Tudtad, hogy a kutyád pofaszakálla több, mint egy cuki kis szőrcsomó az állán, az orrán és a szemöldökén? Valódi szerepük van a kutyus számára, és úgy dolgoznak, mint a kutya extra érzékszervi érzékelése, segítve őket mozogni a világban. A kutyusok hihetetlenül jó szaglásáról már írtunk, most a pofaszakállakon van a sor!

Mint a radar

Gondolj arra, hogy a repülők miként használják a radart, hogy navigáljanak; ez hasonló ahhoz, ahogy a kutyusod használja a pofaszakállát. A radar olyan rádiójeleket bocsát ki, amelyek visszasugározzák a részleteket a pilótának, ezáltal tisztában vannak a tárgyak méretével, hatótávolságával, és gyorsaságával. A pofaszakáll, ami a kutyák központi idegrendszeréhez kapcsolódik, felismeri a legkisebb légáramlat változást, és hasonló információkat továbbít a kutyusnak.

A pofaszakáll lehetővé teszi, hogy kutyád megállapítsa a közeledő ragadozók, vagy más veszély méretét, alakját, és gyorsaságát. Ha a „ragadozó” aki terrorizálja szegény kis kutyusod csak a szomszéd cicája, az idegekkel teli pofaszakáll tudatja vele, ha közeledik a macska.

Közelről és személyesen

A kutya éleslátása nagy segítség abban, hogy távolra ellássanak, habár, közeli tárgyakra nem tudnak fókuszálni. A pofaszakáll segít a kutyádnak megtalálni minden olyan tárgyat, ami közvetlenül előtte van, illetve figyelmezteti a kutyusod, hogy csukja be a szemét, hogy megvédje a homoktól, széltől, és éles tárgyaktól.

Navigációs eszközként, a pofaszakáll segít a kutyádnak megállapítani, hogy befér e egy kis helyre, vagy ki tud e kerülni akadályokat. Ezért tud a kutyád a sötétben manőverezni a nappaliban, míg te belerúgsz a kávésasztal szélébe.

Több mint csupán szőr

A kutyák pofaszakálla kétszer olyan hosszú és durva mint a rendes szőrük a rendkívül érzékeny gyökereikkel, amik háromszor olyan mélyen vannak a bőrük alatt. Más szóval, nem jó ötlet levágni, vagy megnyírni. Eltekintve az érzékeny tartozék fájdalmas lenyisszantásától, a kutyádnál zavarodottságot, és a tájékozódása megzavarását okozhatja. A pofaszakáll fontos része annak, ahogy a kutyád kapcsolódik a világhoz, szóval csak hagyd, hogy normálisan megnőjön. Nagyob szüksége van rá, mint azt gondolnád!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Pamika, a válogatós bichon

Pamika, a válogatós bichon

Kérdező: Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudnék tenni egy igen válogatós rossz evő kutyusommal. Pamika egy bichon havanese kutyus, aki 2 közönséges cicával lakik együtt. Nincs olyan, hogy kedvenc kaja, sőt legtöbbször nem is hajlandó másodjára sem ugyanabból a...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
39915 vélemény