Örökbe fogadtál egy kölyökkutyát, vagy még csak gondolkozol rajta? Gratulálunk! Garantáltan életre szóló élményekkel fogsz gazdagodni. Az ölelgetésekből, szeretetből és kalandból sosem lesz hiány! Az izgalom mellett biztosan elsőként merül fel benned a kérdés: hogyan és mennyit kell etetnem a kiskutyámat? A választ megtalálni néha nehezebb, mint azt elsőnek gondolnád. Elsőre zavaros lehet az internetes kutyaeledel vásárlás, sőt akár a helyi kisállatkereskedés kínálataiból is nehéz eldönteni, melyik a legalkalmasabb a kölyökkutya számára. De ne aggódj, mindenkinek meggyűlik a baja ezzel az elején!

Az interneten vagy akár a kisállatkereskedésben található etetési útmutatók 80%-a téves.

Nagy kihívás pontosan tudni a megfelelő ételmennyiséget, amelyre a kölyökkutyádnak szüksége van. A kölyökkutyák rohamos növekedése miatt nem csoda, ha a gazdik stresszelnek napról napra a mennyiségeken. Megkértük a NomNomNow állategészségügyi táplálkozási tanácsadóját Dr. Justin Shmalberget, hogy ismertesse velünk a kölyökkutyák helyes etetési módját.

Az alábbi témákat fogjuk érinteni:

– A kölyökkutyák megfelelő táplálásának fontossága
– Mennyit etessük a kölyökkutyánkat a testsúlya alapján?
– Milyen gyakran etessük a kölyökkutyánkat?
– Nedves táp vs. száraz táp kölyökkutyáknak
– Száraztápok vs. friss kutyaeledel
– Kis- és nagytestű kutyafajták etetése kölyökkorban
– Mikor váltsunk felnőtt kutyaeledelekre?

A kölyökkutyák megfelelő táplálásának fontossága

„A kutya az csak kutya, ugye?” Többen gondolják ezt, amikor az etetésről van szó, de hatalmas különbség van egy kölyökkutya etetése és a felnőtt kutyák etetése között. Kölyökkutyát táplálásának legfontosabb része a megfelelő fejlődéshez szükséges alapok beállítása. „A csontok és a szervek fejlődése rohamosan gyorsan zajlik a kölyökkutyáknál, ezért nagyon fontos, hogy ebben a korban megalapozzunk mindent, hiszen ezek az alapok a kutya egész életében jelen lesznek és az egészségüket is nagyban befolyásolja” – mondja Shmalberg.

Ebben a folyamatban kulcsfontosságú az alapvető tápanyagok bevitele, ezek jótékony hatásait már számtalanszor bizonyították. A hosszú szénláncú zsírsavak, mint például a halolajban gyakran megtalálható DHA (dokozahexánsav) segít a gyorsabb tanulásban és fejleszti a kutyák memóriáját is, hiszen ezzel a tápanyaggal „segítjük a kölyökkutyák agyának a fejlődését” – meséli Shmalberg. A lista tovább folytatódik: a felnőtt kutyákhoz képest a fiatal kutyáknak magasabb szintű fehérjére, zsírra, kalciumra, és foszforra van szükségük. Mindig tartsd szem előtt, hogy minden tápanyagnak megvan a helye a kutya étrendjében.

Túl kevés tápanyagbevitel hiányosságokat, betegségeket okozhat viszont, ha a kölyökkutya egy adott tápanyagból a kelleténél többet fogyaszt az akár élete végéig tartó komplikációkhoz is vezethet.

Vegyük például a kalciumot. „Ha egy nagytestű kutya túl sok kalciumot kap, az abnormális csontnövekedéshez vezethet, amelynek kezelése nagyon drága, nem beszélve arról, hogy a kutyának egész életén keresztül hatalmas fájdalmai lesznek emiatt” – magyarázza Shmalberg.

Mennyit etessük a kölyökkutyánkat a testsúlya alapján?

A felnőtt és idős kutyákat a jelenlegi testük, aktivitási szintjük, és testkondíciójuk alapján kell etetni, és az ehhez szükséges kalóriamennyiség kiszámolása elég egyértelmű ilyen esetekben. A kölyökkutyák rohamos növekedése miatt, sok ember tart attól, hogy a kölykök kalóriabevitelét napról napra növelni kell. Azonban Shmalberg szerint ez nem feltétlenül van így.

„A természetes növekedés elősegítéséhez a legtöbb kölyökkutyának 4 hónapos korától fogva egészen 12 hónapos koráig szinte ugyanolyan ételeket kell fogyasztania, azonos kalóriamennyiséggel. Még akkor is, ha egyre nagyobbak lesznek. Minél idősebb lesz egy kutya, annál kevesebb energiára van szüksége a növekedéshez.” Tehát, ha a kölyökkutya 16 hetes korában 1000 kalóriányit fogyaszt, akkor fiatalkorára ugyanúgy 1000 kalóriára lesz szüksége a fejlődéshez. Figyelembe kell venni, hogy ez természetesen kutyától függ. A lényeg az, hogy a kölyökkutyákat inkább azért etessük, hogy a testkondícióját megőrizze. Ne mindig a kalkulált szám legyen az egyetlen támpont. (Későbbiekben részletesen írunk a kutyák testkondíciójáról.)

Első lépésként meg kell határozni a kutyák feltételezett felnőttkori testsúlyát ahhoz, hogy tudjuk mennyit etessük a kutyát kölyökkorában. Ha bizonytalan lennél kérdezd meg az állatorvosodat ezzel kapcsolatban. Mink kölyökkutya tápunk weboldalán és a tápok címkéjén is találsz egy táblázatot, ahol a napi kalória szükségletek vannak összegyűjtve az adott felnőttkori testsúlyokhoz képest.

Egyeztess a tenyésztővel vagy az állatorvossal, hiszen kutyafajtákon belül is lehetnek eltérő méretek. Egy kutya lehet akár mikro-, játék-, teáscsésze-, mini- és még ezer különböző méretű is. Itt a tipikus fajta normákat használtuk. Természetesen, ha ismered a kölyökkutya szüleit akkor szinte pontosan is tudhatod a kölyök felnőttkori méretét.

Milyen gyakran etessük a kölyökkutyánkat?

Ha van egy dolog, amiben minden ember biztos lehet az az, hogy (sajnos) kölyökkutyáink nem maradnak örökre picik. Sőt, nagyon gyorsan nőnek. Ezért a megfelelő tápanyagok elengedhetetlenek a kölykök fejlődésének elősegítéséhez. Az újdonsült gazdiknál ezért jogosan felmerül a kérdés: Milyen gyakran etessem a kölyökkutyámat?

4-6 hónapos korukig a kutyák rohamosan nőnek viszont, ha túletetjük őket, akkor nemcsak természetes növekedés, hanem túlsúly is megjelenhet már nagyon korán.

 Etetési rend 3 hónapos korig

Egy kölyökkutya első pár hónapja a rohamos növekedésről szól, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű ételt adjunk neki. A legtöbben akkor kapják meg a kölyökkutyákat, amikor már nincs szükségük az anyatejre, illetve áttérhetnek a szilárd ételek fogyasztására. Egyes kölyökkutyák (és vadkutyák, farkasok) már három hetes kortól elkezdhetnek félszilárd ételeket fogyasztani. Ebben az időszakban a kölyökkutyák viszonylag jól szabályozzák a napi fogyasztásukat, ezért folyamatosan próbálhatod feltölteni a kölykök tálkáját, hogy abból kedvükre falatozhassanak. Figyelj arra, hogy a nedves, szaftos kutyatápok kiszáradhatnak, ha túl sokat vannak kint. Ha azt veszed észre, hogy a kölyökkutya túl sokat eszik, akkor próbáld gyakori időközönként kitenni neki az ételt. Shmalberg szerint a napi négy ajánlott a leginkább.

Etetési rend 4-6 hónapos korban

4 hónapos kor körül a legtöbb kölyökkutyának a napi háromszoros etetés ajánlott, és rövid időn belül elegendő lesz a napi kétszeri etetés is.

Ebben az időszakban a legfontosabb megfigyelni és ellenőrizni a kölyökkutya testsúlyát. „A kutyák gyorsan nőnek 4-6 hónapos korukban, de ez könnyen túlsúllyá is alakulhat, ha nem figyelünk oda rendesen. Az elhízott kölykök– különösen a nagytestű kutyafajták esetében – hajlamosak ortopédiás (vagy csont) problémákra a későbbiek során. Tehát, hiába tekintjük a kövér kölyökkutyát aranyosnak, ez komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.” – meséli Shmalberg. Szerencsére nagyon egyszerű ellenőrizni ebben a korban a kölyökkutyák testsúlyát a testkondíció pontozás alapján. Nézd meg az alábbi táblázatot, amelynek segítségével megállapíthatod, hogy kölyökkutyádnak mi a testkondíciópontja, ezután keresd fel az állatorvost további tanácsokért, illetve, ha kérdésed van ezzel kapcsolatban fordulj hozzá bizalommal.

Ha kölyökkutyád súlya nem változik annak ellenére, hogy sokat eszik, mindenképp keresd fel az állatorvost. „Ebben a korban jelentkezhetnek olyan egészségügyi problémák, amelyek a tápanyagfelszívódást befolyásolják. Például: paraziták, esetleges veleszületett problémák stb.” – magyarázza Shmalberg.
4 és 6 hónapos kor között a kölykök még mindig sokat esznek. Általában kilogrammonként kétszer annyit, mint egy ugyanolyan súlyú felnőtt kutya.

Etetési rend 6-12 hónapos korban

Amikor azon gondolkozol, hogy vajon hányszor kell etetni az új kedvencünket, valószínűleg az első megérzésed a napi kétszeri etetés lesz, hiszen minden háziállatnál ez a bevált szokás. Ez 6 és 12 hónapos kor között így is van! Ekkor ugyanis a kölyökkutya elérte azt a szintet, amikor a napi kétszeri etetés általában már elegendő.

Ebben az időszakban kezdhet el a kölyökkutya felnőtt kutyáknak szánt ételek is enni. A kistestű kutyafajták esetében ebben az időszakban akár már el is érhetik végleges méretüket, tehát a táplálkozásnál is változtatni kell. A nagytestű kutyák viszont ebben ez időszakban még tovább nőnek. Ez azt jelenti, hogy olyan tápokkal kell etetni a kölyköket, amelyek ellenőrzött mennyiségű kalciumot tartalmaznak. Ezek általában a nagytestű kölyökkutyáknak szánt tápok, amelyek csomagolásán általában megtalálható a felirat: „megfelelő a nagytestű kölyökkutyák növekedésére”.

Fontos ismételni, hogy a kölyökkutyák testkondíciójának folyamatos megfigyelése és ellenőrzése elengedhetetlen ebben az időszakban. Shmalberg szerint nem számít, hogy kis- vagy nagytestű kutyafajtákról beszélünk, ha túletetjük őket, akkor elhíznak.

Etetési rend 12-18 hónapos korban

Erre az időre már a kölyökből többé-kevésbé felnőtt válik. Az első születésnapjától kezdve körülbelül másfél éves koráig a napi kétszeres etetés maradjon a norma. Abban az esetben, ha kutyád kezd egyre pufibbá válni, illetve lusta is, akkor is maradj a napi kétszeri etetésnél csak az adag mennyiségén változtass.

Minél nagyobb testű kutyáról beszélünk, annál tovább tart a növekedési időszak. Például, egy dán dog kétéves kora után is nőhet még. Igaz, ilyenkor már nagymértékben lassul a növekedése, viszont a megfelelő tápanyagok miatt javasolt a kölyökkutyáknak szánt tápot adni ilyen esetekben.

Kis- és közepestestű kutyafajták esetében ebben az időszakban már át lehet térni felnőttkutya tápokra. „Ha ’minden korosztályra’ alkalmas kutyatáppal etetted a kölyköket akkor felesleges váltani, csak ügyelj a megfelelő adagolásra” – mondja Shmalberg.

Hiába aranyos a kicsit pufibb kutya, ennek súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

Nedves kutyaeledel vs. száraz kutyaeledel kölyköknek

Az újdonsült gazdik következő fejtörő kérdése a száraz és nedves kutyaeledelek körül forog. Mi szól ellenük vagy mellettük? A könnyebb eligazodás érdekében, fontos először a különböző lehetőségekről tájékozódni.

A főként konzervekben, tasakokban vagy egyadagos csomagolásokban kapható nedves vagy félnedves kutyatápok általában a legdrágább kutyaeledelek. Nem meglepő, hogy a kutyák ezt részesítik előnyben a száraz tápokkal szemben.
A száraz kutyaeledel (angol hétköznapi nevén: kibble) a legtöbb esetben a leggazdaságosabb megoldás. Egyszerűen adagolható a nagy tasakokból. Nedvesíteni is lehet egy kevés vízzel vagy konzervvel. Későbbitől viszont a kutyád számára kevésbé lesz étvágygerjesztőbb az eledel.

Shmalberg szerint az elválasztási időszakban a kölyökkutyákat mindenképpen nedves kutyatáppal kell etetni, de opció lehet még a félnedves kutyatáp, illetve a beáztatott száraztáp is.

Mikortól etessük a kölyökkutyákat nedves kutyatáppal?

A megfelelő mennyiség kitalálása után, ki kell deríteni azt is, hogy hogyan és mikortól adhatunk nedvestápot a kölyökkutyáknak. Erre egy rövid válasszal tudunk szolgálni: csak óvatosan, az emésztőrendszeri betegségek elkerülése miatt. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen a kutyák saját maguk megteszik az első lépéseket a változás felé. Jó kezdő nedves táp (konzerv) lehet kölyökkutyádnak a 200 g-os kiszerelésű marhás kutyakonzervünk.

„Az általános háziállatok és vadkutyák körülbelül 3 hetes korban kezdenek el először ételt a szájukhoz venni (lehet, hogy ez elsőre nem is lesz sikeres táplálkozás)” – meséli Shmalberg. A továbbiakban néhány fontos tanácsról olvashatsz.
Mindig figyelj a méretekre. A legtöbb kölyökkutya már akár 6 hetes korától képes száraztápot enni, viszont figyelni kell arra, hogy a kutyatáp mérete megfeleljen az adott kutyafajtának. Kisebb szemű száraztápok például a kistestű kutyák számára a legideálisabbak, valamint rengeteg „bármely fajtájú és korú kutyának” előállított kutyatápban is találhatóak kistestű kutyáknak megfelelő falatkák.

Ne felejts el vizet hozzáadni a kutyatáphoz! Akár már az elválasztási időszakban is etetheted a kölyökkutyát száraztáppal, viszont csak és kizárólag alaposan megáztatott formájában. Sőt, kistestű kutyák esetében ajánlott egy villával összenyomni a falatokat a könnyebb fogyasztás érdekében.

