Néhány ember ragaszkodik hozzá, hogy a paleolit (paleo) diéta, ami a történelem előtti őseink által fogyasztott táplálékon alapszik, a modern világ legegészségesebb táplálkozási formája. A paleo étrendhez tartoznak a nem nagyüzemi környezetből származó, fűvel táplált tehénből származó tej, bio gyümölcsök és zöldségek.

Hasonló módon, néhány kutyagazdi már ragaszkodik az ilyen fajta nyers diétához négylábúja számára. A gondolkodásmódjuk ugyanolyan: úgy kellene táplálkoznunk, ahogy azelőtt tettük, hogy a feldolgozott ételek miatt kezdtünk elhízni, és hajlamossá váltunk az életmódunk miatt kialakuló betegségekre.

Az olyan szervezetek, mint a Szövetség az Állatelhízás Megelőzéséért (APOP), ami állatorvosi egészségügyi szakemberekből áll, folyamatosan ellenőrzik az állatelhízás irányvonalát, és hogy ez összességében milyen hatással van az egészségre. Csakúgy, mint emberpajtásaiknál, a túlsúlyos állatok aránya nőtt, és az APOP becslése szerint, a kutyák 54%-a vagy túlsúlyos, vagy elhízott.

A kutyaetetés dilemmája: tényleg a kutyatáp a hibás?

A száraz kutyatáp feltalálójának, egy Londonban élő amerikainak úgy jött termékéhez az ötlet, hogy nézte ahogy hajósok maradék keksszel etették a kutyákat. Kiagyalt egy receptet búzadarából, zöldségekből, céklából, és húsból, amiket aztán kekszhez hasonló rágcsává főzött, és a kiegyensúlyozott táplálkozást hirdette. Amikor a 19. században feltalálták a kereskedelmi kutyaeledelt, úgy gondolták, ez a konyhai maradék és a „véletlenül” lepottyanó falatok alternatív megoldása. A kutyatáp korai alkalmazói a gazdag angolok voltak, akik a vadászkutyáikat etették vele.

Csak most, nem csak a konyhai maradék falatokat vádolják táplálkozás szempontjából hiányosnak, hanem az előre elkészített ételeket is. A botrány még régebben néhány Kínából visszarendelt tápból eredt. Ezeknél fennállt a lehetősége annak, hogy mérgező anyagokból készültek. Ez sajnálatos módon elvonta a figyelmet a minőségi alapanyagokból feldolgozott kutyatápokról,  és azokra vitte át a figyelmet, amiket különféle töltőanyagok és tartósítószerek tarkítanak. Pedig az emberek már több száz éve is etették kutyájukat kutyatáppal. Mint látható ez a vita régre nyúlik vissza, és csakúgy, mint minden más kutyákkal kapcsolatos kérdés esetében, még az állatorvosi közösségben is érvelnek mind a két oldal mellett.

Sok a vita, de egy dologban mind egyet érthetünk

A nyers étel támogatói arra a tényre mutatnak rá, hogy a verseny kutyák, és a szánhúzó kutyák mindig is nyers ételt fogyasztottak, és versenyzőként mindig jól boldogultak. Úgy gondolják, hogy a nyers ételtől fényesebb lesz a kutyák szőre, kisebb az esély az allergiára, energikusabbak lesznek, és tisztábbak lesznek a fogaik. A legtöbb nyers fogás csontot tartalmaz, vagy izmos húst (csirke, marha, vadhús, kacsa, disznó), nyers tojást, és több féle zöldséget.

Másrészről viszont, az állatorvosok és állatgazdik, akik jobb szeretik főtt kutyaeledellel etetni az állatokat (házilag főzött, vagy üzletekből beszerezhető kutyaeledelekkel), azt állítják, hogy a nyers hús magas kockázattal járó lehetséges halálos baktériumokat von maga után, mint például a szalmonella vagy a liszteriózis. Azzal is érvelnek, hogy néhány nyers étrend potenciálisan kiegyensúlyozatlan lehet, és elvonja a kutyáktól a szükséges tápanyagokat. Végül, úgy vélik, hogy a nyers csontok veszélyesek lehetnek, és átlyukaszthatják a kutyus beleit. Az egész állatorvosi közösség egyetért abban, hogy a csontok emiatt nagyon veszélyesek, és el kellene kerülni őket.

A CricksyDognál mi gondoskodunk róla, hogy kutyusod sok különböző féle étrendben részesüljön, ezért a kutyaeledelek széles skáláját biztosítjuk neki. Van nálunk marhás, bárányos, tengeri halas, sőt, még rovarfehérje alapú is! Arra bátorítjuk a kutyagazdikat, hogy próbálják ki a legfinomabb normál és hipoallergén tápjainkat, vagy akár a rovaros kekszeinket is.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Fogyás elhízott kutyáknál

Azt mondják, hogy a férfihoz a hasán keresztül vezet az út. Ez az állítás a kutyákra is vonatkozik – egy kis extra száraztáp vacsinál vagy egy finom jutalomfalat is kimutathatja mennyire szeretjük és törődünk a kutyánkkal. De ha ezt túlzásba visszük, akkor bizony...

bővebben

Rovar alapú kutyaeledelek: minden, amit tudnod kell

Rovarfehérje alapú élelmiszer lehet a jövő? Hamarosan valószínűleg az emberek is áttérnek a rovarok fogyasztására, így nem meglepő, hogy a rovaralapú kutyatápok is egyre népszerűbbé válnak! A rovarok kitűnő fehérjeforrásnak számítanak, valamint a belőlük kinyert...

bővebben

Mennyit kell etetni a kölyökkutyákat? (Részletes leírás)

Örökbe fogadtál egy kölyökkutyát, vagy még csak gondolkozol rajta? Gratulálunk! Garantáltan életre szóló élményekkel fogsz gazdagodni. Az ölelgetésekből, szeretetből és kalandból sosem lesz hiány! Az izgalom mellett biztosan elsőként merül fel benned a kérdés: hogyan...

bővebben

Kövess minket a közösségi médiában!

Csomagod kiszállításáról a DPD futárszolgálat gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja

Szeretnéd Ingyen kipróbálni a bárányos kutyakekszünket?

 

Ha igen, akkor kattints az alábbi gombra...

Ingyenes

Ajándékod Érkezett

Az alábbi mezőbe kérlek add meg az email címed, és már készen is vagy!

Amint beírod az e-mail címed, már e-mailben küldjük is ki Neked az ajándék bárányos kutyakekszed kuponkódját! Mikor kapom meg a kekszet? Bármilyen másik termék vásárlása mellé ingyen megkapod a kekszedet!

Kuponodat Kiküldtük az

E-mail Címedre

Maximum 5 percen belül meg kell érkeznie. De a biztonság kedvéért itt is leírjuk:

baranyoskeksz100