Ha a kutyád kutyaparkokba, állateledel áruházba megy veled, vagy akár csak az állatorvoshoz, az azt jelenti, hogy a kutyusod társasági életet él, és fontos, hogy megkapja az aktuális oltásokat. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb oltást, ami megvédi kedvencedet, és hogy miért fontos, hogy korszerűek legyenek. Az összefoglalónk csak irányadó, nem 100%-ig biztos, hogy megfelel a hatályos jogszabályoknak. Pontos, naprakész felvilágosításért fordulj az állatorvosodhoz!

Veszettség elleni oltás

A veszettség elleni oltást a kutyusodnak először 3 hónapos korban, aztán 6 hónapon belül kell megkapnia, aztán pedig évente folyamatosan. A törvény előírja, hogy a kutyákat be kell oltatni veszettség ellen, mivel ez a halálos vírus az embereket is megtámadhatja.

Miért? Ha egy beoltatlan kutyus megharap egy embert, vagy egy másik kutyát az éles kiskutya fogaival, a helyi törvény megköveteli, hogy a gazdája karanténba helyezze legalább 10 napra (de akár 6 hónap is lehet).

Kombinált oltás

A DHPP-nek (DLPP, Kutya szopornyica, kutya adenovírus, kutya parvovirózis és kutya parainfluenza vírus vakcina) (DA2PP) ( amit szopornyica vagy szopornyica kombinációnak is hívnak) sok rövidítése van, és és sok féle képpen lehet hívni. Ezt a vakcinát a kölyökkutyának 6-8 hetes korában kell megkapnia, majd kétszer kell 3 hetes intervallumokban újra beadni neki, és még egyszer egy év múlva. Csakúgy mint a veszettség elleni oltást, az első év után, a szopornyica/parvovirózis oltáskombinációt is 3 évente lehet beadatni neki.

Miért? Kisebb lesz a kockázata annak, hogy a kutyád megbetegszik, ha megkapja a megfelelő védelmet a rendkívül fertőző és várhatóan halált okozó vírusok és baktériumok ellen. Megnyugodhatsz, ha kutyusod és a Legjobb Szőrös Barátai mind megkapták az esedékes oltásokat, mivel mi – tudatos kutyagazdik – elkötelezettek vagyunk minden szőrös kis barátunk egészsége és biztonsága mellett.

Leptospirózis elleni oltás

A Leptospirózis (az „L” a kombinált oltásban, azaz a DLPP-ben) elleni oltást is meg kellene kapnia kedvencednek az éves kombinált oltással, tekintve az utóbbi idők magas Leptospirózisos megbetegedéseit. Korábban úgy gondolták, hogy a vidéken élő kinti kutyák a Leptospirózis legesélyesebb jelöltjei, de azóta ez a feltételezés változott! Ezt a betegséget nehéz diagnosztizálni, mert lehet, hogy a kutya csak a betegség elkapását követő 7-10 napban kezdi mutatni a tüneteket, és ezek a tünetek hasonlíthatnak más komoly betegségekre is. A Leptospirózist évente lenne célszerű beadatni.

Miért? A Leptospirózis halálos lehet a kutyáknak, és tőlük az emberek is elkaphatják.

Bordetella, azaz Szamárköhögés elleni oltás

Szamárköhögés. Ennek az oltásnak a neve elég megtévesztő! Sok dolog okozhatja a kutyák szamárköhögéses tüneteit, (kennelköhögésnek is nevezik) nem csak a Bordetella baktérium. Jelenleg, a legtöbb szamárköhögés elleni vakcina megvédi a kutyákat néhány vírus fajtától, és még a Bordatella nevezetű baktériumtól is. Az egészséges, felnőtt kutyáknak, a kennelköhögés többnyire csak egy enyhébb betegséget okoz. De a kölyökkutyáknál, és azoknál a négylábúaknál, amelyeknek korábban egészségügyi problémáik voltak, komoly betegséget okozhat, vagy ritka esetben akár halálhoz is vezethet. A szamárköhögés rendkívül ragályos, és könnyen átadható ugyanis a fertőzés a levegő útján, vagy közvetlen érintkezéssel terjed. Ez az oltás talán idővel veszít a hatékonyságából, ezért javasolt, hogy a társasági életet élő kutyák fél évente megkapják ezt a vakcinát.

A társaságba járó kutyáknak nagyon ajánlott az első beadástól számított, évente beadott szamárköhögés elleni oltás. A legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy a kutyák félévente kapják meg a Bordetella baktérium elleni oltást, hogy fenntartsák a magas immunitásszintet azoknál a kutyáknál, akik sokat vannak más kutyák társaságában.

Miért? A Bordetella elleni oltás segít megfékezni, és megelőzni a baktériumok elterjedését, ami a szamárköhögéshez vezet. Ha a kutya be lett oltva Bordetella ellen, de mégis elkapja a szamárköhögést, az egy kevésbé veszélyes formája lesz, ami gyorsabban elmúlik, mint egy olyan kutyánál, amelyik nincs beoltva. A baktériumok, amelyek szamárköhögést okoznak, nagyon hasonlóak az embereknél gyakran előforduló megfázáshoz, ami enyhe köhögéssel, és orrfolyással párosul. A tünetek általában egy hét után elmúlnak.

Influenza

Két féle kutyainfluenza vírus van, mindegyikük fertőző, felsőlégúti vírus. Az újabb influenza fajta a Kutyainfluenza A, (H3N2).

Miért fontos ezt beadatnunk? Azoknál a kutyáknál, akik többet vannak szocializálva, nagyobb az esély, hogy ki vannak téve a vírusnak, mint azoknál, akik otthon vannak. Azt javasoljuk a gazdiknak, hogy mindkét kutyainfluenza vírus ellen oltassák be kedvenceiket, ezzel is csökkentve a vírusos megbetegedésük lehetőségét, és a tüneteik súlyosságát arra az esetre, ha megbetegszenek. A legjobb módja, hogy megvédjük szőrmók barátunkat egy vírusos járványtól az, ha beoltatjuk! A legtöbb kutya nincs kitéve az újabb influenza fajtának, szóval képzelheted, hogy ha a vírus felüti a fejét a környékeden, sok kutya produkálja majd a tüneteit.

Összefoglalás

Az oltások nem tudják 100%-osan megakadályozni a kutyád bakteriális vagy vírusos megbetegedését, a vakcinákat arra szánták, hogy segítséget nyújtsanak a betegségek megfékezésében. Bár a vakcinák talán nem előzik meg a fertőzéseket, a hatékonyság vizsgálatok azt mutatták, hogy jelentős mértékben csökkenthetik a megbetegedések súlyosságát, és tartamát. Emellett, az oltások csökkentik a vírusátadási képességüket, és lerövidítik az átadási időt; a beoltott kutyáknál, amelyek megfertőződnek, egy kevésbé súlyos betegség alakul ki, és kevésbé valószínű, hogy átadják a vírust más kutyáknak.

Tartsd a szociális életet élő kutyusod olyan egészségesen, amennyire csak lehet! Például a kutyádra szabott tápjainkkal!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40304 vélemény