A legtöbb kölyökkutya ebben a korban hagyja el az anyját és alomtársait, valamint ilyenkor helyezik el őket az új otthonukba. Ha tervezel kutyát tartani, akkor valószínűleg 8-12 hetes korában fog hozzád kerülni az új családtag.

A 8-12 hetes kölykök ilyenkor kezdik felfedezni a világot körülöttük. Itt is sok odafigyelésre és törődésre van szükségük. (Egy másik cikkünkben már írtunk az idősebb, 3-6 hónapos kutyusokról is.)

A kölyök kutya fizikai fejlődése

Egy 8-12 hetes kölyök még mindig viszonylag kicsi, még a nagytestű kutyafajok esetében is. Ezek a kölykök fizikailag nagyon érzékenyek, és egy kicsit ügyetlenek még. Rengeteg felügyeletre van szükségük ilyenkor, és a ketrechez is szoktatni kell, ha egyedül van.

Számíts arra, hogy a kölyökkutya ebben a fejlődési fázisában is sokat alszik. A legtöbb kutya általában 18-20 órát alszik egy nap, ezzel a gyorsan fejlődő agyukat és testüket támogatják. 8-12 hetes kölykökre jellemző, hogy egyik pillanatban szaladgálnak, majd rögtön utána ki is dőlnek, pár percre rá meg már szundítanak is.

12 hetes kor előtt a legtöbb kölyöknek nehézséget fog okozni a vizelés és a székelés. Kisebb-nagyobb balesetek még itt is előfordulhatnak, sőt egy egész éjszakát nem is bírnak ki vizelés nélkül. A szobatisztaságra nevelést már akkor kezdd el, ahogy a kiskutya megérkezik az otthonodba, de készülj fel rá, hogy az első hetek nagyon lassan és nehezen fognak telni. Ragaszkodj egy napirendhez, vidd ki a kutyád minden étkezés, ivás, szundiból felkelés után. A szobatisztaságra nevelés általában 12 hetes kortól kezd majd könnyebb lenni.

12 hetes kora előtt a kutyádnak még nem lesznek felnőtt fogai. Bár tejfogaik már 8-12 hetes korukban kezdenek kihullani, a fogzás tünetei csak a 12 hetes kor után jelentkeznek.

Viselkedés változások a kiskutyáknál

8-12 hetes korukban a kölykök a legfontosabb szociális perióduson mennek keresztül. Ezt gyakran „félelem fázisnak” is nevezzük, hiszen ilyenkor a kiskutyák mindentől és mindenkitől tartanak. Viszont ez az időszak a gyors tanulásról is szól.

Mivel az új kisállat még valószínűleg nem kapja meg az összes oltást, így figyelned kell arra, hogy ne sétáljon nagy tömegben, illetve óvjuk idegen állatok találkozásától is. Találj egy biztonságos terepet, ahol sok újat tudsz mutatni kutyádnak (pl.: látnivalók, hangok, környezet). Óvatosan próbálj új dolgokat bevezetni a kölyök életébe, hogy lássa mindez a normális és hétköznapi rutin része. Fogd minél többször kézbe, hogy ehhez a közelséghez is minél előbb hozzászokjon. Állatorvosi vizsgálatokat, körömvágásokat, fürdőket, és még sok más ilyen egyéb tevékenységet is vezess be a kölyök életébe, a lehető legpozitívabb oldalát mutatva mindennek.

Számíts arra, hogy kutyád különböző helyzeteket nehezen fog viselni. Viszont, ne dédelgesd minden alkalommal, helyette inkább mutass neki új, nyugodt szituációkat vagy fedezzetek fel új helyeket együtt. Ne várd el, hogy a kutya egyből elfogadja az olyan helyzeteket, amelyektől fél. Idővel meg fogja tanulni, hogy semmi félnivalója sincs az adott szituációban, ha te nyugodt és vidám maradsz mellette.

Egészség és ellátás

Körülbelül ebben a korukban kell megkapniuk az első oltásukat, valamint féregtelenítés, és alapos kivizsgálás is vár rájuk az állatorvosnál. A tenyésztők, illetve a menhely alkalmazottjai lehet, hogy már adminisztrálták a kölyök első oltását és féregtelenítését, sőt az is lehet, hogy ők már gondoskodtak az első állatorvosi vizitről is.

Viszont, erősen ajánlott, hogy te is megtedd ezeket a lépéseket a lehető leghamarabb, hogy te is teljes képet kaphass kiskutyád egészségéről. Figyelj arra, hogy minden szükséges tenyésztőtől vagy a menhelyről kapott dokumentum nálad legyen ilyenkor, hogy az állatorvos mindig pontosan tudja mikor milyen kezelése volt a kutyának, illetve mikor és milyen kezelés vár még rá a közeljövőben.

