Az elegendő mozgás csupán a fizikai jólléthez elegendő. Fejtörőkkel, gondolkozást igénylő játékokkal, feladatokkal viszont már a szellemi jólléte is garantált. Minden összefügg hiszen, ha a kutyánk eleget mozog, és megfelelő gondolkozást igénylő feladatot is adtunk neki, akkor nem valószínű az unalom kialakulása. Ahogy azt már korábbi cikkünkben részleteztünk az unalom viselkedésbeli zavarokhoz vezethet. Összegyűjtöttünk 10 rendkívül egyszerű tevékenységet, amely a kutyák mentális stimulációját igényli.

1. Dolgozzon meg a kutya az ételéért

Valljuk be őszintén, kutyáink nagyon egyszerűen ételhez jutnak. Csak lerakjuk eléjük a táppal teli tálkát és már ehetnek is. Nyilván ezzel semmi rossz nincsen, sőt teljesen normális, viszont gondoljunk csak bele: a kutyák évezredekkel ezelőtt teljesen máshogy szerezték meg az ételt. Ez az ösztön minden egyes kutyánál kivétel nélkül létezik. Tehát, ha vacsora előtt egy gyors trükk bemutatását kérjük tőlük azzal csak segítjük inkább őket. Az ételadagolók is remekül megdolgoztatják a kutyákat az ételért. Csak töltsünk meg egy ilyet, adjuk a kutyánknak, és nézzük, hogy próbálja kicsalogatni a falatot a szűk résből. Őszintén szólva ez kifejezetten hangos is tud lenni, viszont szerintünk a kutya elégedettsége minden zajt megér.

2. Engedd, hogy szaglásszon

A séta szinte az egyik legjobban várt pontja a napnak a kutyák számára. Gondolkodásukat is fejlesztheted vele, ha megállsz és hagyod, hogy körbe szaglássza a területet. Igaz, a séta remek mozgásforma, de a kutyák számára ez főleg a felfedezésről szól. Persze a milliószor átjárt területeken már kevés újat talál, viszont mindig találkozhat valami új illattal, ami felkeltheti a kíváncsiságát. Megértjük, ha kutyádat nem szeretnéd csak úgy elengedni szimatolni, ezért mindenképp legyen mestere a „szimat” utasításnak a megbízhatóság érdekében. Meglepő, de rengeteg kutyánál tapasztalták már azt, hogy egy szaglászós séta után sokkal fáradtabbak lesznek.

3. Adj neki fejtörő játékokat

A fejtörők egyszerűek, olcsók és a kutyádat garantáltan elszórakoztatja. Ilyen játékoknál a kutyának folyamatosan koncentrálnia kell egy adott feladatra, így nem csoda, hogy a mentális egészségüket tökéletesen karbantartják velük. Napi 15 perc agymozgató játék és máris hatalmas fejlődés mutatkozik a kutyáknál! A problémás viselkedések elhagyásához is tökéletes segítségnek bizonyulnak a fejtörő játékok, pontosan a feladatra fordított fókusz miatt. A fejtörő játékok nemcsak a mindennapos problémamegoldást segítik, hanem a kutyának hatalmas önbizalmat ad. Azt se felejtsük el, hogy nagyon kimeríti őket a folyamatos gondolkozás a nap végére. Fontos tudni viszont, hogy nem minden kutya rajong a fejtörőkért. Néhányan jobb elfoglaltságnak tartják a tölthető Kong elmajszolását. Előfordulhat, hogy egy ilyen fejtörő nem tart tovább mint két perc, tehát a lefoglaltság nem lesz valami tartós.

4. Taníts kutyádnak új trükköket

Tudod mennyi trükköt ismer a kutyád? Mesterei a marad, ide és a fekszik parancsoknak? Még szerencse, hogy a trükkök tárháza végtelen, így az a veszély nem fenyeget, hogy nincs mit tanítani kedvencednek. A tréning során rendkívül sokat fejlődik a kutya szellemileg. Egy újabb trükk ismerete csak növeli majd az önbizalmukat, ez főleg a szerény és félős kutyák esetén rendkívül hasznos. Nem utolsó sorban a gazdi és állat közti kapcsolatot is szorosabbá kovácsolja. Ezen felül még az összpontosítást is kiválóan fejleszti a kutyáknál. Nem vagy benne biztos mi a következő trükk, ami tanításra vár? Van egy listánk 52 trükkről kezdésnek! A lábak közt leírt nyolcasok az egyik kedvencünk! Ezzel a trükkel könnyen levesszük barátainkat a lábukról! (Megtanítása pedig roppant egyszerű!)

5. Szimatjátékok

A kutya számára a szaglás szinte az egyik legfontosabb dolog. Engedjük neki, hogy szabadon szimatoljon a környéken. Minden újdonság kiválóan fejleszti gondolkodását, főleg a memóriára van remek hatással. A kereső játékok sok kutya kedvencei közé tartozik. Kockázz fel egy répát, majd rejtsd el a ház különböző pontjain. Nem muszáj répát használni, viszont ez az egészséges jutalomfalatok közé tartozik, így nem áll fent a veszélye annak, hogy azért kell abbahagyni a játékot, mert a sok finom falat már nem fér bele a napi kalóriabevitelbe. Ha most először játszanátok ilyet kutyáddal, akkor valami erősebb illatú falatot ajánlunk a biztonság kedvéért. Sőt, ha szeretnéd először nem is kell a házon belül elrejtened a dolgokat. Tedd az egyik kezedbe a falatot, mutasd a markod kutyádnak, hogy döntse el melyikben lapul a nyeremény. Szépen fokozatosan pedig emelheted a nehézségi szintet és jöhet a házon belüli keresgélés.

6. Tanítsd meg a játékok nevét

A kutyád ismeri a játékok neveit? Néha játékkal jutalmazni a jócselekedet sokkal jobb, hiszen nem kell aggódni a kalóriák miatt. Minél több játék, annál több lehetőség a tanulásra, hiszen minden egyes játék nevét meg lehet tanítani a kutyáknak. Láttátok már Chaser-t a border collie-t? Több mint 1000 játék nevét tudja! Még hogy a kutyák nem tudnak annyi mindent megjegyezni, mi? Első lépésként csak egy játék nevét tanítsuk. Legyen a kutya előtt a játék és mondogasd annak nevét folyamatosan. Aztán jöhet egy új játék, de annak nevét még ne ismertesd kedvenceddel. Tehát például eddig a rózsaszín mackó nevét hajtogattad, akkor azt rakd a kék labda mellé, majd folyamatosan mondogasd a mackót és ha kutyád a medvét választja dicsérd és jutalmazd meg! Ezt ismételjétek el párszor és jöhet a nehezítés. Akár egy új név, vagy egy új játék behozatala a sokaságba. De mindenképp győződj meg róla, hogy a legelőször tanított nevet 100%-ra tudja.

7. Szabadon formálható játékok

Ha még nem hallottál a 101 dolog, amit egy dobozzal tehetsz cikkről, akkor rengeteg szórakoztató lehetőséget hagytál ki! Nagyon jó alapja a szabadon formálható játékoknak, hiszen csak egy klikkerre és egy dobozra van szükséged. Ezeknek a játékoknak mindig az a lényege, hogy a kutyát bíztassuk az új dolgok kipróbálására. Meghozhatják saját döntéseiket, ami fejleszti a mentalitásukat. Csak rakj le egy dobozt a földre, engedd a kutyát, hogy megnézze és figyeld meg mit tesz a dobozzal.

8. Akadálypálya kutyáknak

Az akadálypályák nemcsak a fizikailag fejleszti a kutyákat, hanem mentálisan is. Ne csüggedj, ha nem akarsz mindenféle akadályra pénzt költeni, hiszen otthon is összeállíthatsz könnyedén egy ügyességi pályát! Nem mindenki lehet egy barkácsmester, de ez nem is lényeges, hiszen törölközőkből, játékokból és bójából már remek pályát lehet összerakni! Az akadálypálya remek lehetőséget nyújt a trükkök gyakorlására. Például: „menj a plédhez”, „ugord át”, „szlalomozz”. Csak a fantáziádon múlik melyik trükköt, melyik akadálynál gyakoroltatod kedvenceddel. Az akadálypályák azért is remek agyserkentők, mert itt nemcsak egy trükk kivitelezésére kell a kutyának koncentrálni, hanem trükkök egész sorozatára. Nem csoda, hogy elfáradnak a nap végére.

9. Több interaktív játék

A kutyák imádnak a gazdájukkal együtt játszani. Az interaktív játékok közben pedig remekül fejlődik a kutyák gondolkodása. Tudjuk, hogy ez szinte alap információ, de nem győzzük hangsúlyozni a játékok fontosságát! Kevésbé tapasztalhatók viselkedési zavarok olyan kutyáknál, akikkel gazdájuk rendeszesen játszik. Mi számít interaktív játéknak? Például a kötélhúzás, vagy a „hozd vissza” játék. Igaz, rövid játékok, viszont a kutyának minden odafigyelését igénybe veszi, ezért számára ez kifejezetten fárasztó is tud lenni. Kapcsolatépítő hatása sem utolsó szempont. Ezek a játékok általában fizikai aktivitást is igényelnek, ezért mondhatjuk, hogy két legyet is ütünk egy csapásra, mert mentálisan és fizikailag is alaposan megdolgoztatjuk kutyánkat.

10. „Itt a piros hol a piros” játék

Ismered a játékot ugye? Azért a biztonság kedvéért felelevenítjük a játékszabályokat. Mutass a kutyának egy jutalomfalatot, majd helyezd 3 pohár közül az egyik alá, és keverd össze jó alaposan a poharakat. Ez nemcsak az agymunkát serkenti, hanem a kutya problémamegoldó képességére is jótékony hatással van. Te hogyan segítesz kutyád mentális stimulációjának fejlődésén? Alkalmaztad már valamelyik trükköt valaha? Te is hagyod a kutyát körbe szaglászni új helyeken? Sokat húztok kötelet? Van kutyádnak ételadagolója? A felsorolásból kihagytuk volna a kedvenc fejtörő gyakorlatodat?

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény