A kennel köhögés akár a te kedvencedet is könnyűszerrel megfertőzheti, hacsak nem tartod őt bombabiztosan egészségesen. A kutyák légúti megbetegedésének főszezonja az ősz, amely rendkívül ragályos és akár hetekig tartó kínzó köhögést is okozhat kutyusodnak, bizony elkezdődött…. Ha pedig nem szeretnél nap mint nap kedvenced köhécselésére az éjszaka közepén felébredni, akkor fogadd meg inkább őszi-téli egészségmegőrző tanácsainkat.

 

A kennel köhögésről általában

A kennel köhögés a kutyák fertőző légcső- és hörgőgyulladása, mely kezdetben a felső, majd később az alsó légutakat és a tüdőt is megtámadhatja. Kennel köhögés az év bármely szakaszában előfordulhat, de általában a hűvösebb időjárás beköszöntével emelkedik meg a fertőzések száma. A kennel köhögés a kutya-közösségbe gyakrabban járó kedvenceket érinti leginkább, de hát melyik kutyus tagadná meg ősszel a bandázást? Ahelyett, hogy hermetikusan elzárnád őt a külvilágtól, inkább erősítsd meg páncélként az immunrendszerét! Jó hír, hogy egy stabil immunrendszerrel bíró kutya tünetmentesen is képes átvészelni a fertőzést. A légúti tünetek megjelenésekor viszont a gyógyulási idő akár hetekig is eltarthat, így érdemes inkább a megelőzésre fókuszálnod!

A kennel köhögés általában egy légúti vírusfertőzés nyomán indul, mely lehet például a kutyák parainfluenza-, adeno-, herpes- és reovírusa vagy a szopornyica vírus is. A vírus, vagy vírusok által legyengített légúti nyálkahártyák sebezhetősége jelentősen megnő, ami már tökéletes alkalom a kórokozó baktériumok megtelepedésének. Ilyen például a Bordetella bronchiseptica baktérium, ami akár gennyes tüdőgyulladást is okozhat, hacsak nem cselekszel időben!

A kennel köhögés vírus komponensei rendkívül fertőzőek, cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel is hatékonyan terjednek. Igen, jól sejted: elegendő egyetlen össze-szimatolás a kerítésen keresztül egy beteg kutyussal, és máris megtörténhet a baj. És bár a kennel köhögés lefolyása általában enyhe, de az 1 éves kor alatti, és a senior, vagyis 7 éves kor feletti generációkban, legyengült állatokban vagy a rövidfejű fajtákban már komolyabb problémát is okozhat. Ha pedig már szövődmények is kialakultak, akkor különösen veszélyes lehet, ezért sohase hagyd annyiban kutyusod köhögését. A köhögés mindig bajt jelent!

 

A kennel köhögés tünetei

  • Felső légúti tünetek, kötőhártya gyulladás, orrfolyás és tüsszögés.
  • Hangos, száraz, ugatásszerű köhögés, ami főleg aktivitás vagy izgalom hatására súlyosbodik.
  • Perceken át tartó köhögéses roham, fulladás szerű állapot is jelentkezhet.
  • A felköhögött légúti váladék, fehér slejmes köpet (gazdiktól tanultuk ezt a megfogalmazást, de igen találó) felöklendezése, mintha hányna az állat.
  • Bakteriális felülfertőződés esetén láz, levertség és étvágytalanság, nehezített légzés.

A kennel köhögés általában enyhe lefolyású, a köhögéses panaszoktól való teljes megszabadulás olykor mégis hetekig elhúzódhat, illetve szövődmények is jelentkezhetnek. Az állatorvos által nem gyógykezelt eseteknél, vagy az igen erősen legyengült immunrendszerű kedvenceknél tüdőgyulladás is kialakulhat, melyre a száraz köhögés hurutossá válása hívhatja fel a figyelmet. A tüdőgyulladást pedig láz, levertség, étvágytalanság és nehezített légzés szokta kísérni. Ez már bizony nem játék, ugyanis a tüdőgyulladás embereknél is komoly, akár életveszélyes kockázattal is járhat, ugyanígy a kutyusoknál sem szabad félvállról venni! Ha kedvenced köhögni kezd és 1-2 nap alatt sem javulnak a tünetei, vagy romlik a helyzet, akkor mindenképp keress fel egy állatorvost. Különösen komolyan kell venned a betegséget, ha kedvenced francia bulldog, boston terrier, mopsz, német boxer, vagy más “rövidorrú” fajtájú kutyus.

 

A kennel köhögés diagnózisa

A kennel köhögés igazolására állatorvosod egy alapos fizikális vizsgálatot, vérlabort, és mellkasi Röntgen felvételeket és egyéb kiegészítő vizsgálatokat is szükségesnek ítélhet. Jó hír, hogy megfelelő diagnózis mellett a kennel köhögés akut tünetei általában gyorsan enyhíthetők és pár nap alatt visszatérhetnek otthonodba a nyugodt, köhögésmentes éjszakák.

