Valószínűleg már észrevetted, hogy kutyusod úgy gyűjt információt a környezetéből, hogy mindent megszaglászik. A pofaszakálla mellett a szimatát használja. Mi csak úgy hívjuk: a kutyák Facebookja. Gyakori, hogy amikor munkából a gazdi hazaér, a kutyusa alaposan végigszagolja, hogy megtudja merre járt, és kikkel találkozott aznap a gazdi. Próbál információt gyűjteni a világról a legjobb beépített eszközüket használva: a szimatját.

50-szer jobb szaglása van kutyusodnak, mint neked

A kutyák szaglóérzéke 10,000-100,000-szer erősebb, mint az embereké. Az emberi szaglószerv csak egy kis pontra terjed ki az orrüreg tetején, a fő csatorna mentén, ahol a levegő be- és kimegy. A levegő, aminek a szagát érezzünk, ki- és be megy a levegővel, amit belélegzünk. Amikor az orrunkon keresztül kifújjuk a levegőt, azzal kipréseljük a bejövő szagokat. A szaglásunk nem kifejezetten jó (és valószínűleg nem is akarjuk, hogy az legyen).

Nem, ha kutyáink is vannak. A tudósok valójában próbálnak rájönni, hogyan használják a kutyák a szaglóérzéküket, hogy jobban megértsük, és jobban hasznosíthassuk. A kutyák orrában 300 millió szaglószervi receptor van; nekünk meg vacak 6 millió. És a kutyusod az agyának sokkal nagyobb részét használja szaglásra, mint te. Ezért van az, hogy a drog- és bombakereső kutyák, és a mentőkutyák ennyire hatékonyak.

Allergiaszezonban kerüljétek a kora reggeli sétákat

Mikor a kutyád kifújja a levegőt, a levegő az orra oldalsó nyílásán távozik, és ahogy a kifújt levegő távozik, lehetővé teszi, hogy új illatokat érezzen. Ami még fontosabb, a kutyák folyamatosan szaglásznak. A vadászkutyák 40 másodpercig tudnak folyamatosan szaglászni, amikor vadat keresnek. És, amikor a vadat lesik, a levegő nagyjából 12%-a kerülőúton egy speciális helyre jut, az orr hátsó részébe, ami a szaglásért felelős.

A kutyusod allergiától szenved? Ha lehetséges, kerüld el a kora reggeli, vagy késő délutáni kutyasétáltatást, amikor a pollenszint általában a lemagasabb. Maradjatok távol a mezőktől, és parkoktól, ahol gyakoriak az allergén növények, és az allergiaszezon idejére gondolkozz el benti játszó környezet lehetőségén.

A csodálatos vomeronazális szerv

Láttad, ahogy a kutyád fel-alá rohangál és szaglászik? Láthatóan keres valamit. Nos, ez azért van, mert képes ide-oda mozgatni az orrcimpáját, meghatározza melyik orrcimpáján jusson be a szag, és ez segít neki megállapítani a szag forrásának a helyét. Ezután befogadja a szagot, majd feldolgozza a speciális szaglószervi receptorain keresztül az orrkagylóiban, amik felismerik a szagokat a molkuláik formája alapján, és jelet küldenek az agyába, jelezve, hogy ez egy barát, egy alma, vagy éppen egy lehetséges ragadozó, stb.

Az orrkagylóik mellett, úgy nevezett vomeronazális szervük is van. Ez messze a legérdekesebb szaglószervi képesség, mert a vomeronazális szerv felveszi a feromont, a kémiai vegyületet, amit minden állat termel, mikor készen állnak a párosodásra. Ezek a feromon molekulák, mikor a kutyád észleli őket, az agya másik területére kerülnek, nem úgy, mint más szagok molekulái.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Hány Éves A Kutyusod Emberévekben Számolva?

Amikor azt mondjuk, hogy egy kutyaév az valójában hét emberi évnek felel meg, az egy nagyon leegyszerűsített verziója a kutyák és emberek életkorának összehasonlítására. Ez az elavult, de népszerű számítás a 20. század közepe óta létezik. De sajnos nem ilyen egyszerű...

bővebben
Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakran Feltett Kérdések és Válaszok

Gyakori Kérdések TartalomjegyzékCricksyDog kutyatápokCsomagküldés tudnivalókFizetési tudnivalókÜgyfélszolgálati kérdésekGarancia feltételekElőfizetés kérdésekEgyéb vásárlási lehetőségekTovábbi kisállateledelek CricksyDog kutyatápok Mikortól és mennyi ideig adható a...

bővebben
Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Meddig Élnek a Kistestű Kutyák?

Mivel a kutyák is a családtagok, ezért kétségkívül minden gazdi abban reménykedik, hogy kedvence minél tovább éljen vele együtt. Sajnos egy kutya várható élettartama jelentősen rövidebb, mint egy emberé. Egyes kutyák mégis tovább élnek, mint más társaik. A kistestű...

bővebben