Ha a kutyád kutyaparkokba, állateledel áruházba megy veled, vagy akár csak az állatorvoshoz, az azt jelenti, hogy a kutyusod társasági életet él, és fontos, hogy megkapja az aktuális oltásokat. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb oltást, ami megvédi kedvencedet, és hogy miért fontos, hogy korszerűek legyenek. Az összefoglalónk csak irányadó, nem 100%-ig biztos, hogy megfelel a hatályos jogszabályoknak. Pontos, naprakész felvilágosításért fordulj az állatorvosodhoz!

Veszettség elleni oltás

A veszettség elleni oltást a kutyusodnak először 3 hónapos korban, aztán 6 hónapon belül kell megkapnia, aztán pedig évente folyamatosan. A törvény előírja, hogy a kutyákat be kell oltatni veszettség ellen, mivel ez a halálos vírus az embereket is megtámadhatja.

Miért? Ha egy beoltatlan kutyus megharap egy embert, vagy egy másik kutyát az éles kiskutya fogaival, a helyi törvény megköveteli, hogy a gazdája karanténba helyezze legalább 10 napra (de akár 6 hónap is lehet).

Kombinált oltás

A DHPP-nek (DLPP, Kutya szopornyica, kutya adenovírus, kutya parvovirózis és kutya parainfluenza vírus vakcina) (DA2PP) ( amit szopornyica vagy szopornyica kombinációnak is hívnak) sok rövidítése van, és és sok féle képpen lehet hívni. Ezt a vakcinát a kölyökkutyának 6-8 hetes korában kell megkapnia, majd kétszer kell 3 hetes intervallumokban újra beadni neki, és még egyszer egy év múlva. Csakúgy mint a veszettség elleni oltást, az első év után, a szopornyica/parvovirózis oltáskombinációt is 3 évente lehet beadatni neki.

Miért? Kisebb lesz a kockázata annak, hogy a kutyád megbetegszik, ha megkapja a megfelelő védelmet a rendkívül fertőző és várhatóan halált okozó vírusok és baktériumok ellen. Megnyugodhatsz, ha kutyusod és a Legjobb Szőrös Barátai mind megkapták az esedékes oltásokat, mivel mi – tudatos kutyagazdik – elkötelezettek vagyunk minden szőrös kis barátunk egészsége és biztonsága mellett.

Leptospirózis elleni oltás

A Leptospirózis (az „L” a kombinált oltásban, azaz a DLPP-ben) elleni oltást is meg kellene kapnia kedvencednek az éves kombinált oltással, tekintve az utóbbi idők magas Leptospirózisos megbetegedéseit. Korábban úgy gondolták, hogy a vidéken élő kinti kutyák a Leptospirózis legesélyesebb jelöltjei, de azóta ez a feltételezés változott! Ezt a betegséget nehéz diagnosztizálni, mert lehet, hogy a kutya csak a betegség elkapását követő 7-10 napban kezdi mutatni a tüneteket, és ezek a tünetek hasonlíthatnak más komoly betegségekre is. A Leptospirózist évente lenne célszerű beadatni.

Miért? A Leptospirózis halálos lehet a kutyáknak, és tőlük az emberek is elkaphatják.

Bordetella, azaz Szamárköhögés elleni oltás

Szamárköhögés. Ennek az oltásnak a neve elég megtévesztő! Sok dolog okozhatja a kutyák szamárköhögéses tüneteit, (kennelköhögésnek is nevezik) nem csak a Bordetella baktérium. Jelenleg, a legtöbb szamárköhögés elleni vakcina megvédi a kutyákat néhány vírus fajtától, és még a Bordatella nevezetű baktériumtól is. Az egészséges, felnőtt kutyáknak, a kennelköhögés többnyire csak egy enyhébb betegséget okoz. De a kölyökkutyáknál, és azoknál a négylábúaknál, amelyeknek korábban egészségügyi problémáik voltak, komoly betegséget okozhat, vagy ritka esetben akár halálhoz is vezethet. A szamárköhögés rendkívül ragályos, és könnyen átadható ugyanis a fertőzés a levegő útján, vagy közvetlen érintkezéssel terjed. Ez az oltás talán idővel veszít a hatékonyságából, ezért javasolt, hogy a társasági életet élő kutyák fél évente megkapják ezt a vakcinát.

A társaságba járó kutyáknak nagyon ajánlott az első beadástól számított, évente beadott szamárköhögés elleni oltás. A legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy a kutyák félévente kapják meg a Bordetella baktérium elleni oltást, hogy fenntartsák a magas immunitásszintet azoknál a kutyáknál, akik sokat vannak más kutyák társaságában.

Miért? A Bordetella elleni oltás segít megfékezni, és megelőzni a baktériumok elterjedését, ami a szamárköhögéshez vezet. Ha a kutya be lett oltva Bordetella ellen, de mégis elkapja a szamárköhögést, az egy kevésbé veszélyes formája lesz, ami gyorsabban elmúlik, mint egy olyan kutyánál, amelyik nincs beoltva. A baktériumok, amelyek szamárköhögést okoznak, nagyon hasonlóak az embereknél gyakran előforduló megfázáshoz, ami enyhe köhögéssel, és orrfolyással párosul. A tünetek általában egy hét után elmúlnak.

Influenza

Két féle kutyainfluenza vírus van, mindegyikük fertőző, felsőlégúti vírus. Az újabb influenza fajta a Kutyainfluenza A, (H3N2).

Miért fontos ezt beadatnunk? Azoknál a kutyáknál, akik többet vannak szocializálva, nagyobb az esély, hogy ki vannak téve a vírusnak, mint azoknál, akik otthon vannak. Azt javasoljuk a gazdiknak, hogy mindkét kutyainfluenza vírus ellen oltassák be kedvenceiket, ezzel is csökkentve a vírusos megbetegedésük lehetőségét, és a tüneteik súlyosságát arra az esetre, ha megbetegszenek. A legjobb módja, hogy megvédjük szőrmók barátunkat egy vírusos járványtól az, ha beoltatjuk! A legtöbb kutya nincs kitéve az újabb influenza fajtának, szóval képzelheted, hogy ha a vírus felüti a fejét a környékeden, sok kutya produkálja majd a tüneteit.

Összefoglalás

Az oltások nem tudják 100%-osan megakadályozni a kutyád bakteriális vagy vírusos megbetegedését, a vakcinákat arra szánták, hogy segítséget nyújtsanak a betegségek megfékezésében. Bár a vakcinák talán nem előzik meg a fertőzéseket, a hatékonyság vizsgálatok azt mutatták, hogy jelentős mértékben csökkenthetik a megbetegedések súlyosságát, és tartamát. Emellett, az oltások csökkentik a vírusátadási képességüket, és lerövidítik az átadási időt; a beoltott kutyáknál, amelyek megfertőződnek, egy kevésbé súlyos betegség alakul ki, és kevésbé valószínű, hogy átadják a vírust más kutyáknak.

Tartsd a szociális életet élő kutyusod olyan egészségesen, amennyire csak lehet! Például a kutyádra szabott tápjainkkal!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű...

bővebben
Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakori Kérdések TartalomjegyzékCricksyDog kutyatápokCsomagküldés tudnivalókFizetési tudnivalókÜgyfélszolgálati kérdésekGarancia feltételekElőfizetés kérdésekEgyéb vásárlási lehetőségekTovábbi kisállateledelek CricksyDog kutyatápok Mikortól és mennyi ideig adható a...

bővebben
Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű...

bővebben