A nyári hőség komoly hatással lehet a kutyádra, habár bizonyos kutyafajták, az orruk mérete, szőrük fajtája, vagy a szájuk formája miatt, még érzékenyebbek lehetnek a nap sugarára. Felsorolunk néhány kutyafajtát, amelyekre a legnagyobb hatással van a nyári hőség, valamint néhány tippet, amivel kutyádat lehűtheted, mikor a hőmérséklet emelkedik.

A kutyák arcának alakja

A kutyusod pofijának alakja meghatározhatja hogyan hat a nyári forróság négylábúdra. A mopszokhoz, boxerekhez és a si-cukhoz hasonló kutyafajtákra a rövid orr, és lapos formájú száj a jellemző, amitől a légzés kicsit nehezebb számukra, főleg nyáron.

A rövid orrú kutyusok így rövidebb úton tudnak belélegezni, ami megnehezíti, hogy belélegzéskor lehűtsék magukat. A velejáró lapos formájú száj miatt kevésbé tudnak lihegni, ami segítené a testhőmérséklet szabályozását.

1 kutya – dupla szőrzet

A népszerű fajtáknak, mint a labrador, retriver, szibériai husky és a berni pásztorkutyának úgy nevezett „dupla szőrzetük” van, ami egy vastag, sűrű és puha aljszőr és egy hosszabb, vékony réteg fedőszőr.

A bőrükhöz közelebbi szőrréteg megvédi ezeket a kutyákat a szélsőséges hőmérséklettől, de még így is érzékenyebbek a hőséggel kapcsolatos problémákra, mint más kutyafajták. A forró levegő megáll a vastag bundájukban, és a plusz hőség arra ösztönzi a testüket, hogy többet dolgozzon, hogy le tudjon hűlni.

Figyelmeztető jelek

Ha a kutyusod, fajtától függetlenül, hőséggel kapcsolatos problémáktól szenved, annak nyilvánvaló jelei lesznek, mint például a túlzott lihegés, megnövekedett pulzusszám, és a normálisnál sűrűbb nyál és sápadt íny.

Ha ezeket a tüneteket elhanyagolják, később más problémák is jelentkezhetnek a kutyánál, beleértve az izomremegést, rohamokat, vagy akár az eszméletvesztést is.

A hűsítő ereje

Fontos hogy kutyád mindig hozzáférjen tiszta, friss vízhez és árnyékos részekhez, egy ventillátor, vagy akár egy nedves törölköző is segít nekik lehűteni magukat. A kutyád elég okos ahhoz, hogy tudja, mikor kell lehűtenie magát, csak tegyél róla, hogy az erre alkalmas lehetőségek könnyen elérhetőek legyenek számára.

Egy olcsó megoldás kutyád lehűtésére a gyerekmedence. Töltsd fel csak éppen elég vízzel ahhoz, hogy ellepje a mancsát és állni tudjon a hűsítő vízben. A kutyák a mancsukon keresztül izzadnak, ezért ez a lehetőség egyszerű módja a hűsölésnek. Ha végzett, öntsd ki a vizet a medencéből, hogy elkerüld a bacikat, és más kisgyerekeket érintő veszélyeket.

Négylábú a kocsiban

Kutyusod talán élvezi veled az autóutakat nyáron, főleg ha letekered az ablakot, hogy ki tudja dugni a fejét, hogy befogadja az elé táruló látványt, na meg persze a szagokat. De, soha ne hagyd szőrös kis kedvenced a leparkolt kocsiban.

Egy felügyelet nélkül hagyott kocsiban a hőmérséklet percek alatt akár 5-10 C-t is emelkedhet, amivel nagyon súlyos betegségeknek vagy akár még halálnak is kiteheted kedvenced. Egy letekert ablak, egy tál víz, vagy az árnyékban parkolás NEM elég ahhoz, hogy megvédd kutyusod a hőségtől. Még akkor is, ha számodra nincs kifejezetten meleg, az autóban lévő hőség hőgutát, agykárosodást vagy még rosszabbat is okozhat.

A nyári hónapok alatt, fontos, hogy éber maradj és figyelj kutyád kényelmére, gondoskodj róla, hogy átvészelje a hőséget, és élvezze az évszakot!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

allergia category-kutya-egeszseg tag-allergia tag-csaladtag tag-kutya tag-kutya-egeszseg">
Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

Kutyák és Allergiák: Felismerés és Hatékony Kezelési Módszerek

A kutyák, akárcsak az emberek, számos allergiától szenvedhetnek, amelyek komolyan befolyásolhatják életminőségüket. A megfelelő felismerés és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy négylábú barátaink boldog és egészséges életet élhessenek. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál?

Kérdező: Bella nem eszi meg a száraztápot. Egészen kis korától mindig konzervet kapott és most szeretnénk áttérni a száraz tápokra. Vettem neki több félét is, de hozzá sem akar nyúlni. Hogyan szoktathatnám át? Bella egy 2éves, ridgeback szuka. Mit javasolnál? Neked is...

bővebben
Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

Aktív Kutyák, Boldog Gazdik: Bevezetés a Kutyás Sportokba

A kutyás sportok nemcsak remek lehetőséget kínálnak kedvenceink számára, hogy fizikai és mentális energiáikat hasznosítsák, de kiváló eszközök az ember-kutya kapcsolat erősítésére is. Ezek a tevékenységek segítenek a kutyáknak megőrizni egészségüket, javítják...

bővebben
Rólunk mondtátok
28197 vélemény