A szalmonella fertőzést (szalmonellózis) a szalmonella baktériumok okozzák. Ezek a nyers húsban és a tojásban is megtalálhatók, de terjedhetnek az állatok nyálán és székletén keresztül is. A hányás és véres hasmenés is lehet szalmonella fertőzés jele a kutyáknál. Ilyen esetben fontos, hogy megfelelően hidratáljuk a kutyusainkat, ezen kívül pedig sűrűn kell a mancsaikat szappanos vízzel megmosni. Természetesen, az állatorvost is értesíteni kell!

 

Szalmonella Tünetek Kutyáknál

A szalmonellózisban szenvedő kutyák akár teljesen tünetmentesek lehetnek, teljesen észrevétlenül vészelhetik át a betegséget. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egyik kutyánál sem jelentkeznek tünetek! A fertőzés súlyosságától függően eltérő tüneteket fedezhetünk fel. Általában már az első 72 órában jelentkeznek az alábbi tünetek:

• Láz
• Hasmenés
• Hányás
• Rossz kedv/Lehangoltság
• Dehidratáltság
• Étvágytalanság
• Depresszió
• Kevesebb aktivitás

 

Szalmonella kialakulásának okai

A szalmonella baktériumok leggyakrabban nyers (barf) vagy alul főtt hús fogyasztása által kerül a kutyák szervezetébe, de romlott ételektől, nyers tojástól, vagy egy már szalmonellás kutya székletétől, nyálától is kialakulhat a fertőzés. A fertőzött kutyák szervezetéből a székleten és nyálon keresztül távoznak a baktériumok.

A gyengébb immunrendszerű (pl.: kölyökkutyák, idős/senior kutyák) vagy az antibiotikumot szedő kutyák nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg.

Azért, hogy rajtad ne múljon kutyusod épsége, használd te is a tápjainkat! Minden gyártás alkalmával mindig megvizsgáljuk azokat, hogy 100%-ban garantálni tudjuk a kiváló minőséget. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy tápjaink szalmonella baktérium mentesek! Juliet tápjainkat a kistestű kutyusoknak, míg Ted tápjainkat a közép-nagy testű kutyusoknak fejlesztettük ki.

 

Szalmonella Diagnosztizálása

Az első tünetek közé tartozik a furcsa viselkedés, láz, hányás és folyamatos hasmenés is. Ilyenkor azonnal az állatorvoshoz kell fordulni, friss székletmintával! A szalmonella fertőzéstől kialakulhat későbbiekben más gasztrointesztinális betegség is. Például, gyomorbél gyulladás, ételallergia, vagy paraziták. Az állatorvos ezért rengeteg tesztet és vizsgálatot végez el a kutyán, hogy a betegséget a lehető legpontosabban tudja diagnosztizálni.

Az állatorvos meg fogja kérdezni, hogy milyen tüneteket tapasztaltál a kutyán. Ilyenkor érdemes megemlíteni, hogy evett-e a kutya nyers húst vagy tojást, milyen kutyatápot adsz neki, kapcsolatba léphetett-e más fertőzött állattal. Az állatorvos vizelet- és székletmintát vesz tesztelés céljából. A vérvétel súlyosabb esetekben indokolt.

 

A Szalmonella Kezelése

Legtöbbször (enyhébb fertőzés esetén) otthon is kezelhető a betegség. Fontos, hogy a kutyus elegendő folyadékot kapjon a gyógyulás során. A hányás és a hasmenés miatt sok folyadékot veszít, ezért kell a sok tiszta, friss víz! Az állatorvos felírhat antibiotikumot is, a gyorsabb gyógyulás vagy a súlyosabb tünetek megelőzése érdekében.

Súlyosabb esetekben a kutya kórházi kezelésre is szorulhat. A súlyosan dehidratált kutyáknak IV-es folyadékterápiára lehet szükségük. Azoknál a kutyusoknál, akiknél a szalmonella fertőzés következtében vérfertőzés vagy szepszis (vérmérgezés) alakult ki, plaza- vagy vérátömlesztésre lehet szükség. A szalmonellás kutyusok többsége teljesen felépül, de sajnos a szepszises kutyáknál kevesebb esély van a teljes gyógyulásra.

 

Felépülés

Ahogy azt fent is írtuk, a gyógyulás ideje alatt sok-sok tiszta, friss vizet kell biztosítani a kutyusok számára, ezzel megakadályozható a kiszáradás, dehidratáltság. Előfordulhat, hogy az orvos előírja a napi tápmennyiség csökkentését, de ahogy gyógyul a kutyus, úgy lehet fokozatosan visszatérni az eddig bevált és megszokott adagoláshoz.

Mivel a fertőzés székleten és nyálon keresztül is bekerülhet a szervezetbe, így mindenképp védőfelszerelést (kesztyűt) kell viselni, ha a kutyust kézhez veszed. Moss kezet szappannal és vízzel, minden egyes ellátott feladat után (pl.: etetés, játék), és ne hagyd, hogy a kutyus nyalogasson! Az etetőtál mosásakor ne használd a konyhai csapot, szivacsot, kefét. Szerezz be külön erre a célra szivacsot és ha lehet inkább az udvaron öblítsd el a tálakat. A kutya ürülékén és nyálán akár hetekig is megtelepedhetnek a szalmonella baktériumok!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40291 vélemény