Néhány ember ragaszkodik hozzá, hogy a paleolit (paleo) diéta, ami a történelem előtti őseink által fogyasztott táplálékon alapszik, a modern világ legegészségesebb táplálkozási formája. A paleo étrendhez tartoznak a nem nagyüzemi környezetből származó, fűvel táplált tehénből származó tej, bio gyümölcsök és zöldségek.

Hasonló módon, néhány kutyagazdi már ragaszkodik az ilyen fajta nyers diétához négylábúja számára. A gondolkodásmódjuk ugyanolyan: úgy kellene táplálkoznunk, ahogy azelőtt tettük, hogy a feldolgozott ételek miatt kezdtünk elhízni, és hajlamossá váltunk az életmódunk miatt kialakuló betegségekre.

Az olyan szervezetek, mint a Szövetség az Állatelhízás Megelőzéséért (APOP), ami állatorvosi egészségügyi szakemberekből áll, folyamatosan ellenőrzik az állatelhízás irányvonalát, és hogy ez összességében milyen hatással van az egészségre. Csakúgy, mint emberpajtásaiknál, a túlsúlyos állatok aránya nőtt, és az APOP becslése szerint, a kutyák 54%-a vagy túlsúlyos, vagy elhízott.

A kutyaetetés dilemmája: tényleg a kutyatáp a hibás?

A száraz kutyatáp feltalálójának, egy Londonban élő amerikainak úgy jött termékéhez az ötlet, hogy nézte ahogy hajósok maradék keksszel etették a kutyákat. Kiagyalt egy receptet búzadarából, zöldségekből, céklából, és húsból, amiket aztán kekszhez hasonló rágcsává főzött, és a kiegyensúlyozott táplálkozást hirdette. Amikor a 19. században feltalálták a kereskedelmi kutyaeledelt, úgy gondolták, ez a konyhai maradék és a „véletlenül” lepottyanó falatok alternatív megoldása. A kutyatáp korai alkalmazói a gazdag angolok voltak, akik a vadászkutyáikat etették vele.

Csak most, nem csak a konyhai maradék falatokat vádolják táplálkozás szempontjából hiányosnak, hanem az előre elkészített ételeket is. A botrány még régebben néhány Kínából visszarendelt tápból eredt. Ezeknél fennállt a lehetősége annak, hogy mérgező anyagokból készültek. Ez sajnálatos módon elvonta a figyelmet a minőségi alapanyagokból feldolgozott kutyatápokról,  és azokra vitte át a figyelmet, amiket különféle töltőanyagok és tartósítószerek tarkítanak. Pedig az emberek már több száz éve is etették kutyájukat kutyatáppal. Mint látható ez a vita régre nyúlik vissza, és csakúgy, mint minden más kutyákkal kapcsolatos kérdés esetében, még az állatorvosi közösségben is érvelnek mind a két oldal mellett.

Sok a vita, de egy dologban mind egyet érthetünk

A nyers étel támogatói arra a tényre mutatnak rá, hogy a verseny kutyák, és a szánhúzó kutyák mindig is nyers ételt fogyasztottak, és versenyzőként mindig jól boldogultak. Úgy gondolják, hogy a nyers ételtől fényesebb lesz a kutyák szőre, kisebb az esély az allergiára, energikusabbak lesznek, és tisztábbak lesznek a fogaik. A legtöbb nyers fogás csontot tartalmaz, vagy izmos húst (csirke, marha, vadhús, kacsa, disznó), nyers tojást, és több féle zöldséget.

Másrészről viszont, az állatorvosok és állatgazdik, akik jobb szeretik főtt kutyaeledellel etetni az állatokat (házilag főzött, vagy üzletekből beszerezhető kutyaeledelekkel), azt állítják, hogy a nyers hús magas kockázattal járó lehetséges halálos baktériumokat von maga után, mint például a szalmonella vagy a liszteriózis. Azzal is érvelnek, hogy néhány nyers étrend potenciálisan kiegyensúlyozatlan lehet, és elvonja a kutyáktól a szükséges tápanyagokat. Végül, úgy vélik, hogy a nyers csontok veszélyesek lehetnek, és átlyukaszthatják a kutyus beleit. Az egész állatorvosi közösség egyetért abban, hogy a csontok emiatt nagyon veszélyesek, és el kellene kerülni őket.

A CricksyDognál mi gondoskodunk róla, hogy kutyusod sok különböző féle étrendben részesüljön, ezért a kutyaeledelek széles skáláját biztosítjuk neki. Van nálunk marhás, bárányos, tengeri halas, sőt, még rovarfehérje alapú is! Arra bátorítjuk a kutyagazdikat, hogy próbálják ki a legfinomabb normál és hipoallergén tápjainkat, vagy akár a rovaros kekszeinket is.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

CricksyDog x Erste Bank

CricksyDog x Erste Bank

Te is szereted azt ha pénzt kapsz vissza a vásárlásod után? Szuper, mert mi is! Most az Erste bank George appjában vásárolt CricksyDog-os finomságok után 5% visszajár! 1. Hogyan működik a dolog? Nagyon egyszerűen. Sajnos azt tudnod kell hogy egyelőre csak Erste bankos...

bővebben
Egy kutya álomszülinapja: Pocakon túl a paradicsomban…

Egy kutya álomszülinapja: Pocakon túl a paradicsomban…

Helló, embertársak! Hé, igen, te, aki éppen olvasod ezt! Gondolkoztál már azon, milyen egy kutya szemszögéből a tökéletes szülinap? Akkor irány felkészülni, mert elkalauzollak egy csodás kalandra! 1. A reggel kezdeteként: ébresztő Ma alapvetően nincs szükségem arra,...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
35066 vélemény