Unatkozik kedvenced? Mindig keresel valami egyszerű és gyors unaloműzőt neki? Ha egy kutya unatkozik, akkor nagyon gyorsan előjön belőle a pusztító ösztön. A problémák főleg abból adódnak, hogy nem tudunk olyan munkát adni kutyánknak, mint amire ők igazán születettek. Nem kell megdolgozniuk az ételért, szeretetért és játékokért, hiszen tőlünk ezt mind megkapják ingyen. Bármennyire is jó feltétel nélkül dolgokat kapni, a kutyák életében ezek komoly nyomot hagyhatnak és unalomhoz vezethetnek.

Tehát mi is történik akkor, ha a kutya unatkozik? Bajba kerülnek általában. Ha mentálisan nem fárasztjuk le őket vagy nem foglaljuk le őket valahogy, akkor majd ők előállnak egy sajátos időtöltéssel. Ez viszont a legtöbb esetben semmi jót nem jelent a törékeny, sérülékeny tárgyainkra nézve.

Szerencsére rengeteg egyszerű unaloműző létezik, amelyek garantáltan lefoglalják kutyádat! Mi most összegyűjtöttünk neked 25 ilyen tevékenységet! Az unott kutyák törnek-zúznak. Előfordult már nálatok is ilyen? A rendetlenség nem feltétlenül jelent neveletlen kutyát, sokkal inkább az unalom van a dolgok hátterében. Az unalom folyamatos rágcsálást, ugatást, ásást, és egyéb destruktív viselkedést eredményez.

A kutyákat már évezredekkel ezelőtt arra képezték ki, hogy az ember társa legyen a munkában. A mai világban viszont teljesen más a helyzet, hiszen amikor munkába indulunk kedvencünket egymagára hagyjuk. Nem csoda, hogy ez idő alatt unatkozik és csak vár. Ez bizony a lusta kutyák körében nem okoz problémát, de a kutyák legnagyobb része imádja a pörgést. Elengedhetetlenek számukra a mentálisan és fizikailag fárasztó feladatok. Szerencsére rengeteg egyszerű és gyors játék létezik ennek a problémának a megoldására. Sok mindennel kísérletezhetsz, például új receptekkel, trükkökkel, játékokkal.

A kutyának szüksége van az interaktív és szórakoztató játékokra

A fizikai és mentális fejlődéshez elengedhetetlenek az interaktív játékok. Lehet a kutya kicsi vagy nagy, fiatal vagy idős, kivétel nélkül igénylik a szórakozást. Rajtad áll, hogy mivel szórakoztatod őket. Nekik akár egy rövid séta a parkban is elég, de biztos értékelik, ha előveszed kedvenc labdájukat.

Egy friss kutatás szerint sokkal több viselkedésbeli zavar jelentkezik olyan kutyáknál, akikkel keveset játszanak. Leggyakoribb problémák az agresszió és a szorongás. A kutyák imádják a társaságot, főleg a gazdájukét. Fizikai, szellemi és érzelmi szinten is rendkívül fontos a kutyáknak a játék. Mindenki jól jár egy kiadós játék során, hiszen gazdiként így igazán meg tudod szerettetni magad a kutyáddal.

A kutya jobban viselkedik, ha mindig van amivel elfoglalja magát. Annyi egyszerű lehetőség van unaloműzésre, csupán meg kell találnod a te életvitelednek megfelelő megoldásokat. Az elkötelezettség is elengedhetetlen ebben az esetben is! A lehetőségek tárháza végtelen. A sétától kezdve a fejtörő játékokig bármi szóba jöhet ilyenkor.

Egy rövid engedelmességi tréning után a kutya viselkedésében jelentős mértékű pozitív változás következik be, pedig ez tényleg nem vesz el sok időt, sőt emellett még mindketten jól is szórakoztok. Egy aktív, lefoglalt kutya egy sokkal boldogabb társat és kevesebb törést-zúzást jelent.

„Ha azt hiszed a kutyád nem tud számolni, akkor csak mutass meg neki 3 jutalomfalatot, majd adj neki kettőt.” – Phil Pastoret. Íme a 25 unaloműző tevékenységünk:

Szimatjátékok

Jó kis fejtörő játék a kutyának, ha elrejtett jutalomfalatokat kell keresni a ház körül, vagy ha a saját gazdáját kell megkeresnie egy bújócska során. A szaglásra alapozott játékoknak van szinte a legtöbb variációja. Kezdésként jöhet egy „melyik kezemben van a falat” játék. Ez szinte bárhol, bármikor és bármivel játszható.

Kötélhúzás

A húzással kapcsolatos játékok remek fizikai és mentális állapot fejlesztők. Négylábú barátaink elfárasztásához tökéletes egy pár perces kötélhúzós játék. Több gazdi is állítja, hogy ez a játék fárasztja el leginkább kedvenceiket. Ne higgyünk a régi meséknek, miszerint a húzó/rángató játékok agressziót ébresztenek az állatokban! Ehhez még speciális kutyajátékot sem kell venned, ha nem akarsz! Áldozd fel egy régi pólódat vagy rongyokat a ház körül.

Tipp: A játék hasznossága tagadhatatlan, viszont mindig ügyeljünk a biztonságra és kövessük az alap játékszabályokat!

Útvonal váltás

Elég hamar unalmassá válhat a séta, ha minden alkalommal pontosan ugyanazon a vonalon haladunk. Vigyél egy kis változatosságot a sétába, fedezzetek fel új környékeket, parkokat. Akár a tempón is változtathatsz! Engedd a kutyádnak, hogy körbe szimatolja a környéket, ezzel ugyanis rengeteget fejlődik mentálisan. A kutyák ugyanis nemcsak vizuálissal tájékozódnak. Sőt, néha sokkal többet tanulnak az érdekes illatok/szagok által.

Interaktív kutyajátékok

Az ételadagoló játékok (például: Kong Wobbler, Bob-A-Lot Treat) kiváló unaloműzők és szellemi fejlesztők is egyben. Viszont nem is muszáj ilyen játékokat venned, hiszen a házban található felesleges holmikból saját kezűleg is készíthetsz ilyeneket!

Egyszerű engedelmességi tréning

Bármilyen új parancs/trükk tanítása remek agymozgatónak bizonyul. Naponta pár 10 perces tréningek bőven elengedők ahhoz, hogy kutyánk a napi fejtörő feladatait megkapja. A legfontosabb sorolható a megbízható hívással, valamint az impulzuskontrollal kapcsolatos parancsok. Kezdésként ezek betanítását ajánljuk: ül, fekszik, pacsi, marad, gyere.

Egyszerű munka kutyáknak

Kérd meg őket, hogy segítsenek a házimunkában! Nyugodtan bízhatunk egyszerűbb feladatokat kutyánkra házimunka során. Például: segíthet a szennyes kosárba rakni a koszos ruhákat, megtaníthatod a saját játékai elpakolására, vagy akár a fahordásnál is nagy segítség lehet. Bevonni kedvencedet a mindennapos dolgokba segíti elterelni a figyelmüket és így nem is lesz idejük unatkozni. Figyeld csak meg milyen boldoggá teszi, ha segíthet neked egy számodra unalmas házimunka elvégzésénél!

Nehezebb feladatok

Keress a fajtájának megfelelő nehézségű feladatokat a ház körül. A retrieverek például imádnak dolgokért rohangálni, a border collie-k pedig rendkívül jók az ügyességet és gyorsaságot igénylő feladatoknál. Figyeld meg, milyen tevékenységeket szeret kutyád legjobban csinálni és azt valahogy építsd egy munkavégzés köré. A feladatok száma szinte végtelen és csak a fantáziád (illetve kézügyességed) szabhat határt!

Mindenkinek kell egy barát

Ha a barátaidnál és a családtagjaidnál is akadnak házőrzők, akkor mindenképpen szervezzetek egy közös játszónapot. A kutyáknak ugyanolyan fontos a társaság, mint az embereknek és hiába törhetetlen a kapocs gazdi és eb között, sosem árt, ha a kutyának vannak négylábú barátai is.

Ásódoboz

A kutyák általában imádnak ásni, túrni. A kert megóvása érdekében szerezz be egy hatalmas dobozt, majd rakd tele földdel. Rejts el benne játékokat és engedd kedvencednek, hogy kedvére turkálhasson. Ez akár órákig is elfoglalhatja őket.

Klikker tréning

A klikker használata rendkívül hasznos olyan tevékenységek megdicsérésére, amelyeket valójában nem is kértél kutyádtól. Ez egy rendkívül egyértelmű jel arra, hogy kutyád valamit nagyon jól csinált. Kedvenced is hamar rájön, hogy a klikker által kiadott hang mindig jót jelent. Négylábú barátaink mindent tőlünk tanulnak, így nagyon fontos a megfelelő visszajelzés cselekedeteikre.

Szabadon formálható játékok

Ilyen játékok során az első lépés mindig az, hogy engedjük a kutyát dönteni. Önálló döntéshozás során mindig elfáradnak, hiszen ez számukra fejben megerőltető is lehet. Tanulmányok szerint a szabadon formálható játékok nagyban hozzájárulnak a kutya döntéshozatalának fejlődéséhez, amitől a kutyák magabiztosabbá is válnak. Figyelmedbe ajánljuk Dr. Sophia Yin videóját, ami a szabadon formálható játékok előnyeiről szól.

Mutass újat

Itt elsősorban új emberekre és helyekre gondolunk, hiszen a kutyák életében is nagyon fontos szerepet játszik a társasági lét. Főleg a kölykök, de az idősebb kutyák is szeretik az újdonságokat. Az érdeklődés hiánya olyan kutyáknál fordulhat elő, akik sosem (vagy csak nagyon ritkán) szembesültek új emberekkel, környezettel, hanggal stb. Időnként vidd el kedvencedet egy nyüzsgő parkba, hogy társasági élete kicsit felpörögjön.

Töltött Kong

Már többször írtunk a töltött Kong hasznosságáról, hiszen ez nemcsak egy finomság, de nagyon jó unaloműző is. A töltött Kongban található fagyasztott finomságok órákig is lefoglalhatják kutyádat! A fagyasztott mogyoróvaj nagyon sok kutyánál nyerő! Ha például munkába mész, és előtte odaadod neki ezt a Kongot, garantáltan nem is tűnik fel neki a hiányod mindaddig, amíg el nem fogy a benne lévő finomság.

Gyerekmedence vagy kirándulás a tóhoz

Nagyon sok kutya szereti a vizet. Különösen egy meleg nyári napon imádnak belecsobbanni a hűsítő vízbe. Az a legjobb, ha egy kutyabarát fürdőhely környékén éltek és így hamar elérhető kutyád számára is a hűsölés. Ellenkező esetben viszont szerezz be egy olcsó gyerekmedencét, a célnak az is tökéletesen megfelel! Az úszás kifejezetten ajánlott ízületi gyulladással szenvedő kutyáknak!

Bérelj kutyasétáltatót

Ha a kutya nagyon sok ideig van magára hagyva, mert nincs időd munka mellett rá vagy huzamosabb ideig vagy távol, akkor érdemes bérelni egy kutyasétáltatót. Ha bizalmatlan vagy és ezért nem szeretnéd egy idegenre bízni a kutyádat, akkor kérd meg a szomszédokat, barátokat, családtagokat, hátha tudnak neked segíteni és időnként elmennek sétálni a kutyával vagy játszanak egyet!

Fagyasztott falatok

Levesből vagy pörköltszaftból kiváló falatokat tudsz készíteni, ha lefagyasztod őket. Csak öntsd bele egy jégkockatartóba, hogy minél kisebbek legyenek a falatok, így tovább is fog tartani. Hasonlóak a töltött Konghoz, ezek is remekül elfoglalják kedvencedet. Ez idő alatt te elvégezheted a házimunkákat vagy akár el is mehetsz dolgozni azzal a tudattal, hogy kutyád nem fog butaságokat csinálni hiszen annyira lefoglalja a fagyasztott falat elfogyasztása.

Extra figyelem

A kutyák is társasági lények, ezért minden plusz figyelem jól esik nekik. Elég csupán egy pocak simogatás, masszázs vagy ápolás és máris sokkal boldogabbá tetted kedvencedet. Kapcsolaterősítés és unaloműzés szempontjából is tökéletes lépés!

Váltogasd a kutya játékait

Csakúgy, mint mi, a kutyák is képesek egy idő után megunni a dolgokat, ezek alól a játékok sem kivételek. Nagyon könnyen megőrizheted kíváncsiságukat, ha folyamatosan cseréled a már meglévő játékaikat, amiket nem használsz, azokat pedig rejtsd el a kutya szeme elől. Sokkal jobban fogja értékelni, ha egy idő után újra látja majdnem elfeledett játékát.

