgukat.

A csizmák is hasznosak, (és annyira cukik!) hogy megvédjük gyengéd mancsukat télen. Talán beletelik néhány hétbe mire hozzászoknak a viselésükhöz, de értékelni fogják pici lábuk plusz védelmét.

Téli veszélyek

Eltekintve attól, hogy mindent hó borít, a téli csodaország kutyádra nézve sok veszélyt rejteget magában. A kutyák nem fogják észrevenni a jégfoltokat, és könnyen megcsúszhatnak, amikor a legkevésbé sem számítanak rá. Amikor kutyaparkba, vagy más hasonló helyre viszed szőrös kis barátod, mérd fel a területet, hogy nincsenek e olyan részek ahol megcsúszhat, és eleshet.

A kősónak, amit arra használunk, hogy felolvadjon a hó a kocsibejárón és a járdán, tökéletes az alakja ahhoz, hogy beszoruljon kutyusod védtelen tappancsába. Figyeld hogyan megy, és ha látod, hogy sántít, akkor előfordulhat, hogy beszorult egy ilyen darabka a mancsába, ami fáj neki, mikor rálép.

Meleg alternatívák

Csak azért mert hideg van még nem jelenti azt, hogy a kutyusodnak kevésbé aktívnak kell lennie. Rengeteg benti játéklehetőség van, mint például a kötélhúzás, amivel kirángathatjuk kis kedvencünket a meleg, kényelmes ágyából, hogy eleven maradjon.

Étel és víz

Sok kutyagazdi esik abba a hibába, hogy túleteti kedvencét a téli hónapok alatt, hogy a plusz zsírréteggel leküzdjék a hideget. De a kutyádnak nincs szüksége extra kalóriára, mivel valószínűleg nem is tudja ledolgozni. Néhány kutyus még többet alszik télen, szóval figyelj oda a súlyára, és ha kell csökkentsd a napi étkezések számát. Mi a CricksyDog-nál minden táphoz mellékelünk egy speciális leírást, ami tartalmazza kutyusod napi tápanyag szükségletét. Így ezt követve sosem fogod túl vagy alul etetni kutyádat.

Ami a vizet illeti, annak ellenére, hogy kutyád kevésbé aktív, igazából több vizet kell innia télen, mint általában, a kiszáradás miatt. Azokban a háztartásokban, ahol megy a kazán, a levegő szárazabb lehet, emiatt a kutyának az átlagosnál több vízre van szüksége.

Amennyiben pedig továbbra is aggódsz kutyusod téli biztonsága iránt, akkor az alábbi cikkünket pont neked találtuk ki: „Biztonsági tippek kutyádnak a téli időjárás ellen„.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Rólunk mondtátok
28402 vélemény