Az ünnepek időszaka nagyszerű alkalom arra, hogy ajándékot adjunk, ünnepeljünk és családunkkal töltsünk egy kis időt. Habár, a vidámság közepette is van néhány veszély, ami a kutyádra leselkedik, és árthat neki. Szóval akár nagy családi összejövetelt tervezel, vagy csak egy kis szűk családi ünneplést, összeszedtünk néhány dolgot, amiket legjobb elkerülni a kutyád számára.

Fák és növények

Néhány embernek az ünnepek alatt a legfőbb dekorációs elem a nappali közepén álló karácsonyfa. Akármennyire is szépek, egy kutyának a fa látványa és illata egyszerre a zavarodottság és a kísértés forrása. Az a veszélyes benne, hogy a faágakban mérgező olaj van, amit ha a kutyusod megrág, kiszabadul belőle, emellett minden lehullott tűlevél irritálhatja kedvenced érzékeny mancsát sétálás közben, valamint a fényes dekoráció fulladás veszélyt okozhat. Más népszerű ünnepi díszek friss magyalt és fagyöngyöt tartalmaznak. Bár mindkét növény szépen mutat, mindkettőnek káros vörös bogyói vannak. Ha a kutyád megeszi ezeket, kiszáradást, hasmenést, és hányást okozhat nála. Ha kíváncsi kutyusod van, mű dekorációval elkerülheted a zűrzavart.

Ünnepi lakoma

Az emberek ünnepi lakomája ízletes finomságokban gazdag, harapnivaló, és vacsora terén egyaránt. De a kutyáknak nagyon sok népszerű ünnepi étel veszélyes. A pulyka és a sonka bőrben a kutyád számára veszélyes mennyiségű nátrium található. Még az egyre népszerűbb töltelék is veszélyes a kutyáknak, mivel tartalmazhat már káros mennyiségű fokhagymát, vagy hagymát. A fincsi ünnepi harapnivalókban diófélék vannak, mint a kesudió, mogyoró, vagy pekándió, de sajnos ezeknek nagy a zsírtartalma, amire a kutyádnak nincs szüksége. Emellett, a kutyusod nehezen emészti meg és dolgozza fel a dióféléket. Néhány kedvenc ünnepi rágcsa tartalmazhat csokit, ami mérgező a kutyáknak, még mérsékelt adagban is.

Ajándékozás

Az ajándékozás az egyik legjobb része az ünnepeknek, és ezek az ajándékok csábítóak a kutyusodnak, mivel számára ez a valóra vált álom. A csomagolópapír, szalagok, és masnik mind lehetséges fulladást okozó veszélyforrások, és belső elzáródást okozhatnak, ha a négylábúd lenyeli. Mindegy, hogy éppen buzgón csomagolod az ajándékokat az ünnepek előtt, vagy ajándékot bontogatsz Karácsony napján, mindig takarítsd fel az összes szemetet, amilyen gyorsan csak lehet, mielőtt négylábú kedvenced úgy dönt, hogy elfogyasztja a maradék csomagolópapírt.

Gyertyák és világítás

Akár a légkör megteremtése miatt, akár ünneplés céljából, a gyertyáknak fontos szerepe van az ünnepek alatt. Annak érdekében, hogy a kutyusod, és a házad is biztonságban átvészelje ezt az időszakot, az a legjobb, ha minden gyertya farok csóváló távolságon kívül van, így elkerülheted a tűz okozta baleseteket. Bármilyen elektromos fénynél ügyelj arra, hogy a kíváncsi kutyád ne gabalyodjon bele a vezetékbe, miközben a villogó izzókat vizsgálja. Ha a kutyád úgy dönt, hogy megrágja a vezetéket, csúnya áramütés érheti, vagy ami még rosszabb, tüzet is okozhat vele.

Az újév beharangozása

Szilveszter este általában nagy összejöveteleket szervezünk. Néhány kutya talán nem érzi magát annyira társaságkedvelőnek ebben az időszakban, ezért biztosíts neki olyan helyet, ahol ellehet egyedül, és közel van hozzá a víz, az eledele, és a játékai. A kutyusod érzékeny fülének nagy valószínűséggel nem fog tetszeni a tipikus szilveszter esti zaj, amit a pisztolyok vagy dudák adnak ki. Ha a vendégeid közül bárki ezeket használná, hogy beharangozza az új évet, kérd meg, hogy inkább odakint használja, mert lehet, hogy a kutyád ideges lesz tőle és pánikba esik. Ha mindezt észben tartod, az ünnepek olyan stressz mentesen fognak lezajlani, amennyire csak lehet.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény