Rovarfehérje alapú élelmiszer lehet a jövő?

Hamarosan valószínűleg az emberek is áttérnek a rovarok fogyasztására, így nem meglepő, hogy a rovaralapú kutyatápok is egyre népszerűbbé válnak! A rovarok kitűnő fehérjeforrásnak számítanak, valamint a belőlük kinyert fehérje minősége miatt kiváló kutya- illetve macskatáp hozzávaló is lehet. Jelenleg a húsipar egy negyedét a kisállat-élelmiszeripar teszi ki. A kisállat-élelmiszer ipar egy környezeti katasztrófa, ezért nem csoda, hogy rengetegen javasolják/szorgalmazzák a vegán kutyaeledelek forgalmazását. 

Szóval, mi is az a rovaralapú kutyaeledel?

A rovaralapú kutyatáp egy olyan állateledel, amely állatok (főleg kutyák és macskák) számára is emészthető rovarokat tartalmaz. Limitált, viszont folyamatosan növekvő számban elérhetőek ezek az eledelek. Például: rovaralapú kutya- és macskatápok, jutalomfalatok. Ebben a cikkben a rovaralapú kutyaeledelekre fektetjük most a hangsúlyt. Egy másik cikkünkben már összefoglaltuk a rovarfehérje alapú táplálás előnyeit és hátrányait.

Egyre népszerűbb az ehető rovar!

Az ehető rovarok egyre nagyobb népszerűségnek örvendhetnek manapság. A rovarfogyasztás bizonyul a legfenntarthatóbb megoldásnak, ugyanakkor ez a legkülönösebb módja a világ élelmiszerigényének bővítésére. 2013-ban az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete hangsúlyozta az élelmiszergyártás sürgős átalakítását, hogy a jövőbeli élelmiszerhiányt minél előbb megelőzhessük. Ötletük az ehető rovar volt. A rovarok fenntarthatósága miatt döntöttek úgy az Egyesült Nemzetek, hogy az élelmiszerek potenciális jövője lehet ez a megoldás. Tenyésztésükhöz minimális erőforrás szükséges, valamint a hagyományos állattenyésztéssel ellentétben lényegesen kevesebb hulladék keletkezik.

Rovarok: az alternatív élelmiszerellátás

Az élelmiszerkészletek végesek, ezért muszáj minél előbb egy alternatív módot találni az emberiség táplálására. Az, hogy az emberek rovarokat esznek már megszokott dolog. Világszerte 2 billió ember fogyaszt rovarokat. Ezt entomofágiának is nevezik. Afrikában található a legtöbb ehető rovar, körülbelül 500 különböző fajtát fogyasztanak az ott élők. Például: tücsköt, bogarat, hangyát, hernyót, termeszeket, sáskát és szöcskét. Nyugaton nemrég nyitott teret magának a rovarfogyasztás ötlete. Azonban a rovarfogyasztásra vonatkozó szabályok folyamatosan változnak, és országonként eltérnek.

Miért váltsunk rovaralapú kutyaeledelekre?

Miért kéne rovarfehérje alapú kutyatápra váltani? Ez egy jó kérdés! Elsőként muszáj megemlíteni, hogy néha a kutyaeledelek valódi hozzávalói elég sokkolóak lehetnek. Sajnos sokszor az ártatlannak tűnő „hús melléktermékek” és „húslisztek” mögött gyomorforgató gyártási folyamatok rejtőznek. Kisállateledel gyártók gyakran adnak termékeikhez tartósítószereket és vitamindúsítókat, amelyek sokkal egészségtelenebbé teszik az adott tápot. Az állatok és azok részeinek feldolgozási folyamatai is visszataszítóak.

Elég különös tehát, hogy sokan előszeretettel borítják a mészárlás áldozatait a kisállatuk etetőtálkájába. Ann M. Martin könyvében (Food Pets Die For) részletezi, a kisállateledel előállítás folyamatait. Évek óta tudnak már az állatorvosok és az állatvédők a kereskedelmi állateledelekben található nátrium-pentobarbitál maradványok veszélyeiről, viszont ez a probléma azóta is megoldatlan. Nekünk a CricksyDog-nál ezért van egy saját szigorított házi előírásunk, ami csak kiváló alapanyagokat enged a kutyatápjainkba!

Rovarok, mint fenntartható fehérjeforrás állatoknak

Előreláthatóan 2050-re a Földön már 9 billió ember fog élni. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy a kisállateledeleket hogyan és miből fogják előállítani a folyamatosan csökkenő források mellett? A rovaralapú táp a válasz erre a kérdésre! Rovarok a Föld minden területén találhatók, valamint a hagyományos fehérjeforrásokhoz képest sokkal kevesebb földre, vízre, élelemre és energiára van szükségük. Az elsőszámú fehérjeforrások közé tartozik jelenleg a csirke, hal és a szarvasmarha – embereknél és állatoknál egyaránt.

Az állat és ember populáció viszont olyan mértékben növekszik, hogy ez teljesen felborítja a táplálékláncot. A rovarok a magas fehérje-, vitamin-, ásványianyag-, rost- és zsírsavtartalmuk miatt akár az emberek és kisállatok „szuperétele” is lehetne! Az egészségügyi jótékony hatásai mellett, a rovarevés a Földünknek is jót tesz, hiszen a rovarok a növényi fehérjéket nagyon hatékonyan konvertálják állati fehérjére, és a rovarok tenyésztésének módjai is sokkal fenntarthatóbbak.

A rovarok lesznek az állateledelek fő fehérjeforrásai?

Dr. Ken Tudor szerint igen, aki a „Rovarok: Az állateledelek jövőbeni fehérjeforrásai?” (eredeti cím: Insects: The Pet Food Protein of the Future?) című cikkében fejti ki gondolatait. Írásában részletezi, hogy mennyivel fenntarthatóbb és hatékonyabb a rovarok tenyésztése, valamint ehhez sokkal kevesebb földművelésre van szükség. Néhány állat természetes étrendjében alapból szerepeltek a rovarok. A kutyákról és a macskákról például köztudott, hogy rovarokra is vadásznak. A kisebb vadmacskáknak és azok őseinek is jelentős táplálékforrásai voltak a bogarak.

A csirkéknek és a halaknak is alapvető élelemforrása a rovar, ezért talán még logikus is lenne rovarokkal etetni tovább kedvenceinket. A rovarliszteknek számos előnye van, többek között magas jóminőségű fehérjetartalmuk miatt, de elengedhetetlen zsírsav és aminosav tartalmuk miatt is nagyon hasznosak. Ezen kívül még mellette szól, hogy könnyen emészthetők és tenyésztésük során a természetes forrásokat nem pusztítják el.

Rovarok népszerűsége az állateledelek hozzávalójaként

Az utóbbi pár évben nagyon népszerűek lettek azok az állateledelek, amelyeknek egyik fő hozzávalója a rovar. Az állatok és mi emberek is fogyasztottunk már rovart akaratlanul, hiszen azok apró részei nagyon gyakran belekerülnek egy növényi-alapú ételbe – rossz hír vegánoknak és vegetáriánusoknak! Hiába bizonyul kiváló fehérjeforrásnak a rovar, mégis csak limitált számban elérhetők a rovaralapú állateledelek. Mindez persze változhat, amint az emberek egy olcsóbb és fenntarthatóbb táplálékforrást választanak kedvenceiknek. Mi Magyarországon elsők között kínálunk a család négylábú tagjának rovarfehérje alapú kutyakekszet és száraztápot egyaránt.

A fenntartható, rovaralapú kutyaeledelek felkapottabbak lesznek 2019-ben?

Vajon elterjed majd 2019-ben a rovaralapú kutyaeledelek fogyasztása? Nos, erre várnunk kell és kiderül! Egy friss Innova trend felmérés szerint az angol és amerikai fogyasztók 64%-a reméli, hogy a vállalatok hamarosan a fenntarthatóságot tartják szem előtt. Ez viszont állateledeleknél már nem olyan egyértelmű, hiszen pontos információ nincsen arról, hogy a gazdákat mennyire érdeklik a tápok hozzávalóinak fenntarthatósága. Az alapanyag beszerzésről és állatjóllétről ugyanis kevés követelés létezik, viszont évente jelentősen nő az érdeklődés az imént említett témák iránt. Tarts velünk, és etesd a kutyusodat rovarfehérje alapú tápjaink egyikével.

Ha te még a konzervatívabb kutyagazdik közé tartozol, akkor pedig nyugodtan add bárányos / marhás tápunkat kedvencednek. Nálunk minden termék komly házi előíráson megy keresztül, mielőtt a tápunk kutyusod táljában landolna!

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

33 benti tevékenység, amivel lefoglalhatod a kutyádat

Mindig keresed az izgalmas, egyszerű és szórakoztató tevékenységeket, amivel lefoglalhatod a kutyádat? Nem csoda, hiszen a kutya érdeklődését felkelteni nem mindig olyan egyszerű dolog, viszont a sok ötletelés közben te már sokkal jobban elfáradhatsz és a kedves is...

bővebben

10 tipp a kutyaszőr takarításhoz

Kivétel nélkül minden kutya hullajtja a szőrét, és ezzel a jelenséggel garantáltan minden gazdinak meggyűlik a baja. A husky-k boldog gazdáinak pedig innét is mély együttérzésünket küldjük! Noha imádjuk négylábú szőrös kedvenceinket, azért néha örülnénk neki, ha nem...

bővebben

Miért dörgölik a kutyák a feneküket a padlóhoz?

Feltűnt, hogy kutyád elég sokszor dörgölőzik a padlóhoz? Ezt „szánkázásnak” is nevezik és szinte biztos, hogy találkoztál már ilyen viselkedéssel. Ebben a cikkben ismertetjük veletek a leggyakoribb kiváltó okokat, illetve pár tanácsot is adunk, hogyan orvosoljátok az...

bővebben

Megtalálhatsz minket az alábbi közösségi média oldalakon is!

Csomagod kiszállításáról a DPD futárszolgálat gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja

Szeretnéd Ingyen kipróbálni a bárányos kutyakekszünket?

 

Ha igen, akkor kattints az alábbi gombra...

Ingyenes

Ajándékod Érkezett

(Sajnos egy kutyagazdi csak egyszer élhet ezzel a lehetőséggel!)

Az alábbi mezőbe kérlek add meg az email címed, és már készen is vagy!

Amint beírod az e-mail címed, már e-mailben küldjük is ki Neked az ajándék bárányos kutyakekszed kuponkódját! Mikor kapom meg a kekszet? Bármilyen másik termék vásárlása mellé ingyen megkapod a kekszedet!

Kuponodat Kiküldtük az

E-mail Címedre

Maximum 5 percen belül meg kell érkeznie. De a biztonság kedvéért itt is leírjuk:

baranyoskeksz100