Mindig győződj meg arról, hogy a kölyökkutyádnak elegendő friss vize van! Ez egy általános szabály, de erősen ajánlott olyan gazdiknak, akik száraz kutyatáppal etetik kedvencüket. A száraz kutyatápokban (a nedves kutyatápokkal ellentétben) nem található semmiféle folyadék.

Mennyi száraz kutyatápot adhatok a kölyökkutyámnak?

A megfelelő mennyiség főleg a kutyád fajtájától és súlyától függ (lásd.: etetési táblázat). Shmalberg megosztott pár hasznos tanácsot, ha a kölyökkutyádat száraztáppal szeretnéd etetni.

A száraz kutyatápok akár 3,5-4,5 kalóriát tartalmazhatnak grammonként. Ez azt jelenti, hogy egy adag száraztáp átlagosan 350-450 kalóriát tartalmaz. Ez nagyjából a háromszorosa a nedves kutyatápok kalóriatartalmának.

A kutyák hajlamosak elhízni a száraztápok kalóriadúsága miatt, és bizony az is előfordulhat, hogy a gazdik is alábecsülik az ilyen tápok kalóriatartalmát. Ezért elengedhetetlen a pontos adagolás, és a kölyökkutya testkondíciójának folyamatos ellenőrzése.

Vannak olyan kutyusok, akik hiába eszik a száraztápot, mindig éhesnek tűnnek. Az ilyen kölyköknek ajánlott csökkentett kalóriatartalmú, rostban viszont gazdagabb kutyatápokat adni. Pontosan ezért van az, hogy a nagytestű kutyáknak készített tápok általában több rostot tartalmaznak és ezzel együtt kalóriaszegényebbek is.

Egy idő múlva, ahogy a kölyökkutyád növekszik, a legfőbb kérdés az etetés sűrűsége lesz. A napi háromszoros etetésből fokozatosan áttérhetsz a napi kétszeres etetésre, a táp mennyiségét pedig a kölyökkutyád 16 hetes koráig nem ajánlott változtatni. Ez általában minden kutyafajtára igaz.

Klasszikus száraz kutyatáp vs modern kutyaeledel a kölyköknek

Most, hogy információt szereztél a száraztápokról és a nedvestápokról, érdemes vizsgálni a klasszikus száraz kutyatápok és a modern kutyaeledelek közötti különbségeket is. Fontos megjegyezni: a modern kölyökkutyaeledel (mint például a CricksyDog is) nem egyezik meg a hagyományos értelemben vett száraztáppal. A későbbiekben kiderül, hogy a különbségek többsége a kalóriákban rejlik.

Klasszikus száraztáp kalóriák vs. Modern kutyaeledel kalóriák

Nem minden kalória tekinthető egyformának. Egy klasszikus száraztápban található kalória nem ugyanaz, mint a modern kutyaeledelben található kalória. A kutyatápok széleskörű variációja tehát még jobban megnehezíti a helyzetünket, hiszen minden táptípusnak más az ajánlott adagolási mennyisége. A modern kutyaeledel gyakran emészthetőbb, mint a klasszikus feldolgozott száraz- vagy nedvestáp, tehát a kutyád akár több energiához és tápanyaghoz juthat kevesebb eledelből.

A kiváló minőségű modern kutyaeledelek sokkal emészthetőbbek, valamint elősegítik a tápanyagok felszívódását a kölyökkutyák testében.

Néhány étel könnyebben emészthető és olyan kalóriákat tartalmaz, amelyek az emésztés során hamarabb lebomlanak, ezáltal hozzáférhetőbbé válnak a kutya szervezetében. Ezt azonban a hozzávalók minősége, az előállítás módszere, valamint a fehérje, zsír és szénhidrát mennyisége is befolyásolhatja. Az összetevők és a rost-tartalom friss kutyaeledeleknél is változhat éppúgy, mint a száraztápoknál, viszont a modern kutyaeledel minden esetben emészthetőbb, mint a száraztáp. Másrészről viszont a magas rosttartalmú étel kevésbé emészthető és több székletet eredményez.
Ha érdekel pontosan hogyan számolható át mindez kalóriává, akkor segítségedre van az AAFCO (Association of American Feed Control Officials – egy szervezet, amely kisállateledelekkel kapcsolatos tájékoztatókat állít elő). Az AAFCO ugyanis összefoglalta, hogyan kell ilyen esetekben a kalóriát kiszámolni. Az AAFCO szerint száraztápok esetében grammonként 3,5 kalóriát kell számolni szénhidrátok és fehérjék esetén, zsíroknál pedig 8,5 kalóriát grammonként.

Természetesen, az emberi ételek kalóriatartalmát teljesen más számítási módszerrel kapjuk meg. Az állatorvosok és kutatók szerint a friss kutyaeledelek kalóriatartalmának kiszámítási módja közel áll az emberi ételeknél használt kalkulációval, mivel az ember és kutya emésztőrendszere nagyon hasonlóan épül fel. Szóval a modern kutyatáp kalóriájának kalkulációja a következő: 4 kcal/gramm fehérjék és szénhidrátok esetén, zsíroknál pedig 9 kcal/gramm.

Egyszerűbben megfogalmazva, ha a száraz kutyatápnál ajánlott kalóriamennyiséggel számolsz a modern kutyaeledelnél is, akkor könnyen előfordulhat túlsúly kedvencednél. Ezt viszont valószínűleg te sem szeretnéd.

Ha érdekel pontosan mennyi száraztáp ajánlott a kölyökkutyák etetéséhez, akkor nézd meg kezes kis táblázatunkat a tápjaink weboldalának alján. Mindig tartsd észben, hogy rengeteg alternatíva van. A CricksyDog leginkább a kiváló minőségű modern kutyatápot ajánlja, mert az emészthetőbb és a kutyus testében elősegíti a tápanyagok felszívódását.

Mennyi száraz kutyatápot adhatok a kölyökkutyámnak?

A gazdik egyik sokszor feltett kérdése: „Egy háromhónapos kölyökkutyának mennyi tápot adhatok?” vagy „Egy hathónapos kölyökkutya számára mi az ajánlott kalóriamennyiség?” Az igazság az, hogy a kölyökkutyák etetésénél nem sokat számít a kutya kora.

„Mivel ezekben a hónapokban a kölyökkutyák tápanyagszükséglete nem változik, ezért etethetjük ugyanazzal a táppal, ugyanolyan adagokkal kedvencünket” – mondja Shmalberg. A megfelelő mennyiségű száraztáp meghatározásához, fontos megállapítani a kutya felnőttkori testsúlyát (ajánlott napi kalóriabevitelért tekintsd meg a táblázatunkat), majd ezután vizsgáld meg az „adagnyi kalória” részt a tápok csomagolásán. És már tudsz is mindent.

Viszont érdemes észben tartani, hogy a száraztápok minősége is változhat márkáról márkára. Ez főleg a tápokban található húsok és bizonyos „liszt” összetevők minőségétől függ. Ha mindig is kíváncsi voltál pontosan mit is jelentenek ezek a furcsanevű összetevők, akkor most nagy szerencséd van, az AAFCO meghatározásait összegyűjtöttük nektek.

Hús-melléktermékek: Levágott állatok tiszta testrészei, a hús kivételével: tüdő, lép, vese, agy, máj, vér, csont, zsírszövet, valamint gyomor és belek (utóbbi kettő a tartalmuk nélkül). Nem tartalmazhat szőrt, fogakat, szarvakat és patákat.
Húsliszt: Állati szövetekből készült liszt, amely nem tartalmazhat szőrt, patát, vért, szarvat, irhadarabokat, gyomor/bendő tartalmat vagy bélsarat, a feldolgozás során elkerülhetetlen mennyiség kivételével.

Baromfi: A bőröshús csonttal vagy anélkül. Levágott állatok testrészei tollak, fejek, lábak és belek nélkül. Ez egy magas nedvességtartalmú összetevő, amely nagyon hasonlít a baromfiliszthez, viszont utóbbinak a nedvességtartalma nagyon alacsony.
Baromfi-melléktermék: A levágott állatok feldolgozatlan testrészei, mint például a fejek, lábak, tartalma nélküli belek.

Baromfi melléktermék liszt: Levágott szárnyasok tisztított részei ledarálva. Például: nyak, belső tojások, láb és belek. Nem tartalmaz tollat.

Baromfiliszt: Száraz bőr- és húsdarabok csonttal vagy anélkül. Nem tartalmazhat tollakat, fejeket, lábakat és beleket.

Shmalberg szerint néhány alapanyag valódi összetétele örök rejtély marad. „Ha pontosan meghatározzák az alapanyagokat – mint pl.: ’szarvashús’ vagy ’csirkehús’ – akkor a tápnak azt tartalmaznia is kell. Viszont kutatások is bizonyították, hogy néhány összetevőt egyáltalán nem listáznak a tápok címkéjén. Például egyéb húsok, vagy meghatározatlan eredetű melléktermékek.

Mennyi nyersételt adhatok a kölyökkutyámnak?

A nyers étrend kutyáknak – általában a nyers hús, csontok, belsőségek és néha zöldség, gyümölcs keveréke – az utóbbi pár évben egy újabb hóborttá nőtte ki magát a gazdik körében. A nyers ételek nedvesek, és kalóriatartalma hasonlít (de akár magasabb is lehet) a kutyakonzervekéhez és a friss kutyaeledelekéhez. Ahogy azt minden esetben ajánlott, vizsgáld meg a címkét és határozd meg a kutya testsúlyához viszonyítva a megfelelő adagot. Ezenfelül nézd meg a gyártó ajánlatát is, valamint kérd az állatorvos tanácsát, véleményét.

Akárcsak bármelyik emberi diétánál, a nyers diétának is megvannak az előnyei és hátrányai.

Kezdjünk először az előnyökkel. Egy dologban biztosak lehetünk: a nyersételek feldolgozottsága minimális. Ezt szerintünk minden kutyus meg is érdemli. Sok esetben könnyebben emészthető a szárazkutyatápokhoz képest (abból kiindulva, hogy milyen összetevőkből állnak és milyen főzési technikával készültek).

Viszont ott vannak a hátrányok is:

A nyersételek zsírtartalma nagyon magas. „Ez azért van, mert az állati eredetű húsok minél tisztábbak, annál drágábbak is lesznek” – mondja Shmalberg. Másszóval tehát, költségcsökkentés szempontjából inkább a zsírosabb darabokkal dolgoznak a gyártás során.

Az FDA (Food and Drug Administration, magyarul Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal) nem támogatja a nyers étrend alkalmazását. 2012 júliusában az FDA készített egy olyan átfogó kutatást, amely szerint nyersétel fogyasztása során magasabb kockázata van szalmonella vagy lisztéria-baktériumok kialakulásának az állat szervezetében. Az előbbi baktériumok terjedésének (emberben és állatban egyaránt) megelőzése érdekében ellenzi az FDA a nyers étrendet.

Ha nyersétellel szeretnéd etetni kedvencedet akkor még jobban oda kell figyelned a kutyád viselkedésére, és ha észreveszel valami szokatlant azonnal keresd fel az állatorvost. „Az újabb nyersételek közül néhány már pasztőrözött vagy fagyasztva szárított, ami csökkentheti a lehetséges káros baktériumok számát az ételben” – mondja Shmalberg, majd hozzáteszi azt is hogy „természetesen minden kutyatápban lehetnek olyan anyagok, amelyek a kutyák számára károsak is lehetnek és a későbbiekben akár meg is betegednek tőle. A száraz kutyatáp sem kivétel ez alól”.

Mindig kerüld el, ha egy nyers étrendet követő kutya meg szeretne nyalogatni. Ugyanis a nyersételekben található baktériumok kutyáról emberre is terjedhetnek, szóval soha ne engedd a kutyának, hogy megnyaljon. Te pedig soha ne érj a szájához, vagy annak környékéhez. Az FDA szerint kerülni kell az érintkezést a kutya bármely olyan testrészével (akár mancs, akár szőr), amely érintkezhetett nyers étellel, vagy annak felületével.

A viszonylag magasabb fertőzésveszély miatt néhány állatorvos elutasítja a nyersétellel etetett kutyák kezelését. Mégis vannak olyan állatorvosi táplálkozási tanácsadók, akik nyers- illetve friss kutyaeledellel dolgoznak, a bennük található magas tápanyag értékek miatt (valamint a rossz minőség és feldolgozottság elkerülése miatt is). Viszont…

A modern kutyaeledelekre is vonatkozik minden előnye a nyers étrendeknek. A nyersételeknél felsorolt hátrányok pedig már nem igazak a modern kutyaeledelekre.
Általánosságban a nyers étrend (káros baktériumok nélküli nyersételek) és a frissen készített étrend jótékony hatásai nagyjából megegyeznek. A főzött étel, viszont általában csökkenti a baktériumok szervezetbe való bejutásának kockázatát. A kevésbé emészthető, feldolgozott, vagy kiegyensúlyozatlan ételek elhagyásával és a modern étrendre áttérve több gazdi is jelezte, hogy kutyájuk pozitív értelemben sokat változott. Ilyen változás volt például a fényesebb szőr, kisebb széklet, nagyobb étvágy, valamint a kutya közérzetének javulása. Nem kizárt, hogy ez a javulás a jobban lebomló tápanyagoknak, a csökkentett rost-tartalmú és rossz minőségű ételeknek köszönhető.

Mégsem tudjuk biztosan kijelenteni, hogy egy bizonyos étrend követésének több előnye és jótékony hatása van, mint bármely másik diétának. Kutatások sem mutattak ki különbséget az étrendek jótékony hatásaival kapcsolatban. Sőt a gazdik is mindig ugyanazokat a pozitív változásokat, hatásokat sorolják fel bármelyik étrend esetén. Emészthetőség szempontjából pedig a nyersételek leginkább a CricksyDog típusú tápokhoz hasonlítanak. Illetve még sok esetben kiemelten ajánlott lehet a hipoallergén tápok alkalmazása.

Nagy- és kistestű kölyökkutyák etetése

Ha minket kérdezel, szerintünk minden kölyökkutya egyformán aranyos mérettől függetlenül. Még akkor is, hogy jól tudjuk egy nagytestű kutyának teljesen más etetési igényei vannak, mint egy kistestű kutyusnak. Ez kölyökkorban különösen igaz, hiszen testük rohamosan fejlődik életük első évében.