 

A kennel köhögés kezelése

A kennel köhögés akut tünetei általában gyulladáscsökkentők és légúti nyálkaoldók, köptetőszerek hatására már pár nap alatt jelentősen enyhíthetők. Enyhébb, szövődménymentes esetekben antibiotikum-kezelés nem mindig szükséges a gyógyuláshoz. Súlyosabb, szövődményekkel is terhelt esetekben viszont az antibiotikumon túl egyéb kiegészítő terápiák alkalmazása is indokolt lehet. Az otthoni kezelés kiegészíthető egy kevés mézzel is, amit kedvenced garantáltan imádni fog.

Ügyelj arra, hogy ne érje hideg a kis beteget! Készíts neki egy száraz, meleg fészket, vagy engedd be őt a lakásba. A gyógyulás teljes ideje alatt kerüld, hogy kutyusodat közvetlenül érje a légkondícionáló, a huzat vagy egy nagyobb hőkülönbség. Ha a melegből viszed ki a hidegbe sétálni, akkor szuper megoldás lehet egy kutyaruha a séta során. A teljes gyógyulásig pedig az a legjobb, ha teljesen mellőzöd a fürdetést és a kutyakozmetikát.

Nyakörv helyett inkább hámmal sétáltass, hiszen kedvenced légcső tájéka kifejezetten érzékeny lehet a kennel köhögés következményeként. Kerüld a nagy forgalmú kutyás helyeket, kutya-futtatókat, kutya-panziókat, kutyás parkokat, kutya-iskolákat és kutya-napköziket, ugyanis köhögős kedvenced szinte garantáltan befertőzné a kutyatársait. Végül pedig légy türelemmel, hiszen a gyógyulás akár hetekig is eltarthat.

 

A kennel köhögés megelőzése

Egy szó, mint száz, a kennel köhögést lényegesen könnyebb megelőzni, mint kivárni, mire végre kigyógyul belőle a házikedvenc. A megelőzésnek pedig az a leghatékonyabb módja, hogy maximálisan egészségesen tartod négylábú barátodat. És, hogy miként érheted el mindezt?

  • Megfelelő táplálással,
  • célzott immunerősítéssel,
  • és rendszeres állatorvosi vizsgálatokkal, megelőző oltásokkal.

Ütős kombináció, nem igaz? Szerencsére a legjobb helyen jársz, ugyanis a CricksyDog tápokat választó gazdik arról számoltak be, hogy kedvenceik zökkenőmentesen viselik a hidegebb hónapok viszontagságait is. Ez pedig nem másból fakad, hogy a CricksyDog tápok nem tartalmaznak semmilyen káros adalékot vagy mesterséges anyagokat, amik kutyusod immunrendszerét leterhelnék. Alapanyagai kizárólag olyan, szigorúan ellenőrzött, friss összetevők, melyek gondosan válogatottak, hogy kedvenced asztalára nap, mint nap a legegészségesebb étel kerülhessen. Megtalálhatók bennük azok az értékes tápanyagok és nyomelemek, amiktől hűséges kis ragadozód immunrendszere bombabiztos pajzsként fog funkcionálni.

Te is nyugodtabb lennél, ha kutyusod szervezete egy kis plusz támogatást nyerne a kennel köhögéssel szemben? Akkor válaszd a célzott immunerősítést a Twinky őszi / téli vitaminvarázs segítségével. Állatorvosként azt mondhatom, ha ezt a kiegészítőt is beveted a kórokozók és betegségek ellen, akkor hatalmasat lépsz kedvenced boldog és egészséges jövője felé.

A harmadik fontos megelőzési szempont nem más, mint a rendszeres állatorvosi kontroll és a kennelköhögés elleni védőoltás. Tudnod kell azonban arról, hogy az oltások megléte önmagában nem pótolja a kiegyensúlyozott immunrendszer meglétét, inkább úgy tekints az oltásokra, mint egy további pillér, amire kutyusod egészsége támaszkodhat. Az egészség pedig minél több pilléren nyugszik, annál stabilabb. A kennel köhögés oltásból egyébként két típus létezik Magyarországon: egy injekciós és egy orrba cseppenthető vakcina. Utóbbi előnye, hogy teljesen fájdalommentes, így sokkal népszerűbb is.

A megfelelő védelem fenntartása érdekében a kennel köhögés elleni védőoltást évente kell megismételni. A legtöbb kutya-panzióban, kutyaiskolában, kutya-napköziben előírás, hogy kedvenced legyen oltva kennel köhögés ellen, tehát akkor is hasznos az oltás, ha igénybe vennél ilyen szolgáltatásokat a jövőben. Bár a vakcina a kennel köhögés leggyakoribb kórokozói ellen megvédi kedvencedet, de a betegség kialakításában szerepet játszó egyéb, ritkábban előforduló vírusok ellen az oltás sajnos nem ad védelmet. Emiatt egyik oltás sem garantálhat 100%-os biztonságot a betegség kialakulása ellen. Ahogy az előbb is írtam, az erős immunrendszert egyszerűen semmi sem pótolja.

A megelőzés legfontosabb eleme tehát kedvenced immunrendszerének folyamatos erősítése, a megfelelő táplálás egy minőségi CricksyDog táppal és a helyes tartási körülmények biztosítása. Ezt még egy kis Twinky őszi / téli vitaminvarázzsal megfűszerezve igencsak feladod a leckét a vírusoknak… Hiszen a kennel köhögés helyett szólhat az ősz az egészségről és a gondatalan kutyás élményekről is.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40316 vélemény