Ne engedd, hogy a hidegebb idő és a megrövidült nappali órák a kutyusod felgyülemlett energiája és a mozgása útjába álljon. Még extrém időjárás esetén is fontos, hogy a kutyusod mentálisan és fizikálisan is aktív maradjon.

Kutyázás a hóban

Ne felejtsd el, az időjárás változáshoz hozzátartoznak az aktuális biztonsági óvintézkedések. A hidegben-hóban ugrándozás nem minden kutyafajtának jó, még a vastag bundájú kutyusok is szenvedhetnek fagyást vagy kerülhetnek hipotermiás állapotba. Egy jó irányadó szabály: Ha te fázol, valószínűleg a kutyád is fázik. Takard be, és ellenőrizd kutyusod tappancsait, hogy észrevedd, ha a hideg időjárás miatt berepedezett vagy vérző mancsra utaló sérüléseket szenvedett. Ugyanakkor, a jég, és a só nagyon irritáló lehet a kutya érzékeny tappancsainak, szóval fontold meg, hogy kutya cipőt adsz rá, vagy egy réteg balzsamot, esetleg vazelint kensz a tappancsára mielőtt kiviszed.

Itt van néhány kreatív téli tevékenység, amivel lefoglalhatod kutyusod az évnek ezen néha sivár időszakában:

Kincsvadászat

A hó tökéletes búvóhely mókás tárgyaknak – játékok, teniszlabdák, jutalomfalatok, stb. Rejts el tárgyakat az egész udvarban, és teszteld négylábú barátod nyomkövető képességét! A nyomkövetés nagyszerű módja annak, hogy kutyusod szaglóérzékét szinten tartsd, és lásd a probléma-megoldó képességét akció közben. Emellett, a kutyusod jó sokat mozog majd miközben fel-alá rohangál, és játékokkal illetve jutalom falatokkal játszadozik. A táplálkozás, mentális stimuláció és a játék kombinációja leköti majd kiskutyád figyelmét.

Szánkózás

Használd ki a téli hangulatot, és vidd el kutyusod egy közeli parkba, vagy szánkódombra. Ha pici gyerekeid vannak, állíts fel egy rövid pályát, és a kutyussal (vagy kutyáiddal) húzasd a gyerekeket a szánkón. Győződj meg róla, hogy ölebed nem meredek lejtőn lefelé húzza a szánkót, nehogy véletlenül átmenjen rajta. Továbbá, ellenőrizd, hogy a kutyádon legyen kutyahám. Ha a kutyád úgy húzza a szánkót, hogy csak egy nyakörv van rajta, az sérülést okozhat a nyakán. Négylábú családtagodnak nem szabadna több kilót húznia, mint amennyit irányítani tud. Ha egy kisgyerekekkel teli szánkót húz, mindig legyen egy felnőtt a kutyával, arra az esetre, ha a kutya megijedne és el akarna szaladni.

Síjöring

Egy másik mókás és egyben kreatív téli elfoglaltság a síjöring. Csak magadra, a kutyádra, és egy pár sílécre van szükséged ehhez a testedzéshez. A síjöring olyan, mint a sífutás, csakhogy itt a kutyád is segítségedre lesz. A kutyust kutyahámmal a gazdijához erősítik egy gyorskioldó csattal (arra az esetre, ha esés közben gyorsan le kellene csatolni a kutyát). Ahogy a kutya húz, a gazdi a léccel és a bottal próbálja tartani a lendületet. Csakúgy, mint szánkózáskor, győződj meg róla, hogy négylábú kedvenced kutyahámot visel és nem csak egy nyakörvet. Tedd próbára kutyusod, és figyeld milyen gyorsan képes megérteni, ha fordulásra vagy megállásra utasítod. Ha a kutyád szánhúzó fajta (Husky, Szamojéd, Újfundlandi, stb) adj neki kényszerpihenőt. A szánhúzásra kiképzett kutyák nem mindig ismerik fel ha kimerültek.

Összefoglalás

A téli hónapok nehezek lehetnek kis kedvenceinknek, főleg akkor, ha be vannak zárva és nem mozognak. Ha nincs időd, vagy energiád, hogy a hűvösebb hónapokban kint legyél a kutyáddal, akkor kérd meg egy barátodat, vagy családtagodat hogy segítsen ki. Illetve arra is figyelj, hogy a kutyák télen többet fogyasztanak, és több energiát is égetnek el mint nyáron. Mindig legyen megfelelő menniységű és minőségű eleség a kutyád számára.

Amennyiben többet szeretnél megtudni arról, hogy mire is figyelj oda téli hónapokban, akkor az alábbi kettő cikkünket szeretni fogod: “5 téli tipp kutyádnak“, “Biztonsági tippek kutyádnak a téli időjárás ellen“.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Nyári kozmetikai tippek: megnyírni vagy nem nyírni?

Beköszöntött a nyár, ezzel együtt a hőség is. Míg nekünk elég vastag ruháinkat lengébbre cserélni, kutyáinknak ilyen lehetőségük viszont nincs. Érdemes őket ilyenkor teljesen megnyírni? Kell aggódni így a napszúrástól és a napégéstől? Mi a helyzet a rövidszőrű és...

bővebben

6 hányást kiváltó étellel kapcsolatos ok – kutyabajok

Aki már élt együtt kutyával tudja, hogy alkalmanként a kutyák is hánynak. Aggodalomra semmi ok. Mindaddig, amíg ez csak egyszer-kétszer fordul elő. Azonban, ha rövid időn belül kedvenced többször is hányt, vagy már rendszeresnek számít, akkor akár egy-egy aggasztóbb...

bővebben