Nagytestű kutyának számítanak azok a kutyafajták, amelyek felnőttkort elérve legalább a 35 kilót elérik. Ezek a kutyák lassabban nőnek a kistestű kutyafajtákkal ellentétben és mire végleges felnőttkori méreteiket elérik akár 15-24 hónap is eltelhet. Azok a felnőtt kutyák, akik nem érik el a 10 kilót azokat nevezzük kistestű kutyáknak. Kölyökkutyaként ők is gyorsan fejlődnek, de akár 9-10 hónapos korukra elérhetik a felnőttkori méreteiket.

Most, hogy ezekkel tisztában vagyunk nem csoda, hogy a nagy- és kistestű kutyafajták teljesen különböző etetési igénnyel rendelkeznek.

Mennyit etessem a nagytestű kölyökkutyámat?

Shmalberg figyelmünkbe ajánl pár fontos információt a nagytestű kölyökkutyák táplálására vonatkozóan:

A túl sok kalcium és túl sok kalória hatásai leginkább a nagytestű kutyák esetében jelentkeznek. Fontos tehát a nekik megfelelő tápokkal etetni őket és folyamatosan figyeljük a napi kalóriabevitelüket.

A kölyökkutyák testkondíciója nagyon fontos (több információért nézd meg a táblázatunkat). Mindig ellenőrizd, hogy kevés nyomással jól érezhetők-e a bordák vagy hogy van-e jól látható csípő felül- és oldalnézetből egyaránt.

Ahogy azt már többször is említettük a legegyszerűbb módja a pontos mennyiség meghatározásának az, ha utánajárunk mekkora a kutyánk várható felnőttkori mérete/súlya. Ha bizonytalan vagy nyugodtan kérdezd meg az állatorvost a pontos adatokért. 

Viszont Shmalberg a következőt javasolja: „Sosem szabad csak egy táblázatnak hinni. A fő támaszpont mindig a kutyád állapota legyen. Kutyafajtákon belül is lehet akár 30% eltérés, ami az energia igényüket és anyagcseréjüket illeti. Minden kutya egyedi, tehát minden étrend egy kicsit eltér a másiktól.”

Mennyit etessem a kistestű kölyökkutyámat?

A fentiekben leírtak mind vonatkoznak a kistestű kölyökkutyákra is. Tehát meg kell állapítani a felnőttkori végleges méreteit, figyelni kell a testkondícióját. Az úgynevezett ’testkondíció pont’ meghatározásához segítségedre lehet a lap alján található táblázatunk, de állatorvossal is konzultálj ezügyben a pontosabb adatokért.
Ezenfelül Shmalberg ad nektek pár tippet a kistestű kölyökkutyák helyes táplálkozásához:

Az adagokra nagyon kell ügyelni, hiszen a kistestű kutyák sokkal hamarabban válnak felnőtté és ezzel együtt az anyagcseréjük is hamarabb lassul le, mint a nagytestű kutyáknak. Főleg akkor, ha mindig ölben visszük őket! És mind tudjuk, hogy ez gyakran előfordul.

Ne vidd túlzásba a jutalomfalatkákat. Néhány jutalomfalat ugyanis általános méretű kutyákra lett kialakítva, ami azt jelenti, hogy egy jutalomfalat négyszer annyi kalóriát is tartalmazhat, mint amennyit a kistestű kutyádnak szabadna enni. Ez pedig feldöntheti az étrendnél kialakított egyensúlyt és a szükséges tápanyagot sem kapja meg így a kutya.

Legyen a kölyökkutya szüleinek testsúlya a támpont a kölyök jövőbeli méreteinek meghatározásához. Kistestű kutyafajtáknál különösen sokszor előfordulhat tenyésztő és tenyésztő között méretbeli különbség.

Mikor váltsunk felnőtt kutyaeledelekre?

Most már biztos gondolkozol azon, hogy mikor kell lecserélni a kölyökkutyáknak szánt tápot a felnőtt verzióra. A főszabály: egyeztess az állatorvossal, és nagyjából a kölyökkutya első születésnapja körül megtörténik a csere.

Ha már a kölyökkutya eléri a végleges méretének kb. 80%-át, akkor a növekedése egyre inkább lassul. Ebben az időszakban a legalkalmasabb tápot váltani. Általában ez a 12 hónapos kor körül történik, viszont bekövetkezhet akár előbb is (különösen a kistestű kutyafajtáknál). Továbbá, nagyon sok állatorvos javasolja, hogy az első 12 hónapban kölyökkutyáknak szánt táppal etessük kedvencünket. Továbbiakban hasznos információkról olvashatsz a váltással kapcsolatban, illetve annak fontosságáról.

Táplálkozási különbségek a kölyökkutya- és felnőttkutya tápok között

Shmalberg szerint ezek a kölyökkutya tápok főbb sajátosságai: A kölyökkutya eledeleknek általában magasabb a fehérjetartalmuk, ezzel elősegíti a normál izomtömeg fejlődését, különös figyelmet fordítva a növelt mennyiségű aminosavakra. Nem csak az a fontos, hogy a megfelelő mennyiségű proteint megkapja a kölyökkutyánk. Figyelni kell a megfelelő mennyiségű aminosav bevitelre is.

A megfelelő fejlődés érdekében a kölyökkutya tápokban gondosan összeállított zsírsavak találhatók, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabbak a kölyköknek szánt eledelek.

A nagytestű kutyáknak készült tápokban a kalcium mennyisége erősen korlátozott, hiszen a kelleténél több kalcium fogyasztása a nagytestű kutyák esetében abnormális csontnövekedéshez vezethet. (A felnőtt kutyák szervezete viszont már sokkal jobban bírja a nagyobb mennyiségű kalciumot.)

A kölyökkutya tápok általában több zsírt és kalóriát tartalmaznak, a fejlődés támogatása miatt. Ne feledd, a felnőtt kutyák könnyen elhízhatnak, ha ilyen tápot kapnak, valamint akkor is ha az adagokra nem szánunk elég figyelmet.
A kölyökkutyákkal ellentétben a felnőtt kutyáknak nincsenek olyan kötött etetési szükségleteik feltéve, ha egészséges kutyáról van szó. „Felnőtt kutyákat akár kölyökkutya tápokkal is etethetjük, természetesen csak akkor, ha semmi betegsége nincs az állatnak. De a felnőtt kutyák nem feltétlenül igénylik azt a magasabb tápanyagszintet, amelyre a kölyökkutyáknak viszont maradéktalanul szüksége van. Ezért, kölyökkutyákat soha nem szabad felnőtt kutyáknak szánt tápokkal etetni” – mondja Shmalberg.

A nagytestű kutyáknak speciális szükségleteik vannak. Ha a te kölyökkutyád ebbe a kategóriába tartozik, viszont „minden korosztályra” ajánlott tápot adsz neki, akkor mindig figyelj arra, hogy a címkén is szerepeljen az, hogy ’minden korosztályra, beleértve a fejlődő nagytestű kutyákat is’. „Sajnos, számos tenyésztő és kutya tulajdonos ragaszkodik a régen szerzett információkhoz és ezeket adják tovább az új gazdiknak is. A legutóbbi tanulmány szerint rengeteg tenyésztő nem megfelelően eteti a kölyökkutyákat” – mondja Shmalberg.

Hogyan váltsak felnőttkutya tápra?

Jó hír: a váltás egyáltalán nem bonyolult, és nem is tart sokáig. Sőt, Shmalberg mindössze két lépést javasol és szerinte ez a váltás egy hét alatt be is fejeződik.
Keverd össze a két tápot. Az egy hét alatt, fokozatosan add hozzá a felnőtt tápot a kölyökkutya táphoz, a kölyökkutya táp adagját pedig fokozatosan csökkentsd ezzel együtt. Így első nap főleg kölyökkutya tápot adsz kedvencednek egy kis felnőtt táppal megszórva; a hét közepén már nagyjából fele-fele az arány; a hét végére pedig a felnőttkutya tápnak kell dominálnia. „Mindig figyelj arra, hogy az adagok egyformák maradjanak. A kalóriatartalom változatossága ilyenkor elkerülhetetlen, de nem fog problémát okozni ebben az egy hétben” – javasolja Shmalberg.

Figyeld a kölyökkutya székletét. Ha bármilyen változást észlelsz (pl.: más a színe; folyós) akkor az legnagyobb valószínűséggel a változó tápanyagok és rosttartalom miatt lehet. A váltás folyamatának lassításával biztos nem lesz semmi gond a kutyánál. „A belekben található baktériumoknak is hozzá kell szoknia az új táphoz, hiszen ezek a baktériumok is hozzájárulnak a tápanyagok lebontásához (főleg a különböző rostok esetében)” – mondja Shmalberg.

Kölyökkutya etetési táblázat

A megállapított felnőttkori testsúlyt most itt fogjuk hasznosítani! A kölyökkutya etetési táblázat megmutatja neked, hogy mekkora a megfelelő adag, amelyet a kedvencednek adnod kell. Bárhol olvasod, vagy hallod, hogy egy pohárnyi táp bőven megfelel független a táp fajtájától, sose hidd el. Ez pont ugyanolyan, mint a ruhaiparban a méretezés. Az M méret minden márkánál más centimétereket jelenthet. Ez így a kutyatápok esetén is, hiszen minden kutyatápnak megvan a sajátos kalóriatartalma.

Néhány kutyatáp márka leírja az ajánlott adagot, és ez is lenne a legideálisabb minden esetben. Viszont, ha nem találsz ilyen leírást az adott tápnál, akkor te is könnyen kiszámíthatod a megfelelő mennyiséget. „Néhány gyártó nagyon régi adatokat használ és néha túlkalkulálja az ajánlott mennyiséget, ezért nem szabad mindig elhinni, amit a csomagoláson látsz. Az előre beállított számok helyett a legfőbb támpontod a saját kutyád legyen és az ő állapota” – javasolja Shmalberg.

Amennyiben te is a legjobb megoldást keresed kölyök kutyusodnak akkor előszeretettel javasoljuk a bárányos kölyöktápunkat. Amit ide kattintva tudsz elérni.

Cikkünk forrása: NomNomNow

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény