Valószínűleg már észrevetted, hogy kutyusod úgy gyűjt információt a környezetéből, hogy mindent megszaglászik. A pofaszakálla mellett a szimatát használja. Mi csak úgy hívjuk: a kutyák Facebookja. Gyakori, hogy amikor munkából a gazdi hazaér, a kutyusa alaposan végigszagolja, hogy megtudja merre járt, és kikkel találkozott aznap a gazdi. Próbál információt gyűjteni a világról a legjobb beépített eszközüket használva: a szimatját.

50-szer jobb szaglása van kutyusodnak, mint neked

A kutyák szaglóérzéke 10,000-100,000-szer erősebb, mint az embereké. Az emberi szaglószerv csak egy kis pontra terjed ki az orrüreg tetején, a fő csatorna mentén, ahol a levegő be- és kimegy. A levegő, aminek a szagát érezzünk, ki- és be megy a levegővel, amit belélegzünk. Amikor az orrunkon keresztül kifújjuk a levegőt, azzal kipréseljük a bejövő szagokat. A szaglásunk nem kifejezetten jó (és valószínűleg nem is akarjuk, hogy az legyen).

Nem, ha kutyáink is vannak. A tudósok valójában próbálnak rájönni, hogyan használják a kutyák a szaglóérzéküket, hogy jobban megértsük, és jobban hasznosíthassuk. A kutyák orrában 300 millió szaglószervi receptor van; nekünk meg vacak 6 millió. És a kutyusod az agyának sokkal nagyobb részét használja szaglásra, mint te. Ezért van az, hogy a drog- és bombakereső kutyák, és a mentőkutyák ennyire hatékonyak.

Allergiaszezonban kerüljétek a kora reggeli sétákat

Mikor a kutyád kifújja a levegőt, a levegő az orra oldalsó nyílásán távozik, és ahogy a kifújt levegő távozik, lehetővé teszi, hogy új illatokat érezzen. Ami még fontosabb, a kutyák folyamatosan szaglásznak. A vadászkutyák 40 másodpercig tudnak folyamatosan szaglászni, amikor vadat keresnek. És, amikor a vadat lesik, a levegő nagyjából 12%-a kerülőúton egy speciális helyre jut, az orr hátsó részébe, ami a szaglásért felelős.

A kutyusod allergiától szenved? Ha lehetséges, kerüld el a kora reggeli, vagy késő délutáni kutyasétáltatást, amikor a pollenszint általában a lemagasabb. Maradjatok távol a mezőktől, és parkoktól, ahol gyakoriak az allergén növények, és az allergiaszezon idejére gondolkozz el benti játszó környezet lehetőségén.

A csodálatos vomeronazális szerv

Láttad, ahogy a kutyád fel-alá rohangál és szaglászik? Láthatóan keres valamit. Nos, ez azért van, mert képes ide-oda mozgatni az orrcimpáját, meghatározza melyik orrcimpáján jusson be a szag, és ez segít neki megállapítani a szag forrásának a helyét. Ezután befogadja a szagot, majd feldolgozza a speciális szaglószervi receptorain keresztül az orrkagylóiban, amik felismerik a szagokat a molkuláik formája alapján, és jelet küldenek az agyába, jelezve, hogy ez egy barát, egy alma, vagy éppen egy lehetséges ragadozó, stb.

Az orrkagylóik mellett, úgy nevezett vomeronazális szervük is van. Ez messze a legérdekesebb szaglószervi képesség, mert a vomeronazális szerv felveszi a feromont, a kémiai vegyületet, amit minden állat termel, mikor készen állnak a párosodásra. Ezek a feromon molekulák, mikor a kutyád észleli őket, az agya másik területére kerülnek, nem úgy, mint más szagok molekulái.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény