Ha mindig is követted az állateledelek innovációit, akkor biztos találkoztál már a rovar alapú kutyaeledelekkel. A rovarfehérje alapú jutalomfalatok már utat törtek maguknak a piacon, és a rovaralapú állateledeleket már kezdik bevezetni Angliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és már hazánkban, Magyarországon is.

„Rovar a kisállatom ételében? Fúj..” – gondolkodású embereknek érdemes megjegyezni, hogy a rovaralapú ételek is pontosan ugyanúgy néznek ki, mint a már jól megszokott kutya- vagy macskatápok. A fekete katonalegyek, szöcskék, és lisztkukacok többek között az ilyen eledelek főbb hozzávalói.

A rovaralapú állateledelek lehetséges előnyei:

A rovarokban található fehérje. Fajtától függően egy rovar lehet jó, de akár kiváló fehérjeforrás. Ezen felül még zsírban, zsírsavakban, vitaminokban és ásványianyagokban sincs hiány. Nagyon fontos, hogy a rovarok aminosav profilja teljesebb lehet a zöldség fehérjéknél – ismételjük, ez mind rovarfajtól függ. Rovarok használata állatetetésnél főleg a bennük található fehérje miatt terjedt el. A rovarokban található fehérjékről készült kutatás szerint a legtöbb rovarfajtában magas a fehérje mennyisége és minősége is kiváló.

Továbbá, ezekben a fehérjékben találhatóak nélkülözhetetlen aminosavak is (mint például: lizin, metionin, leucin), amelyek a növényi eredetű fehérjeforrásokban csak limitált mennyiségben állnak rendelkezésre. A rovarliszt fehérjeszintje és aminosav profilja sokkal jobb, mint a szójaliszté, sőt néhány rovarfaj esetén nagyon hasonlít a halliszthez. Azonban az aminosav profilok fajtáról fajtára változhatnak.

Az már bizonyított, hogy a rovarok tápértéke nagyon magas, főleg a proteinfrakció megfelelő összetételű aminosavai miatt. A sárga lisztbogár lárvájának aminosav összetétele különösen kedvező lehet.

Egy kutatás megvizsgálta a Nigériában gyakran fogyasztott rovarokat (szám szerint négyet: Afrikai pálmafúró ormányosbogár, Orrszarvúbogár, Hernyó, Termesz). A kutatás által megállapították, hogy a nélkülözhetetlen aminosavak (lizin és metionin) viszonylag nagy mennyiségben megtalálhatóak ezekben a rovarokban.

További előnyei

A rovarok új energiaforrásként is szolgálhatnak az ételre érzékeny/allergiás kutyák számára – évtizedek óta nem változik az állatorvosok, illetve az állateledelek gyártóinak ajánlása a napi etetéssel kapcsolatban. A kutyáknak és macskáknak is különböző feldolgozott eledeleket ajánlanak, napi kétszeri etetéssel.

Ennek következtében nem is csoda, hogy a kutyák utóbbi generációi már rengeteg bél problémával, ételérzékenységgel küzdenek, valamint a krónikus megbetegedések is mind a rosszminőségű eledelek (amelyek fehérjeforrásai az évek alatt semmit nem változtak) napi fogyasztásától alakulnak ki. A probléma megoldására számos állateledel gyártó és forgalmazó cég elkezdett egzotikusabb és új fehérjeforrásokkal kísérletezni. Például: őz, kenguru, nyúl.

Emiatt sokkal bonyolultabbá vált az eliminációs diétára kényszerülő kutyáknál kideríteni, melyek azok az új fehérjeforrások, amik segíthetik enyhíteni az állat ételérzékenység problémáját. A rovaralapú eledelek egy nagyon ígéretes megoldásnak bizonyulnak eddig. Ennek ellenére, ha a gazdik folyamatosan odafigyelnek arra, hogy jó minőségű hagyományos fehérjetartalmú tápokkal etessék kedvenceiket úgy, hogy a fehérje fajtáját folyamatosan váltogatják (lazac, marha, bárány), akkor nem valószínű krónikus ételérzékenység kialakulása.

Környezeti fenntarthatóság – Egy iparszerű gazdálkodás rengeteg mennyiségű energiát, vizet és földet igényel, arról nem is beszélve, hogy az ott tartott haszonállatok jólléte és a károsanyag-kibocsátás erősen megkérdőjelezhető ezekben az üzemekben. A rovartenyésztés sokkal hatékonyabban, etikusan megvalósítható és még kevesebb erőforrást is igényel. Csupán kis mennyiségben keletkezik ilyenkor ammónia és metán, és egyáltalán nem szükséges különböző hormonok vagy antibiotikumok használata. Tehát a rovaralapú eledel gyártása alacsony környezeti hatása miatt tekinthető egy nagyon ígéretes opciónak.

A rovaralapú állateledelek lehetséges hátrányai:

A tudományos kutatások hiánya – máig nagyon kevés kutatás létezik az állatok rovarral való etetésének hatásairól. Nagyon sok rovarfaj fogyasztása biztonságos az állatok számára, viszont a hosszútávú egészségügyi következményekről még nincs pontos információ. Hiába tűnik nagyon bíztatónak a rovarok tápanyagértéke, sokkal több kutatás szükséges ezen tápanyagok emészthetőségéről, felszívódásáról, illetve hasznosításáról.

Az ’undi-faktor’ – rengeteg ember undorodik a rovarevés puszta gondolatától is, ezért nem csoda, hogy szőrös kedvencüket sem akarják ilyennek etetni. Jelenleg még nem lehet tudni, mennyire támogatják a rovaralapú állateledelek használatát.

A döntés a te kezedben van

Mi a CricksyDognál próbáljuk megragadni a környezettudatos élet lehetőségeit, és nagyon bízunk benne, hogy a rovarfehérje alapú tápunk elnyeri a kutyusod tetszését.

Mi erőszeretettel támogatjuk a környezeti fenntarthatóságot. Mindig figyeljünk oda a részletekre, és merjünk váltani, így remélhetőleg nem lesz probléma a rovaralapú eledelekkel kapcsolatban sem.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

Készen állsz a „Kutyák mikrochipezésének napjára”?

Minden évben augusztus 15-e a Kutyák Mikrochipezésének Világnapja, az a nap, amikor arra ösztönzik a gazdikat, hogy vigyék el kedvenceiket mikrochipeztetni, illetve emlékeztetik azokat, akik ezt már megtették, hogy frissítsék a regisztrációs információjukat. Az...

bővebben

Fogyás elhízott kutyáknál

Azt mondják, hogy a férfihoz a hasán keresztül vezet az út. Ez az állítás a kutyákra is vonatkozik – egy kis extra száraztáp vacsinál vagy egy finom jutalomfalat is kimutathatja mennyire szeretjük és törődünk a kutyánkkal. De ha ezt túlzásba visszük, akkor bizony...

bővebben

Rovar alapú kutyaeledelek: minden, amit tudnod kell

Rovarfehérje alapú élelmiszer lehet a jövő? Hamarosan valószínűleg az emberek is áttérnek a rovarok fogyasztására, így nem meglepő, hogy a rovaralapú kutyatápok is egyre népszerűbbé válnak! A rovarok kitűnő fehérjeforrásnak számítanak, valamint a belőlük kinyert...

bővebben

Kövess minket a közösségi médiában!

Csomagod kiszállításáról a DPD futárszolgálat gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja