Az idei szilveszter éjszaka feltehetőleg teljesen más lesz, mint a többi. Ettől függetlenül szerintünk jobb felkészülni minden eshetőségre. Ezért is írtuk meg Neked az alábbi cikket:

Lehet, hogy neked és barátaidnak az újév minden évben egy hatalmas nagy buli, amit általában hangos zenével, tűzijátékkal és nagy társasággal ünnepelsz. Sajnos a kutyádnak a hangzavar és a tömeg inkább csak félelmetes és stresszes.

Akkor, amikor nincsen járványhelyzet, vagy törvényi előírás nem tiltja, akkor nem kell lemondanod a nagy buliról kedvenceid miatt, elég, ha egy kicsit odafigyelsz és bevetsz pár trükköt. Tavaly is javasoltunk 5 tippet, és idén is fogunk néhányat. 16 tanácsunk ha nem is az idei évre, de jövőre remélhetőleg már hasznos lesz.

16 tippünk a biztonságos Szilveszter éjjelhez

1. Tartsd bent kedvencedet! Sok kisállat annyira megretten a tűzijátéktól és a tömegtől, hogy félelmükben akár el is menekülnek. Ilyenkor jobb bent tartani a kutyákat és hagyni, hogy ellazuljanak a kényelmes kis sarkukban.

2. Ha nem tarthatod bent a kutyát, akkor győződj meg arról, hogy pórázon szorosan melletted legyen, vagy zárd el a kutyaházába. Ha tömegbe szeretnéd vinni kedvencedet, mindenképp egy jól bevált, erős pórázt tegyél rá, hátha a hirtelen impulzusok miatt mozgékonyabbá válik. Ettől függetlenül, szerintünk az lenne a legjobb, ha otthon tartanád újévkor kedvencedet.

3. Ha elutazol az ünnepekre és magaddal kell vinned a kutyád is, akkor mindenképp keress számára egy helyet, ahol biztonságban érzi magát. Messze a hangzavartól és az idegenektől.

4. Figyelj, hogy kedvenced közelébe semmiféle alkoholos ital vagy étel ne kerüljön. A Pet Poison Helpline (szószerinti fordításban Kisállat Méreg Segélyhívó) szerint a macskákra és a kutyákra nézve is rendkívül mérgező lehet az alkohol. A következő tünetek jelentkezhetnek ilyenkor: nyáladzás, száraz hörgés vagy hányás, felpuffadt has, alacsony vérnyomás, gyengeség és émelygés, esetlegesen kóma és halál. Azonnal keresd fel az állatorvost, ha kedvenced szervezetébe alkohol került.

5. Óvatosan a zsíros ételekkel (pl.: sonka, marha és/vagy csirke zsír és csont) a kiskedvenced biztos örömmel falatozna belőle, de sajnos súlyos emésztési problémákhoz vezethet a túl sok zsíros étel fogyasztása. Például: hányás, hasmenés, puffadás. A szétrágott csontok esetében előfordulhat, hogy az éles darabok felsértik a bél-, gyomor- és nyelőcsövet. Ezen kívül a csontok elakadhatnak a fogak és az állkapocs körül, a nyelőcsőben, a gyomorban és a belekben, valamint olyan elzáródásokat okozhatnak, amelyen csak életmentő sebészeti beavatkozással lehet segíteni. Mindemellett a zsíros ételek fogyasztása hosszú távon elhízáshoz is vezethet!

6. Vigyázz az újévi csillogó-villogó dekorációkkal. Az állatok roppant kíváncsiak tudnak lenni, amint felfedeznek egy-egy új tárgyat. A felderítéshez pedig a szájukat, nyelvüket használják leginkább. A díszek lenyelése fulladáshoz vezethet.

7. Legyen naprakész a kedvenced mikrochip-je és oltásai. Az ünnepi nagy jövés-menésben sajnos előfordulhat, hogy nyitva marad a bejárati ajtó és kedvenceink meglógnak otthonról. Ijedtükben akár szándékosan el is szökhetnek, de haza már nem találnak. Ha viszont minden adat naprakész a mikrochip-en, akkor a kutya megtalálói könnyen vissza tudják vinni a gazdájához.

8. Tartsd az eddig megszokott napi etetési és alvási rutint. Minél jobban hozzászokik a rendszerhez, annál jobban tudja kezelni majd az ünnepi pörgést.

9. Használj holisztikus nyugtató snackeket, terápiákat kedvenced számára. A citromfű, a kamilla, a levendula és a macskagyökér olyan természetes gyógynövények, amelyek nyugodtan adhatók a kiskedvencek ételeihez, ezzel sokkal könnyebben lazulnak el. Ezen kívül még a párologtatókat is csak ajánlani tudjuk. Számos termék van a piacon, megéri utánajárni és kipróbálni, kifejezetten akkor, ha félős kutyád van.

10. Konzultálj az állatorvossal szorongáscsökkentő gyógyszerrel kapcsolatban. Rengeteg ilyen szer létezik háziállatok számára, de mindenképp szakértő véleményét kell kikérni a vásárlás előtt. A benzodiazepinek (általában a Valium®) gyors hatású és szükség esetén alkalmazandók, de lehet kombinálni lassabb lefolyású gyógyszerekkel, ha nagyobb segítségre van szükség. Vannak vény nélkül kapható gyógyszerek is, amelyek szintén hatékonyak lehetnek. DE: MINDIG beszélj az állatorvossal mielőtt beszereznéd az adott gyógyszert.

11. A nap során mozogj a kutyáddal egy nagyot, hogy a felesleges energiáit felszabadíthassa. A sok mozgástól jobban elfárad, amitől pedig sokkal nyugodtabb lesz az este folyamán.

12. Szeparáld el a tömegtől kedvenced. A nagy bulik felesleges stressz-faktorok a kutyák számára. A sok stressztől ingerlékenyebbek lehetnek, előfordulhatnak balesetek is. Ha tudod, hogy kutyád sokkal jobban érzi magát a ketrecébe bezárva, mint szabadon a nagy tömegben, akkor inkább zárd el az emberek elől és ne legyen lelkiismeretfurdalásod miatta. Tegyél mellé sok-sok játékot, plüsst, pokrócot. A lényeg, hogy egy nyugodt környezetet teremts a számára.

13. Védd kedvencedet a tűzijátékok zajától, hiszen a legtöbb esetben ez okozza a legnagyobb problémát. Játssz egy kellemes, vidám, nyugodt zenét kutyádnak a szobában. Az esőhang is kiváló választás lehet, a lényeg az, hogy kutyád figyelmét elterelje a kinti zajoktól. A kutyáknak is lehetnek kedvenc műsoraik a TV-ben, szóval akár még azt is bekapcsolhatod kedvencednek a tűzijáték idejére.

14. Jó ötlet elvonulni ilyenkor a nyüzsgő nagyvárosból egy csendesebb, nyugodtabb helyre. Ez még neked is jól jöhet, hiszen új helyeket ismerhetsz meg. Sőt, ha barátaid és/vagy családod is vevő az ötletre, akkor ez még egy remek ünnepi program is lehet. Ha viszont a felhőtlen bulizást szeretnéd választani, inkább keress a közelben egy kutyapanziót, ahol elszállásolhatod kedvencedet arra az egy éjszakára. Így neked és kutyádnak sincs miért aggódni szilveszter estéjén.

15. Nyugtasd kutyád amennyit csak tudod. Simogasd, tartsd magadhoz közel, tegyél meg mindent, amire csak szüksége lehet az ellazuláshoz. Akár még egy-két masszázs technikát is elleshetsz az interneten. Hidd el, garantált sikere lesz!

16. Ha elutazol az ünnepekre és úgy döntesz, hogy kedvencedet otthon hagyod, mindenképp győződj meg róla, hogy a lehető legjobb kezekben legyen a távolléted alatt. Ha az egész családoddal utazol, érdemes keresni egy képzett „kutya-szitter”-t, így biztos nem lesz gond a tűzijátékok alatt sem.

Mindig vigázzatok egymásra

Mi mindenekelőtt annak örülünk a legjobban, ha Te is, és kutyusod is biztonságban van idén Szilveszterkor. Feltehetőleg idén elmarad a legtöbb helyen a tűzijáték is. Az idei év már teljesen más mint a többi, és ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kell.

Mindemellett kutyusod rengeteg öröm, boldogság, és szeretet forrása lehet egész évben. Ezért vigyázz magadra, és vigyázz ő rá is, hogy még közösen rengeteg élményben legyen részetek! 🙂

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék?

Kérdező: A mentett agaramnak nagyon rossz a szájszaga. Jenna nagyjából 4 éves és lassan fél éve hoztam el a menhelyről. Azóta jó minőségű tápot fogyaszt, de a szája továbbra is kellemetlen szagú. Mit tehetnék? Neked is vannak felmerülő kérdéseid kutyusoddal...

bővebben
Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Öreg kutya, nem vén kutya: az idős kutyák gondozása

Az idős kutyák gondozása különleges odafigyelést és törődést igényel, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a kedvenc négylábúak ne tudnának boldog és aktív életet élni koruk ellenére. A megfelelő gondoskodással és a szükséges alkalmazkodásokkal az idősödő kutyák továbbra...

bővebben
Rólunk mondtátok
27964 vélemény