A nemzetközileg elismert környezetbiológus, Lorraine Rhoads, válaszolt a kutyák biztonságával kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre. Olyan témák kerültek szóba, mint az állat táplálkozás, a kutyák tappancsának védelme a hideg időben, és, hogy mit vigyél a kutyádnak, ha evakuálnod kell az otthonod.

Kérdés: Végeztek mostanában biztonsági teszteket biztonsági öveken a kutyáknak? Van javaslatuk kutya biztonsági övre?

Válasz: Jelenleg a gyártók nem kötelesek tesztelni a termékeket, mielőtt piacra kerülnek. Ez azt jelenti, hogy megvásárolhatsz egy olyan kutya biztonsági hámot a helyi üzletben, amit reklámoznak, hogy megvédi a kutyusodat és az emberi utasokat is anélkül, hogy a termék átment volna bármilyen erőteljes teszten.

A Pet Safety Center (Közlekedésbiztonsági Központ) egy bejegyzett nonprofit kutatási és fogyasztói érdekképviseleti csoport. A honlapjukon azt állítják, hogy elkötelezettek az utast kísérő állatok és a fogyasztók biztonsága iránt. Hasonlóképpen:

 • Szigorú ütközési tesztet végeznek az általánosan rendelkezésre álló kisállat biztonsági termékeken, realisztikus, speciálisan tervezett, ütközési teszt kutyákkal.
 • Nem élő állatokat használnak az ütközési teszteknél.
 • Nem kapcsolódnak a kisállat termék iparhoz.
 • Nem támogatják a termékeket.
 • Bár nem támogatnak fizetési vagy reklámterméket, a webhelyükön vannak CPS tanúsítvánnyal rendelkező termékek.

Kérdés: Mennyi kutyaeledelt kellene egy 11 kiló alatti kutyának naponta fogyasztania? És ezt két adagban kellene adni neki? Vagy egyben megfelelő?

Válasz: Ezt nehéz megválaszolni. Nem igazán a „mennyi” a fontos, hanem a „hány kalóriára van szüksége” . Ez a súlyuktól, koruktól, fizikai aktivitásuktól, vemhességtől, és egészségügyi állapotuktól függ. Mint mindig, konzultálj az állatorvossal, mielőtt megváltoztatod a kutyád étrendjét.

Sok féle képpen kiszámolhatod kutyád kalória szükségletét. Azonban, hogy kicsit könnyebbé tegyük a dolgokat, felmehetünk az internetre, ahol az Amerikai Állatorvosi Egyesület (American Veterinary Medical Association, AVMA) támogatta a Kisállat Táplálkozási Szövetség (Pet Nutrition Alliance, PNA) weboldal és a táplálkozási számológép elindítását. (Megjegyzés: Sajnos ezekből magyar weboldalt nem találtunk. De a tápjaink hátoldalon, illetve a weboldalunkon is minden tápnál részletes etetési tájékoztatót találsz.)

Ezen példa alapján PNA-kalkulátorhoz hozzáadtuk a következőket:

 • Add meg a kutyád jelenlegi súlyát= 11 kg
 • Válaszd ki, hogy ivartalanított vagy érintetlen = (Hozzáadtuk az ivartalanított kutya lehetőséget, mivel a legtöbb kutyának ivartalanítva kellene lennie)
 • Az utóbbi időben napi szinten fogyasztott kalóriamennyisége (nyugodtan hagyd üresen a jelenlegi kalória részt, ha azt akarod, hogy automatikusan kiszámolja) = üres
 • A ‘Test állapot értékelés diagram’ segítségével válaszd ki a megfelelő értéket. Ez nagyon fontos! = 5 a tökéletes középút vagy az „ideális” test állapot
 • Válaszd ki, és Számold ki! 604 kalória/nap

Fontold meg mennyi jutalomfalatot adsz kutyusodnak egy nap, mivel ez befolyásolja a kutyád jelenlegi kalória bevitelét. Mindig beszélj össze az állatorvossal, hogy szemmel tartsátok kutyusod súlyát, mert sok dolog van, amit figyelembe kell venni.

Kérdés: Van egyszerű megoldás a kutyusok mancsára a hideg hónapok alatt? Különösen olyan kutyáknál, akik nem szeretik a kutyacipőt?

Válasz: Kezdd sok pozitív megerősítéssel és gyakorlattal, mikor már rajta van a cipőcske még bent a házban.

 • Kezdjétek rövid sétákkal odabent.
 • Vagy kezdhetitek még kisebb lépésekkel is; tedd a cipőket kutyusod mellé minden nap egy kis időre, hogy hozzászokjon a jelenlétéhez.
 • Add rá a cipőket, dicsérd nagyon, jutalmazd meg, aztán vedd le őket.
 • Egy picike borsó méretű finomsággal is jutalmazhatod a néhány sikeres lépésért, amit a cipőben tett meg, még mielőtt levennéd róla!
 • Ezt gyakran ismételjétek meg a következő napokban (vagy akár hetekben) mielőtt megkísérlitek, hogy odakint lépkedjen a cipőben.
 • Ha egyszer kint vagytok, fogd rövidre a sétákat sok dicsérettel és jutalommal!
 • Ha nagyon hideg van odakint, csökkentsd a kutyusod kint töltött idejét, amíg jobb idő nem lesz.

 

Kérdés: Van tippetek kutyás utazásra repülőgéppel? Biztonságos? Mit kell a kutya gazdiknak tudniuk?

Válasz: Kezdd azzal, hogy megbizonyosodsz róla, hogy állatbarát légitársaságot választottál (csekkold le ezt vagy ezt az oldalt hasznos listáért) és foglalj minél korábban, hogy a járaton, amit kinéztél biztosan veled tudjon utazni kedvenced.

Néhány légitársaság csak limitált számú kutya utasokat engedélyez a gépen. Keresd fel a légitársaságot személyesen, hogy többet megtudj a szabályzatukról. Ellenőrizd, hogy milyen típusú és méretű kutyahordozót engedélyeznek. Szeretett kutyusodat fel tudod vinni a gépre puha oldalú hordozóban, ami befér az ülés alá, hogy ha 9 kilónál kisebb súlyú. De minden légitársaságnál enyhén eltér a méret.

 • Vigyél magaddal kutyaeledelt, és vizet szivárgásmentes tárolóban. Vigyél annyit, hogy elég legyen egész útra, de ne túl sokat. Ne adj nehezen megemészthető, nagy adag ételt kutyádnak az utazás előtt, vagy 2 órával a járat indulása előtt
 • Vidd el a kedvenc takaróját, aminek otthon illata van.
 • Vidd magaddal a jelenlegi orvosi bizonyítványát, amit az állatorvostól kapsz meg, hogy bizonyítani tudd az oltásait. Az orvosi bizonyítványokat 10 nappal utazás előtt kell kiállítani.
 • Az utazásra vigyél magaddal kinyomtatott képet a kutyádról és rólad. Ha valamilyen okból szétváltok, sokkal könnyebb lesz a reptéri dolgozóknak segíteni neked, ha kéznél van egy kép a kutyusodról.

Az utazás időtartamát illetően néhány szakember azt mondja, próbáljuk meg az utazás minden egyes szakaszát négy óra alatt tartani. Mások azt mondják, inkább egy átszállás nélküli utat válasszunk, hogy csökkentsük a többszörös fel-és leszállást. Ha az átszállás nélküli járat elég hosszú ideig tart, fontold meg, hogy 2 részre osztod fel, így mindenki ki tudja nyújtóztatni a lábait!

Kérdés: Vannak olyan tisztítószerek, amiket a gazdiknak el kellene kerülnie? És összetevők, amikre oda kell figyelnünk?

Válasz: Sok háztartásbeli tisztítószer ártalmas, és veszélyes lehet a kutyusoknak.

A nem biztonságos tisztítószerek közé tartozik:

Klór (fehérítő) – Igen, olcsó, és igen, megöli a bacikat, de ez a vegyszer a legveszélyesebb tisztítószerek listájának élén szerepel. Ha a belélegzés, az érintkezés és a lenyelés mérgező szintjét vizsgáljuk, a fehérítő a bajt okozó tisztítószerek élén táncol. Az Amerikai Állatvédelmi Társaság a Kegyetlenség Megelőzéséért (ASPCA) készített egy segédanyagot a kisállat gazdiknak, amelynek a címe „Hogyan tartsd a kisállatodat távol a mérgező helyzetektől” – említik a fehérítőt, mint a súlyos orális égések és a légutak irritációjának egyik fő okát.

Ammónia – Ez sok sütő, és ablak tisztítóban, padló viasz termékben és trágyában megtalálható. Az ammónia egy nagyon lúgos „természetes” anyag, ami rendkívül mérgező a kutyádnak! Ez a kémiai anyag nagyon súlyos sérüléseket okozhat a szemnek, bőrnek, gyomornak, és halálhoz is vezethet, ha elég ammóniának van kitéve az állat. Ennek a párának a belélegzése, vagy a kémiai anyag lenyelése gyorsan bajt okozhat. A „természetes” tisztítószerek jelentős növekedésével – az Ammóniát tartalmazó termékek száma is nőtt, arra kérünk, olvasd el figyelmesen a címkéket, és tudd, hogy a „Természetes” nem mindig biztonságos!

