A nagy nyári melegekben az egyik legnépszerűbb hűsítő megoldás kutyusodnak a strandon való fürdés, illetve úszás. Figyelembe véve, hogy mennyire népszerű a „kutyaúszás” kifejezés, a legtöbb ember azt gondolja, hogy minden kutya született úszóbajnok. De a fajtájuktól, lábuk hosszától, és a testzsírjuktól függően, a kutyáknak igenis okozhat nehsézséget az úszás. Nem jó ötlet kutyádat a vízbe kényszeríteni, de több módja is van annak, hogy kutyádból jobb úszó váljon. Tartsd észben, hogy nem minden kutya alkalmas az úszásra.

Lassan kezdjetek bele

Ne várd hogy a kutyusod majd egyből beleveti magát a vízbe, ahogy meglátja. Mikor először kerül sor úszásra, lassan kezdjetek neki. Vidd el egy strandra, ahova beengednek kutyákat is, és szoktasd a vízhez a legsekélyebb részén, a parthoz közel, mielőtt még beljebb mentek. Ha kedvenced nyugtalannak tűnik bizonyos mélységnél, menjetek kijjebb a sekélyebb vízbe.

Figyelj a kutyád testbeszédére, amíg a vízben vagytok. Az úszás fárasztó, és egy kicsit stresszes is lehet azoknak a kutyáknak, akik nincsenek vízhez szokva. Mindig menj biztosra, és hozd ki kutyusodat a vízből, mielőtt kifáradna és nyugtalan lenne.

Játékok

A valódi úszást nem biztos hogy élvezni fogja a kutyád, ha vízről van szó. Lehet, hogy jobban élvez majd egy egyszerű „hozd vissza” játékot, vagy egy kis fogócskát a sekély vízben. Vigyél puha, úsztatásra alkalmas játékokat, amiket könnyű észrevenni, és egyszerűen el tudja kapni a fogaival, amikor bolondozik a gyerekmedence hullámaiban.

Nem javasolt „hozd vissza” játékot játszani velük a vízben, (vagy máshol) közelben lévő ágakkal, vagy botokkal, mivel ezeknek éles lehet a széle, és megsebesítheti a szájukat Emellett, az is lehet, hogy megrágják, és így fulladásos veszély alakulhat ki.

Mentőmellény

Az utóbbi években nőtt a népszerűsége a kifejezetten kutyáknak gyártott mentőmellényeknek. Ezek a mellények kényelmesen illeszkednek rájuk, könnyen tudnak benne mozogni, illetve jobbra-balra mozgatni a fejüket, és a dolgukat is gond nélkül elintézhetik benne.

A mellénynek hála, a kutyusod úszás nélkül lebeghet a felszínen, és növeli a magabiztosságát a vízben. A mentőmellény erősen ajánlott, ha hajókáztok, még akkor is ha jó úszó a kutyád. A legtöbb ilyen mellény fel van szerelve egy kis fogantyúval, amivel gyorsan kihúzhatod kutyádat a vízből, ha szünetet tartana.

Medencés buli

Ha a kutyád jó úszó, nagy valószínűséggel élvezni fogja, ha medencében úszkálhat. Bármennyire is jó móka ez, sose hagyd felügyelet nélkül kedvencedet, és gondoskodj róla, hogy viseljen mentőmellényt a vízben, arra az esetre, ha túlságosan fáradt lenne tovább evezni a lábával. Az úszós tevékenységeket próbáljátok közel a medence kijáratához csinálni. Ha nem látják az egyszerű kiutat, mint például lépcsőket, talán tovább bent maradnak, és ettől kifáradnak. Emellett, figyelj rá, hogy négylábúd körmei nehogy véletlenül kutyaúszás közben sérülést okozzanak egy másik úszónak.

Miután a kutyád medencében volt, le kell mosni tiszta vízzel, így nem marad klór, vagy más vegyi anyag a szőrén.

A mozdulatok átismétlése

A legtöbb kutya természeténél fogva elkezd evezni lábaival a vízben. De a fajtájuktól függően, nem biztos, hoy képesek lesznek a felszínen maradni. A rövidlábú kutyáknak nehéz az úszás, mivel lábaikkal nem tudnak eléggé evezni ahhoz, hogy a megfelelő lökés kialakuljon és ezáltal a vízfelszínen maradjanak. Miközben a dobermanoknak, vagy az agaraknak nagyon kevés a testzsírjuk, ami miatt nehezen tudnak a felszínen maradni.

Habár, mindegy milyen fajtájú a kutya, minden négylábú más. A személyiségüktől függően, néhány kutya talán egyszerűen nem élvezi a vizet. Ha a kutyád egyszerűen nem szeret úszni, valószínűleg egyetlen opciód marad: játék a sekély vízben. De ne aggódj, kedvenced élvezni fogja, ha csak akkora vízben ácsorog, hogy éppen ellepje a mancsát, ami mellesleg a legegyszerűbb módja, hogy lehűljön kicsit, mikor a hőmérséklet felszökik.

Mindegy hogy medencéhez, vagy strandhoz próbálod szoktatni a kutyusod, a lényeg az, hogy lassan kezdjetek bele, és korlátozd a vízben töltött idejét. Tartsd észben ezeket a tippeket, és kutyusod imádni fogja a vizisportokat nyáron.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény