Gratulálunk; várandós vagy! Talán úgy tűnhet, hogy a teendőlistád már így is kilóméterhosszú, de a kutyád felkészítése egy kisbaba érkezésére, a listád élén kell hogy szerepeljen.

Hazahozni egy kisbabát egy kutya mellé stresszes lehet a kutyusnak és a gazdninak is egyaránt. Négylábúd már hozzászokhatott, hogy a figyelem középpontjában van, de most hirtelen versenyeznie kell, hogy elnyerje a figyelmetek egy evő, alvó, síró, bekakiló kisemberrel szemben, akit még sohasem látott vagy szagolt korábban.

A minél simább átmenet kulcsa mindenki számára az, hogy ha hónapokkal a baba érkezése előtt gondoskodtok az előkészületekről. Itt van néhány egyszerű tipp még a nagy nap előtt.

Taníts egy öreg kutyának új trükköket

A kutyád néhány szokása, és viselkedése, ami most még cukinak tűnhet, aggasztó lehet, amikor megérkezik a baba. Bár, akárhány éves is a kutyád, sosem túl idősek ahhoz, hogy türelemmel, dicsérettel, és jutalomfalatokkal leszoktassuk őket a rossz szokásaikról.

A kutyád szeret egész nap a fotelben henyélni? Bátorítsd arra, hogy inkább a fekhelyét használja pihenésre. Dugd el a játékait, vagy jutalomfalatokat a fekhelyén, amikor nem figyel, hogy megtanulja: az az ő helye.

A kutyád megugat mindenkit, aki elmegy a ház előtt? Húzd be a függönyt, vagy helyezd máshova a bútorokat, hogy nehezebben tudjon kilátni az ablakon, így a járókelők nem lesznek annyira zavaróak számára.

Ha előszeretettel ugrál rád, vagy a látogatókra, azzal, hogy megjutalmazod a figyelmeddel ahogy beteszed a lábad az ajtón, nem fog megváltozni a viselkedése. Tanítsd meg neki, hogy az egyetlen módja, hogy elnyerje a figyelmed az, ha türelmesen megvárja amíg beérsz és leülsz .

Sétáltasd meg

Egy új családtag azt is jelenti, hogy kutyusod séta menetrendjét át kell rendezni. A kutyák szeretik az állandóságot, ha a mozgásról, és a pisiszünetekről van szó. Még a baba érkezése előtt kezdd el az új napirendje szerint sétáltani, hogy a kutyusod (és a húgyhólyagja) hozzá tudjon szokni.

Ha az a terved, hogy a kutyád úgy sétáltatod, hogy közben tolod a babakocsit is, még a baba érkezése előtt kezdj el gyakorolni. Így, hogy még nem kell aggódnod a baba miatt, nyugodtan taníthatod a kutyádat, hogy ne rángassa a pórázt mikor babakocsival vagy. Így a babakocsi méretéhez is hozzászokhat, ezáltal a kocsi kereke nem fogja bekapni a farkát vagy a cuki kis mancsát.

Készítsd elő a bébiszobát

A kisbaba szobája egy teljesen új terület lesz a kutyusodnak. Az új bútorok, új szagok, és új tevékenységek nagy változást jelentenek a kutyádnak. Hogy megkönnyítsd ezt az átalakulást, gondold végig annak a lehetőségét, hogy minél előbb elkészítsétek a gyerekszobát. Minél előbb álljon készen a gyerekágy, és minden gyerekbútor, hogy a négylábú kedvenced hozzá tudjon szokni, mielőtt a kisbaba érkezésével még több stressz érné.

Ugyanakkor most jött el az idő, hogy felállítsd a szabályokat a gyerekszobával kapcsolatban. Ha egyáltalán nem akarod, hogy a kutyád betegye a lábát a szobába, tanítsd meg rá, hogy a szoba területe „tiltott zóna” azzal, hogy egy babaráccsal eltorlaszolod az útját. Ha nem bánod, ha a kutyus bejár a gyerekszobába, betehetsz egy kutya fekvőhelyet a sarokba, hogy kényelmes legyen neki az új helyen.

Mutasd meg neki az új szagokat

Egy kisbaba érkezése sok új szagot jelent a kutyusodnak. Használj babahintőport, babaolajat, egy kis babaszappant, és sampont a bőrödön, hogy kutyusod hozzászokjon az új szagokhoz mielőtt a kisember megérkezik.

A baba illatát is jó ha megmutatod a kutyádnak, mielőtt hazahozzátok a kórházból. Ha hazahozod a kis takaróját, vagy böfiztetőjét a kutyusodnak az segít neki, hogy felkészüljön az érkezésére. A legfontosabb, hogy ne hagyd, hogy elvegye magát az anyagot; csak hagyd, hogy távolabbról megszagolja, mivel meg kell értenie, hogy az új illat a tiéd. Ez lehet az első lépés, hogy megtanítsd ölebednek, hogy tisztelje a kisbabát.

Kérj segítséget profiktól

Még akkor is, ha minden tippet alkalmaztál a baba érkezése előtt, az első néhány nap a hazajövetel után hektikus lehet, a ház tele vendégekkel, és jót akaró ismerősökkel, őrült napirend, és rengeteg izgalom. Ha elakadnál, vagy bizonytalan vagy, hogy hogyan szoktasd hozzá kutyusod a kisbaba érkezéséhez, akkor kérd ki kutyaoktató szakértők tanácsát is.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

7 olyan kutyafajta, amelyek nagyobb veszélyben vannak nyáron

A nyár beköszöntével, ideje beszélnünk a napszúrás és hőguta veszélyeiről. Mivel a kutyák nem izzadnak, csak a lihegéssel/zihálással tudják hűteni saját testhőjüket. Napszúrás és hőguta bármely kutyánál előfordulhat, viszont egyes kutyafajták nehezebben tudják...

bővebben

Nyári kozmetikai tippek: megnyírni vagy nem nyírni?

Beköszöntött a nyár, ezzel együtt a hőség is. Míg nekünk elég vastag ruháinkat lengébbre cserélni, kutyáinknak ilyen lehetőségük viszont nincs. Érdemes őket ilyenkor teljesen megnyírni? Kell aggódni így a napszúrástól és a napégéstől? Mi a helyzet a rövidszőrű és...

bővebben

Csomagod kiszállításáról a DPD és az MPL gondoskodik

Online fizetést az OTP Simple Pay biztosítja