A kölyök oltássorozat körülbelül 14-16. hétre lesz teljes. Addig viszont fontos, hogy mindig igyekezz megelőzni minden lehetséges betegséget. Ne engedd a kutyát idegen állatok közelébe és ne sétáltasd közterületeken. A kiskutya játszhat minden egészséges kölyökkel, illetve oltott és féregtelenített idősebb kutyákkal is. Csak jól ismert gazdik kutyáit engedd közel a sajátodhoz, hiszen tőlük tudni fogod, hogy az ő állataik milyen egészségügyi állapotban vannak.

Kölyökkutya etetése

A kölykök 3-6 hetes korukban már kezdenek leszokni az anyatejről, 6-8 hetes korukra már teljesen el is hagyják. Mire a kölyök boldog gazdája leszel, arra már legalább egy hétig kölyköknek szánt tápon élnek. A tenyésztő, illetve a menhely dolgozói biztosítanak mindenféle információkkal az általuk használt tápokról. Amennyiben megoldható, akkor a legideálisabb egy ugyanolyan étrend követése az elején. Adj időt kutyádnak hozzászokni az új környezethez, mielőtt új tápot adsz neki. Ha úgy döntesz, hogy változtatsz az étrendjén, akkor ügyelj a fokozatosságra. Így a gyomor- és bélrendszeri panaszok elkerülhetők lesznek.

A kutyád erősödéséhez és növekedéséhez megfelelő tápanyagokra lesz szükség. Minőségi, növekedést elősegítő kiskutyaeledelt adj neki. A legtöbb 8-12 hetes kölyöknek az a legjobb, ha napi háromszor etetjük őket. Próbáljuk ezt a három alkalmat egyenletesen elosztani. Ez segíti a vércukorszint csökkenését megelőzni, különösen a kistestű kutyák esetében.

Legalább a tápok csomagolásán szereplő ajánlott adagot add kutyádnak, és szükségszerűen növeld a mennyiséget kutyád erősödése érdekében. Két három naponta mérd meg a kutya súlyát ezzel mindig teljes képet kapsz tömegéről és időben változtathatsz az adagokon.

Ha otthon készített kutyaeledelt akarsz adni kedvencednek, akkor nagyon óvatosnak kell lenned. Előtte mindenképp egyeztess az állatorvossal, ő majd segít kiválasztani a megfelelő hozzávalókat, kalóriamennyiséget a kiegyensúlyozott étrend kialakításához.

Természetesen, kiskutyádnak adhatsz jutalomfalatokat is, mindaddig amíg azok biztonságosak, egészségesek, kutyád számára nem mérgezők, és nem teszik ki a napi kalóriabevitel 10%-át.

Óvakodj a kemény rágókáktól, csontoktól és különböző kemény kutyajátéktól, hiszen a kiskutyák fogazata még nem alkalmas ezek rágcsálásához. Így könnyen megsérülhetnek. Válassz helyette puhább játékokat és rágókákat, amelyek kölyköknek terveztek.

Így neveld a kölyökkutyád

A kölyök tanítása nagyon fontos, szóval ahogy hozzád kerül azonnal láss is hozzá. Kezdj egyszerűbb dolgokkal, például tanítsd meg a kutyának a nevét, szoktasd hozzá házirendhez (hova szabad/nem szabad mennie). Engedd, hogy hozzászokjon a nyakörv és póráz viseléséhez. Hagyhatod, hogy húzza maga után a pórázt, így magától tanulja meg annak súlyát és az érzését is. Amint ez megtörténik, már kezdheted a pórázon való sétáltatásra is nevelni.

A szobatisztaságra nevelésen is dolgozni kell ilyenkor. Kezdésként jelölj ki egy „bili helyet” és vidd oda kiskutyádat minden étkezés, ivás, vagy szundiból felkelés után. Valószínűleg néhány hétbe fog telni, mire kiskutyádnak több kontrolja lesz a testi funkciói felett.

Ebben az időszakban a kölyök agya folyamatosan fejlődik, így valószínűleg elsőre nem fognak mindent megérteni. Alap utasításokat viszont már kezdhetsz tanítani neki, mint például az ül, marad, fekszik. Lassan, pozitívan és türelmesen állj hozzá a nevelési folyamatokhoz, ezzel sokkal könnyebb lesz az egész neked is, de legfőképpen a kutyádnak. Nem utolsó sorban, élvezz minden egyes pillanatot, amit az új négylábú családtaggal tölthetsz.

Cikkünk forrása: The Spruce Pets

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39913 vélemény