Glikol-éter – ezek a kémiai anyagok gyakran előfordulnak sok zöld „természetes” tisztítószerben, beleértve a folyékony szappanokat, parfümöket, festékeket, és tintát. A glikol-éter köztudottan enyhébb allergiától kezdve, bőr irritációt, vérszegénységet, és rákot okoz.

Van egy kis kilátástalanság, hogy mit kell elkerülni, de akkor hogyan takarítsunk hatékonyan?

Könyökzsír – Ez kissé komolytalannak tűnhet, de ez igaz! Jó öreg könyökzsír, vagy a piszok és a szennyeződések mechanikus eltávolítása mikro szálas kendővel és csiszolóanyagokkal még mindig a biztonságos tisztítás első lépése. Nem lehet ténylegesen megtisztítani a felületet, amíg el nem távolítod a piszokfoltot, azaz a fizikai szennyeződést!

Ecet és szódabikarbóna – nem mindig van a legjobb illata, de 1:1 arányban összekeverve sok háztartásbeli feladathoz biztonságos, egyszerű, olcsó, és hatékony.
Néhány gyorsított hidrogén-peroxid (tisztítószerek az „Oxy” szóval) termékek biztonságosak és hatékonyak a baktériumok megölésében. Figyelmesen olvasd el az útmutatót. Ha túl erős koncentrációban használtad, lehetnek mellékhatásai, ezért mindenképp hígítsd fel.

Bio-enzim tisztítószerek – nem csak hogy nagyszerű az illata, de a szagelszívó tulajdonságai verhetetlenek! Ezek a termékek nagyon biztonságosak bármilyen lehetséges belélegzés, érintkezés és lenyelés esetén, és több féle módon használhatóak, beleértve a kárpitozott felületeket, a konyhát, a fürdőszobát, a kültéri gyepet, a szemétcsatornákat stb.

Kérdés: A természeti katasztrófákat és más vészhelyzeteket tekintetbe véve, milyen lényeges dolgokat kell a kutya gazdiknak maguknál tartani evakuáció esetén?

Válasz: Először is: tervezz előre! Légy tisztában a környékeden lehetséges problémákkal – erdőtüzek? Hurrikán? Hőhullám? Mindig készülj a legrosszabb esetre, és készíts családi tervet. Emellett, bizonyosodj meg róla, hogy a kutyád megkapta az összes oltását, mielőtt még bekövetkezne a katasztrófa!

Állíts össze egy kutyatáskát vészhelyzetre, ami a következőket tartalmazza:

Az oltási jelentésének másolatát az állatorvostól, amiben van egy kép rólad és a kutyádról. Legyen nálad papírra rögzített másolat. Lehet, hogy nem mindig tudod majd használni a mobilodat. Ezzel azonosíthatnak téged, mint a kutya gazdiját, és bizonyítani tudod a hatóságoknak kedvenced legújabb oltásait, amikor te és szőrös kis családtagod elszakadtok egymástól.

Egy vizes- és egy kutyakajás tál a táskában, valamint legalább 3 napra elegendő kutyaeledel. Ugyanakkor, legyen nálad speciális gyógyszer, amire a kutyádnak szüksége lehet (inzulin, szívgyógyszer, rohamok csökkentésére szedett gyógyszer, stb)
Nyakörv, és póráz minden kutyának, érvényes személyazonossági címkével – de még jobb, ha a kutyádban van microchip!

Zseblámpa tartalék elemekkel, és/vagy világító rudak, vagy fényvisszaverő szalag
Jó ha készenlétben áll egy felcímkézett kutyahordozó vagy egy összecsukható láda, arra az esetre, ha tudsz járművel evakuálni. Címkézd fel a kutyahordozót és/vagy a vészhelyzet kutya táskát a neveddel és az elérhetőségeddel.

Elsősegély csomag, kutyák számára biztonságos tárgyakkal.

Katasztrófa előtt és közben:
Elég a figyelmeztetéssel, győződj meg róla, hogy a telefonod teljesen fel van töltve, és vigyél magaddal extra töltőt, hogy kommunikációs eszközöd végig feltöltve maradjon.

Ne felejtsd el: ha evakuálni kell, a kutyádat is magaddal kell vinned! Ha neked nem biztonságos maradni, akkor a kutyusodnak sem az.

Mindig evakuálj olyan korán, amennyire csak lehet. Erre érvényes a „jobb félni, mint megijedni” kifejezés! Minél tovább vársz az evakuálással, annál nehezebb lesz végrehajtani.

Időben keress biztonságos helyet. Ha a család, vagy barátok nincsenek a közelben, keress fel kutyabarát hoteleket és moteleket. Legyen egy listád ezekről a helyekről a címükkel, és telefonszámukkal együtt, kinyomtatva az S.O.S. kutyatáskádban. Mindig vedd fel a kapcsolatot a legközelebbi kutyapanzióval, hátha menedéket tudnak nyújtani kutyusodnak, ha nehezen találsz állatbarát szállást.

Hiába múlt el a katasztrófa, még mindig van veszély!

Óvatosan mérd fel a kárt az otthonodban és a környékeden. Kutyusod mindig legyen pórázon, és alaposan vizsgáld át az udvar minden egyes részét, vagy zárd el biztonságosan, mielőtt szabadon engeded. Ijesztő időszak lehet ez, más látvánnyal, különböző szagokkal, és hangokkal, ezt ne felejtsd el a későbbiekben.

Előfordulhat, hogy a katasztrófa miatt zavart, és ijedt vadállatok kerültek a környékedre. Gondosan ellenőrizd a kutyusod területét mielőtt leveszed a pórázról az udvarban. Ha vadállatra bukkansz, te is és a kutyád is tartsatok tisztes távolságot, mivel a vadon élő állatok sok fertőző betegséget hordozhatnak.

Az állat gazdik gyakori hibái

Nem kapnak meg minden időszerű oltást – Lehetséges, hogy a kutyád furcsa, és más környezettel kerül kapcsolatba, beleértve az állatokat is a katasztrófa után. Védd meg kutyusod egészségét a megelőzhető betegségekkel szemben, úgy, hogy gondoskodsz róla, hogy mindig megkapja az időszerű oltásokat!

Nincs microchippezve a kutyus – Megtörténhet az elképzelhetetlen, és lehet, hogy szőrös kis csemetéddel elszakadtok egymástól. A legegyszerűbb módja, hogy újra egymásra találjatok az, ha kutyusodban van microchip. (Anekdota – A Harvey Hurrikán alatt, egy önkéntes úgy becsülte, hogy az eltűnt kutyák kevesebb mint 20% volt microchippezve.) Egyből fel tudták hívni a microchipezett kutyusok gazdijait, hogy hazavihessék elveszett, és rémült kedvenceiket.

Nincs elég gyógyszer – Ha a kutyusodnak rendszeresen kell gyógyszert szednie, mint például a rohamok csillapítására szedett gyógyszer, vagy inzulin a cukorbetegségre, győződj meg róla, hogy mindig legyen nálad elég utánpótlás, amivel át tudjátok vészelni a katasztrófát.

Nincs kéznél elég kutyaeledel – Raktározz el kutyaeledelt, mert fontos lesz, hogy elég legyen a kaja, amivel kutyád túljut a katasztrófán. Egy váratlan váltás a megszokott kutyaeledeltől stresszes időszakban nagy valószínűséggel felfordult gyomorhoz fog vezetni.

Alábbi cikkeink még érdekelhetnek:

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

5 Könnyű és Hűsítő Recept Kutyádnak Nyárra

A nyári hőségben nemcsak nekünk, de négylábú kedvenceinknek is jól esik egy kis hűsítő finomság. A következő egyszerű és frissítő snackekkel és jégkrémekkel kedveskedhetsz kutyusodnak. Ezek a receptek nemcsak ízletesek, de egészségesek is, és biztosan feldobják a...

bővebben
cricksydog-os-gazdik-tortenetei category-kutya-allergia category-kutya-egeszseg category-kutya-taplalkozas category-kutyaknevelesi-tanacsok category-kutyas-erdekessegek tag-cricksydog tag-csaladtag tag-gazdi tag-kutya">
Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Zsolt és Pippó kutya és Bona kutya története (videó) | „CricksyDog-os gazdik történetei a kezdetektől egészen a mai napig” 3. rész

Értékelés: ⭐⭐⭐⭐⭐ | Név: Zsolt | Város: Érd | Kutya: Pippó és Bona | Használt finomság: Ted marhás kutyatáp A közel 9 perces videóból megtudhatod, hogy Pippó és Bona hogyan került Zsoltékhoz, milyen kezdeti nehézségeken kellett átmenniük, és hogy most, milyen sikereket...

bővebben
Függetlenül ellenőrzött
40291 vélemény