Felfedezés

Engedd a kutyádnak, hogy felfedezze a környezetét. Nézzen csak körül, hogy mi minden van a világban. Nem feltétlenül kell ezért kiküldeni őket a házból és elzavarni őket az ablak mellől. Nagyon sok kutya imád a beszűrődő nap helyére lefeküdni és „süttetni” a hasát a házon belül. Na persze, ha valakinek macskája is van, akkor biztos látta már milyen komoly harcok mennek ezekért a helyekért a lakásban.

Nincs ingyen étel

Dolgoztasd meg kutyádat, mielőtt megetetnéd! Na persze nem kell komoly fizikai munkára gondolni. Elég egy rövid trükk bemutatása. Az ételadagoló játékok is nagyon jók ebből a szempontból is, hiszen a kutyánknak minden falatért meg kell dolgoznia. Száraztápot el lehet rejteni a ház egy-két részében, így az etetésből könnyen varázsoltál egy játékot is.

Tanítsd meg lazítani

Nem minden kutya tudja alapból, mit is jelent igazán lazítani. Ül és marad parancsok ilyenkor kapóra jönnek. Egy has simogatással nagyon egyszerűen ellazítod kedvenced, arról nem is beszélve, hogy milyen jó kapcsolatépítő szerepe van.

Tollasbot energikus kutyáknak

Ez egy olyan pecabothoz hasonló játék, aminek a végén valamilyen csali lóg, ezt pedig négylábú kedvenceink imádják kergetni. Saját magad is készíthetsz egy ilyen botot az otthoni már nem használt holmikból. Figyelem! Ízületi problémákkal szenvedő kutyusoknak egyáltalán nem ajánlott ez a játék, hiszen ez nagyon megterhelné az amúgy is folyamatos gyulladásban lévő testrészeiket. Egy év alatti kutyáknál sem ajánlott ez a játék a kifejletlen izomzatuk miatt.

Saját fejtörő játék

Muffin forma és teniszlabdák. Ennyi kell egy egyszerű fejtörő játékhoz! Többször említettük már milyen fontos a fejtörő játékok szerepe a kutyák életében. Íme 6 játék, amit otthon is könnyen elkészíthetsz.

Valami rágcsálni való

Rágókák, gumicsontok stb. A legtöbb kutya imád rágcsálni, de nem mindegy, hogy mit! Mindig figyeljünk oda, hiszen nagyon könnyen balesetveszélyes lehet egy szétrágott műanyag darabka. A gumicsontokat ajánljuk a leginkább, hiszen strapabírók, olcsók és a kutyák is imádják!

Saját ügyességi pálya

Nagyon szórakoztató mind a kutyád és mind a te számodra is, ha kiépítesz egy akadálypályát otthon. Az alap engedelmességi parancsok tökéletesítésére is megfelel, illetve rengeteg új trükk betanításának nyit utat egy-egy ügyességi pálya. Szinte pénzköltés nélkül kialakíthatsz egy ilyen pályát, a későbbiekben pedig a kisállatboltokban rengeteg eszköz áll rendelkezésedre, amivel egy újabb nehézségi szintet léphettek.

Mozgasd meg kedvencedet mentálisan és fizikailag is!

Ahhoz, hogy mentálisan és fizikailag is elfáradjon kedvenced a nap végére igyekezned kell minél sokoldalúbb feladatokat kitalálni. Több időtöltéstől a kutya sokkal boldogabb és egészségesebb is lesz. Bizony, egészségesebb! A sok játék mozgásban tartja, így csökken a betegség kialakulásának veszélye.

Egyik kutya sem született lustaság, hiszen évezredek óta arra képezték őket, hogy az ember segítségére legyenek a munkában. Törekedj arra, hogy kutyádnak mindig legyen mivel foglalkozni, így elkerülöd az unottság veszélyét.

Lehet, hogy a vendégeid furán néznek rád, ha a szennyes összeszedésekor a kutyád őrült buzgósággal megy segíteni, de hidd el a kutyáknak jót tesz, ha a ház körüli munkákban segíthetnek a gazdájuknak.

Gyorsan falatozó kutyák esetén kapóra jön egy tölthető Kong. Egyrészt azért, mert nem fogy el olyan gyorsan az eledele, másrészt pedig tökéletesen lefoglalja. A kerti munkába is nyugodtan vonjuk be kedvenceinket, hiszen általában minden kutya szeret ásni és a fahordás is nagyon megy nekik.

Szerinted melyik unaloműző ötletünk jöhet be a te kutyádnál is? Mik a te módszereid az unaloműzésre? Egyéb játék vagy jutalom ötlet?

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény