Egy új kiskutya érkezése mindig izgalmas esemény az életünkben. Gyönyörű, ahogy az anya újszülöttjeivel foglalkozik, főleg életük korai szakaszában.

Egy újszülött kiskutya anyja nélkül nem boldogul. Életük első hete főleg alvással és evéssel telik.

A kölyökkutyák 12 hetes korukig anyjukkal és alomtársaikkal maradnak, az anya szerepe viszont az első hetekben a legfontosabb. Egy anyjától elszakított kölyök több emberi odafigyelésre szorul. Egy újszülött kölyök nevelése sok időt vesz el és intenzív gondozást igényel. Ez nem teljesen ugyanaz, mint egy fiatal kölyköt nevelni.

Fontos! Csak akkor fogadjunk a családunkba kutyát, ha őt egy életen át tudjuk szeretni és nevelni. Mert bizony egy új kutya a családba mindig sok-sok kihívást tartogat. És persze rengeteg feledhetetlen örömöt is!

A kölyök kutya fizikai fejlődése

A kölyök kutyák vakon és süketen születnek. Ha hallanak, vagy látnak valamit az is nagyon csekély, viszont magas nyüszítő hangot ki tudnak adni. Születésnél még foguk sincs és mozogni sem tudnak. Egy újszülött magától nem képes vizelni és székletet üríteni sem, valamint saját testhőmérsékletüket sem tudják szabályozni.

A legtöbb újszülött kutya képes ösztönösen megtalálni anyjuk bimbóját és rögtön születésük után el is kezdődik a szoptatás. Miután az anyjuk vagy akár az emberek segítségével megmosdottak, az anyjuk meleg hasa felé kezdenek kúszni, megkeresik a cumit, és elkezdenek szopni.

A megfelelő ételbevitellel és anyai törődéssel az újszülött súlya még az első héten megduplázódhat.

Viselkedés változások a kiskutyáknál

Az újszülött kölykök körülbelül első heteik 90%-át alvással töltik. Ez több mint napi 22 óra alvást jelent, viszont ez nem egy huzamban történik. A kölykök egész nap és még éjjel is csak szundítanak időnként, és melegen tartják alomtársaikat valamint biztosítják anyjuk testmelegét. A szundik között napjuk fennmaradó részét evéssel és ápolgatással töltik. Az újszülött kölykök körülbelül két óránként esznek.

Mivel az újszülöttek nem hallanak, nem látnak és menni sem tudnak, így sokat nem is tudnak felfedezni a világból. A kölykök világa csak az anyjuk, alomtársaik és az alvósdobozuk körül forog.

Egészség és ellátás

Az első hetekben az anya kutya az, aki ellátja a kiskutyáit. Ő ápolja, eteti és vigyázza őket. A kölykök ánuszát és nemiszerveit nyalogatja, ezzel is elősegíti a vizelést és székelést. Ez idő alatt, az emberek mindössze csak addig foghatják és simogathatják a kölyköket, amíg az anyát ez nem szomorítja el. Az ilyen fajta emberi érintkezés a legtöbb esetben akkor elfogadott, ha az emberek az anya kutya családjából származnak.

Általában, hagyni kell az anyát kölykeivel, viszont vannak olyan helyzetek, amikor az anya képtelen vagy nem hajlandó foglalkozni a kölykökkel. Akkor is emberi segítségre van szükség, ha egyébként az anya megfelelően gondoskodik kicsinyeiről, viszont pár kölyök nem fejlődik rendesen. Ha úgy döntesz, hogy egy árva kölyökkutyát szeretnél gondozni, akkor készülj fel arra, hogy pár hétig csak és kizárólag a kiskutyák körül fog zajlani az életed.

Bármikor, ha a kölyök nem hízik rendesen vagy ha árva lesz, akkor minél előbb állatorvoshoz kell vinni őt. A kölykök nagyon hamar és nagyon könnyen megbetegszenek a megfelelő gondozás hiányában. Ha esetleg nem vagy biztos a kölykök egészségével kapcsolatban, akkor ne habozz és keresd fel az állatorvost!
Ha a kölyköt anyja eltaszította magától, akkor az lehet egészségügyi okok miatt, amelyet az anya már észrevett a kölykén. Amíg viszont ez nem derül ki, neked kell a lehető legjobb módon helyettesíteni az anyai törődést.

Biztosíts egy meleg környezetet a kiskutyának, ahol aludhat. Egy kisebb doboz takarókkal és melegítő lámpákkal lenne a legmegfelelőbb. Helyezd el a lámpát egy akkora távolságban, hogy az ne melegítse túl a kiskutyák helyét. A fűtött párnák és takarók is működhetnek, viszont mindig győződj meg róla, hogy rendesen legyenek lefedve az égési sérülések elkerülése érdekében.

Egy speciális tápszert cumisüvegből 2-3 óránként kell adni a kölyöknek. Lehet, hogy kisállatboltokban vagy esetleg az állatorvosnál be tudsz szerezni tejhelyettesítőt. A kölyköket ne tápláld tehéntejjel, mert az nem adja meg nekik a megfelelő tápanyagokat, valamint emésztési problémákhoz is vezethet.

Használj meleg ruhadarabot, vagy vattapamacsot rögtön minden étkezés után, hogy elősegítsd a kölyök vizelését és székelését. A vizelet és széklet mennyisége nagyon kevés lesz, és a normál ürüléknek puhának kell lennie.

Rendszeresen masszírozd a kiskutya testét és szükség esetén tisztítsd is. A masszázs imitálja majd az anya gondozását, ami a szakértők szerint is egy nagyon fontos lépés a kölyök fejlődésében.

Kölyökkutya etetése

Általában a kölykök minden szükséges tápanyagot megkapnak az anyatejből. Az anyák első teje tartalmazza a kolostrumot, amely fontos szerepet játszik az újszülött immunrendszerének kialakításában és megerősítésében, valamint a betegségek elleni védekezésben.

Figyelj arra, hogy a kereskedelmi kutyatápok egyáltalán nem tartalmaznak kolostrumot, így a cumisüvegből táplált kölykök rendkívül sebezhetővé válhatnak és ez a növekedésüket, erősödésüket is befolyásolhatja.

Az újszülött kölyköknek a tejfogaik pár hétig még nem nőnek ki, így kutyatápokat képtelenek maguktól fogyasztani. Ne vezess be semmiféle kutyatápot mielőtt a kölykök nem állnak készen az anyától való elválasztás folyamatára, amely általában 3-4 hetes korban jellemző, kivéve, ha az állatorvos mást nem javasol.

Így neveld a kölyökkutyád

Egy újszülött kiskutya még túl fiatal ahhoz, hogy képes legyen bármit is megtanulni, viszont vannak bizonyos dolgok, amiket tudsz tenni annak érdekében, hogy a kutya hozzászokjon az emberekhez és a környezethez. Ha az anya megengedi, tartsd a kölyköket a kezedben egy rövid ideig. Figyelj, hogy ne vidd messzire a kölyköt az anyától pár percnél tovább. Ezt az időd kihasználhatod simogatásra, valamint szagokhoz, emberekhez és a környezethez való szoktatásra. Természetesen nevet már most is adhatsz az újszülött csöppségeknek. Legjobb névadási tippjeinket már itt összegyűjtöttük neked.

Cikkünk forrása: The Spruce Pets

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény